آیا بیت‌کوین علت قطعی‌های برق است؟

آیا بیت‌کوین علت قطعی‌های برق است؟

با وجود این بحران انرژی که هر تابستان دامنگیر کشورمان می‌شود، چرا مسئولان به جای خواهش و التماس از مردم برای کاهش مصرف، یقه ماینر‌هایی را که در روز روشن از برق کشور برای خودشان پول تولید می‌کنند نمی‌گیرند؟

کد خبر : ۵۹۹۷۴
بازدید : ۴۰۰۹
آیا بیت‌کوین علت قطعی‌های برق است؟
احمدرضا نجفی | بر اساس گزارش سالانه صنعت برق کشور، میزان مصرف پیک سال ۹۶، ۵۳ هزار مگاوات بوده است. بنابر اعلام پایگاه اینترنتی شرکت مدیریت شبکه برق ایران (دیسپاچینگ ملی) مصرف برق کل کشور در روز گذشته ۵۳ هزار مگاوات بوده است. با توجه به رشد حدود ۳ یا ۴ درصدی تولید برق در هر سال، اصولا نباید با چنین میزان مصرفی به مشکل بخوریم. پس یک جای کار می‌لنگد، اما کجا؟

بیت کوین مظنون ردیف اول برق خوری در ایران
یکی از مواردی که به عنوان دلیلی برای بالا رفتن ناگهانی میزان مصرف برق، آن هم به طور غیر رسمی (با توجه به اینکه آمار رسمی مصرف تغییر چندانی نداشته) در روز‌های اخیر در بین کاربران شبکه‌های اجتماعی مطرح می‌شود، اوج گرفتن خرید و فروش ارز‌های دیجیتال در کشور است.
معروف‌ترین ارز دیجیتالی دنیا در حال حاضر بیت کوین است. بیت کوین یک ارز مجازی است که قابلیت تبدیل خرید و فروش آن در بستر اینترنت و از هر کشوری فراهم است. به این صورت که شما با پرداخت پول واقعی دلار یا یورو یا به ازای فروش اجناس تحت تجارت الکترونیک، صاحب این ارز دیجیتالی می‌شوید و می‌توانید مانند پول واقعی، فارغ از هر تحریم و نظارتی، آن را دادوستد کنید.
در حال حاضر هر واحد بیت کوین ارزشی حدود ۶۶۰۰ دلار دارد. اگر هر دلار را ۹۰۰۰ تومان در نظر بگیریم، هر بیت کوین به پول ایران حدود ۶۰ میلیون تومان می‌ارزد، گرچه نباید از یاد برد که ارزش ارز‌های دیجیتالی به لحظه تعیین می‌شود و بار‌ها با رشد و سقوطی آنی همراه شده است. قله ارزشمندی این ارز دیجیتال حدود شش ماه گذشته بود که دو برابر مقدار فعلی یعنی حدود ۱۳ هزار دلار ارزش داشت.
این سود نجومی (و البته پرریسک) است که باعث شده ۴۸ درصد مشتریان بیت کوین در جهان را افراد ۲۵ تا ۳۴ ساله تشکیل دهند. نبود نظارت بر تراکنش‌های بیت کوین باعث می‌شود تا به یک ماشین عبور از سد نظارت‌های مرسوم تبدیل شود که هیچ کس دستش به آن نمی‌رسد؛ هرچه بیشتر این ماشین فعالیت کند، نقدینگی این ارز دیجیتال بیشتر و بیشتر می‌شود.
بیشتر بخوانید: علت اصلی قطعی برق چیست؟

بیت کوین چطور تولید می‌شود؟
ارز‌های دیجیتالی علاوه بر خرید و فروش قابل تولید هم هستند. این ارز‌های مبتنی بر بستر بلاکچین، توسط پردازنده‌هایی رمزنگاری شده و قابل تولید هستند. اما تولید بیت کوین بسیار هزینه زاست و بسیاری معتقدند تولید کردن بیت کوین به هزینه آن نمی‌ارزد و از قیمت خرید آن بیشتر می‌شود.
آیا بیت‌کوین علت قطعی‌های برق است؟
اما با این حال حرص تولید این ارز دیجیتال در خیلی‌ها وجود دارد. این افراد با راه اندازی مزارع تولید بیت کوین به ماینینگ این ارز‌های دیجیتالی مشغول می‌شوند که آسیب‌های بزرگ تری را به دنبال دارد.

ربط بیت کوین به مصرف برق چیست؟
طمع تولید یا به طور خودمانی، کشت بیت کوین در مزارع دیجیتالی باعث شده تا هزینه‌های سرسام آور این ارز دیجیتال کل دنیا را به مخاطره بیندازد چراکه هر کدام از این مزارع مصرف برق بسیار بالایی دارند و همین موضوع است که تولید این ارز‌های دیجیتالی را بدون صرفه کرده است. اما اگر شما بتوانید یک جوری از زیر بار پرداخت هزینه‌های برق فرار کنید، احتمالا تجارت پر سودی را در پیش گرفته اید.
در برخی موارد حتی دولت‌ها با ایجاد مزارع بیت کوین در کنار نیروگاه‌های شان، برق تولیدی را مستقیما خرج تولید بیت کوین می‌کنند. دقیقا همانطور که برای استخراج فلزات گرانبهایی مثل طلا در هر کشوری معادن طلا احداث می‌شود.
با این تفاوت که مزارع بیت کوین نیازی به منابع غنی ندارد و تنها مصرف برق بالایی را می‌طلبد. علاوه بر تولید، حتی تراکنش بیت کوین هم مصرف برق بالایی دارد. به طوری که هر ۱۰۰ هزار تراکنش از طریق ویزا کارت، ۱۶۹ کیلووات ساعت برق مصرف می‌کند، در حالی که هر تراکنش بیت کوین یک مگاوات ساعت برق نیاز دارد یعنی چیزی حدود ۶۰۰ هزار برابر تراکنش‌های ویزاکارت.

بیت کوین، سی و یکمین کشور مصرف کننده برق در دنیا
حال، نگرانی از توسعه این واحد ارزی رفته رفته بیشتر شده و نیم درصد از کل برق مصرفی جهان صرف تراکنش‌ها و تولید بیت کوین می‌شود. همچنین طبق آمار، میزان برق مصرفی برای تولید بیت کوین در آمریکا، یک و نیم درصد کل برق مصرفی در این کشور پیشرفته را تصاحب کرده است.
در جهان سالانه ۲۲ هزار میلیارد کیلووات ساعت برق مصرف می‌شود. نیم درصد این مقدار می‌شود ۱۱۰ میلیارد کیلووات ساعت. در حالی که تنها ۳۰ کشور در دنیا مصرفی بیش از این مقدار دارند و ۱۸۹ کشور دیگر چنین مصرف برقی ندارند. در نتیجه ماینر‌های بیت کوین می‌توانند به عنوان سی و یکمین کشور مصرف کننده برق اعلام موجودیت کنند.

آفت بیت کوین گریبانگیر ایران هم شد
متاسفانه یا خوشبختانه بیت کوین با تمامی فواید و مضراتش در ایران طرفداران خودش را پیدا کرده است به طوری که با صعود ناگهانی تراکنش‌های بیت کوین در سطح دنیا، این ارز دیجیتال در ایران هم رکورد شگفت انگیزی ثبت کرده است.
به گونه‌ای که میزان تراکنش بیت کوین در ایران که پیش از آذر ماه ۹۶ حول و حوش ۱۰۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون بوده است، ناگهان در ۲۵ آذر ۹۶ میزان تراکنش بیت کوین در ایران به رقم شش میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان می‌رسد.
آخرین آمار موجود از میزان تراکنش مالی بیت کوین در ایران مربوط به روز ۹ تیر است که به رقم یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است. با توجه به قیمت ۶۰ میلیون تومانی بیت کوین، یعنی در این تاریخ حدود ۱۸ بیت کوین در این روز در ایران خرید و فروش شده که معادل ۱۸ مگاوات ساعت برق مصرف کرده است. البته اگر این بیت کوین‌ها در ایران تولید نشده باشند. در غیر این صورت، عدد مصرفی چندین برابر می‌شود. جالب است بدانید هر ایرانی در طول یک سال سه مگاوات ساعت برق مصرف می‌کند.

تولید بیت کوین چطور سر از ایران در آورده؟
همانطور که گفتیم میزان برق مورد نیاز برای تولید بیت کوین بسیار بالاست. اما با توجه به تفاوت قیمت برق در هر کشور آماری از میزان برق مورد نیاز برای تولید هر بیت کوین در دسترس نیست. با توجه به ارزانقیمت بودن انرژی در ایران، احتمال طمع ورزی برای راه اندازی چنین مراکزی در کشورمان کم نیست.
حتی امکان دارد کشور‌های خارجی از انرژی ارزان ایران برای مزارع بیت کوین استفاده کنند. مخصوصا که مزارع بیت کوین اصولا به صورت زیرزمینی فعالیت می‌کنند و کسی علنا اعلام نمی‌کند که من تولید کننده بیت کوین هستم. اما انواع وطنی این تولید کننده‌های بیت کوین یا اصطلاحا ماینرها، سرسخت‌تر از این‌ها هستند به طوری که آشکارا در شبکه‌های اجتماعی مثل آپارات تبلیغ می‌کنند و با راه اندازی وب سایت حتی با شماره تلفن و آدرس دفتر در تهران افراد را به سرمایه گذاری در مزرعه بیت کوین تشویق می‌کنند.
به طور مثال، ماینر یکی از این مزارع که ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی داخلی به اشتراک گذاشته است، مدعی شده در شهر دماوند، مزرعه استخراج بیت کوینی در حال فعالیت است که با قرارداد‌های ۲ ساله از ۱۹۰ هزار تومان تا ۱۵۰ میلیون تومان در حوزه تولید بیت کوین جذب سرمایه می‌کند.
با توجه به مصرف عظیم چنین مزارعی، قطعا این مزارع قابل ردگیری هستند. اما سوال اینجاست که با وجود این بحران انرژی که هر تابستان دامنگیر کشورمان می‌شود، چرا مسئولان به جای خواهش و التماس از مردم برای کاهش مصرف، یقه ماینر‌هایی را که در روز روشن از برق کشور برای خودشان پول تولید می‌کنند نمی‌گیرند؟
منبع: روزنامه هفت صبح
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید