تقسیمات کشوری را به مسخره نگیریم!

تقسیمات کشوری را به مسخره نگیریم!

این مسئله که مرکز استان چه شهری باید باشد و مطالبی از این قبیل همواره مطرح بوده و حتی به ساختن لطیفه‌ها و داستان‌هایی هم منجر شده است، مانند رقابت بابل و ساری بر سر مرکزیت استان مازندران یا رقابت بروجرد و خرم‌آباد برای مرکزیت استان لرستان.

کد خبر : ۵۷۱۷۳
بازدید : ۹۳۳
تقسیمات کشوری را به مسخره نگیریم! بهمن کشاورز | به موجب قانون تقسیمات کشوری، استان واحدی از تقسیمات کشوری است با محدوده جغرافیایی معین که از به‌هم‌پیوستن چند شهرستان همجوار با توجه به موقعیت‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و طبیعی تشکیل می‌شود.
وزارت کشور می‌تواند بنا به ضرورت با تصویب هیئت وزیران با جداکردن و الحاق روستاها، بخش‌ها یا شهرستان‌های مجاور، استان‌ها را تعدیل نماید. اگر ایجاد استان جدید لازم باشد، این اقدام نیاز به تصویب قانون در مجلس دارد. استان جدید باید لااقل یک‌میلیون نفر جمعیت داشته باشد.

با توجه به قید لزوم رعایت موقعیت‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و طبیعی برای تقسیمات کشوری به آسانی می‌توان فهمید که این تقسیم‌ها دارای اهمیت و موضوعیت ویژه است و دست‌بردن در تقسیمات می‌تواند خطرناک باشد.

در شرایط فعلی، هر استان از چند شهرستان، هر شهرستان از چند بخش و هر بخش از چند دهستان تشکیل می‌شود. فعلا ۳۱ استان، ۴۲۹ شهرستان، هزارو ۵۷ بخش و دو هزارو ۵۸۹ دهستان داریم و تقسیمات کشوری از روزگار گذشته تاکنون با تفاوت اسامی وجود داشته است.

این مسئله که مرکز استان چه شهری باید باشد و مطالبی از این قبیل همواره مطرح بوده و حتی به ساختن لطیفه‌ها و داستان‌هایی هم منجر شده است، مانند رقابت بابل و ساری بر سر مرکزیت استان مازندران یا رقابت بروجرد و خرم‌آباد برای مرکزیت استان لرستان. اما نکته مهم این است که تا این زمان بین شهرستان‌های هر استان و ساکنین آن و استان‌های کشور و باشندگان آن همواره حسن تفاهم و برادری و یکپارچگی وجود داشته و در طی تاریخ در بزنگاه‌های مختلف، مشخص و ثابت شده است که این تقسیمات یا تفاوت گویش‌ها و لهجه‌ها و لباس‌های محلی به هیچ‌وجه باعث جدایی و بیگانگی اقوام ایرانی با هم نشده است.
بنابراین به نظر می‌رسد تصمیم‌گیری در مورد جداکردن قسمت‌هایی از یک شهرستان و تأسیس شهرستان جدید امری بسیار خطیر است که نباید سرسری گرفته شود، زیرا موقعیت‌هایی که در آغاز سخن برشمردیم و برای تأسیس یک استان باید رعایت شود، چیزی نیست که به سادگی قابل ارزیابی باشد.
به‌ویژه با توجه به اینکه ممکن است در بعضی موارد کسانی از کج‌سلیقگی‌ها و شتابزدگی‌ها و سایر ضعف‌های مقامات، سوءاستفاده کنند و در دوران حساس کنونی اهداف کلان‌تر و درازمدت‌تری از صرفا تغییر جزئی تقسیمات کشوری را دنبال کنند.

به‌هرحال به‌نظر می‌رسد فعلا آن‌قدر «سمن» داریم که پرداختن به «یاسمن» تغییر تقسیمات کشوری قابل‌قبول و توجیه‌پذیر نیست. والله اعلم.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید