معمای معدوم سازی جوجه‌های یک روزه؛ ماجرا چیست؟

معمای معدوم سازی جوجه‌های یک روزه؛ ماجرا چیست؟

پس از بالاگرفتن انتقادات کاربران و رسانه ها، مسئولان مربوطه در وزارت جهادکشاورزی به انتقادها پاسخ دادند. معاون امور تولیدات دامی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه قرار نبوده است جوجه‌های یک‌روزه معدوم شوند، گفت: "به دلیل افت قیمت جوجه‌هایی که در جوجه‌کشی باقی می‌مانند و پس از ۲۴ ساعت از عمرشان دیگر به فروش نمی‌روند، برخی پرورش‌دهندگان جوجه مجبور به معدوم‌سازی جوجه‌های مازاد شده‌اند."

کد خبر : ۷۹۴۱۰
بازدید : ۶۵۰۴
معمای معدوم سازی جوجه‌های یک روزه؛ ماجرا چیست؟
فرادید | روز‌های گذشته بود که ویدیو و تصاویری از معدوم سازی جوجه‌های یک روزه در فضای مجازی منتشر و به سرعت میان کاربران دست به دست شد. تصاویری که نشان می‌داد، هزاران جوجه یک روزه در حال زنده به گور شدن هستند. با این حال این اقدام، واکنش تند کاربران فضای مجازی و فعالان محیط زیست را به دنبال داشته است.

به گزارش فرادید، با معدوم سازی جوجه‌ها و جریحه دارشدن احساسات مردم، گمانه زنی‌های بسیاری درباره احتمال‌ها و دلایل این موضوع از سوی فعالان این حوزه منتشر شد. برخی عدم تامین ارز از سوی بانک مرکزی را عامل مشکل واحد‌های صنفی برای فروش جوجه‌های یک روزه می‌دانستند که منجر به از بین بردن جوجه‌ها شده است. برخی نیز گفته بودند که این اتفاق یک تصمیم درون‌صنفی برای تنظیم میزان تولید بوده است.

برخی هم مدعی شده اند که نامه‌ای در روز چهارشنبه ۲۷ فروردین ماه از سوی انجمن صنفی تولید کنندگان جوجه یک روزه به واحد‌های صنفی ارسال شده است و در آن، از واحد‌ها خواسته شده تا میزان تولید خود را کاهش دهند. در این نامه نوشته شده است: «با تشکر از حرکت خودجوش به وجود آمده و موافقت اکثریت هیات مدیره محترم مبنی بر کاهش تولید با تولید ۱۱۵ میلیون، پیش‌بینی اضافه بودن حداقل تولید ۱۵ میلیون جوجه فروردین در خصوص کاهش و کنترل ضروری به نظر می‌رسد.»

در ادامه این نامه که به امضای «محمدرضا صدیق‌پور»، دبیر انجمن تولید کنندگان جوجه یک روزه رسیده، آمده است: «روز شنبه و یکشنبه تولید جوجه‌ای به هیچ عنوان نباید صورت بگیرد و این امر با اجماع و همکاری همه‌جانبه تمام اعضا، اعم از بزرگان صنعت، زنجیره‌ها و در نهایت از خود گذشتگی واحد‌های تک‌سنی انجام می‌شود. از طرفی با مصوبه اخیر ستاد تنظیم بازار در خصوص ۱۱۵ میلیون تولید اضافه در فروردین، تولید شنبه و یکشنبه اضافه بوده و باید حذف شود.»

تولیدکنندگان جوجه یک روزه، مازاد تولید را تهدیدکننده حیات صنعت خود می‌دانند. در شرایط فعلی، کاهش تقاضا و مازاد تولید صنعت آن‌ها را در خطر قرار داده است. در نامه انجمن صنفی برای معدوم‌سازی جوجه‌ها تاکید شده است: «بنابراین برای برون‌رفت از شرایط فعلی که پیشتر مرگ تدریجی صنعت به خصوص بخش تولید جوجه یک روزه است، فقط با همکاری صد در صدی تمام اعضا امکان‌پذیر است و هر واحد باید نقش ناظر برای انجام صحیح این حرکت را به عهده بگیرد.»

همچنین ابزار‌های تنبیهی برای واحد‌هایی که از تصمیم صنف تبعیت نکنند، در نظر گرفته شده است. در انتهای نامه انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک روزه تاکید شده: «اگر نه، راه گریز این حرکت فراوان است، ولی با اعتقاد به برون رفت از این شرایط همه اعضا باید به دقت شرایط را رصد و پایش کرده و در کنار شما انجمن هم با توجه به مصوبه هیات مدیره با کمک ابزار‌های کنترلی از جمله سامانه‌های هوشمند برای صحت این حرکت دارد که در صورت لزوم، لیست واحد‌هایی را که همکاری نکرده‌اند، اعلام می‌کند. با توجه به مصوبه هیات مدیره و نظر اکثر اعضا، این امر لازم‌الاجرا و در صورت عدم اجرا، جرائم خاص خود را دارد.»
معمای معدوم سازی جوجه‌های یک روزه؛ ماجرا چیست؟
تصویری از زنده به گور کردن جوجه‌های یک روزه در طول روز‌های گذشته
اما دبیرانجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه در پاسخ به این ادعا که، این انجمن از واحد‌ها خواسته تا نسبت به معدوم سازی اقدام کنند، گفت: "مصوبه هیات مدیره انجمن صنفی جوجه یکروزه حذف تخم مرغ‌های ست شده در ستر بوده که اجرایی خواهد شد تا شاهد عدم جذب و امحای جوجه یکروزه نباشیم. البته انتشار این تصاویر در فضای مجازی می‌تواند اهداف خاصی را در پی داشته باشد که نیازمند بررسی موضوع از طریق وزارتخانه‌های صمت و جهاد کشاورزی و دستگاه‌های نظارتی است. "
غلامعلی فارغی، رییس انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه کشور نیز گفته است که "بحث معدوم‌سازی ارتباطی به ضرر تولیدکنندگان ندارد."

ماجرای معدوم سازی جوجه ها چیست؟

پس از بالاگرفتن انتقادات کاربران و رسانه ها، مسئولان مربوطه در وزارت جهادکشاورزی به انتقادها پاسخ دادند. معاون امور تولیدات دامی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه قرار نبوده است جوجه‌های یک‌روزه معدوم شوند، گفت: "به دلیل افت قیمت جوجه‌هایی که در جوجه‌کشی باقی می‌مانند و پس از ۲۴ ساعت از عمرشان دیگر به فروش نمی‌روند، برخی پرورش‌دهندگان جوجه مجبور به معدوم‌سازی جوجه‌های مازاد شده‌اند."
رضایی با بیان اینکه انتشار صحنه‌های معدوم سازی در فضای مجازی به هیچ عنوان قابل قبول نیست، گفت: "قرار نبود جوجه یکروزه معدوم شود."

معاون امور تولیدات دامی وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: "قرار بود طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار برای کاهش تولید، حجم تخم مرغ نطفه‌دار و تخم مرغ نطفه داری که در دستگاه جوجه کشی قرار می‌گیرد کاهشی شود یعنی قبل از اینکه به جوجه تبدیل شوند کاهش تولید پیدا کنیم."

وی اضافه کرد: "اما متاسفانه به دلیل افت قیمت جوجه‌هایی که در جوجه کشی باقی می‌مانند و پس از ۲۴ ساعت از عمرشان دیگر بفروش نمی‌روند، مرغداران و پرورش دهندگان جوجه مجبور به معدوم سازی جوجه‌های مازاد شده اند، زیرا نگهداری از آن‌ها نیز باعث انتشار آلودگی در محیط مرغداری می‌شود. "

معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام گفت: "این یک روال بسیار طبیعی در صنعت مرغداری در تمام دنیاست و جوجه‌هایی که به فروش نمی‌روند معدوم می‌شوند."

وی فرایند تولید گوشت مرغ را سه ماهه عنوان کرد و ادامه داد: "برای تولید جوجه یکروزه تخم مرغ ۲۱ روز در دستگاه جوجه کشی و برای تولید مرغ ۴۵ روز زمان لازم است این درحالیست که گله‌های مرغ مادر همه در یک روز تخمگذاری نمی‌کنند بلکه در هفته‌های مختلف تخم مرغ تولید و در دستگاه جوجه کشی خوابانده می‌شود. "

رضایی گفت: "به دلیل شیوع ویروس کرونا و کاهش مصرف اکنون روزانه شاهد میلیارد‌ها تومان ضرر صنعت مرغدای کشور هستیم."

وی درباره انتشار فیلم معدوم سازی و جریحه دارشدن احساسات مردم دراین شرایط سخت گفت: "اکنون نامه‌ای برای دادستانی کل کشور و دستگاه‌های نظارتی آماده کرده ایم که به موضوع انتشار فیلم معدوم سازی در فضای مجازی ورود پیدا کنند که این افراد با چه اهدافی فضای روانی کشور را تحت تاثیر قرار داده اند."

معاون امور تولیدات دامی وزیر جهاد کشاورزی افزود: "مردم عادی اطلاع تخصصی از روال موضوع معدوم سازی ندارند، زیرا ماهانه سه میلیون جوجه تخمگذار خروس معدوم می‌شود و کسی فیلم نمی‌گیردو در شبکه‌های مجازی پخش نمی‌کند، اما اینکه باچه نیت‌هایی این فیلم‌ها به شکل وسیع منتشر شده است جا دارد که دستگاه‌های نظارتی ورود موثری داشته باشند."
برخی کارشناسان گفته اند که دلیل معدوم شدن این جوجه‌ها این است که تولید جوجه یک‌روزه مداوم بوده، بنابراین اگر زمانی تقاضا برای این جوجه کم شود، نمی‌توانند کاری برای مزارع مرغ مادر و جوجه‌کشی‌ها انجام دهند، به همین دلیل باید معدوم شود، یعنی اگر مرغ‌دار جوجه یک‌روزه را از کارخانجات جوجه‌کشی بخرد، روی دستشان باقی می‌ماند و عملا و اجبارا باید این کار را انجام دهند که کاری غیر اخلاقی است، اما نمی‌توان کاری انجام داد.
معمای معدوم سازی جوجه‌های یک روزه؛ ماجرا چیست؟

معدوم سازی جوجه ها؛ زنده به گور کردن به جای گاز CO2

برخی از مسئولان و متخصصان این حوزه با بیان اینکه زنده به گور کردن جوجه‌های یک روزه، اصولی وبهداشتی نیست گفته اند که برای معدوم سازی جوجه‌ها از گاز CO۲ استفاده می‌شود. اکبر فتحی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان این‌که معدوم سازی جوجه‌ها یک اقدام لازم و جدایی ناپذیر صنعت مرغداری است، گفت: "اما روش درست و علمی برای این امر، استفاده از گاز CO۲ برای معدوم سازی راحت جوجه‌ها در واحد‌های تولیدی است. "

وی در خصوص جوجه‌های معدوم شده نیز گفت: "این جوجه‌ها در واقع، تخم مرغ نطفه دار از مرغ مادر هستند که پس از ورود به کارخانه جوجه کشی و طی مراحل مختلف در عرض ۲۱ روز، تبدیل به جوجه یک روزه شده‌اند؛ جوجه‌های اضافی در مرحله جوجه کشی نمی‌توانند به زندگی ادامه دهند، هم‌چنین مرغدار نیز توانایی نگه داری از آن را ندارد پس باید معدوم شوند. "

فتحی با تاکید بر این‌که معدوم سازی یک اقدام لازم و جزو جدایی ناپذیر صنعت مرغداری در دنیا است، گفت: حتی در زمان شیوع آنفولانزا در مرغداری‌ها نیز تمامی تخم مرغ‌های نطفه دار، جوجه‌ها و مرغ‌های گوشتی و... همگی معدوم سازی می‌شود. "

با این حال برخی از کارشناسان نیز گفته اند که اصل مهم و اولیه کاهش تولید است تا هم هزینه‌های تولید جوجه به واحد‌های صنفی فشار اقتصادی وارد نکند و هم اینکه وارد مرحله معدوم سازی نشوند.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید