ویروس دیگر در چین؛ ماجرای شیوع ویروس هانتا چیست؟

ویروس دیگر در چین؛ ماجرای شیوع ویروس هانتا چیست؟

طبق گزارش‌های علمی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، اعضای گروه پاتوژن‌های ویروس هانتا اغلب از طریق جوندگان منتقل می‌شود. این مرکز معتقد است که آلودگی از طریق هر کدام از انواع ویروس‌های هانتا می‌تواند بیماری‌های متفاوتی را در افراد ایجاد کند. با این حال بسیاری از دانشمندان معتقدند که نباید از هانتا ویروس ترسید، به گزارش نیویورک پست، دکتر سوماییا شیخ دانشمند سوئدی در توییتر خود نوشته است: "لطفاً وحشت نکنید ، مگر اینکه قصد دارید موش بخورید."

کد خبر : ۷۸۵۱۱
بازدید : ۶۴۲۶
ویروس جدید دیگر در چین؛ ماجرای شیوع هانتا ویروس چیست؟
فرادید | درحالی که جهان در شوک کروناویروس قرار دارد، شیوع ویروس هانتا و ثبت اولین فوتی ناشی از ابتلا به این بیماری در چین، جهان را در نگرانی دیگری فرو برده است. این خبر را روزنامه "گلوبال تایمز چین" در توئیترش منتشر کرده و نوشته است: " این فرد روز گذشته /دوشنبه/ با یک اتوبوس دربستی در حال بازگشت به محل کار خود واقع در استان "شاندوگ" بود که ناگهان فوت می‌کند، پزشکان با احتمال ابتلای وی به ویروس کرونا این مرد را آزمایش کردند، اما متوجه شدند که به دلیل ابتلا به ویروسی به نام «هانتا» فوت شده است نه کرونا.

به گزارش فرادید، طبق گزارش‌های منتشر شده از این مرد پس از مرگ نمونه برداری شده و نتیجه آزمایش ویروس هانتا در وی مثبت بوده است. ۳۲ مسافری که همراه وی در اتوبوس بودند نیز مورد آزمایش قرار گرفتند. این ویروس به ندرت از انسان به انسان منتقل می‌شود. هنوز نتایج آزمایش مسافران اتوبوس مشخص نشده است. در گزارش این رسانه چینی نام فرد فوت شده ذکر نشده است.

در پی انتشار این خبر، اظهار نظر‌هایی مبنی بر وقوع شیوع جدید در رسانه‌های اجتماعی صورت گرفت، برچسب "hantavirus" نیز در توییتر به یک ترندجهانی تبدیل شده است.
طبق گزارش‌های علمی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، اعضای گروه پاتوژن‌های ویروس هانتا اغلب از طریق جوندگان منتقل می‌شود. این مرکز معتقد است که آلودگی از طریق هر کدام از انواع ویروس‌های هانتا می‌تواند بیماری‌های متفاوتی را در افراد ایجاد کند.
با این حال بسیاری از دانشمندان معتقدند که نباید از هانتا ویروس ترسید، به گزارش نیویورک پست، دکتر سوماییا شیخ دانشمند سوئدی در توییتر خود نوشته است: "لطفاً وحشت نکنید ، مگر اینکه قصد دارید موش بخورید."

ویروس جدید دیگر در چین؛ ماجرای شیوع هانتا ویروس چیست؟
هانتا ویروس چیست؟

ویروس‌های هانتا پدیده‌ای نسبتاً جدیدند؛ تب خونریزی دهنده به همراه سندرم کلیوی در جریان جنگ کره در میان سربازان آمریکایی و کره‌ای (۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳) دیده شد. این بیماری ناشی از آلودگی به ویروس هانتا بود که باعث بیماری بیش از ۳۰۰۰ سرباز شد و نشانه‌هایی شبیه نارسایی کلیه، خونریزی عمومی و شوک داشت. نرخ مرگ ناشی از این ویروس بیش از ۱۰ درصد بود. نام ویروس هانتا از نام رود هانتان گرفته شده‌است. هو وانگ لی ویروس‌شناس کره‌ای توانست در سال ۱۹۷۶ این ویروس را از شُش یک موش چمنی بدست آورد.

در ۱۹۹۳ شیوع سندرم ریه ویروس هانتا در منطقهٔ چهار گوشه آمریکا در جنوب غرب این کشور دیده شد. عامل ویروسی این بیماری چند هفته پس از شیوع آن شناسایی شد و به آن Sin Nombre virus به صورت خلاصه SNV گفته شد که در زبان اسپانیایی یعنی ویروس بی‌نام. تری یتس استاد دانشگاه نیومکزیکو، موش‌های آهویی را ناقل این بیماری دانست.
طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، گونه‌های مختلف ویروس هانتا در جوندگان متفاوت وجود دارد و به‌عنوان میزبان در بدن آن‌ها تکثیر می‌شود. این ویروس زمانی که از طریق ادرار، مدفوع و بزاق جونده از بدن وی خارج و در هوا پراکنده می‌شود می‌تواند به افراد منتقل شود. در موارد نادر، فرد ممکن است در صورتی که از سوی یک جونده آلوده به ویروس گاز گرفته شود، به بیماری مبتلا شود. همچنین متخصصان معتقدند اگر دست فردی به سطوح آلوده به ادرار، مدفوع یا بزاق جونده برخورد کند و سپس دهان یا بینی خود را با دست آلوده لمس کند ممکن است به این ویروس مبتلا شود. همچنان که غذای آلوده نیز می‌توان یک راه دیگر انتقال این ویروس به انسان باشد.

در قاره آمریکا انواع متداول ویروس هانتا با نام «دنیای جدید» New World شناخته می‌شود که عامل ایجاد سندروم ریوی (HPS) است. اما نوع دیگری از ویروس هانتا وجود دارد که «دنیای کهن یا قدیم» Old World نامیده می‌شود و بیشتر در اروپا و آسیا این ویروس وجود دارد. این نوع از ویروس هانتا در اروپا و آسیا می‌تواند باعث ایجاد سندروم کلیوی (HFRS) شود.

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا معتقد است که ویروس هانتا در آمریکا نمی‌تواند از انسان به انسان منتقل شود، در حالیکه موارد نادری از انتقال انسان به انسان این ویروس در شیلی و آرژانتین در میان افرادی که با بیماران آلوده به ویروس هانتا در ارتباط بوده‌اند ثبت شده است.

افرادی که در محیط‌های طبیعی مانند جنگل‌ها، مراتع و زمین‌های کشاوری که جونده‌های زیادی حضور دارند، زندگی می‌کنند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
شیوع این ویروس‌ها تاکنون چندان گسترده نبوده است، به طوری که بین سال‌های ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۷ میلادی تنها ۷۲۸ مورد ابتلا در ایالات متحده آمریکا گزارش شده که هیچ کدام کشنده نبوده است. این در حالی است که از اواخر ماه ژانویه که اولین مورد ابتلا به کروناویروس جدید در آمریکا گزارش شد تا به امروز بیش از ۵۱ هزار مورد ابتلا به ثبت رسیده که بیش از ۶۵۰ نفر از آن‌ها جان باخته‌اند.

به گزارش یواس‌آ تودی، در سال ۱۹۹۳ میلادی هانتاویروس در چند ایالت از آمریکا شیوع یافت. در سال ۲۰۱۲ میلادی نیز شیوع این ویروس در این کشور ۱۰ نفر را مبتلا کرده و در سال ۲۰۱۷ میلادی تنها ۱۷ مبتلا در ایالات متحده برجای گذاشت.

ویروس جدید دیگر در چین؛ ماجرای شیوع هانتا ویروس چیست؟
ویروس هانتا چه علائمی دارد؟

علایم ویروس هانتا شامل خستگی، تب، درد‌های عضلانی مخصوصا در بخش ران‌ها، کمر و باسن و گاهی شانه‌ها است. احساس سرگیجه، سردرد، حالت استفراغ و لرز از دیگر علائم فرد آلوده به این ویروس است. پس از چهار تا ۱۰ روز پس از ابتلا به ویروس هانتا، فرد دچار تنگی نفس می‌شود و سرفه می‌کند. از بین کسانی که به این بیماری مبتلا می‌شوند حدود ۳۸ درصد جان خود را از دست می‌دهند.
به گزارش نیویورک پست، پزشکان گفته اند که علائم هانتا ویروس ممکن است تا هشت هفته پس از قرار گرفتن در معرض ادرار تازه، مدفوع، و یا بزاق جوندگان آلوده" رخ دهد، البته پزشک‌ها خاطرنشان کرده اند که هانتا ویروس گاهی اوقات هم می‌تواند از گزش ناشی از موش‌های آلوده یا موش‌های سالم نیز ناشی شود.

البته بیشتر موارد ابتلا به هانتاویروس در ایالات متحده آمریکا اغلب با سندروم ریوی هانتاویروس بروز یافته و مشکلات ریوی در پی دارد با علائمی همچون تب، خستگی، درد عضلانی، سردرد، سرگیجه، لرز و مشکلات شکمی همراه بوده است. همچنین در صورتی که مشکلات ریوی تشدید شده و ریه آب بیاورد، سرفه و تنگی نفس نیز در فرد مبتلا رخ می‌دهد.

این درحالی است که موارد ابتلا به هانتاویروس‌ها در اروپا و آسیا اغلب با تب خونریزی دهنده با سندروم کلیوی بروز می‌یابد و علائمی همچون درد، تب، لرز، حالت تهوع و تاری دید به همراه دارد. موارد وخیم‌تر ابتلا منجر به نارسایی شدید کلیه نیز خواهد شد.
مراکز مدیریت و پیشگیری بیماری ایالات متحده آمریکا(CDC) گفته است: "در شیلی و آرژانتین، موارد نادر انتقال فرد به فرد رخ داده است."

CDC هشدار داد: "هیچ درمانی، درمانی یا واکسنی خاص برای عفونت هانتا ویروس وجود ندارد، بیماران اغلب به مراقبت‌های شدید برای "کمک به آن‌ها در دوره تنفس شدید تنفسی" نیاز دارند. بنابراین، اگر در اطراف جوندگان بوده اید و علائم تب، درد‌های شدید عضلانی و تنگی نفس شدید دارید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. "
راه‌ پبشگیری از ابتلا به هانتاویروس

براساس گزارش سایت مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های ایالات متحده آمریکا (CDC)، بهترین را پیشگیری در برابر مبتلا شدن به هانتا، از بین بردن یا به حداقل رساندن تماس با جوندگان در خانه، محل کار یا اردوگاه است.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید