شایعه‌هایی خطرناک‌تر از کرونا!

شایعه‌هایی خطرناک‌تر از کرونا!

در فضای مجازی شایعه شد کسانی که کوکائین مصرف می‌کنند به این ویروس آلوده نمی‌شوند این در حالی است که اعتیاد به مواد و سیگار، باعث بیماری‌های ریوی می‌شود و فرد معتاد در برابر این ویروس، خیلی زودتر از فرد سالم از پای در می‌آید.

کد خبر : ۷۷۳۱۰
بازدید : ۵۵۲۶
شایعه‌هایی خطرناک‌تر از کرونا!
منصوری | کرونا این روز‌ها در سراسر جهان در حال یکه‌تازی بوده و به تنهایی صدر اخبار جهان را از آن خود کرده است. این ویروس حتی اگر خودش هم در جایی نباشد، ترس بودنش مهم‌ترین اضطراب این روز‌های مردم جهان شده است.
معمولا در این لحظات، بازار شایعه‌ها داغ می‌شود. درخصوص موضوع کرونا، علاقه به حفظ سلامتی و ابهامات زیاد درباره این ویروس جدید و ناشناخته، باعث شده رواج شایعات درباره این ویروس ناخوانده و خطرناک سرعت زیادی به خود بگیرد. هرچند ریشه این شایعات اغلب غیرعلمی و غیرکارشناسی است و در بسیاری از اوقات برای گرفتن لایک یا به وحشت و اضطراب انداختن جامعه منتشر می‌شود، اما می‌توان با اطلاع رسانی دقیق و به موقع جلوی ایجاد وحشت را گرفت و از دامن زدن به شایعات جلوگیری کرد.
این روز‌ها فضای مجازی هم با هشتگ کرونا پر شده از خبر‌ها و شایعه‌هایی که در بسیاری از موارد قابل تایید نیستند، اما هر کاربری بدون توجه به منبع خبر، آن را باز نشر می‌کند. امروز سعی کرده ایم برخی از این شایعه‌ها را باهم مرور کنیم و درباره چگونگی مقابله با شایعات بنویسیم.

از شایعه ابتلا تا جعل نامه
حتما تا کنون با اخباری تحت این عناوین در یکی دو ماهه اخیر مواجه بوده اید: «شایعه ابتلا به کرونا در جنوب سیستان و بلوچستان تکذیب شد.» یا «شایعه ابتلای یک نفر به ویروس کرونا در بندر جاسک درست نیست». حتی درنمونه‌هایی عجیب‌تر نامه‌هایی هم از زبان معاون وزیر به رئیس جمهور و وزیر کشور به وزیر بهداشت درباره بیماری کرونا، به ناشیانه‌ترین شکل ممکن جعل و منتشر شد.
بعد از خبر فوت دو بیمار قمی مبتلا به ویروس کرونا هم در شایعه‌ای اعلام شد که راه‌های منتهی به قم بسته شده و شهر در قرنطینه قرار گرفته است که پلیس راه اعلام کرد تمام محور‌های قم باز است. به نظر می‌رسد این گونه شایعه‌ها برای به وحشت انداختن جامعه منتشر می‌شود که تاکنون اطلاع رسانی ها؛ از شیوع شایعات تا حدودی جلوگیری کرده است.

شایعاتی برای دیده شدن
یکی دیگر از مشکلاتی که بسیار در شبکه‌های اجتماعی به چشم می‌خورد این است که بسیاری تا یک آمبولانس می‌بینند، گوشی خود را بر می‌دارند و از آن فیلم می‌گیرند و می‌نویسند ویروس کرونا در فلان شهر و فلان منطقه! این کاربران برای جمع کردن لایک حاضرند حتی خودشان نقش بیمار مبتلا به کرونا را بازی کنند تا کمی به لایک هایشان اضافه شود.

شایعاتی به نقل از متخصصان مشهور
پیش از این هم بار‌ها شاهد توصیه‌های پزشکی به نقل از پروفسور سمیعی بودیم که به هیچ عنوان صحت نداشته و به تازگی هم عده‌ای با شیوع کرونا توصیه‌هایی از این پروفسور نام آشنا که متخصص جراحی مغز و اعصاب است، در خصوص مقابله با کرونا منتشر کرده اند که توصیه به پرهیز از خوردن مواد غذایی با طبع سرد می‌کند و مردم را به خوردن مواد غذایی با طبع گرم تشویق می‌کند. در حالی که با یک نگاه ساده به تخصص پروفسور سمیعی، در می‌یابید این گفته به هیچ وجه نمی‌تواند صحت داشته باشد.

ماسک‌های کرونایی
یکی دیگر از شایعه‌هایی که باعث کاسبی عده‌ای سود جو شده لزوم استفاده از ماسک برای جلوگیری از ابتلا به ویروس است. شاید ماسک به شما احساس امنیت ببخشد، اما ماسک برای کسانی است که به بیماری کروناویروس واقعی مبتلا شده اند، نه برای فرد سالم. حتی استفاده بیش از ۲ ساعت از ماسک می‌تواند زمینه تکثیر باکتری‌ها و بیمار شدن افراد را فراهم کند؛ بنابراین در واقع اثربخش‌ترین روش سلامتی، شستن دست هاست. حتما باید ۲۰ ثانیه را صرف شستن دست‌ها کنید و اگر بیمار هستید در خانه بمانید.

کرونا و سیر و آنتی بیوتیک
ویروس‌ها و باکتری‌ها دو میکروب مختلف هستند؛ بنابراین ما از آنتی بیوتیک‌ها برای باکتری‌ها و از دارو‌های ضد ویروسی برای ویروس‌ها استفاده می‌کنیم؛ بنابراین آنتی بیوتیک‌های موجود در این زمینه بر این نوع ویروس مؤثر نیستند. در بسیاری از شبکه‌های اجتماعی هم از ویژگی سیر برای جلوگیری از ابتلا به کرونا نوشته اند. اما سازمان جهانی بهداشت گفته است هیچ مدرکی دال بر اثر آن در برابر ویروس کرونا در دست نیست.
در برخی کانال‌ها هم از افزایش خطر ابتلا به کرونا با تزریق کورتون و دگزا نوشته بودند که دلیل آن را سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی البرز این گونه توضیح داد: «تزریق این موارد در چنین شرایطی که ویروس کرونا وارد کشور شده موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن فرد سرماخورده می‌شود.»

کرونا و مواد مخدر
از ابتدای انتشار و شناسایی ویروس درچین، در فضای مجازی شایعه شد کسانی که کوکائین مصرف می‌کنند به این ویروس آلوده نمی‌شوند این در حالی است که اعتیاد به مواد و سیگار، باعث بیماری‌های ریوی می‌شود و فرد معتاد در برابر این ویروس، خیلی زودتر از فرد سالم از پای در می‌آید.

کودکان و کرونا
یکی دیگر از شایعه‌هایی که این روز‌ها در رسانه‌های مختلف می‌توان آن را دید، این است که «کودکان به کرونا مبتلا نمی‌شوند.» این شایعه آن قدر فراگیر شده که حتی خبرگزاری‌های داخلی هم آن را بازنشر کرده اند. این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت گفته همه افراد در هر سنی امکان مبتلا شدن به این ویروس را دارند و حتی از شناسایی یک مورد نوزاد ۹ ماهه هم خبر داده است.

افراد مسن و سرعت ابتلا
این یک فرضیه ۵۰-۵۰ است. ویروس کرونا همه افراد، حتی کودکان را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما در افراد مسن، احتمال ابتلا به بیماری شدید یا جدی‌تر بیشتر است؛ بنابراین همه افراد مسن باید مراقب باشند.

وایتکس و کرونا
مواد ضد عفونی کننده ساخته شده از کلر و بلیچ (وایتکس)، حلال‌های شیمیایی، اتانول ۷۵ درصدی، اسید پراستیک و کلروفرم می‌توانند ویروس جدید کرونا را روی سطح اشیا از بین ببرند، اما در صورتی که آن‌ها را روی پوست بدن بگذاریم، تاثیرگذاری خیلی کمی دارند یا هیچ تاثیری ندارند. گذشته از این، قرار دادن مواد شیمیایی به طور مستقیم روی پوست بسیار خطرناک است و حتی می‌تواند کشنده باشد.

کرونا و حیوانات خانگی
سازمان جهانی بهداشت گزارش داده است هیچ شواهدی مبنی بر آلودگی حیوانات خانگی مانند پشه‌ها و سگ‌ها به ویروس کرونا گزارش نشده است، اما شستن منظم دستان با آب و صابون پس از لمس این حیوانات که باعث جلوگیری از آلوده شدن به باکتری‌های معمول می‌شود، توصیه می‌شود.

مایع دهان‌شویه ضد کرونا
خیلی‌ها فکر می‌کنند با غرغره کردن مایع دهان‌شویه، مانع ورود ویروس و ابتلا به کرونا می‌شوند. هرچند ممکن است برخی موادی که برای شستن دهان به کار می‌رود، در برابر برخی میکروب‌ها اثر داشته باشد، اما سازمان جهانی بهداشت می‌گوید این مواد مانع آلودگی به ویروس کرونا نمی‌شود.

آب نمک بی تاثیر
در شمار زیادی از پست‌های رسانه‌های اجتماعی، ادعا شده که یک کارشناس ارشد تنفسی چینی به مردم محل توصیه کرده است استفاده از محلول آب نمک برای شست وشوی بینی، مانع آلوده شدن آن‌ها به این ویروس می‌شود، اما سازمان جهانی بهداشت می‌گوید هیچ مدرکی برای تأیید این ادعا وجود ندارد.

روش چینی علیه شایعات
به نظر می‌رسد همچنان باید منتظر گسترش لحظه‌به‌لحظه اخبار و شایعات درباره ویروس کرونا باشیم. شایعاتی که در بیشتر موارد، کشنده‌تر از خود ویروس کرونا عمل می‌کند. حامد وفایی، عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات چینی دانشگاه تهران، درباره «ویروس شایعه» در ایسنا نوشته است به نظر می‌رسد توجه به اصل تبلیغات در مواقع بروز بحران که طبعا نیازمند زیرساخت‌های قدرتمند است، نه تنها یک کار بنیادین که یک ضرورت غیرقابل انکار برای دولت‌ها باشد.
اطلاع رسانی در مواقع بحران باید سریع، صحیح و صادقانه باشد. نتیجه فقدان هر یک از این سه اصل حیاتی در ضلع تبلیغاتی مثلث یاد شده برای مدیریت بحران، تقویت شریان‌های شایعه و جایگزینی مجاری غیررسمی اطلاع رسانی و طبعا ضربه پذیری جامعه از اخبار بی اساس خواهد بود.
مدیران بحران در چین، با انتشار گسترده خبر فراگیری کرونا، درخصوص مدیریت فضای رسانه‌ای در این کشور اقدام کردند. شبکه‌های اجتماعی در چین به رغم برخی ادعا‌ها بسیار قدرتمند، فراگیر و کاربردی هستند و در چنین شرایطی عملا مانند تیغی دو لبه عمل و به همان میزان که انتشار یک شایعه را تسهیل می‌کنند، در اطلاع رسانی سریع و صحیح نیز کاربرد دارند.
چند صباحی پس از انتشار ویروس کرونا در شهر ووهان چین، تمام موتور‌های جست وجوی بومی و رسانه‌های رسمی این کشور درخصوص درج پنجره‌ای ویژه برای پرداختن به اخبار این ویروس اقدام کردند؛ بازوی رسانه‌ای - تبلیغاتی دولت چین با طراحی نرم افزاری ویژه، امکان رصد آنلاین وضعیت کرونا در سراسر کشور را فراهم کرد و آمار لحظه‌ای افراد مبتلا، مشکوک، درمان شده و فوتی در دسترس عموم قرار گرفت.
در مواردی حتی امکان مشاهده نزدیک‌ترین موارد ابتلا روی نقشه آنلاین برای افراد فراهم شد و همزمان ویدئو‌های کوتاه آموزشی، بسیاری از شبکه‌های مجازی و رسانه‌های چینی را پر کرد.
منبع: روزنامه خراسان
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید