علائم کولیک را بشناسید

علائم کولیک را بشناسید

کولیک به خودی خود یک حالت خسته کننده است، کودکانی که دچار درد‌های کولیکی هستند بیشتر از ۳ ساعت در روز و سه روز در هفته و یا حتی بیشتر گریه می‌کنند.

کد خبر : ۵۵۵۶۲
بازدید : ۱۹۳۱۹
فرادید | حدود ۲۵ درصد از کودکان دو هفته بعد از تولد تا حدود سه ماهگی دچار علائم کولیک می‌شوند. اگر کودک هر روز در زمان خاصی که معمولاً عصر یا شب است، گریه می‌کند و این گریه‌ها ناگهانی و شدید و پر سر و صداست می‌توان گفت: نوزاد مبتلا به کولیک است. علاوه بر این کودک هنگام گریه کردن معمولاً پاهایش را داخل شکمش جمع می‌کند و دست‌ها را مشت می‌کند. در این حالت عضلات شکم هم منقبض هستند.

به گزارش فرادید؛ نکته مهم اینجاست که این مسئله در پسربچه‌ها و در زایمان اول شایع‌تر است. علامت مهم تفکیک کولیک از سایر بیماری‌ها آن است که کودک بیشتر عصر‌ها دچار مشکل می‌شود و در ساعات دیگر روز و اغلب صبح‌ها نوزاد آرام است و ارتباط خوبی با مادر دارد.

اگر می‌خواهید با راه‌های برطرف کردن این درد‌ها آشنا شوید این گزارش را بخوانید.
علائم کولیک را بشناسید
کولیک به خودی خود یک حالت خسته کننده است، کودکانی که دچار درد‌های کولیکی هستند بیشتر از ۳ ساعت در روز و سه روز در هفته و یا حتی بیشتر گریه می‌کنند. به نظر می‌رسد برای تسکین کودک در این حالات، هیچ اقدامی اثر ندارد.
کولیک هم برای کودک و هم برای مادر اذیت کننده است. عمر کولیک نسبتاً کوتاه است. از ۵ هفتگی تا ۵ ماهگی اوج دوران این دردهاست.
عناوین مرتبط:
خوراکی‌هایی برای رشد بهتر کودکان
اگر دنبال دلیل مشخصی برای این بیماری موقت هستید باید بگوییم فعلاً جوابی برای آن نیست. علت کولیک تقریباً نامشخص است. محققین میگویند که برخی موارد بیرونی مثل جمله آلرژی‌ها، عدم تحمل لاکتوز، تغییر باکتری‌های نرمال سیستم گوارشی، سیستم گوارشی نارس، والدین مضطرب و تفاوت در روند تغذیه یا آرام‌سازی کودک می‌تواند در ایجاد کولیک نقش داشته باشد. برخی دیگر معتقدند که علت کولیک به دلیل سیستم گوارش نابالغ شیرخواران است، آن‌ها معتقدند که روده‌های نوزاد هنوز به طور کامل رشد نیافته، بنابراین در قبال حرکت مواد غذایی و هوا درون روده‌ها بسیار حساس بوده و این جریان در آن‌ها ایجاد درد می‌کند.

با این حال هنوز مشخص نیست که چرا برخی کودکان کولیک دارند و برخی ندارند. از طرفی تغذیه مادر اگر از لبنیات گاوی باشد احتمال بروز این درد‌ها را به شدت افزایش می‌دهد. تجربه مادران شیرده نشان داده اگر کمتر از لبنیات گاوی استفاده کنند درد‌های کولیکی هم کمتر می‌شود. گاهی با مصرف غذا‌های نفاخ مانند حبوبات، کلم، بادمجان و... علائم کولیک در نوزاد به وجود می‌آید که توصیه می‌شود در صورتی که با مصرف این مواد غذایی کودکتان بی‌قرار و ناآرام شد، از مصرف این‌گونه مواد غذایی حتماً دوری کنید.

در مورد کودکانی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند هم احتمال بروز کولیک زیاد است. برای پی بردن به این مسئله که آیا شیر خشک سبب تحریک کودک می‌شود، ممکن است لازم باشد شیر خشک را عوض کنید فراموش نکنید که کودک پس از مصرف شیر مادر یا شیر خشک، باید آروغ بزند تا فشار تجمعی ناشی از بلع هوا کاهش یابد. برای مصرف دارو اصلاً نگران نباشد این دارو‌ها مخصوصاً نوزادان و برای رفع کولیک ساخته شده و هیچ خطری ندارد. گاهی برای کاهش حملات کولیک، والدین به استفاده از دارو‌های خواب آور متوسل می‌شوند. توصیه می‌شود در سنین پایین‌تر از شش ماه به هیچ عنوان از دارو‌های خواب آور برای آرام کردن کودکان استفاده نشود.

کولیک از جمله بیماری‌های دوره‌ای است که خود به خود و با بزرگ‌تر شدن نوزاد برطرف می‌شود، اما برخی اقدامات به آرامش و راحتی بیشتر کودک و مادر کمک می‌کند:

برای کودک محیطی آرام و کم سر و صدا و کم نور تأمین کنید. این کار باعث آرامش و کاهش تحریک‌پذیری او می‌شود. یکی از بهترین راه‌های آرام کردن کودک در آغوش گرفتن شیرخوار است، بخصوص توسط مادر که کودک احساس امنیت و آرامش می‌کند. بیش از حد به کودک شیر ندهید. بعد از تغذیه حتماً هوای معده را با ماساژ پشت نوزاد تخلیه کنید.
عناوین مرتبط:
هنگام شیر دادن با شیشه شیر یا سینه مادر به گونه‌ای به وی شیر دهید که هوا وارد دهان و معده شیرخوار نشود. گاهی برخی از موسیقی‌ها باعث آرام شدن کودک می‌شود. بعضی مادران می‌گویند مثلاً صدای سشوار و جاروبرقی و پنکه باعث آرام شدن کودکشان می‌شود، یا با ماشین سواری آرام می‌شوند. ماساژ شکم یا استفاده از حوله گرم (نه داغ) روی شکم نوزاد می‌تواند کمک‌کننده باشد. کودک را هرگز قنداق نکنید.کودکانی که مادر آن‌ها در طول بارداری یا پس از زایمان سیگار می‌کشد، در معرض خطر بالاتری برای درد‌های کولیکی هستند.

از آنجایی که کولیک هنوز علت مشخصی ندارد درباره آن نظرات مختلفی وجود دارد، اما هیچ کدام به اثبات نرسیده اند، مثلاً اینکه:
برخی معتقدند کولیک در اغلب کودکان اول دیده می‌شود. رژیم مادر شیرده بر تحریک کولیک اثر دارد. تعداد مشابهی از پسران و دختران، بدون توجه به مرتبه تولد یا نحوه تغذیه آن‌ها به کولیک مبتلا می‌شوند.
علائم کولیک را بشناسید
وقتی تا حدودی اطمینان حاصل کردید که فرزند شما به کولیک مبتلا است حتماً به پزشک مراجعه کنید، ولی قبل از رفتن لیستی از آنچه باید بدانید و به دکتر بگویید تهیه کنید.
۱. دوره‌های گریه کودک خود را پیگیری کنید. زمان و چگونگی رخداد، مدت زمانی که گریه طول می‌کشد، و هرگونه مشاهده‌ای درخصوص رفتار‌های کودک در قبل، حین و بعد گریه کردن را به خاطر بسپارید و به دکتر بگویید.
۲. تمام اقداماتی که برای آرام کردن کودک انجام داده اید و نیز نتایج این اقدامات را یادداشت کرده و به دکتر منتقل کنید.
۳. رژیم کودک، برنامه تغذیه‌ای وی و کاهش یا افزایش وزن کودک را یادداشت کنید.

اگر از قبل لیست سؤالات خود را آماده کرده باشید هم در زمان حضور پیش دکتر صرفه‌جویی می‌کنید و هم سریع‌تر به جواب می‌رسید. تهیه کردن لیست سؤالاتی را که می‌خواهید بپرسید به شما کمک می‌کند زمان بیشتری داشته باشد. برخی از سؤالات در مورد کولیک عبارت‌اند از:

آیا کودک من مبتلا به کولیک است و یا گریه‌های او دلیل دیگری دارد؟
آیا کولیک اثری بر رشد و تکامل کودک دارد؟
راه‌های درمان کولیک چیست؟
چطور می‌توانیم بر این دوره‌های گریه غلبه کنیم؟
این‌ها سؤالاتی است که می‌تواند سریع‌تر شما را بهبود شرایط برساند و به شما و فرزندتان در گذراندن این روز‌ها کمک کند.

البته کولیک معمولاًبین سه تا ۵ ماهگی خود به خود بهبود پیدا می‌کند و هیچ درمان تأییدشده‌ای که به تمام نوزادان کمک کند وجود ندارد. درمان‌هایی که مورد آزمایش قرار گرفته‌اند، عبارت‌اند از:

دارو‌های ضد نفخ: که معمولاً بدون نیاز به نسخه هستند.
پروبیوتیک ها: موادی هستند که به حفظ تعادل طبیعی باکتری‌های مفید در دستگاه گوارش کمک می‌کنند. از آنجایی که کودکان دارای کولیک ممکن است عدم تعادل در باکتری‌های مفید داشته باشند، محققین سعی در جایگزینی برخی از این پروبیوتیک‌ها در مطالعات دارند.

برای مراقبت از کودک مبتلا به کولیک شما باید به خودتان هم توجه و رسیدگی کنید، در غیر این صورت نمی‌توانید این شرایط خسته کننده را به راحتی تمام کنید. ما به شما پیشنهاد می‌کنیم:
عناوین مرتبط:
واقعیت‌هایی درباره شیرخشک و شیرمادر
استراحت کنید: زمانی که هر آنچه می‌توانید انجام دادید، از همسر یا شخص دیگری بخواهید تا از کودک مراقبت کند. از افرادی مثل دوستان یا همسایه‌ها که داوطلب نگهداری از کودک هستند، کمک بگیرید. حتی اختصاص یک ساعت زمان برای خودتان هم می‌تواند به شما نیرو برساند.
علائم کولیک را بشناسید
احساسات خود را بیان کنید: احساس ناتوانی، ناامیدی، گناه یا عصبانیت در این زمان برای والدین طبیعی است. با همسر یا یک شنونده خوب دیگر صحبت کنید.

مثبت باشید: موفقیت خود را به عنوان والد با میزان گریه کودک نسنجید. کولیک به دلیل عملکرد ضعیف یا ناتوانی شما نیست.

از خودتان مراقبت کنید : غذا‌های سالم بخورید. زمانی را برای ورزش کردن مثل پیاده‌روی اختصاص دهید. اگر می‌توانید زمانی را که کودک خواب است، بخوابید. از مصرف دارو و الکل پرهیز نمایید؛ و یادتان باشد این دوران موقتی است. دوره‌های کولیک معمولاً در سه یا ۵ ماهگی بهبود پیدا می‌کند. بهتر است محدودیت‌های خود را بشناسید. اگر گریه کودک سبب می‌شود کنترل خود را از دست بدهید، وی را در مکانی امن مانند گهواره‌اش قرار داده و به اتاق دیگری بروید.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید