کم سو شدن نورانی‌ترین ستاره‌ آسمان

کم سو شدن نورانی‌ترین ستاره‌ آسمان

ابط الجوزا تنها ۷۰۰ سال نوری از ما فاصله داشته و به همین دلیل انفجار ابرنواختری آن به وضوح از زمین قابل تماشا بوده و به اخترشناسان اجازه می‌دهد یکی از شدیدترین و خیره‌کننده‌ترین اتفاقات کهکشان را از نزدیک مورد مطالعه قرار دهند.

کد خبر : ۷۵۶۷۷
بازدید : ۱۳۵۴۴
کم سو شدن نورانی‌ترین ستاره‌ آسمان
ستاره ابط الجوزا همواره به عنوان یکی از نورانی‌ترین ستاره‌های آسمان شهرت داشت
رفتار ستاره ابط الجوزا (Betelgeuse) که معمولا یکی از نورانی‌ترین ستاره‌های آسمان است، عجیب شده است. اخترشناسان معتقدند این کم‌سو شدن غیرعادی ستاره ممکن است نشان از انفجار زودهنگام آن طی یک ابرنواختر خیره‌کننده داشته باشد گرچه هیچ کس دقیق نمی‌داند که عاقبت این ستاره مشهور چه خواهد شد.

کم سو شدن ستاره در هفته‌های اخیر و طی روندی آهسته مشاهده شده است. در طول ماه دسامبر هر بار که اخترشناسان این ستاره را رصد کردند، کم‌سوتر شده بود و اکنون در کم‌سوترین حد خود قرار دارد. به همین دلیل اخترشناسان معتقدند این رفتار ممکن است حاکی از آن باشد که قرار است اتفاقی برای این ستاره بیافتد.

اگر این اتفاق رخ دهد، با جزئیات از سطح زمین قابل مشاهده است. ابط الجوزا تنها ۷۰۰ سال نوری از ما فاصله داشته و به همین دلیل انفجار ابرنواختری آن به وضوح از زمین قابل تماشا بوده و به اخترشناسان اجازه می‌دهد یکی از شدیدترین و خیره‌کننده‌ترین اتفاقات کهکشان را از نزدیک مورد مطالعه قرار دهند.

گرچه این کم سو شدن محرز بوده و با چشم غیر مسلح به وضوح قابل مشاهده است -چرا که نور این ستاره به نصف تقلیل یافته است- هیچ توضیح قطعی و مشخصی که نشان از ابرنواختر شدن آن داشته باشد، وجود ندارد. حتی اگر این اتفاق رخ دهد، هیچ دلیلی وجود ندارد که تحقق آن در زمان نزدیکی در آینده صورت پذیرد.

البته توضیحات متفاوت دیگری هم برای کم سو شدن ستاره وجود دارد. این ستاره پیش از آن هم به تناوب تغییر داشته است چرا که همواره اتفاقات قبض و بسطی شدید و گسترده‌ای پیرامون آن در حال وقوع است و این تغییر اخیر هم می‌تواند تنها همان تغییرات طبیعی این ستاره و فقط به حدی شدیدتر باشد.

بخشی از شهرت ابط الجوزا به خاطر نورانی بودن آن است. جز خورشید، این ستاره بزرگ‌ترین ستاره‌ای است که از زمین قابل مشاهده است و از قدیم یکی از ۱۰ نورانی‌ترین ستاره آسمان ما بوده است.

اما رفتار اخیر عجیب آن باعث شده از این فهرست خارج شود و به گفته اخترشناسان آنقدر کم سو شده که اکنون حتی در بین ۲۰ ستاره نورانی نیز قرار ندارد.

این تغییر بدان معنی است که آسمان شب می‌تواند حتی برای یک تماشاگر عادی با چشمان غیرمسلح نیز غیرمعمولی به نظر برسد. ابط الجوزا بخشی مهم از صورت فلکی شکارچی است -در شانه آن قرار گرفته- که باعث تغییر این صور فلکی هم شده چرا که مشاهده آن از زمین دیگر مانند سابق آسان نیست.
منبع: ایندیپندنت
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید