کیفر خواست چیست و چگونه تنظیم می‌گردد؟

کیفر خواست چیست و چگونه تنظیم می‌گردد؟

کیفرخواست ادعا نامه دادستان علیه متهم است و در کیفرخواست دادستان مدعی است که فرد مرتکب جرم شده است و از دادگاه می‌خواهد که مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی مناسب را در خصوص وی اعمال کند.

کد خبر : ۶۸۵۶۶
بازدید : ۴۴۱۱
کیفر خواست چیست و چگونه تنظیم می‌گردد؟/تکمیل نیست

فرادید- کیفرخواست همان ادعانامه دادستان است که پس از پایان تحقیقات مقدماتی در خصوص متهم صادر می‌شود. در کیفرخواست دادستان مدعی است که فرد مرتکب جرم شده است و از دادگاه می‌خواهد که مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی مناسب را در خصوص وی اعمال کند.
کیفر خواست بعد از صدور قرار مجرمیت و توسط دادستان یا جانشین او صادر می‌شود. با صدور کیفرخواست کار رسیدگی در دادسرا تمام می‌شود و از آن به بعد رسیدگی در دادگاه آغاز می‌گردد، هرچند کیفرخواست حکایت از احراز جرم برای دادسرا دارد، ولی در عین حال دلیل مجرمیت متهم نیست و متهم تنها وقتی مجرم شناخته می‌شود که دادگاه او را محکوم کند.
بنابراین تقاضای دادسرا از دادگاه کیفری برای تعیین مجازات و یا اقدامات تأمینی و تربیتی دربارۀ متهم، کیفرخواست نامیده می‌شود.

مندرجات کیفر خواست
به موجب ماده ۲۷۹ قانون آیین دادرسی کیفری در کیفر خواست موارد زیر قید می‌شود:
۱- مشخصات متهم، شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شهرت، سن، شغل، شماره ملی، شماره شناسنامه، تابعیت، مذهب، محل اقامت و وضعیت تاهل او

۲- آزاد، تحت قرار تامین یا نظارت قضائی بودن متهم و نوع آن و یا بازداشت بودن وی با قید علت و تاریخ شروع بازداشت

۳- نوع اتهام، تاریخ و محل وقوع جرم اعم از بخش، دهستان، روستا، شهر، ناحیه، منطقه، خیابان و کوچه

۴- ادله انتساب اتهام

۵- مستند قانونی اتهام

۶- سابقه محکومیت موثر کیفری متهم

۷- خلاصه پرونده شخصیت یا وضعیت روانی متهم

در صورتی که در کیفر خواست اشتباه تایپی (سهو قلم) و یا اشتباه بیّن (اشتباه حکمی یا موضوعی) و به طور کلی هر نوع اشتباهی رخ دهد بسته به اینکه کیفر خواست به دادگاه ارسال شده یا نشده باشد شیوه اصلاح متفاوت است.
اگر کیفر خواست هنوز به دادگاه ارسال نشده باشد دادستان باید کیفر خواست را اصلاح و کیفر خواست مجدد اصلاحی را به دادگاه ارسال کند، ولی اگر کیفر خواست به دادگاه ارسال شده باشد دادستان نمی‌تواند کیفر خواست را از دادگاه مطالبه کند بلکه باید موارد اصلاحی آن را به دادگاه اعلام کند. بیشتر بخوانید:
صدور کیفر خواست خطاب به دو مرجع
ممکن است متهم دارای دو اتهام باشد که دادرسی نسبت به یکی از آن‌ها در صلاحیت دادگاه انقلاب و نسبت به دیگری در صلاحیت دادگاه عمومی یا کیفری باشد. در این گونه موارد دادسرا دو کیفرخواست جداگانه خطاب به مراجع صالح صادر و برای یکی اصل پرونده و برای دیگری رونوشت آن را ارسال کند.

اعتراض به کیفر خواست
تصمیمات دادسرا که بصورت قرار است به طرفین ابلاغ می‌شود. اگر تصمیم دادسرا بصورت قرار منع تعقیب یا قرار موقوفی تعقیب بود شاکی حق اعتراض دارد، اعتراض او به همراه پرونده به دادگاه ارسال می‌شود.
چنانچه دادگاه اعتراض او را پذیرفت قرار دادسرا را فسخ و پرونده را جهت ادامه تحقیقات و صدور کیفرخواست به دادسرا اعاده می‌دهد واگر اعتراض را وارد ندانست با رد آن، قرار را تائید می‌کند.

اما قرار مجرمیت دادسرا که به موجب آن کیفر خواست صادر می‌شود قابل اعتراض نیست دلیلش روشن است، چون اگر متهم دلیلی بر بی گناهی خود داشته باشد در مرحله بعد که دادگاه است می‌تواند دلائل خود ارائه دهد.

ارسال پرونده کیفری به دادگاه بدون صدور کیفر خواست
به موجب ماده ۸۶ قانون آیین دادرسی کیفری تحت شرایطی به شرح ذیل دادستان می‌تواند به منظور جلوگیری از اطاله دادرسی و رسیدگی به پرونده با سرعت بیشتر دعوای کیفری را بالافاصله بدون صدور کیفر خواست به صورت شفاهی مطرح نماید.

۱- جرم از جرائم موضوع ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری نباشد (جرائم موضوع ماده ۳۰۲ عبارتند از: جرائم با مجازات‌های سلب حیات، حبس ابد، قطع عضو، جنایات عمدی موجب نصف دیه کامل یا بیش از آن، جرائم تعزیری درجه ۱ تا ۳ و جرائم سیاسی و مطبوعاتی)

۲- متهم و شاکی هر دو حضور داشته باشند یا اینکه متهم حاضر و شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد.

۳- تحقیقات کامل باشد.

در صورت طرح دعوای کیفری بدون کیفر خواست تحت شرایط مقرر در فوق دادگاه مکلف است بدون تاخیر تشکیل جلسه دهد همچنین مکلف است به متهم تفهیم کند که حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع مهلت بخواهد در صورتی که متهم چنین درخواستی داشته باشد حداقل ۳ روز به او مهلت داده می‌شود.
همچنین شاکی می‌تواند حداکثر ظرف ۵ روز دادخواست ضرر و زیان خود را به دادگاه کیفری تقدیم کند که در این صورت دادگاه فارغ از امر کیفری به دادخواست ضرر و زیان نیز رسیدگی و حکم مقتضی را صادر می‌کند.

نمونه کیفر خواست
ریاست محترم دادگاه‌های عمومی شهرستان کرج
احتراما در پرونده کلاسه ……………. دادسرای عمومی شهرستان …………………… آقای / خانم ……………. فرزند …………… معروف به …………. سن ………… اهل ……………. ساکن ……………. مذهب ……………. شغل …………… تبعه …………. متاهل / مجرد، با / بدون سابقه موثر کیفری با قید / بدون تودیع وثیقه یا معرفی کفیل آزاد / در بازداشت می‌باشد، متهم به کیف قاپی، برای آقای / خانم ………. فرزند …………. شده است. نظر به شکایت شاکی خصوصی، تحقیقات محلی، گواهی گواهان و اظهارات متهم در تحقیقات مقدماتی و اظهارات وی نزد قاضی دادسرا و سایر قرائن و امارات بزه انتسابی محرز و مسلم است و به استناد ماده ۶۵۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰، تقاضای صدور حکم محکومیت و تعیین مجازات متهم موصوف را دارم.

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید