کم‌خوابی و بی‌تحرکی مضرتر از استفاده از رسانه‌های اجتماعی

کم‌خوابی و بی‌تحرکی مضرتر از استفاده از رسانه‌های اجتماعی

نتیجه یک پژوهش نشان می‌دهد درحالیکه استفاده مکرر از رسانه‌های اجتماعی با ضعف سلامت ذهنی مرتبط است؛ این تأثیرات مستقیم نیستند. به‌جای آن این پژوهش نشان می‌دهد این ارتباط احتمالاً ناشی از جایگزین کردن رسانه‌های اجتماعی با سایر فعالیت‌های سالم، مانند خوابیدن یا ورزش کردن؛ یا قرار دادن افراد در معرض قلدری‌ها و آزار و اذیت‌های سایبری است.

کد خبر : ۷۲۲۱۸
بازدید : ۱۳۲۴۱
فرادید | محققان می‌گویند: والدین باید کمتر نگران مدت زمانی باشند که فرزندانشان در طول روز در رسانه‌های اجتماعی سپری می‌کنند؛ به‌جای آن، آن‌ها باید اطمینان حاصل کنند فرزندانشان به قدر کافی می‌خوابند و درباره تجربه‌های منفی که در محیط آنلاین داشته‌اند، حرف می‌زنند.
محرومیت از خواب و بی‌تحرکی مضرتر از استفاده از رسانه‌های اجتماعی است

به گزارش فرادید، نتیجه یک پژوهش نشان می‌دهد درحالیکه استفاده مکرر از رسانه‌های اجتماعی با ضعف سلامت ذهنی مرتبط است؛ این تأثیرات مستقیم نیستند. به‌جای آن این پژوهش نشان می‌دهد این ارتباط احتمالاً ناشی از جایگزین کردن رسانه‌های اجتماعی با سایر فعالیت‌های سالم، مانند خوابیدن یا ورزش کردن؛ یا قرار دادن افراد در معرض قلدری‌ها و آزار و اذیت‌های سایبری است.

پژوهشگران می‌گویند یکی از رویکرد‌هایی که والدین می‌توانند داشته باشند این است که تلفن همراه را از ساعت ۱۰ شب به بعد از اتاق خواب نوجوانان دور نگه دارند. آن‌ها می‌افزایند نوجوانان به ۱۰ ساعت خواب در شبانه‌روز احتیاج دارند.

فرزندان را ترغیب کنید حرف بزنند

دکتر داشا نیکول از امپریال کالجِ لندن، یکی از مشارکت‌کنندگان در نوشتن این مقاله، می‌گوید: بزرگسالان باید از فرزندان خود بپرسند آیا در محیط‌های آنلاین مورد آزار و اذیت یا قلدری واقع شده‌اند یا خیر.
محرومیت از خواب و بی‌تحرکی مضرتر از استفاده از رسانه‌های اجتماعی است

«والدین و سایر‌ین باید بدانند همانقدر که درباره محیط واقعی اطراف فرزندانشان اطلاعات دارند، درباره محیطی که آن‌ها در فضای آنلاین دارند نیز باید اطلاعات داشته باشند.»

دکتر نیکول می‌گوید والدین باید مراقب باشند فرزندانشان در معرض محتوای مسموم، به‌خصوص شب‌ها، قرار نگیرند.

«اگر تلفن شما در هنگام شب در طبقه پایین باشد، مورد آزار و اذیت واقع نمی‌شوید. آزار و اذیت اینترنتی حتی تخت‌خواب شما را به مکانی ناامن تبدیل می‌کند.»

نیمی از بیماری‌های روانی از سن ۱۴ سالگی آغاز می‌شود و در این میان تأثیر رسانه‌های اجتماعی همواره مهم دانسته شده است.

بسیاری از پژوهش‌ها بین استفاده از رسانه‌های اجتماعی مانند توئیتر، فیس‌بوک و اسنپ‌چت و تأثیرات مخربی که بر روان افراد جوان دارند، ارتباط برقرار کرده‌اند.
بیشتر بخوانید:

پدیده روح‌شدگی و عاشقی در عصر دیجیتال


برخی دیگر از تحقیقات به جنبه‌های مثبت استفاده از رسانه‌های اجتماعی اشاره کرده‌اند و اینکه این رسانه‌ها می‌تواند با متصل‌کردن افراد جوان به یکدیگر، شبکه‌های حمایتی آن‌ها را تقویت کند.

تحقیقی که امسال در دانشگاه آکسفورد منتشر شد نشان داد استفاده از رسانه‌های اجتماعی توسط کودکان تأثیر اندکی بر سطح رضایت از زندگی در میان آن‌ها دارد.

محققان چه‌چیزی را مطالعه کردند؟

از نوجوانانی که در سال نهم تحصیل می‌کردند درخواست شد پرسشنامه‌ای را درباره دفعات استفاده از رسانه‌های اجتماعی در روز پر کنند. این رسانه‌ها شامل اینستاگرام، فیس‌بوک، واتس‌اپ و توئیتر بود. از آن‌ها درخواست نشد بگویند هربار چند ساعت را در این فضا می‌گذرانند.

بیشتر دختران (۵۱ درصد) و ۴۳ درصد از پسران بیش از سه بار در روز از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کردند، این رقم بین نوجوانان دختر و پسر در پایه یازدهم به ۶۹ و ۷۵ درصد افزایش میافت.
محرومیت از خواب و بی‌تحرکی مضرتر از استفاده از رسانه‌های اجتماعی است

مشارکت‌کنندگان در این پژوهش وقتی وارد پایه دهم شدند، پرسشنامه‌ای را در زمینه سلامت روان خود پر کردند و از آن‌ها پرسیده شد آیا در فضای آنلاین مورد آزار واقع شده‌اند و آیا دچار بی‌خوابی و بی‌تحرکی هستند؟

در سال یازدهم، از همان مشارکت‌کنندگان نوجوانان خواسته شد سطح شادی و اینکه تا چه حد از زندگی خود احساس شادی و رضایت دارند را تعیین کنند.

محققان چه چیزی یافتند؟

در میان هم دختران و هم پسران، روان‌پریشی در بین کسانی که بیشتر از ۳ بار در روز از رسانه‌های اجتماعی استفاده کرده بودند، بیشتر گزارش شده بود تا در بین کسانی که ۲ بار یا کمتر از رسانه‌های اجتماعی استفاده کرده بودند.

وقتی در سال‌های بعدی از سطح خوشحالی و رضایت از زندگی دختران سؤال شد، آن‌ها در مقایسه با پسران بیشتر احتمال داشت که نارضایتی و خوشحال‌نبودن را ابراز کنند.
محرومیت از خواب و بی‌تحرکی مضرتر از استفاده از رسانه‌های اجتماعی است

محققان اعلام کردند این‌ها شواهدی قوی است که ارتباط بین استفاده از رسانه‌های اجتماعی و سلامت روانی و خوشحالی افراد را نشان می‌دهد. اما در دختران تأثیرات منفی ناشی از محرومیت از خواب، مورد آزار و اذیت اینترنتی واقع‌شدن و در حد کمتر، ورزش‌نکردن بود.

در پسران، این عوامل تأثیرگذار بودند، اما بسیار بسیار کمتر.

آیا والدین باید نگران باشند؟

پروفسور راسل وینر، نویسنده ارشد این پژوهش از مؤسسه سلامت کودکانِ یو‌سی‌ال می‌گوید: «ما خیلی زیاد نگران استفاده فرزندانمان از رسانه‌های اجتماعی هستیم؛ اما چقدر نگران محرومیت آن‌ها از خواب هستیم؟ خیلی زیاد نیستم؛ اما این عامل مهمی در تعیین سلامت روانی آن‌هاست.»

ما باید بیشتر نگران کم‌تحرکی و کم‌خوابی نوجوانان باشیم. رسانه‌های اجتماعی می‌توانند تأثیرات مثبتی برای نوجوانان داشته باشند. آن‌ها می‌توانند نقش محوری در زندگی فرزندان ما ایفا کنند.

بین دختر و پسر تفاوتی وجود دارد؟

تیم تحقیق می‌گوید دختران و پسران به شکل‌های متفاوتی از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند که نیازمند مطالعه بیشتر برای درک این تفاوت‌هاست. درضمن، برای فهم اینکه رسانه‌های اجتماعی چگونه بر سلامت روانی پسران تأثیر می‌گذارد باید تحقیقات بیشتری انجام شوند.

منبع: BBC World & The Guardian
مترجم فرادید: عاطفه رضوان‌نیا
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید