مسئله پیچیده سن بلوغ دختران و سن اعتیاد

مسئله پیچیده سن بلوغ دختران و سن اعتیاد

طبیعتا باید در برنامه‌ریزی‌هایی که در حوزه بلوغ نوجوانان انجام می‌شود، به سن بلوغ توجه کرد. باید توجه کرد که به دلیل ارتباطات اجتماعی بیشتر، ایجاد شبکه‌های اجتماعی و بعضا فرهنگ بیگانه و... سن بلوغ کاهش می‌یابد.

کد خبر : ۶۹۰۵۹
بازدید : ۱۰۷۸۲
آمار‌های ضدونقیض
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره وضعیت سن بلوغ در کشور گفت: طبق بررسی‌ای که چندسال قبل انجام دادیم، سن بلوغ در دختران ایرانی نسبت به دهه قبل کمتر شده است.
از طرفی هم مسئول دفتر پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، سن اعتیاد را ۱۹ سال اعلام کرد؛ دو خبری که دو معضل مهم را در میان جوانان و نوجوانان مطرح می‌کنند؛ مسائلی که پیش از این بار‌ها روی آن‌ها تأکید شده بود. دسترسی ساده به اطلاعات و همچنین دردسترس‌بودن مواد مخدری مانند گل و حشیش می‌تواند علل اصلی این دو پدیده در میان نوجوانان و جوانان باشد.

به گفته دکتر حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، کاهش حدود یک سال سن بلوغ در کشور، اتفاق افتاده است. او می‌گوید: در زمینه آموزش بلوغ و مسائل مربوط به بلوغ به نوجوانان و والدین آنها، بسته مشترکی با وزارت آموزش‌وپرورش داریم و وزارت آموزش‌وپرورش با کمک فنی وزارت بهداشت اقداماتی را در این زمینه پیش می‌برد.
وی با بیان اینکه ارائه آموزش‌های مرتبط با بلوغ در مدارس به این دلیل است که میزان مراجعات مردم به ما در این حوزه در خارج از مدرسه بسیار کم است، افزود: طبق بررسی‌ای که چندسال قبل انجام دادیم، سن بلوغ در دختران ایرانی نسبت به دهه قبل کمتر شده است.
طبیعتا باید در برنامه‌ریزی‌هایی که در حوزه بلوغ نوجوانان انجام می‌شود، به سن بلوغ توجه کرد. باید توجه کرد که به دلیل ارتباطات اجتماعی بیشتر، ایجاد شبکه‌های اجتماعی و بعضا فرهنگ بیگانه و... سن بلوغ کاهش می‌یابد. حال بلوغ زودرس هم منجر به عدم رشد مناسب شده و به‌تبع می‌تواند معضلات روحی و روانی را برای کودک به همراه آورد. وی تأکید کرد: بنابراین ما باید زمان و سن بلوغ را بشناسیم و پدر و مادر هم باید با سن بلوغ و ویژگی‌های آن آشنا شوند.
این موضوع در بسته خدمتی که در حوزه سلامت مدرسه تدوین شده و توسط آموزش‌وپرورش با کمک فنی ما انجام می‌شود، قرار دارد.

کارشناسان بر این باورند که بلوغ زودرس باعث مشکلاتی جدی برای کودکان می‌شود و آن‌ها را با چالش‌های روحی و ذهنی مواجه می‌کند. ۱۴ تا ۱۵ سال فاصله بین بلوغ عقلی و اقتصادی است. بلوغ عقلی در دختران و پسران ۱۵ تا ۱۷ سال است و بلوغ اقتصادی ۲۷ سالگی به بالا را شامل می‌شود، البته فاصله بین بلوغ جنسی و اقتصادی طولانی است و همین امر بیماری‌های مختلفی را گسترش می‌دهد.

دکتر حمیدرضا پوراعتماد، روان‌شناس بالینی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، در گفتگو با «شرق»، با اشاره به اینکه کاهش سن بلوغ حدود ۵/۱ سال است، تأکید کرد: ارتباط با گروه‌های سنی بالاتر از خود، شکستن قبح روابط شخصی در خانواده، دسترسی کودکان به سایت‌های فیلم‌های مستهجن و عدم مدیریت استفاده از اینترنت توسط کودکان از دلایل اصلی کاهش سن بلوغ در میان افراد است.
متأسفانه برخی از خانواده‌ها برای خرید وسایل ارتباط جمعی برای فرزندان خود در رقابت با یکدیگر هستند. آن‌ها فکر می‌کنند اگر زودتر موبایل در اختیار یک کودک محصل قرار دهند، او را بیشتر تحت کنترل خود دارند. این در حالی است که موبایل یکی از آفت‌هایی است که کودکان را در معرض بلوغ زودرس قرار می‌دهد. حتی گاهی دیدن سریال‌های تلویزیونی خودمان که مناسب کودکان نیست، آن‌ها را در معرض خطر بلوغ زودرس قرار می‌دهد.

این کارشناس افزود: متأسفانه ما به تکنولوژی‌ای در کشورمان دسترسی داریم که شیوه استفاده از آن را نمی‌دانیم. این مسئله درباره کودکان و خانواده آن‌ها هر دو به یک اندازه صدق می‌کند. چندبار شما دیده‌اید که کلاس‌هایی برای شیوه استفاده از فضای مجازی برای بزرگ‌سالان برگزار شود یا اگر برگزار شود، چنددرصد از خانواده‌ها حاضرند از آن استفاده کنند؟ همه این موارد ابزار‌هایی هستند که موجب گرایش غیرطبیعی دختران و پسران در سن پایین به جنس مخالف شده و والدین را با علائمی از قبیل: سؤال‎های پی‌درپی جنسیتی، پنهان‎کاری و مخفی‎کاری و اشتیاق برای تنهاماندن در محیطی با جنس مخالف مواجه می‎کند.

سن ابتلا به اعتیاد ۱۹ سال
مسئول دفتر پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: کاری دامنه‌دار را در پیمایش آسیب‌های اجتماعی شروع کردیم و این کار توانست خیلی از نگاه‌ها را تغییر دهد. بر اساس یافته‌ها، می‌گفتند سن ابتلا به اعتیاد به ۱۰ تا ۱۱ سال رسیده است که این‌گونه نیست، بلکه ۱۹ سال است.
بهمن صدیق در حالی سن اعتیاد را ۱۹ سال اعلام می‌کند که مهرماه سال گذشته اکرم مصوری‌منش، مدیرعامل مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان گفت: سن اعتیاد به رده سنی ۱۵ تا ۱۸ سال و حتی زیر ۱۵ سال کاهش یافته و دختران و زنان را نیز درگیر کرده که این مسئله بسیار نگران‌کننده است، اما این تنها سن اعلام‌شده از طرف مسئولان در سال گذشته نبود.
آبان‌ماه همان سال، اسکندر مؤمنی، رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته بود: مجموعه آمار و بررسی‌ها نشان می‌دهد که سن اعتیاد نزدیک به ۲۵ سال است؛ دومیلیون و ۸۰۰ هزار نفر معتاد در همه انواع آن در کشور حضور دارند.

مطابق اعلام سازمان ملل، در دهه ۵۰ سن ابتلا به اعتیاد در جهان بین ۲۰ تا ۳۰ سال بود. در جامعه جهانی از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ میلادی و بر اساس اعلام سازمان ملل و بر اساس مطالعات در سطح جهان، در کشور‌های مختلف سن اعتیاد رو به کاهش است و این مسئله مربوط به همه کشورهاست.
یکی از دلایل این امر افزایش دسترسی به مواد مخدر و همچنین ارزان‌شدن مواد در جوامع نیز از دیگر دلایل است، بنابراین امروزه شاهدیم که رغبت برای مصرف مواد مخدر در بین جوانان و نوجوانان افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۳، ۲۲.۶ درصد سنین ۱۸ تا ۲۰ در جهان مواد مخدر مصرف کرده‌اند. درواقع مطابق این آمارها، سن اعتیاد در جهان نیز تغییر و کاهش دوساله داشته است.
منبع: روزنامه شرق
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید