زندگی بر بستر امواج موبایل

زندگی بر بستر امواج موبایل

امروزه نگرانی از تشعشات ناشی از فرکانس‌ آنتن‌های سوار بر دکل‌های مخابراتی یکی از مسائلی است که اغلب مطرح می‌شود.

کد خبر : ۴۴۴۷۵
بازدید : ۱۴۸۸
زندگی بر بستر امواج موبایل

امروزه نگرانی از تشعشات ناشی از فرکانس‌ آنتن‌های سوار بر دکل‌های مخابراتی یکی از مسائلی است که اغلب مطرح می‌شود. فرکانس‌هایی که در کوتاه‌مدت کم‌ضرر هستند، اما در بلندمدت خطرات مهلکی برای سلامتی انسان به‌دنبال دارند.
چگونگی قوانین در این زمینه و صدور مجوزهای نصب آنها و نظارت بر کارکردهای آنها در سال‌های اخیر باعث شده کارشناسان سلامت بر تأثیرگذاری آنها بر جسم مردم هشدار دهند. براساس آخرین آمار که متعلق به دی‌ماه سال ٩٤ است، اپراتورهای تلفن همراه بیش از ۵۲هزارو ۷۵۰ آنتن تلفن همراه (BTS) در شهرها و جاده‌های کشور نصب کرده‌اند.
تا پایان دی‌ماه سال ۹۴، اپراتور همراه اول در کشور بالغ بر ۲۴ هزار آنتن BTS داشته است. ایرانسل نیز ۱۹ هزار سایت BTS نسل دو در کشور دارد و آمار دقیقی از اپراتور سوم در دست نیست؛ اما با ورود نسل‌های جدید ارتباطی بی‌شک شرکت‌ها و اپراتورهای مخابرات نیازمند سیستم‌های پیشرفته برای پوشش‌دهی پروژه‌های خود هستند، به این علت استفاده از دکل‌ها و آنتن‌ها یکی از مواردی است که از آن سود می‌جویند.

با وجود این مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس‌های رادیویی سازمان تنظیم مقررات می‌گوید: «بررسی‌ها درباره میزان تأثیر تشعشعات آنتن‌های تلفن همراه در کشور بر انسان، از کمتربودن این میزان نسبت به حد استاندارد حکایت دارد». غلامرضا خاکسار می‌گوید سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به‌دلیل رفع نگرانی‌ها در مواجهه با آنتن‌های تلفن همراه و سایر تجهیزات رادیویی، تمامی تجهیزاتی را که به‌صورت قانونی وارد کشور می‌شود مورد ارزیابی و تست ایمنی تشعشعی قرار می‌دهد».
حسین کریمی، رئیس اتحادیه تجهیزات مخابراتی نیز معتقد است با پیشرفت‌های فناوری در دنیا میزان تأثیرگذاری تششعات نیز با دقت بیشتری زیر نظر گرفته می‌شوند، چنانچه براساس تحقیقات انجام‌شده میزان تششعات فرکانسی در آنتن‌های پوشش‌دهنده شبکه ٣G و ٤G کم شده، اما به‌صورت صددرصد نیست.
او می‌گوید: «بیش از همه، افرادی از این تششعات متضرر می‌شوند که به‌صورت مداوم در لوپ‌های مغناطیسی ارسال این تششعات در حال کار هستند». او به‌شدت تأثیرگذاری میدان‌های مغناطیسی عظیمی که در بیرون از شهرها وجود دارد، اشاره می‌کند و می‌گوید: «اگر در زیر آن میدان یک فازمتر در دست بگیرید فازمتر روشن می‌شود».

کریمی بیان می‌کند: «اپراتورها و شرکت‌های ارائه‌دهنده زیرساخت ارتباطی برای نصب دکل‌ها نیازی به تأییدیه اتحادیه ندارند و منطبق بر یک اساسنامه کلی پس از تأیید مجوزشان در مراکزی مانند وزارت ارتباطات، شهرداری و سازمان‌های مربوطه می‌توانند با جلب نظر مالکان در شهر اقدام به نصب دکل کنند؛ حتی روی پشت‌بام یک خانه مسکونی». به گفته او در آینده‌ای نه‌چندان دور استقرار مجموعه‌ماهواره‌هایی در مدار زمین اپراتورها را بی‌نیاز از نصب دکل و کاربران را از استفاده سیم‌کارت‌های فعلی راحت می‌کند.

نظارتی بر دکل‌ها نیست
پیش از این در سال‌های گذشته کارشناسان بر زیان‌های ناشی از تأثیر نزدیکی دکل‌های مخابراتی بر سلامتی مردمی که در شهرها و در کنار این دکل‌ها زندگی می‌کنند، تأکید کرده‌اند.
از جمله رئیس پیشین کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران که یکی از منتقدان افزایش دکل‌های مخابراتی بود و در زمان حضورش در شورای شهر تهران به افزایش دکل‌های مخابراتی فاقد شناسنامه واکنش نشان می‌داد و معتقد بود نظارتی بر میزان خروجی تشعشعات دکل‌ها وجود ندارد؛ اما ازآنجایی‌که قدرت پوشش آنتن‌های BTS نسل‌های جدید موبایل (٤G و ٣G) در بافت‌های پرجمعیت شهری فقط به چندصد متر می‌رسد، باعث شده کلان‌شهرها نیازمند «بی‌تی‌اس»‌های بیشتری باشند.
به همین ترتیب اپراتورها همیشه موضعی سرسختانه در این زمینه داشته‌اند، چنانچه همراه اول در قبال این انتقادها با تأکید بر لزوم افزایش دکل‌ها برای پوشش آنتن‌دهی شبکه موبایلی اعلام کرد افزایش دکل‌ها اجتناب‌ناپذیر است. «با راه‌اندازی فناوری نسل سه و چهار تلفن همراه روی فرکانس‌های در اختیار همراه اول، پوشش هر آنتن به حدود چندصد متر می‌رسد؛ درحالی‌که هر آنتن نسل دو چند کیلومتر را زیر پوشش قرار می‌دهد.
همچنین ازآنجا‌که پروانه نسل سه و چهار اپراتور اول روی فرکانس‌های MHz دوهزارو صد و دوهزارو ٦٠٠ MHz ارائه شده، شعاع پوشش در این فرکانس‌ها نسبت به فرکانس‌های پایین‌تر مانند ۹۰۰ MHz کاهش می‌یابد. در نتیجه با اجرای تکنولوژی نسل نو، نه‌تنها تعداد سایت‌ها به نصف کاهش نمی‌یابد، بلکه افزایش قابل ملاحظه‌ای نیز خواهد داشت».

پیش از این رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر خواستار آن بود که تمامی دکل‌ها شناسنامه‌دار شوند: مثل کارگری که در یک رستوران مشغول به کار است و شناسنامه سلامت با مدت‌زمان مشخص دارد، برای تمام دکل‌ها هم باید چنین اقدامی انجام و گواهی صحت دکل صادر شود که متأسفانه چنین گواهی‌ای وجود ندارد.
به گفته او زمانی که دکل‌ها شناسنامه‌دار شوند، تمامی محاسبات از جمله مکان نصب و میزان تشعشعات بررسی می‌شود که متأسفانه تا این تاریخ از سوی دستگاه‌های متولی اقدامی برای شناسنامه‌دارشدن دکل‌ها انجام نشده است. براساس استدلال رئیس پیشین کمیته سلامت شورای شهر تهران در آن زمان، خروجی دکل‌ها و امواجی که از آنها ساطع می‌شود باید هر شش ماه یک‌ بار بررسی شود که این اقدام تا این تاریخ در سطح کشور و تهران انجام نشده است».

اکنون مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس‌های رادیویی سازمان تنظیم مقررات می‌گوید طبق بررسی‌های انجام‌شده که به تأیید سازمان انرژی اتمی به‌عنوان متولی ایمنی تشعشع می‌رسد، متوسط میزان چگالی توان تشعشعات آنتن‌های تلفن همراه در کشور در بدبینانه‌ترین حالت ممکن در کشور پنج ولت بر متر بوده است که این میزان مربوط به بررسی از شهریورماه ۹۳ تا شهریورماه ۹۵ است.
به گفته خاکسار استانداردی که در دنیا برای این میزان تشعشع در نظر گرفته‌اند ۲۸ ولت بر متر است و از این جهت میزان تشعشعات تجهیزات رادیویی و الکترومغناطیسی بر بدن انسان در کشور ما بسیار کمتر از حد استاندارد است. او با تأکید بر اینکه نگرانی از این بابت وجود ندارد، گفت: «نتایج بررسی‌ها روی میزان چگالی ساطع‌شده از آنتن‌های موبایل در ۷۰ درصد اندازه‌گیری‌ها زیر یک میکرووات بر ثانیه است.

در سایر اندازه‌گیری‌ها به ترتیب اهمیت نزدیکی آنتن‌ها به برخی اماکن حساس و عمومی مانند مدارس و بیمارستان‌ها نسبت به بهینه‌سازی این آنتن‌ها اقدام شده است». به گفته او هر چند سال یک بار استانداردهای جهانی درباره ایمنی تشعشعات تجهیزات رادیویی و الکترومغناطیسی در دنیا بازنگری می‌شود، امسال نیز تا پایان سال قرار است اتحادیه اروپا در کنفرانسی به بررسی این استانداردها بپردازد و آنها را بازنگری کند.
در این زمینه از اپراتورهای تلفن همراه نیز می‌خواهیم در این مجمع جهانی برای تدوین استانداردهای ایمنی تشعشع شرکت کنند. لزوم فراهم‌آوری قانونی برای نظارت دائم بر شرکت‌های استفاده‌کننده و نصب‌کننده دکل‌های مخابراتی حالا بیش از هر زمان دیگری ضروری است. نسل ٤G موبایل قرار است به ٥G ارتقا یابد و همین مسئله اهمیت کنکاش‌هایی را برای چگونگی زمینه‌سازی این انتقال تکنولوژی در کشورهای کمتر توسعه‌یافته بیشتر کرده است.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید