تلاش چین برای تغییر داستان همه‌گیری کرونا

تلاش چین برای تغییر داستان همه‌گیری کرونا

دانشمندان چینی حتی یک مقاله برای انتشار به لنست فرستاده‌اند که هنوز بررسی نشده، اما مدعی است که «ووهان مکانی نیست که سارس-کووی ۲ نخستین‌بار از انسان به انسان منتقل شده است.» این دانشمندان این فرضیه را مطرح می‌کنند که احتمالاً خاستگاه این ویروس «شبه‌قاره هند» بوده است.

کد خبر : ۸۷۵۸۴
بازدید : ۱۵۰۶
چین تلاش می‌کند داستان اصلی همه‌گیری را تغییر دهد
فرادید | تقریباً یکسال پس از آنکه پزشکان نخستین موارد نگران‌کننده بیماری جدید را در شهر ووهان چین شناسایی کردند، این کشور پویشی را به راه انداخته تا خاستگاه اصلی همه‌گیری جهانی کووید ۱۹ را زیر سؤال ببرد.

به گزارش فرادید به نقل از گاردین، رسانه‌های دولتی این کشور گزارش‌های مفصلی تهیه کرده‌اند مبنی بر اینکه ویروس کرونا در بسته‌بندی مواد غذایی یخ‌زدۀ وارداتی به این کشور پیدا شده است و تحقیقاتی در حال انجام است که نشان می‌دهد مواردی از بیماری قبل از دسامبر سال ۲۰۱۹ در خارج از مرز‌های چین وجود داشته است.


روزنامه پیپل دیلی چندی پیش در فیس‌بوک خود مدعی شد که «همه شواهد موجود می‌گویند که ویروس کرونا در شهر ووهان آغاز نشده است.»

این روزنامه به نقل از زنگ گانگ، یکی از اپیدمیولوژیست‌های پیشینِ مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌های چین گفت: «ووهان جایی بود که ویروس کرونا نخستین‌بار در آن شناسایی شد، اما جایی نبود که این ویروس از آن شروع شده باشد.»

در همین راستا سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفته است خیلی مهم است بین اینکه ویروس نخستین‌بار در کجا پیدا شده و اینکه ویروس در کجا از موانع گونه‌ای عبور کرده تا انسان‌ها را آلوده کند، تفاوت قائل شویم.

ژائو لیژیان، توضیح داده است: «چین نخستین جایی بود که موارد ابتلا در آن کشف شد، اما این لزوماً به این معنی نیست که خاستگاه ویروس چین بوده است. ممکن است چندین کشور و منطقه در جهان خاستگاه این ویروس باشند.»

دانشمندان چینی حتی یک مقاله برای انتشار به لنست فرستاده‌اند که هنوز بررسی نشده، اما مدعی است که «ووهان مکانی نیست که سارس-کووی ۲ نخستین‌بار از انسان به انسان منتقل شده است.» این دانشمندان این فرضیه را مطرح می‌کنند که احتمالاً خاستگاه این ویروس «شبه‌قاره هند» بوده است.

دانشمندان غربی اعتبار اندکی برای ادعا‌هایی که می‌گویند ویروس نخستین‌بار در خارج از مرز‌های چین شروع شده است، قائلند.

مایکل رایان، مدیر برنامه‌های فوریت‌های بهداشتی در سازمان بهداشت جهانی هفته گذشته گفت که این فرضیاتی که می‌گویند خاستگاه ویروس در چین نبوده است، «به شدت بر مبنای حدس و گمان هستند.»

«از منظر بهداشت عمومی واضح است که شما تحقیقات خود را از جایی آغاز کنید که نخستین موارد ابتلا در آن شناسایی شده است.»
چین تلاش می‌کند داستان اصلی همه‌گیری را تغییر دهد
پروفسور جاناتان استوی، ویروس‌شناس در موسسه فرانسیس کرک در لندن، می‌گوید: «گزارش‌هایی که با استناد به نمونه‌های گرفته شده از واحد سرطان می‌گویند بیماری کووید از پاییز سال ۲۰۱۹ در ایتالیا در گردش بوده است، «بسیار ضعیف» است.
یک توضیح برای داده‌های سرم‌شناسی از ایتالیا وجود دارد و آن اینکه آنتی‌بادی موجود در بدن بیماران شبیه همان آنتی‌بادی‌هایی است که در مورد سایر ویروس‌های کرونا در بدن افراد تولید می‌شود. به عبارت دیگر کسانی که در بدنشان این آنتی‌بادی‌ها را داشتند در معرض سایر ویروس‌های کرونا قرار گرفته بودند نه آن ویروسی که مسئول ایجاد بیماری کووید ۱۹ است.»

استوی می‌افزاید: «آنچه کاملاً واضح است آن است که نخستین موارد ثبت‌شده بیماری کووید ۱۹ در چین مشاهده شده است؛ بنابراین همچنان با احتمال بالا می‌توان گفت که ویروس در چین شروع شده است.»

درست است که رد ویروس کرونا در بسته‌بندی غذا‌های یخ‌زده پیدا شده است، اما دانشمندان اکنون فکر می‌کنند که راه اصلی انتقال ویروس قطرک‌های تنفسی است و انتقال آن از طریق تماس بسیار ضعیف است.

اندرو پکوز، از دانشگاه جان هاپکینز، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است: «من داده‌های قانع‌کننده‌ای که نشان دهد ویروس از طریق بسته‌بندی مواد غذایی می‌تواند خطر ابتلا را بالا ببرد، مشاهده نکرده‌ام.».

اما به نظر می‌رسد با بالا رفتن خسارت‌های مالی و جانیِ همه‌گیری، پکن مشتاق است از شهرت خود در خانه و در خارج از مرز‌های خود محافظت کند. کووید ۱۹ تاکنون بیش‌از ۹۰ میلیون نفر را آلوده و جان بیش ۲ میلیون نفر را گرفته است.

چین به محض آنکه توانست از بحران کووید ۱۹ خود را نجات دهد، کوشید با ارسال کمک‌های پزشکی به کشور‌های دیگر جایگاه خود را در جهان تقویت کند.

او به عنوان بخشی از خدمتش به «نفع جهانی» چندین واکسن آماده کرده که همه در مراحل آخر توسعه هستند و پیشنهاد داده که در تولید و تأمین بودجه واکسیناسیون جهانی کمک خواهد کرد.

اما به نظر می‌رسد فرونشاندن خشمی که ناشی از نقش چین در همه‌گیری است در مقایسه با فرونشاندن بیماری کار بسیار سخت‌تری است.

اندرو اسمال، روشنفکر چینی و عضو ارشد صندوق مارشال آلمانی که یکی از اتاق‌های فکر در آمریکاست، می‌گوید: «چنین همچنان تقلا می‌کند تا با این حقیقت که مسئول «گناه اولیه» همه‌گیری بوده -که باعث می‌شود هر نوع تلاشی از سوی او برای جبران آن کم‌اهمیت جلوه کند- کنار بیاید.»

اسمال معتقد است که رهبران ارشد چین در ذهن خود هیچ تردیدی ندارند که این ویروس در چین آغاز شده است و اقداماتی که تلاش می‌کند خاستگاه ویروس را کشور‌های دیگر معرفی کند یک پروپاگاندا است.

اسمال می‌گوید، این گزارش‌ها در راستای نمایش چهره‌ای قوی از چین و کارامد جلوه دادنِ حزب حاکم کمونیست است. پکن در داخل مرز‌های خود ریشه‌کنی بیماری و بازگرداندن زندگی به وضعیتِ عادی را به مثابه موفقیتی بزرگ تبلیغ می‌کند. هدف چین در سطح بین‌المللی ممکن است در راستای تردید ایجاد کردن در مورد خاستگاه ویروس باشد که برخی از مخاطبان جهانی هم احتمالاً آن را باور می‌کنند. چین به این ترتیب حقایق ابتدایی را تبدیل به «موضوعی مورد اختلاف و به لحاظ سیاسی مهم» می‌کند.

اگر یک نهاد مستقل از دیدگاه‌های چین حمایت کرده بود، شاید این دیدگاه‌ها اعتبار بیشتری داشت. اما چین حتی سال گذشته از حضور بازپرس‌های سازمان بهداشت جهانی در بازار این کشور ممانعت کرد. گروهی از متخصصان سازمان جهانی بهداشت به چین رفته است تا درباره منشاء کرونا تحقیق کند.
دانستن خاستگاه اصلی ویروس کووید ۱۹ برای پیشگیری از همه‌گیری‌های بعدی ضرورت دارد. اما به‌نظر می‌رسد درحال حاضر چین بیشتر از آنکه بر موضوع خاستگاه اصلی ویروس تأکید کند به دنبال آن است که مقصر را شناسایی کند.

منبع: The Guardian
ترجمه: سایت فرادید
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید