ویدئو چک، راه‌حلی که بحران شد

ویدئو چک، راه‌حلی که بحران شد

از ابتدای فصل شاهد صحنه‌هایی هستیم که سال‌های گذشته پنالتی اعلام می‌شد، اما امسال نمی‌شود و از طرف دیگر صحنه‌هایی می‌بینیم که پیش‌تر پنالتی اعلام نمی‌شد و حالا همان‌ها پنالتی گرفته می‌شوند.

کد خبر : ۷۵۷۸۵
بازدید : ۱۸۳۷
ویدئو چک، راه‌حلی که بحران شد
یک‌سال و نیم از حضور رسمی کمک‌داور ویدیویی در فوتبال می‌گذرد. جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه نقطه آغازی برای به کارگیری این سیستم در جهان فوتبال بود و پس از آن ۴ لیگ از ۵ لیگ معتبر اروپایی منهای لیگ انگلیس در همان فصل ۱۹-۲۰۱۸ از این سیستم در لیگ‌های‌شان بهره بردند.
علاوه بر این ۴ لیگ، در اغلب لیگ‌های درجه دو اروپایی هم از کمک‌داور ویدیویی استفاده شد و اشتباهات داوری به میزان قابل توجه و چشمگیری کاهش پیدا کرد. در ابتدای فصل ۲۰-۲۰۱۹ میلادی سرانجام لیگ برتر انگلیس، پربیننده‌ترین لیگ جهان قبول کرد با سیاق خودش از این سیستم استفاده کند.
همزمان با این اتفاق، برخی قوانین فوتبال مورد بازنگری قرار گرفتند و قانون هندپنالتی، تبدیل به قانونی بسیار تفسیرپذیر شد. با این تغییرات، هند در محوطه جریمه حریف، تبدیل به قانونی ساده شد، هر برخورد توپ با دست یا دست با توپ در محوطه جریمه حریف خطا گرفته می‌شود و هیچ تفسیری در کار نیست. مشکل اصلی در خطای هندپنالتی است.
از ابتدای فصل شاهد صحنه‌هایی هستیم که سال‌های گذشته پنالتی اعلام می‌شد، اما امسال نمی‌شود و از طرف دیگر صحنه‌هایی می‌بینیم که پیش‌تر پنالتی اعلام نمی‌شد و حالا همان‌ها پنالتی گرفته می‌شوند. این تنها بخشی از بحران به وجود آمده برای هواداران است. بحران اصلی اینجاست که در یک مسابقه صحنه‌ای مشابه صحنه‌ای که در بازی دیگر هند گرفته شده بود، هند گرفته نمی‌شود و این تصویر بار‌ها در نیم‌فصلی که گذشت تکرار شده است.
مساله دیگری که مورد مناقشه است، مساله آفساید است. با وجود اینکه خط‌کشی‌های آفساید بسیار دقیق و بر اساس پرسپکتیو و ابعاد دقیق ورزشگاه و زاویه دوربین انجام می‌شود، باز هم در برخی صحنه‌ها، به خصوص در لیگ برتر انگلیس، هواداران قانع نمی‌شوند که آن صحنه آفساید بوده.
این مساله در هفته‌های اخیر باعث شده روزنامه‌نگاران مطرح و داور‌های بازنشسته در رسانه‌ها فعالیت‌شان را بیشتر کرده و به دلیل تمرکز افکار عمومی روی این موضوع، انتقادات و پیشنهادات‌شان را مطرح کنند. یکی از مواردی که در این میان مطرح شده، این است که آیا اگر پشت کفش یک بازیکن در آفساید باشد، لازم است ۵ دقیقه وقت بازی برای بررسی آن صحنه گرفته شود؟
این اعتراضات که در انگلیس تبدیل به موجی بزرگ شده، بیشتر از سوی طرفداران تیم‌هایی هدایت می‌شود که از این قانون ضرر کرده‌اند. هواداران که بعد از به ثمر رساندن گل‌های حساس به یک‌باره با یک سخت‌گیری مواجه می‌شوند و گلی که به نظرشان سالم بوده به خاطر دو میلی‌متر آفساید گرفته می‌شود، واکنش‌های احساسی زیادی به این موضوع دارند و بعید به نظر می‌رسد اگر در طرف مقابل جریان باشند و حق‌شان ستانده شده باشد، باز هم این طور واکنشی نشان بدهند. قانون آفساید یکی از واضح‌ترین قوانین فوتبال است و اعمال هر تبصره‌ای بر آن، فوتبال را وارد یک وضعیت ناشناخته خواهد کرد.
اگر داور‌ها بخواهند از دو میلی‌متر بگذرند، چرا از دو سانتی‌متر نگذرند؟ اگر قرار است از دو سانت بگذرند، خب چه مشکلی با ۵ سانت باید داشته باشیم؟ این یک راه بی‌پایان است که بهتر است شروع نشود و قوانین داوری هم به خوبی در طول این سال‌ها درباره این انتقادات مقاومت کرده‌اند.

بسیاری از کسانی که از کمک‌داور ویدیویی انتقاد می‌کنند، متوجه نیستند که مشکل در این سیستم نیست و خطای انسانی باعث تکرار اشتباهات می‌شود. کمک‌داور ویدیویی حاصل برنامه‌هایی در سراسر جهان مانند برنامه ۹۰ است که با بازبینی صحنه‌های خطا‌های آشکار داوران را به رخ‌شان می‌کشیدند و نهاد‌های تصمیم‌گیر بعد از اینکه سال‌ها تحت فشار رسانه‌ها بودند، سرانجام قبول کردند این شیوه کارشناسی به صورت آنلاین وارد فوتبال بشود و یک داور از بیرون زمین، با مشاهده صحنه‌ها به داور اصلی کمک کند و سرانجام داور مسابقه بعد از اینکه نظرش با نظر کمک‌داور ویدیویی یکی نبود، با مشاهده صحنه از کنار زمین رای نهایی‌اش را صادر کند.
البته لیگ برتر انگلیس به شکل دیگری این کار را انجام می‌دهد و بخش بازبینی صحنه توسط داور وسط را حذف کرده است. در انگلیس همان‌طور که ژوزه مورینیو روز گذشته گفت: کمک‌داور ویدیویی نداریم، بلکه داور ویدیویی داریم. به این صورت که داور بیرون زمین تصمیم‌گیرنده نهایی است و داور وسط فرصت بازبینی صحنه را ندارد.
از این شیوه انتقادات زیادی صورت گرفته، اما مقامات اتحادیه فوتبال انگلیس معتقدند این کار باعث سرعت گرفتن هر چه بیشتر بازی خواهد شد. هر چند در عمل بار‌ها شاهد توقف‌های دو تا سه دقیقه‌ای بوده‌ایم.
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید