وسایل خانه را می‌فروشند، به مدرسه بروند!

وسایل خانه را می‌فروشند، به مدرسه بروند!

در استان سیستان‌و‌بلوچستان بیش از شش درصد عدم پوشش داریم؛ در جنوب کرمان و شرق هرمزگان نیز عدم پوشش بسیار است و اکنون زمان آن است که سرپرست جدید وزارت آموزش‌و‌پرورش تمرکز مدیریت را روی این موضوع قرار دهد.

کد خبر : ۷۰۷۱۸
بازدید : ۶۱۳۵
فروش وسایل زندگی برای رفتن به مدرسه!
«بیش از ۹ درصد خانواده‌های ایرانی برای تحصیل فرزندانشان باید وسایل زندگی را بفروشند و از محل درآمد‌های عادی خود نمی‌توانند خرج تحصیل را بدهند»؛ این بخشی از سخنان محمدرضا واعظ‌مهدوی، معاون سابق سازمان برنامه در برنامه پرسشگر بود.
او که در این برنامه به چالش‌های پیش‌روی وزیر جدید آموزش‌و‌پرورش پرداخت، با بیان اینکه سرپرست آموزش‌وپرورش باید تمرکز خود را بر نرخ پایین پوشش تحصیلی دانش‌آموزان در سیستان‌وبلوچستان، کرمان و هرمزگان قرار دهد، اظهار کرد: «شاخص هزینه‌های کمرشکن آموزش عبارت از خانواده‌هایی است که ۱۰ درصد کل هزینه زندگی را برای آموزش می‌پردازند.
بیش از ۹ درصد خانواده‌های ایرانی برای تحصیل فرزندانشان باید وسایل زندگی را بفروشند و دولت باید به این شاخص توجه کند». او در ادامه با اشاره به متوسط سال‌های تحصیل در ایران افزود: این شاخص در سال ۱۹۹۰، ۴.۲ سال بود که در سال ۲۰۱۷ به ۹.۸ سال رسیده است؛ سال‌های مورد انتظار برای تحصیل نیز دیگر شاخصی است که از ۹.۲ سال در سال ۱۹۹۰، به ۱۴.۹ سال رسیده است؛ یعنی از فردی که وارد مدرسه می‌شود انتظار می‌رود ۱۵ سال در سیستم آموزشی بماند.
وزن آموزش در شاخص توسعه انسانی وزن مهمی است و طبق گزارش‌های بین‌المللی، در ردیف کشور‌های با شاخص توسعه انسانی بالا قرار گرفته‌ایم و جزء کشور‌های خوب هستیم. طبق قانون اساسی، امر آموزش‌و‌پرورش بر عهده دولت است؛ اما این به معنای بی‌تفاوتی مردم نیست و خیرین مدرسه‌ساز گام‌های خوبی در این زمینه برداشته‌اند».
او با بیان اینکه بیش از ۱۵ میلیون دانش‌آموز در بیش از صد هزار مدرسه داریم، ادامه داد: چالش اساسی در شرایط فعلی، پوشش آموزش‌و‌پرورش است. بیش از ۹۸.۶ درصد جمعیت واجب‌التعلیم در دوره ابتدایی تحت پوشش قرار دارند.
این نرخ در دوره دبیرستان ۸۰ درصد است. آیا توزیع این ۱.۴ درصد عدم پوشش در همه کشور یکسان است؟ در استان سیستان‌و‌بلوچستان بیش از شش درصد عدم پوشش داریم؛ در جنوب کرمان و شرق هرمزگان نیز عدم پوشش بسیار است و اکنون زمان آن است که سرپرست جدید وزارت آموزش‌و‌پرورش تمرکز مدیریت را روی این موضوع قرار دهد.
علاوه بر این، اتباع کشور‌های بیگانه یا کودکانی که مادر ایرانی و پدر خارجی دارند و شناسنامه ندارند و شاید ده‌ها هزار کودک و جوان ایرانی داریم که نمی‌توانند به مدرسه بروند. او درباره راه‌حل مشکلات معوقات عقب‌مانده فرهنگیان نیز گفت: مسائل و اقتصاد آموزش‌و‌پرورش از مسائل کل کشور جدا نیست. نگاه دولت باید اصلاح شود. دولت‌های امروز کاری جز تأمین امنیت، غذا، بهداشت و آموزش ندارند.
ژاپن بخش عمده هزینه‌اش را برای آموزش صرف می‌کند. اگر نگاه این باشد که در آموزش‌و‌پرورش پول حرام می‌شود، این روند اصلاح نخواهد شد. وی با اشاره به اینکه ایران کشوری جوان و باسواد است، اظهار کرد: تفاوت بین هزینه‌ها و درآمد‌های دولت ۱۳۰ هزار میلیارد تومان است.
۹۵ هزار میلیارد تومان فقط حقوق و دستمزد و ۱۲۰ هزار میلیارد تومان هزینه رفاه اجتماعی است که تقریبا معادل کل درآمد‌های دولت است. صرفه‌جویی‌ای که می‌توان انجام داد، جواب‌گوی این مابه‌التفاوت نیست. دولت باید روی درآمد‌ها کار کند؛ بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی داریم.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید