ماجرای شهادت و بازگشت احمد متوسلیان چیست؟

ماجرای شهادت و بازگشت احمد متوسلیان چیست؟

پیش از آنکه موضوع شهادت چهار دیپلمات ایرانی از سوی احسان محمدحسنی مدیرعامل سازمان سینمایی اوج مطرح شود، برخی از چهره‌های سیاسی، نظامی و رسانه‌ای بر این موضوع تاکید داشته اند. آن‌ها گفته اند که احمد متوسلیان، کاظم اخوان، تقی رستگارمقدم و سیدمحسن موسوی همان روز‌های ابتدایی توسط فالانژ‌های مسیحی به شهادت رسیده اند.  

کد خبر : ۸۲۰۹۷
بازدید : ۸۶۷۲
ماجرای شهادت و بازگشت احمد متوسلیان چیست؟
فرادید | درست ۳۸ سال قبل درچنین روزی بود که احمد متوسلیان و سه دیپلمات دیگر در ایست بازرسی منطقه «برباره» لبنان توسط نیرو‌های شبه نظامی فالانژ ربوده شدند. اما حالا در سالروز ربوده شدن آن ها، برخی خبر‌ها حکایت از آن دارد که احمد متوسلیان و سه یار دیگر او در همان روز‌های ابتدای اسارت به شهادت رسیده اند. اما برخی نیز همچنان بر این باورند که چهار دیپلمات ایرانی زنده اند و در اسارت به سر می‌برند.

به گزارش فرادید، احمد متوسلیان وابسته نظامی سفارت ایران در بیروت، سید محسن موسوی کاردار سفارت ایران در بیروت، تقی رستگار مقدم کارمند سفارت ایران و کاظم اخوان عکاس خبرگزاری جمهوری اسلامی چهار دیپلمات ایرانی بودند که ۱۴ تیر ماه سال ۱۳۶۱ توسط نیرو‌های شبه نظامی وابسته به رژیم اسرائیل ربوده شدند، اما حالا در سی وهشتمین سالگرد این اتفاق، مسئول سازمان سینمایی اوج در یادداشتی موضوع شهادت احمد متوسلیان را مطرح کرده است.

احسان محمدحسنی دراین یادداشت نوشته است: "حالاپس از ۳۸ سال از واقعه‌ی تلخ ربوده شدن چهار دیپلمات ایرانی، به جای تجسّم و تصّور و تخیّل، خبر آورده‌اند که فاتح راستین خونین شهر، حاج احمد متوسلیان و سه همرزم او «سیدمحسن موسوی»، «تقی رستگار مقدم» و «کاظم اخوان» پس از ربوده شدن و سپری کردن ایّام کوتاهی در اسارت نیرو‌های مزدور شبه نظامی فالانژ وابسته به رژیم صهیونیستی، در ساحل مدیترانه تیرباران شده‌اند و محل دفن ایشان هم مشخص است. "

حسین دلیریان، ‏خبرنگار و کارشناس مسائل دفاعی - امنیتی، نیز در توئیتی از قطعی شدن شهادت احمد متوسلیان خبر داده است. او در توئیت خود نوشت: "شهادت احمد متوسلیان و یارانش قطعی شده و مکانی هم طبق گمانه‌هایی که قطعی بنظر میرسه، محل دفن این شهدای والا مقام است ان شاالله با تفحص و انجام آزمایش DNA پیکر پاک این عزیزان بالاخره به وطن باز خواهد گشت و چشم‌براهی ۸۰ میلیون ایرانی پایان خواهد یافت."

کانال اخبار نیمه محرمانه که منتسب به یکی از نمایندگان اصول‌گرای مجلس است، نوشت: "طبق خبر‌های رسیده، بالاخره انتظار‌ها به سر رسید و بعد از ۳۷ سال پیکر مطهر شهید والامقام حاج احمد متوسلیان و سه همرزم او شهیدان سیدمحسن موسوی، تقی رستگار مقدم و کاظم اخوان، پیدا شده است و به زودی به ایران بازخواهند گشت."
ماجرای شهادت و بازگشت احمد متوسلیان چیست؟

چهار دیپلمات ایرانی به شهادت رسیده اند؟

پیش از آنکه موضوع شهادت چهار دیپلمات ایرانی از سوی احسان محمدحسنی مدیرعامل سازمان سینمایی اوج مطرح شود، برخی از چهره‌های سیاسی، نظامی و رسانه‌ای بر این موضوع تاکید داشته اند. آن‌ها گفته اند که احمد متوسلیان، کاظم اخوان، تقی رستگارمقدم و سیدمحسن موسوی همان روز‌های ابتدایی توسط فالانژ‌ها به شهادت رسیده اند.

در این رابطه حمید داوودآبادی روزنامه نگار، موضوع شهادت و یا زنده یودن احمد متوسلیان و سه دیپلمات دیگر را سال‌های گذشته در ملاقات حضوری اش با سردار شهید قاسم سلیمانی مطرح کرده و در این باره در روزنامه جام جم نوشته است: " سعی کردم از فرصت پیش آمده که معلوم نبود مجددا نصیبم شود و نشد! در کمترین زمان، بیشترین و بهترین بهره ممکن را ببرم! آرام دهانم را بردم دم‌گوشی حاجی و گفتم: حاج آقا، من تقریبا ۲۵‌ساله که در ایران و لبنان پیگیر قضیه حاج احمد متوسلیان هستم ... نگاهش به رو به رو بود. همان طور حرف می‌زد. جرات نکردم به چشمانش نگاه کنم. با همان لبخند روی لبش رو کرد به من و گفت: خب، ببینم تو که ۲۵ سال روی این پرونده کار کردی به چه نتیجه‌ای رسیدی؟! آرام گفتم: به این رسیدم که همون روز اول همشون شهید شده اند. با لحنی ملایم گفت: درسته. دقیقا. تا همون شب اول همشون شهید شدند. با تعجب گفتم: پس این حرف‌ها که بعضیا می‌زنند که زنده اند و در زندان‌های اسرائیل هستند، چیه؟ لبخند تلخی زد و گفت: این حرف‌ها رو ول کن! "

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی نیز در خاطرات سال ۱۳۶۷ خود می‌نویسد: «فرستاده رییس جمهور کنیا آمد. اطلاع داد که گروگان‌های ما در لبنان همان سال ۶۲ شهید شده اند و خواستار مبادله گروگان‌های انگلیسی و سه اسراییلی با ۹۰ اسیر شیعه در اسرائیل شد. گفتم اسامی اسرای مورد نظر و آثار گروگان‌های ما را بیاورند.»

او همچنین در خاطرات سال ۱۳۶۹ پس از نامه جرج بوش در خصوص آزادسازی گروگان‌های آمریکایی می‌نویسد: «اطلاعات آمریکا می‌گوید گروگان‌های ایرانی در دست مارونی‌ها در همان روز‌های اول کشته شده‌اند، ولی باز هم آن‌ها آمادگی دارند که پیگیری مسئله آن گروگان‌ها را ادامه دهند.»

سمیر جعجع از رهبران وقت فالانژ‌ها هم سال‌های گذشته در رابطه با وضعیت دیپلمات‌های ایرانی گفته بود که " آن‌ها از بین رفته اند. "

حسین دهباشی مستندساز و فعال رسانه‌ای نیز در توئیتر مدعی شده است که بسیاری هستند که مدت‌ها از شهادت احمد متوسلیان اطلاع دارند.

ماجرای شهادت و بازگشت احمد متوسلیان چیست؟

تکذیب شهادت و تاکید بر زنده بودن دیپلمات ها

خبر شهادت چهار دیپلمات ایرانی در حالی است که وزارت امور خارجه به مناسب سالروز ربوده شدن چهار دیپلمات ایرانی، از جمله احمد متوسلیان، در بیانیه‌ای بر پیگیری پرونده آن‌ها تاکید کرده و آورده است که این چهار دیپلمات اکنون در زندان‌های رژیم صهیونیستی بسر می‌برند.
از طرفی هم امیر متوسلیان، برادر احمد متوسلیان ضمن تکذیب ادعای شهادت و بازگشت پیکر او، گفته است "اینکه در فضای مجازی گفته شده حاج احمد به شهادت رسیده و پیکر ایشان باز می‌گردد، کذب است. "

سید رائد موسوی فرزند سید محسن موسوی دیپلمات ربوده شده هم با تکذیب خبر شهادت احمد متوسلیان و سه دیپلمات دیگر گفته که "واقعیت این است که اتفاق جدیدی نیفتاده روایتی که عنوان شده روایت عیسی ایوبی است که یک روایت نامعتبر است و روی آن مانور داده شده است. "

عیسی ایوبی یکی از روزنامه­‌نگاران از روزنامه الدیار از حزب سوری ــ قومی لبنانی و معاون شبکه جهانی وولتر است که ادعا کرده بوددر زمان بازداشت دیپلمات­‌های ایرانی با ۴ دیپلمات در زندان بوده است. او با طرح جزئیاتی از روز‌های بازداشتش می‌گوید با دیپلمات‌های ایرانی مدتی در یک سلول بوده است. آن‌ها در معرفی خود گفته‌اند که "ما دیپلمات‌های ایرانی هستیم و در ایست و بازرسی فالانژ‌ها ما را ربوده اند. "

ایوبی همچنین گفته است: "بعد از یک هفته نگهبانان کیسه‌هایی را روی سر ما کشیده و دست ما را بستند. ما را یک به یک سوار جیپ کردندو بعد از طی مسیری مجبورمان کردند کنار صخره‌های نزدیک دریا بایستیم. ناگهان صدای تیر گلوله‌هایی را شنیدیم که شلیک شد. حس کردم جنازه افرادی کنارم روی زمین افتاد، اما گلوله‌ای به من نخورده بود. بعد از دقایقی من را به زندان زیرزمینی برگرداندند. آن موقع اواخر ژانویه ۱۹۸۳ بود. "

البته تا پیش از این هم برخی از مسئولان کشور بر زنده بودن احمد متوسلیان و سه دیپمات دیگر تاکید کرده اند. حسین دهقان وزیر دفاع دولت یازدهم یکی از این چهره هاست که زنده بودن این چهار دیپلمات را مطرح کرده است. او سال ۹۵ در این باره گفته بود که آن‌ها زنده هستندو در اسارت رژیم صهیونیستی قرار دارند.

ابوالفضل حسن‌بیگی، نائب‌رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم نیزپیش‌تر اعلام کرده بود که احمد متوسلیان، یکی از چهار دیپلمات ربوده‌شده، قطعاً تا سال ۹۳ زنده بوده است. البته سفارت ایران در لبنان نیز سال ۱۳۸۷ اعلام کرده بود که آنان هنوز زنده هستند و در زندان‌های اسرائیل به سر می‌برند.

روایتی از ربوده شدن چهار دیپلمات ایرانی

موضوع ربوده شدن احمد متوسلیان، کاظم اخوان، تقی رستگارمقدم و سیدمحسن موسوی در لبنان بار‌ها از زبان افراد مختلف بیان شده است. یکی از این افراد محسن رفیق دوست وزیر سپاه پاسداران در سال‌های ابتدای جنگ تحمیلی است که خود در روز پیش از حادثه حضور داشته است. او درکتاب خاطرات خود با نام "برای تاریخ می‌گویم" درباره این حادثه نوشته است که "روزی که آقای متوسلیان با یک فروند هواپیمای ۷۴۷ بدون صندلی، پر از نیرو به فرودگاه دمشق آمد، من در دمشق بودم و از آن‌ها استقبال کردم و تا ساعتی که می‌خواست برای بازدید به جنوب لبنان برود همراهش بودم. من در سفارت کنار آقای [علی‌اکبر محتشمی‌پور]نشسته بودم که آقای متوسلیان به آن‌جا آمد؛ تقی رستگار هم همراهش بود. آقای سید محسن موسوی، کاردار ما در بیروت، هنوز نیامده بود. آقای متوسلیان گفت؛ «من می‌خواهم به اتفاق آقای موسوی به بیروت بروم.»

به ایشان گفتم: «نرو.» ایشان گفت: «نه، می‌خواهم بروم.» گفتم: «حاج احمد، من این‌جا فرمانده توام و به تو تکلیف می‌کنم نرو.» گفت: «خواهش می‌کنم این حرف را نزن. من می‌خواهم بروم. اجازه بدهید بروم!» گفتم: «من الان مصلحت نمی‌دانم. من اوضاع منطقه را می‌شناسم.» گفت: «برایم دعا کنید، من رفتم.»

رفتن همانا و گرفتار شدن همانا. تلاش بسیاری کردیم که از آن‌ها خبری به دست آوریم. اولین خبری که به دست آوردیم این بود که آن‌ها به دست گروه ایوی هبیقه و سمیر جع‌جع دستگیر شده‌اند. خبر‌هایی که اوایل می‌رسید این بود که وقتی جلوی آن‌ها را گرفته‌اند، دو نفرشان درجا کشته شده‌اند. ما می‌گفتیم اگر از بین آن‌ها کسی مقاومت کرده و شهید شده باشد، حتما اولی‌اش حاج احمد است. برای این‌که او آدم خاصی است که زیر بار زور نمی‌رود؛ ولی هیچ دلیلی پیدا نمی‌کردیم که آن‌ها شهید شده باشند. سال‌های اول، اتفاقا در مقطعی، یک آمریکایی را گرفته و به ایران آورده بودند. دولت سوریه به شدت فشار می‌آورد که ما نمی‌توانیم در مقابل آمریکا مقاومت بکنیم. زیرا این موضوع، که این آمریکایی از لبنان به سوریه و از سوریه به ایران منتقل شده، لو رفته است.

حافظ اسد، با توجه به کمک‌هایی که به ما می‌کرد، اصرار داشت این شخص را پس بدهیم. من نزد حافظ اسد رفتم و گفتم: «ما حاضریم این آمریکایی را با چهار اسیر خودمان مبادله کنیم.» تقریبا چهار ماه طول کشید. آقای حافظ اسد همه اطلاعات امنیتی سوریه را در اختیار من گذاشت؛ در آن‌جا چند استخبارات وجود داشت: استخبارات عسگری، استخبارات مدنی، استخبارات قومی، استخبارات کل. در راس همه آن‌ها شخصی به نام احمد دیاب از رده‌های بالا بود. ایشان در ارتباط با من قرار گرفت. او بعد از چهار ماه آمد و گفت: «هر چهار نفر کشته شده‌اند و دیگر وجود ندارند.» ... به همان حرف قانع نشدیم.

در موارد دیگری هم که در لبنان معاوضه می‌شدند، تا جا‌هایی رفتیم، ولی خبر‌هایی که درباره زنده بودن آن‌ها آمده مستند نیست. مثلا از قول چهار اسیر لبنانی که آزاد شده بودند، خبر آوردند که آن چهار اسیر آن‌ها را دیده‌اند. وقتی رفتیم و با آن اسرای لبنانی آزادشده صحبت کردیم، گفتند: «ما چنین حرفی نزده‌ایم.» یا مثلا می‌گویند که صدایی از سلول بغلی شنیدیم؛ وقتی می‌پرسیم که آیا دیده‌اید؟: «نه، ندیده‌ایم.» لذا با شناختی که از روحیه حاج احمد داشتیم، اطمینان داشتیم که ایشان حتما مقاومت می‌کرده. همچنین مدرکی نداریم که آن‌ها را به اسرائیلی‌ها تحویل داده باشند. وقتی سمیر جع‌جع آزاد شد، به سراغش رفتند. او هم گفت که گروگان‌ها همان موقع کشته شده‌اند. اما این حرف هم قابل اعتماد نیست؛ بنابراین ما اطلاعات دقیقی نداریم.

تاکنون هم در تلاشیم و هم در مذاکرات موضوع را مطرح می‌کنیم، ولی هنوز اطلاعاتی به دست‌مان نرسیده. دعا می‌کنیم که ان‌شاءالله آن‌ها زنده باشند.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید