دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۰ در تقابل نمایندگان کارفرمایی و کارگری

دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۰ در تقابل نمایندگان کارفرمایی و کارگری

مسئله دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۰موردی است که فراکسیون کارگری مجلس از ماه‌های گذشته به آن ورود پیدا کرده ولی هنوز رقم دقیق میزان افزایش حقوق و دستمزد کارگران در سال آینده، سال ۱۴۰۰ مشخص نیست.

کد خبر : ۹۰۰۷۹
بازدید : ۴۸۴۸
تقابل نمایندگان کارفرمایی و کارگری بر سر دستمزد ۱۴۰۰
فرادید | تکلیف دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۰ باید در ۳۷ روز باقی مانده تا پایان سال ۹۹ مشخص شوند. شورایی که از ترکیب نمایندگان کارفرمایی، کارگری و دولت تشکیل می‌شود و هر سال به دلیل اختلاف بالا به نتیجه رضایت بخش تمام اعضاء نمی‌رسند. حالا هم سومین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد سال آینده تشکیل شده و اخبار منتشر شده از آن نشان می‌دهد که اختلاف میان نمایندگان کارگری و کارفرمایی بالا گرفته است.

به گزارش فرادید؛ بررسی گفته‌های نمایندگان کارگری در جلسه شورای عالی کار نشان می‌دهد که نمایندگان کارفرمایی بر تفکیک حقوق کارگران مجرد و متاهل تاکید دارد. اما نمایندگان کارگری معتقدند که این مسئله بر اساس قانون کار محلی از اعراب ندارد و چنین مسائلی نیز در حیطه وظایف کمیته دستمزد نیست.


نمایندگان کارگری می‌گویند که کارفرمایان می‌خواهند مسائل را منحرف می‌کنند و به همین دلیل تفکیک حقوق کارگران مجرد و متاهل را بیان می‌کنند.

از طرفی اندازه خانوار متوسط، براساس آخرین آمارگیری‌های رسمی، هنوز ۳.۳ نفر است، اما ظاهراً کارفرمایان این عدد را قبول ندارند و مدعی هستند که اندازه خانوار در طول سال‌های اخیر کاهش داشته است.

فرامرز توفیقی، نماینده کارگران در شورای عالی کار در رابطه با آخرین جلسه این شورا می‌گوید: «کارفرمایان در جلسه اخیر، حرف‌ها و ادعا‌های بی‌نظیر و خرق‌الساعه‌ای مطرح می‌کردند؛ مثلاً اینکه باید تعداد کارگران مجرد و متاهل را بدانیم؛ باید بدانیم چند نفر در هر خانواده کار می‌کنند؛ این‌ها انگار بند دوم ماده ۴۱ را یک بارهم نخوانده‌اند.»

طبق گفته توفیقی؛ بند دوم ماده ۴۱ می‌گوید: حداقل دستمزد باید فارغ از مشخصات جسمی و روحی فرد، به گونه‌ای باشد که کفاف هزینه‌های حداقلی یک خانوار متوسط را بدهد؛ دیگر این بحث‌ها که کارگران بسیاری مجرد هستند یا در برخی خانواده‌ها دو نفر کار می‌کنند، محلی از اعراب ندارد.»

او همچنین گفته است که گناهِ منِ نماینده کارگر نیست که هر ده سال یکبار، مرکز آمار، اطلاعات کنترل جمعیتی ارائه می‌دهد. در آخرین آمار ارئه شده، میانگین خانوار ایرانی، ۳.۳ نفر است؛ حالا آقایان می‌خواهند این عدد رسمی را زیر سوال ببرند! حتی یکی از دولتی‌ها (یک معاون وزیر) ادعا می‌کرد اگر سبد معیشت را محاسبه کنیم، حداکثر ۵ میلیون تومان خواهد شد! این در حالی ست که سبد معیشت در سال قبل، ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان بود.

نماینده کارگران در شورای عالی کار معتقد است که امسال با هر متر و معیاری که به موضوع ورود کنیم و هرچقدر هم محافظه‌کارانه محاسبه کنیم، نرخِ سبد معیشت کمتر از نُه میلیون تومان نخواهد شد.

میزان دقیق افزایش دستمزد کارگران در سال آینده

نمایندگان کارفرمایی چه می‌گویند؟

اعضای کارفرمایی شورای عالی کار در طول یک سال گذشته موضوع شیوع کرونا و ضربه خوردن صنعت کشور را مطرح می‌کنند، این در حالی است که گزارش ۹ ماهه شرکت در کدال سازمان بورس نشان از بهبود سوددهی شرکت‌ها در ماه‌های اخیر می‌دهد.

اصغر آهنی‌ها، نماینده کارفرمایان در شورای‌عالی کار در این باره می‌گوید: «سال ۱۳۹۹ را فعالان اقتصادی در شرایطی به پایان می‌برند که بیماری کووید-۱۹ آسیب‌های جبران‌ناپذیری را برای بسیاری از مشاغل به‌وجود آورده و پیش‌بینی می‌شود این بیماری با ورژن‌های مختلف خود حداقل تا پایان سال آینده همچنان ادامه داشته باشد.»

او همچنین گفته است که «این موضوع نیز در کنار سایر مشکلات روزمره که سالیان سال است به تولید تحمیل می‌شود، باعث کاهش درآمد و زیان بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی شده است، بنابراین برخورد صحیح با این شرایط قطعا ما را در برون‌رفت از این وضعیت کمک خواهد کرد.»

البته آهنی‌ها دست به تهدید دولت و نمایندگان کارگری برده و گفته است که «اگر کارفرمایان آسیب ببینند، سفره کارگر را هدف می‌گیرند.»

نمایندگان کارفرمایی در شورای عالی کار می‌گویند «آیا این وظیفه کارفرما است یا نظام حاکم باید بر اساس وظیفه‌های اجتماعی تعریف شده در اسناد بالا‌دستی (قانون‌اساسی و ...) از معیشت کارگر حمایت کنند؟»

آن‌ها همچنین گفته اند که اگر» برخورد نامناسبی در افزایش دستمزد صورت گیرد، با ادامه این بیماری قطعا باید شاهد ریزش بیشتری از نیروی کار و نابودی کسب‌وکار‌های کوچک باشیم.»
افزایش حقوق کارگران و کارمندان

دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۰ به چقدر می‌رسد؟

در مثلث دولت، کارفرمایان و کارگران در شورای عالی کار، تنها دولت به عنوان بزرگ‌ترین کارفرما نظرش را مشخص کرده است. در حال حاضر دولت برای کارکنان خود در سال آینده کف ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را در نظر گرفته است و بعید به نظر می‌رسد که نمایندگان دولت به رقمی بیش از این تن بدهند.

نمایندگان کارفرمایی نیز همچون روال سال‌های گذشته با کمترین میزان رشد دستمزد موافق هستند، اما برای رسیدن به نتیجه احتمالا با نمایندگان دولت هماهنگ خواهند شد.

اما نمایندگان کارگری بنا به تجربه سال‌های گذشته به رقم پیشنهادی دولت و کارفرمایان رضایت نمی‌دهند و اجرای ماده ۴۱ قانون کار را در نظر دارند.

در این میان اما برخی از نهاد‌های خارج از چارچوب شورای عالی کار هم در مورد دستمزد سال ۱۴۰۰ اظهار نظر کرده اند.
علی بابایی کارنامی رئیس فراکسیون کارگری مجلس که از ماه‌های گذشته به مسئله دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۰ ورود کرده، به تازگی گفته است: «هنوز نمی‌توانیم رقم دقیقی از میزان افزایش حقوق و دستمزد کارگران در سال آینده ارائه دهیم، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که نمایندگان مجلس پیشنهاداتی برای افزایش ۳۵ تا ۴۰ درصدی میزان حقوق کارگران در سال ۱۴۰۰ مطرح کرده‌اند.»

از طرفی مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی هم می‌گوید که مبلغ حداقل دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۰، رقمی بین ۳ میلیون پانصد و بیست تا سه میلیون ششصد و پنجاه هزار تومان خواهد بود. او همچنین گفته «با توجه به اجرای قانون همسازی و افزایش سنوات دستمزد حقوق کارگران در سال آینده حداقل ۳۵ تا ۴۰ درصد افزایش می‌یابد.»
۰
نظرات بینندگان
  • asad ارسالی در

    خواسته تمام کارگران افزایش حداقل سه برابری حقوق ماهیانه بدون مالیات هست با توجه به تورم ۵ برابری ،وزیر کار و تمام کسانی که عضو شورای کار هستند که حداقل حقوق کارگر را تصویب میکنند خودشان کارمند دولت هستند و حداقل حقوق خودشان بالای بیست میلیون تومان در ماه هست پس اصلا هیچ حقی و صلاحیتی برای تصمیم گیری در این زمینه ندارند خود وزیر کار بدون مزایا حداقل ۵۰ میلیون حقوق در ماه دریافت میکنه اگر راست میگویند فیش حقوقی تمامی کسانی که عضو این شورا هستند را برای تمام مردم در اینترنت بگذارند ، این خواسته تمام کارگران ایران هست ، سال ۹۸ که هنوز کرونا اینقدر رواج پیدا نکرده بود و تورم بسیار کمتر از آخر سال ۹۹ بود بیست درصد حقوق پایه را اضافه کردن که نماینده کارگران این حگم را امضا و تایید نکردند و جلسه را ترک کردند اما امسال در شرایط تحریم و کرونا و تورم حداقل ۵ برابری و اینکه خود آمار های دولت میگه که خط فقر ۱۰ میلیونه چطور افزایش حقوق را ۳۵ درصد مشخص کرده اندسه میلیون و پانصد هزار تومن ، با این شرایط حقوق کارگر باید حداقل سه برابر شود هیچ کارگری در این شرایط با این پیشنهاد دولت و شورای عالی کار موافق نیست ۲۵ درصد یا ۳۵ درصد افزایش و از اون طرف ۱۰ تا ۱۵ درصد مالیات خب بفرمایید هیچ افزایشی در کار نیست به نظر من دولت دیگه اصلا خودش رو تو زحمت نندازه اصلا حقوق کارگر رو اضافه نکنه و خودش و کارگران رو علاف نکنه فقط شیر لبنی در امسال دوبار ۳۰ درصد در خردادو ۴۰ درصداوایل بهمن ماه ۹۹ افزایش قیمت داشته خودرو و تمام خوراکی ها و ...‌ همه افزایش نزدیک به حداقل سه برابری داشتن ،اجاره مسکن که پیش کش تمام کارگران خواستار سه برابر شدن حقوق حداقلی ماهیانه خود بدون مالیات هستند و به کمتر از این رضایت نمیدهند اگر دولت، دولت مردمی هست که باید به خواسته اقشار کم درآمد مردم ارج بگذاره ولی اگر دولت سرمایه داری و استکباری هست که مثل پارسال همونی که وزیر کار با تهدید و ارعاب به زور تصویب کرد و اجرا کرد و به کارگر بینوا و مشکلات انها توجه نکرد ،که متاسفانه همیشه ظالم سالم

تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید