سفره خانواده‌ها کوچک و کوچکتر می‌شود

سفره خانواده‌ها کوچک و کوچکتر می‌شود

جالب اینجاست که در همین شرایط که تورم و افزایش قیمت‌ها موجب شده‌اند تا خانوار‌های ایرانی سبد کوچک‌تری را به عنوان سبد خانوار خود تعریف کنند، دولت تلاش دارد تا با واردات کالا‌های اساسی محتویات داخل سبد خانوار را حفظ کند به‌گونه‌ای که طبق اطلاعات موجود از گمرکات کشور در میان کالا‌های اساسی وارد شده به ایران در سال جاری، ذرت بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و از سوی دیگر واردات دانه‌های روغنی نیز ۲۲درصد افزایش داشته است.

کد خبر : ۶۴۵۶۰
بازدید : ۱۵۹۷
سفره خانواده‌ها کوچک و کوچکتر می‌شود
سبد خانوار یکی از آشناترین مباحثی است که اقتصاددانان هر بار که گزارش‌های آماری بانک مرکزی و مر کز آمار در مورد اقلام خوراکی موجود در این سبد اعلام می‌شود، به آن اشاره کرده و از نگرانی‌های‌شان برای خالی‌تر شدن آن صحبت می‌کنند؛ سبدی که اگرچه در شاخص‌های آماری تنوع زیادی دارد، اما تنوع آن در خانوار‌های ایرانی به حدی هر ماه محدودتر می‌شود که دیگر کمتر کسی از آن به عنوان سبد خانوار یاد می‌کند. نامی که شاید تنها برای عده‌ای از کارشناسان آماری معنا و مفهوم دارد و تورم اجازه نمی‌دهد تا خانوار‌های ایرانی طعم آن را بچشند.

بیش از یک دهه است که تنوع سبد کالایی خانوار به فراموشی سپرده شده و در شرایطی که بیش از ۵۰ درصد کشور را خانواده‌های مزدبگیر تشکیل می‌دهند، آمار‌ها هر ساله حکایت از کاهش قدرت خرید آن‌ها دارد؛ به‌گونه‌ای که اگر سال ۸۶ آمار‌ها از کاهش قدرت خرید ۱۸۷ درصدی خانوار‌ها صحبت می‌کرد قطعا بعد از یک دهه این قدرت خرید بیش از این میزان کاهش یافته است. گو اینکه با افزایش قیمت‌ها هم بار‌ها عنوان شده بود که افزایش ۲۰ درصدی دستمزد کارگران در ابتدای سال هم نتوانسته میزان قدرت خرید کارگران را افزایش دهد؛ روالی که به نظر می‌رسد با افزایش رسمی قیمت‌ها باعث کوچک‌تر شدن سبد خانوار نیز شده است.

در حالی که آمار‌های رسمی و اعلام شده بانک مرکزی از افزایش قیمت یک هفته‌ای اقلام خوراکی خبر می‌دهد، اخبار رسمی دولتی هم با افزایش قیمت برخی کالا‌های موجود در این سبد رسما به حذف بیشتر آن‌ها از سبد خانوار کمک می‌کنند. طبق گفته علی‌رضا عزیزالهی مدیرعامل اتحادیه دامداران، با تصویب قیمت جدید شیر خام، در جلسه کارگروه تنظیم بازار، روند افزایشی قیمت شیر در سبد خانوار هم رسمی شد و قطعا سهم کمتری را از آن خود خواهد کرد.

به این ترتیب شیر خام با مشخصات ۳.۲درصد چربی در دامداری کیلویی ۲۰۰۰ تومان عرضه می‌شود. البته عزیزالهی اعلام کرده که افزایش قیمت اخیر شیر خام عاملی برای گرانی محصولات لبنی نخواهد بود، پیش از این قیمت لبنیات بیش از نرخ جدید شیر خام که اعلام شده، افزایش داشته است و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان باید برمبنای قیمت جدید شیر خام، قیمت محصولات لبنی را تعیین کند؛ روالی که به نظر می‌رسد طبق سابقه قبلی منجر به افزایش قیمت محصولات لبنی شده و کم‌کم سبد خانوار از شیر و خانواده تولیدی آن تهی خواهد شد.

در همین حال طبق گزارش بانک مرکزی روال افزایشی کالا‌های اساسی در سبد خانوار همچنان با همان شیب افزایش در حال حرکت به‌گونه‌ای که در تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی، نرخ لبنیات ۲ درصد، تخم‌مرغ ۴.۷درصد، حبوبات ۰.۲درصد، میوه‌های تازه ۵.۵درصد، سبزی‌های تازه ۳.۹درصد، گوشت قرمز ۰.۷درصد، گوشت مرغ ۵.۷درصد، قند و شکر ۲ درصد و چای ۰.۳درصد نسبت به هفته قبل افزایش و نرخ روغن نباتی ۰.۲درصد کاهش یافت. قیمت برنج نیز ثابت ماند.

در گروه لبنیات که عزیزالهی وعده داده دیگر شاهد افزایش قیمت نباشیم، طی یک هفته قیمت ماست پاستوریزه و کره پاستوریزه نسبت به هفته قبل بدون تغییر بوده و بهای سایر اقلام بین ۰.۳درصد تا ۵.۵درصد افزایش یافته است؛ قیمت تخم‌مرغ نیز معادل ۴.۷درصد افزایش داشت.

در گروه برنج، بهای برنج وارداتی غیرتایلندی معادل ۰.۲درصد افزایش ولی قیمت برنج داخله درجه دو ۰.۲درصد کاهش یافت و بهای برنج داخله درجه یک ثابت بود. حبوبات نیز از این قاعده مستثنا نبوده و قیمت لوبیاچیتی بدون تغییر بود و بهای لپه نخود معادل ۰.۵درصد کاهش ولی قیمت سایر اقلام بین ۰.۲درصد تا ۱.۹درصد افزایش داشت.


میوه‌ها و سبزی‌های تازه
در هفته مورد بررسی، در میادین زیرنظر شهرداری، کیوی عرضه نمی‌شد و گلابی و پرتقال درجه دو، عرضه کمی داشت. سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آن‌ها از نظر کیفی در مقایسه با سایر میوه‌فروشی‌ها متفاوت بودند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره‌بار عرضه شد.

میوه‌فروشی‌های سطح شهر، اقلام میوه و سبزی تازه را عرضه می‌کردند که در گروه میوه‌های تازه، بهای سیب زرد ثابت بود و قیمت سایر اقلام بین ۰.۴درصد تا ۲۷.۴درصد افزایش یافت. در گروه سبزی‌های تازه نیز، بهای تمام اقلام بین ۰.۱درصد تا ۱۳.۱درصد افزایش داشت.

در هفته مورد گزارش قیمت گوشت گوسفند معادل ۱.۱درصد و گوشت مرغ ۵.۷درصد افزایش، ولی بهای گوشت تازه گاو و گوساله ۰.۷درصد کاهش یافت.

البته طبق تازه‌ترین گزارش‌ها بازار مرغ و تخم‌مرغ که روال افزایشی در پیش گرفته بودند، آرام شده و قیمت‌ها بی‌تغییر باقی مانده‌اند. طی ماه‌های گذشته نوسانات نرخ ارز سبب شده که بسیاری از تولیدکنندگان نسبت به افزایش هزینه‌های تولیدشان گله‌مند شوند. در همین راستا مرغداران معتقدند باتوجه به اینکه بخش اعظمی از قیمت تمام شده گوشت مرغ را خوراک آن -که وارداتی و وابسته به ارز است- تشکیل می‌دهد، ستاد تنظیم بازار باید نسبت به افزایش قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ اقدام کند. در همین راستا آن‌ها به عنوان تولیدکننده و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی این بخش آنالیز قیمت‌های خود را به ستاد تنظیم بازار ارایه داده‌اند.
با همه این احوال گزارش بانک مرکزی در وارسی تغییرات یکساله نشان می‌دهد که متوسط قیمت خرده‌فروشی در هفته منتهی به ۱۸ آبان ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، نرخ لبنیات ۵۶.۳درصد، تخم‌مرغ ۵۰.۸درصد، برنج ۲۱.۴درصد، حبوب ۱۳.۳درصد، میوه‌های تازه ۶۶درصد، سبزی‌های تازه ۳۳.۶درصد، گوشت قرمز ۴۰.۶درصد، گوشت مرغ ۳۸.۸درصد، چای ۲۳.۶درصد، روغن‌نباتی ۴۴.۳درصد و قند و شکر ۴۰.۴درصد افزایش یافته است. روالی که به خوبی کوچک‌تر شدن سبد خانوار را به رخ می‌کشد.

جالب اینجاست که در همین شرایط که تورم و افزایش قیمت‌ها موجب شده‌اند تا خانوار‌های ایرانی سبد کوچک‌تری را به عنوان سبد خانوار خود تعریف کنند، دولت تلاش دارد تا با واردات کالا‌های اساسی محتویات داخل سبد خانوار را حفظ کند به‌گونه‌ای که طبق اطلاعات موجود از گمرکات کشور در میان کالا‌های اساسی وارد شده به ایران در سال جاری، ذرت بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و از سوی دیگر واردات دانه‌های روغنی نیز ۲۲درصد افزایش داشته است.

براساس تازه‌ترین آمار گمرک ایران، در ۷ ماهه نخست سال جاری، ۱۰ میلیون و ۴۵۰ هزار تن انواع کالا‌های اساسی به ارزش ۵ میلیارد و ۳۴۳ میلیون دلار وارد کشور شده است.

ذرت، برنج، دانه‌های روغنی، دارو، روغن‌های خوراکی، گوشت قرمز، کنجاله سویا، جو، کود، قند و شکر و گندم ازجمله کالا‌های اساسی هستند که طی ۷ ماهه سال جاری وارد ایران شده‌اند. براساس این گزارش، ذرت در صدر کالا‌های اساسی وارد شده قرار دارد که به میزان ۴ میلیون و ۷۶۶ هزار تن به ارزش یک‌میلیارد و ۱۱۸ میلیون دلار وارد شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱درصد افزایش داشته است.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید