درمان ریزش موی سکه‌ای؛ علت ریزش موی سکه‌ای چیست؟

درمان ریزش موی سکه‌ای؛ علت ریزش موی سکه‌ای چیست؟

روی سر بیماران مبتلا به آلوپسی معمولاً لکه‌های کچلی گرد و همواری وجود دارد که ظرف چند هفته ایجاد می‌شود و مو پس از چند ماه مجدداً در این منطقه‌ها می‌روید. بااین حال آلوپسی گاهی تا چند سال دوام دارد و رویش مجدد مو گاهی هرگز رخ نمی‌دهد. منطقه‌های طاسی بزرگ می‌شود، به یکدیگر می‌پیوندد و الگو‌های غیرطبیعی ریزش مو شکل می‌گیرد. مو‌های کوتاه به بلندی چند میلی‌متر از پوست سر غالباً در لبه‌های منطقه‌های رو به گسترش طاسی دیده می‌شود که در اصطلاح "علامت تعجب" نامیده می‌شود.

کد خبر : ۸۳۷۳۷
بازدید : ۹۹۰۸
درمان ریزش موی سکه‌ای؛ علت ریزش موی سکه‌ای چیست؟
فرادید | آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکه‌ای نوعی اختلال ریزش مو است که سیستم ایمنی بدن در آن نقش دارد. زنان و مردان در هر سنی و از هر نژاد و قومیتی ممکن است دچار ریزش موی سکه‌ای شوند، به علاوه آلوپسی می‌تواند هر ناحیه‌ی موداری از بدن را درگیر کند. اصطلاح آلوپسی آره آتا زمانی به کار می‌رود که ریزش مو به صورت منطقه‌های دایره‌ای یا بیضی شکل رخ دهد. ناهنجاری‌ها و مشکلات ناخن نیز معمولاً در بیماران مبتلا به آلوپسی دیده می‌شود. این نوع مشکلات ممکن است فرورفتگی‌های کوچک نقطه‌ای روی ناخن، باریک شدن صفحه آن و در موارد نادر افتادن صفحه ناخن باشد.

سیستم ایمنی بدن در صورت ابتلا به آلوپسی به اشتباه به فولیکول‌های مو حمله می‌کند، دلایل این مقابله نابجا هنوز کاملاً مشخص نیست. فولیکول‌ها خوشبختانه قابلیت رویش مجدد مو را حفظ می‌کنند و ریزش موی سکه‌ای در اکثر موارد دائمی نیست.

عارضه‌های دیگری نیز همراه با آلوپسی بروز می‌یابد که از آن جمله می‌توان به ویتیلیگو یا پیسی (ایجاد شدن لکه‌های سفید رنگ روی پوست)، التهاب غده تیروئید و کم خونی خطرناک (کاهش تعداد گلبول‌های قرمز به دلیل کمبود ویتامین B۱۲) اشاره کرد.

در خانواده حدود ۲۰ درصد از بیماران مبتلا به آلوپسی سابقه ابتلا به این بیماری وجود دارد. به همین دلیل متخصصان بر این باوراند که برخی به لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به آلوپسی هستند. چنانچه یکی از بستگان نزدیک فرد دچار ریزش موی سکه‌ای باشد، احتمال ابتلا وی به این بیماری بالا خواهد بود. به علاوه اگر ریزش مو قبل از سی سالگی در میان اعضاء خانواده سابقه داشته باشد، احتمال ابتلا به آلوپسی باز هم افزایش می‌یابد.


علائم "آلوپسی آره آتا"
روی سر بیماران مبتلا به آلوپسی معمولاً لکه‌های کچلی گرد و همواری وجود دارد که ظرف چند هفته ایجاد می‌شود و مو پس از چند ماه مجدداً در این منطقه‌ها می‌روید. بااین حال آلوپسی گاهی تا چند سال دوام دارد و رویش مجدد مو گاهی هرگز رخ نمی‌دهد.

منطقه‌های طاسی بزرگ می‌شود، به یکدیگر می‌پیوندد و الگو‌های غیرطبیعی ریزش مو شکل می‌گیرد. مو‌های کوتاه به بلندی چند میلی‌متر از پوست سر غالباً در لبه‌های منطقه‌های رو به گسترش طاسی دیده می‌شود که در اصطلاح "علامت تعجب" نامیده می‌شود.

ریزش مو عموماً روی پوست سر دیده می‌شود، البته در هر نقطه‌ای از بدن احتمال بروز آلوپسی وجود دارد. این بیماری در اکثر بیماران از حالت طاسی منطقه‌ای فراتر نمی‌رود؛ اما گاهی گسترده می‌شود. تمام موی سر تعداد انگشت شماری از بیماران نیز می‌ریزد که از آن با اصطلاح "آلوپسی توتال" یاد می‌شود، گاهی نیز تمام موی سر و بدن می‌ریزد که "آلوپسی یونیورسال" نام دارد.
درمان ریزش موی سکه‌ای؛ علت ریزش موی سکه‌ای چیست؟

در ریزش موی سکه ای (آلوپسی آره آتا) چه اتفاقی می‌افتد؟

ریزش مو سکه‌ای به‌شکل ریزش دسته‌های مو رخ می‌دهد. این ریزش باعث خالی‌شدن سر یا سایر نقاط بدن از مو می‌شود. این خالی‌شدن به شکل بخش‌های دایره‌ای‌شکل و هموار رخ می‌دهد؛ یعنی پوست سر صاف است و هیچ‌گونه زخمی ندارد. همان‌طور که گفتیم، این نوع ریزش مو در جوانان زیر ۲۰ سال بیشتر به چشم می‌خورد.

در بعضی موارد آلوپسی آره آتا مو‌ها نازک و نازک‌تر می‌شوند و خبری از ریزش کلی و محسوس (کچلی ناحیه‌ای) نیست یا مو‌ها رشد می‌کنند، اما رشدشان متوقف می‌شود و چند تار مو در حاشیه یا درون دایره‌ی بدون مو باقی می‌ماند که به آن ریزش موی علامت تعجبی گفته می‌شود، زیرا این مو‌ها قاعده باریک و ساقه طبیعی دارند و شبیه علامت تعجب (!) هستند.

در موارد بسیار نادری نیز تمام موی سر و بدن دچار ریزش می‌شود. ریزش مو اغلب به‌صورت مقطعی صورت می‌گیرد و در مقطعی مو ریزش پیدا می‌کند و سپس دوباره رشد در آن دیده می‌شود. مو‌ها پس از ریزش در طول چندین ماه مجددا می‌رویند، اما در نواحی دیگر ریزش پیدا می‌کنند.

رویش مجدد موها در طاسی سکه ای

وقتی ریزش مو سکه ای به‌شکل ریزش موی منطقه‌ای و سکه‌ای در نواحی مختلف سر دیده می‌شود، مو پس از چند ماه می‌روید. با وجود اینکه موهای جدید، بافت و رنگ مشابهی با سایر موها دارند اما گاهی‌اوقات سفید و نازک هستند. ۱۰ درصد از افرادی که به این مشکل مبتلا می‌شوند، هرگز رویش مجدد مو نخواهند داشت. احتمال فقدان دائمی مو در موارد زیر بیشتر می‌شود:

  • این مشکل در خانواده‌‌ی فرد سابقه داشته باشد؛
  • این وضعیت در سنین پایین (قبل از سن بلوغ) در فرد ایجاد بشود یا بیش از ۱ سال به طول بینجامد؛
  • فرد دچار یکی دیگر از بیماری های خودایمنی نیز باشد؛
  • فرد مستعد ابتلا به حساسیت باشد (آتوپی)؛
  • ریزش مو شدید و گسترده باشد؛
  • ناخن انگشتان پا یا دست دارای رنگ، شکل، بافت یا ضخامت غیرعادی باشد.
مو بخش مهمی از ظاهر هر فرد را تشکیل می‌دهد از همین روی، از دست دادن مو‌ها باعث می‌شود فرد احساس کند که جذابیت خود را از دست داده است. در برخی از افراد مبتلا به ریزش مو سکه‌ای (آلوپسی آره آتا)، ناخن‌های انگشتان دست و پا حفره‌حفره می‌شود به‌شکلی که انگار با سوزن روی ناخن‌ها حفره‌های کوچک ایجاد شده است. در بعضی موارد نیز ناخن‌ها شکل سمباده پیدا می‌کنند.

ریزش موی سکه‌ای را می‌توان کنترل کرد. بیشتر افرادی که در یک منطقه از بدن این مشکل را تجربه می‌کنند، شاهد ریزش‌های بیشتری خواهند بود.

تشخیص ریزش مو سکه ای چگونه است؟

تشخیص ریزش موی سکه‌ای با معاینه‌ی فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی فرد امکان‌پذیر است. در این معاینات، پزشک سؤالاتی درباره‌ی ریزش موی فرد مطرح می‌کند، به الگوی ریزش مو در سر توجه می‌کند و پوست سر را بررسی می‌کند. ممکن است برای بررسی چند تار مو را به‌آرامی بکشد تا اوضاع را بهتر متوجه بشود.

اگر علت ریزش مو کاملا مشخص نباشد، پزشک آزمایش‌هایی تجویز می‌کند تا از وجود یا عدم وجود بیماری‌های مرتبط با این نوع ریزش در بیمار مطمئن بشود. این آزمایش‌ها شامل موارد زیر است:
  • تجزیه و تحلیل مو: در این آزمایش، پزشک نمونه‌ای از موهای بیمار را با میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌دهد. گاهی‌اوقات نمونه‌ای از پوست سر نیز بررسی می‌شود.
  • آزمایش‌های خون نیز برای بررسی پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید تجویز می‌شوند.

درمان ریزش مو سکه ای چگونه است؟

در این نوع از ریزش مو، معمولا در طی یک‌سال موها مجددا رشد می‌کنند به همین خاطر افراد مبتلا معمولا به پیگیری و درمان ریزش مو فکر نمی‌کنند. اگر به‌دنبال پیگیری و بهبود این مسئله نیستید، می‌توانید به موارد زیر توجه کنید:

  • از کلاه‌گیس‌ها استفاده کنید. کلاه‌گیس‌ها از موی طبیعی با مواد مصنوعی روی سطحی نایلونی ساخته می‌شوند. انواع مختلف آنها به کمک چسب‌های مخصوص، گیره‌های فلزی یا نوار باندی به سر متصل می‌شوند. اما استفاده از اکستنشن مو به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود. اکستنشن‌ها، موهای اضافی و مصنوعی هستند که به موهای طبیعی فرد متصل می‌شوند و می‌توانند باعث ریزش همیشگی موها بشوند.
  • از محصولات خاص مراقبت از موها یا تکنیک‌های شکل‌دهی به مو استفاده کنید. محصولات مراقبتی و تقویتی باعث می‌شوند موها ضخیم‌تر به نظر برسند. فِر کردن یا رنگ زدن به موها می‌تواند موجب ریزش موی بیشتر بشود.

درمان ریزش موی سکه‌ای؛ علت ریزش موی سکه‌ای چیست؟

متداول‌ترین روش درمان ریزش موی سکه ای در کودکان و بزرگسالان

متداول‌ترین درمان ریزش مو سکه‌ای (طاسی سکه ای) تزریق کورتیکو‌استروئید به دفعات در عمق یک سانتی‌متری پوست سر در هر ۴ تا ۶ هفته است. کودکان و برخی از بزرگسالان به کمک کورتیکواستروئید موضعی در ناحیه دچار ریختگی مو درمان می‌شوند. ماینوکسیدیل (روگِین) نیز ممکن است به‌همراه کورتیکواستروئید موضعی برای درمان طاسی سکه‌ای تجویز بشود.

آنترالین نیز نوعی پماد است که به رشد مو‌ها کمک می‌کند. البته باعث تحریک پوست و ایجاد لک می‌شود. به همین دلیل از این پماد در نقاط برهنه و بی‌موی سر برای مدت زمان محدودی استفاده و سپس شسته می‌شود. رویش مجدد مو‌ها در حدود دو ماه یا بیشتر طول می‌کشد.

ایمنی‌درمانی نیز باعث تحریک واکنش آلرژیک در پوست سر شده و منجر به رویش مو‌ها در این ناحیه می‌شود. در این روش نوعی دارو هفته‌ای یک‌بار روی پوست سر قرار می‌گیرد. این ماده پوست سر را تحریک و آن را قرمز و زبر می‌کند. پس از سه ماه از آغاز این درمان، مو‌ها شروع به رویش می‌کنند. تورم غدد لنفاوی به‌ویژه در ناحیه‌ی گردن و جوش‌های پوستی (درماتیت یا التهاب و اگزما پوستی) از عوارض این درمان است.

زندگی با آلوپسی آره آتا؛ آیا ریزش موی سکه ای واگیردار است؟

ریزش موی سکه ای (طاسی سکه ای) مانند سایر بیماری‌ها زندگی فرد را تحت‌تأثیر قرار نمی‌دهد زیرا فاقد درد است، احساس بیماری ایجاد نمی‌کند و سلامت فرد را تحت‌الشعاع خود ندارد. ریزش مو سکه ای واگیردار نیست و اختلالی در عملکرد کاری، تحصیلی یا تفریحات فرد ندارد. اما اگر از نظر روحی با این قضیه مشکل دارید و سخت‌تان است بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید یا با کسانی که همین مشکل را تجربه می‌کنند، گفت‌وگو داشته باشید.

۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید