ماجرای ناو هواپیمابر آمریکا در خلیج فارس چه بود؟

ماجرای ناو هواپیمابر آمریکا در خلیج فارس چه بود؟

روز جمعه ۳۰ آذر یکی از بزرگترین ناو‌های جنگی آمریکا به نام استنیس همراه با بوق و کرنا‌های تبلیغاتی رسانه‌ها وارد خلیج فارس شد. این اولین ناوبر جنگی در این سطح است که بعد از لغو برجام در منطقه مستقر شده است.

کد خبر : ۶۵۸۲۱
بازدید : ۵۱۹۵
فرادید | ناو هواپیمابر آمریکایی « یو اس اس جان سی استنیس » روز جمعه ۳۰ آذر وارد خلیج فارس شد. احتمالا این رویداد یکی از مهم‌ترین تحولات در منطقه و در نزاع اخیر بین ایران و آمریکا بوده است.
ورود ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس ناوبر استنیس به همراه شناورهایش
خیلج فارس و خاورمیانه در دهه‌های اخیر با دخالت نیرو‌های خارجی و رقابت قدرت‌های منطقه‌ای، صحنه نزاع و جنگ بوده است. در چند سال گذشته نیز وقوع چند جنگ داخلی در این منطقه به بحران بین المللی تبدیل شده و بزرگترین موج پناهندگان را بعد از جنگ جهانی دوم راه انداخته است.

مدتی قبل وال استریت ژورنال از ورود ناوبر آریکایی استنیس به خلیج فارس خبر داده و گفته بود استنیس دو ماه در این منطقه مستقر خواهد شد. اما دلایل ورود این ناو هواپیمابر به منطقه چه بوده است و پیامدهایش چه خواهد بود؟

همزمانی ورود ناو آمریکایی به خلیج فارس با رزمایش نیرو‌های ایرانی
ناو‌های هواپیمابر آمریکایی در دهه‌های گذشته به صورت مداوم در خلیج فارس و دریای عمان حضور داشته اند. اما در فروردین ماه امسال بعد از این که ناو هواپیمابر «یو اس تئودور روزولت» راهی اقیانوس آرام شد، هیچ ناو آمریکایی در منطقه مستقر نبوده است.
البته برخی از تحلیلگران غیبت ناو‌های آمریکا در این منطقه را ناشی از صف آرایی نیرو‌های آمریکا در برابر روسیه و چین می‌دانستند.

بعد از لغو یک طرفه برجام و اعمال تحریم‌های یک جانبه علیه ایران، این اولین بار است که یک ناو آمریکایی در منطقه استقرار می‌یابد.
عده‌ای این اقدام آمریکا را عکس العملی به رونمایی از ناوشکن سهند و الحاق آن به نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران می‌دانند. طول ناوشکن سهند بین ۹۵ تا ۹۸ متر و عرض بدنه آن بین ۱۱.۵ تا ۱۲ متر است. این ناوشکن از ۲۰ بلوک مجزای ۴ طبقه تشکیل شده که پس از ساخت در خشکی کنار هم قرار گرفته اند.
ورود ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس
رونمایی از ناوشکن سهند
تعدادی از تحلیلگران هم این اقدام آمریکا را ناشی از قدرت نمایی ایران در منطقه و تهدیدات اخیر رییس جمهور کشورمان به بستن تنگه هرمز می‌دانند.

هر چند ارتش آمریکا تاکید کرده است که حضور این ناو از مدت‌ها قبل برنامه ریزی شده بود وربطی به تنش‌های اخیر با ایران ندارد. برخی دیگر از مقام‌های آمریکایی گفته اند که استقرار ناوبر استنیس به دلیل حمایت بیشتر از نیرو‌های آمریکایی در جنگ بر علیه داعش است.
یو اس اس جان سی استنیس، یکی از ناوبر‌های عظیم الجثه ارتش آمریکاست که دو رآکتور هسته ای، ۳۳۲ متر طول و ۷۶.۸ عرض دارد. این ناوبر ۴.۵ میلیاردی، ۶۲۷۵ نفر خدمه دارد. همچنین ناوبر‌های از این دست دارای رزم ناو، زیردریایی و بالگرد‌هایی هستند که آن‌ها را همراهی می‌کنند. این ناوبر در سال ۱۹۹۵ به آب انداخته شده و اقامتگاه خانگی آن، واشنگتن است.

عکس العمل نیرو‌های ایرانی به ورود استنیس چه بوده است؟
بعد از ورود ناوبر استنیس به خلیج فارس برخی از رسانه‌های خارجی از جمله آسوشیتد پرس گزارش کردند که قایق‌های متعلق به گارد ساحلی ایران در اطراف این ناوبر و محافظانش دیده شده است.
ورود ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس
قایق های متعلق به نیروهای ساحلی ایران در حال رصد استنیس
همین منبع گفته است که نیرو‌های سپاه پاسداران چند پهپاد را در نزدیکی این ناوبر به پرواز در آورده و چند راکت آزمایشی البته با فاصله دور از ناوبر استنیس شلیک کرده است.

یکی از خبرنگاران حاضر در روی این ناوبر هم نوشته است که قایق‌های نیرو‌های ایرانی را دیده است که در نزدیکی ناوبر متوقف شده و در حال رصد و فیلمبرداری از استنیس و شناور‌های همراهش بوده اند.
ورود ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس
بالگرد ناوبر استنیس در حال پرواز و رصد قایق های ایرانی
هیچ کدام از مقام‌های ایرانی به طور رسمی به حضور این ناوبر عکس العمل نشان نداده اند.

ورود استنیس به خلیج فارس؛ نمایش قدرتی پر سر و صدا
هر چند ورود ناوبری در این سطح می‌تواند نشان از یک تحول بزرگ در منطقه داشته باشد، اما به توجه به تصمیم ناگهانی دونالد ترامپ برای خروج از سوریه و استعفای وزیر دفاع آمریکا، نمی‌توان چیزی را پیش بینی کرد.
رییس جمهور آمریکا در عرصه سیاست خارجی تا این جای کار سردرگم، دمدمی و بدون استراتژی مشخص عمل کرده است؛ بنابراین بعید است که حضور این ناوبر چیزی بیش از یک نمایش قدرت پر سرو صدا باشد.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید