فخرا چهارمین واکسن ایرانی چه ویژگی‌هایی دارد؟

فخرا چهارمین واکسن ایرانی چه ویژگی‌هایی دارد؟

در مراسم رونمایی از واکسن ایرانی فخرا ویژه کووید ۱۹ خانواده شهید فخری زاده، محمدرضا شانه ساز رییس سازمان غذا و دارو، و هچنین جمعی از مدیران ارشد وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح نیز حضور داشتند. واکسن فخرا که برگرفته از نام شهید فخری زاده بوده در مجموعه سپند، وابسته به وزارت دفاع، طراحی و تولید شده است.

کد خبر : ۹۱۸۱۱
بازدید : ۷۱۶۳
واکسن فخرا
فرادید | چندمین واکسن ایرانی با نام واکسن فخرا وارد فاز اول کارآزمایی بالینی شده و پس از تزریق این واکسن به ۱۳۵ نفر از افراد سالم در بازه سنی ۱۸ تا ۵۵ سال، بررسی‌های فنی در کمیته ملی اخلاق در پژوهش انجام می‌شود سپس مجوز فاز‌های بعدی واکسن نیز صادر می‌شود.

به گزارش فرادید؛ روز گذشته در مراسمی که با حضور سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح در سالن تربیت بدنی صنایع دفاع برگزار شد، از واکسن فخرا ویژه کووید ۱۹ رونمایی شده و فاز اول کارآزمایی بالینی این واکسن بر روی یکی از فرزندان شهید فخری زاده انجام گرفته بود.


در این مراسم خانواده شهید فخری زاده، محمدرضا شانه ساز رییس سازمان غذا و دارو، و هچنین جمعی از مدیران ارشد وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح نیز حضور داشتند.

واکسن فخرا که برگرفته از نام شهید فخری زاده بوده در مجموعه سپند، وابسته به وزارت دفاع، طراحی و تولید شده است. بنابر گفته‌های کیانوش جهانپور سخنگوی غذا و دارو، تاکنون برای پنج واکسن مجوز صادر شده است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفته که تا پایان اسفندماه سال جاری، تعداد قابل توجهی از گروه‌های آسیب پذیر و کادر درمان را علیه کرونا واکسینه خواهند کرد.

نمکی می‌گوید: «واکسن پاستور، به عنوان نخستین واکسن که تولید مشترک با کوبا و یکی از واکسن‌های بسیار خوب کروناست، نخستین واکسن است که تزریقش آغاز خواهد شد؛ واکسن «کوو ایران برکت» دومین واکسن ایرانی کروناست و واکسن رازی، به عنوان سومین و همگام با واکسن مجموعه سپند (فخرا) پیش خواهد رفت.»

فاز اول کارآزمایی بالینی واکسن فخرا و مزیت‌های آن

سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در مراسم آغاز مرحله اول کارآزمایی بالینی واکسن «فخرا» شرکت کرده بود گفت: «واکسن کرونای «فخرا» منطبق بر علمی‌ترین استاندارد‌های دنیاست و این را در آینده منتشر خواهیم کرد تا دنیا بداند که اگر راه را کوتاه رفتیم، اما درست طی کردیم؛ سرعت را بالا بردیم و دقت را کم نکردیم. آزمایش واکسن فخرا در مدل‌های حیوانی فوق‌العاده اثربخش بود و تست انسانی نیز با امروز با تزریق به فرزند عزیز شهید فخری‌زاده آغاز می‌شود.»

او همچنین به واکسن‌های کرونای رازی، برکت و شرکت‌های دانش بنیان اشاره کرد و اظهار داشت که «شبانه‌روز، استاندار‌دهای قابل قبول را تدوین کردیم و جمهوری اسلامی ایران در بهار آینده، یکی از مهمترین و بهترین واکسن‌ساز‌های جهان خواهد شد و امروز به دلیل رعایت حال گروه‌های آسیب‌پذیر، داریم از منابع مطمئن جهان، واکسن وارد می‌کنیم. اما امید ما به واردات نیست و امید ما به تولید ملی است.»

دکتر کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره گواکسن فخرا گفته است که این واکسن با فناوری ویروس غیر فعال شده به صورت صد در صد داخلی در مجموعه سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی (سپند) در وزارت دفاع، مراحل چهار گانه مطالعه حیوانی و پیش بالینی خود را با موفقیت طی کرده و مجوز کمیته اخلاق و سازمان غذا و دارو برای شروع کارآزمایی بالینی و تست انسانی را دریافت کرده است. اولین مورد آن نیز با تزریق بر فرزند شهید فخری زاده آغاز شد.

باو گفته که بعد از پایان مراحل سه گانه فاز یک کارآزمایی بالینی این واکسن و تایید نتایج، به نظر میرسد تا اواخر تابستان در مسیر تولید نبوه و توزیع و مصرف عمومی قرار گیرد.

هچنین سخنگوی سازمان غذا و دارو در صفحه توئیتر خود نوشته بود که «آغاز فاز اول کارآزمایی بالینی واکسن ایرانی "فخرا‬⁩"، این ⁧‫واکسن کرونا‬⁩ در سازمان پژوهش و نوآوری‌های دفاعی سپند توسعه داده شده است. فرزند شهید ⁧‫فخریزاده‬⁩، اولین فرد دریافت کننده این نامزد واکسن»

احمد کریمی، مدیر پروژه واکسن فخرا نیز شامگاه سه شنبه با حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی در تشریح مراحل تولید واکسن ایرانی فخرا اضافه کرد: «فروردین کارآزمایی بالینی فاز یک این واکسن تمام می‌شود و همزمان با تست‌های بالینی فاز دو و سه، فاز صنعتی سازی این واکسن انجام می‌شود. امیدوارم صنعتی سازی واکسن فخرا در تابستان امسال به بهره برداری برسد و اواسط تابستان هم به تولید انبوه برسیم.»

طبق گفته‌های مدیر پروژه واکسن فخرا، در تولید واکسن فخرا تمامی استاندارد‌های لازم و با ایمنی کامل انجام شده است. او همچنین به زحمت‌های شهید فخری زاده در مراحل تولید این واکسن اشاره کرد و گفت: «واکسن ایرانی «فخرا» در سازمان «نوآوری و تحقیقات وزارت دفاع ایران» تولید شده است که این دانشمند شهید ریاست آن را برعهده داشت.»

او اعلام کرد که «فرآیند تولید شامل مراحل کشت سلول، تلقیح، تکثیر، جداسازی و تخلیص، غیرفعال‌سازی و فرمولاسیون در اندک زمانی راه اندازی و سپس تست‌های حیوانی و انواع تست‌های کنترل کیفی انجام شد. این واکسن از ویروس غیر فعال انتخاب شده است و با ورود این ویروس غیر فعال، ایمنی بدن فعال می‌شود.»

کریمی این موضوع را بیان کرد که همه پلتفورم‌ها مزایا و معایبی دارند و افزود که «برای این پلتفورم زیرساخت‌های لازم را داشتیم. این در جهان سابقه طولانی دارد و جواب داده است. واکسن‌های موجود ایمنی ۱۰۰ درصدی ایجاد نمی‌کنند. ما باید تحقیقات را ادامه بدهیم و بر اساس نتایج جدید ایمنی واکسن را اعلام می‌کنیم.»

مدیر پروژه واکسن فخرا با گفتن این جمله که هم زمان کار طراحی و ساخت کارخانه تولید انبوه این واکسن نیز آغاز شده است و امیدواریم تا تابستان وارد فاز تولید شود به سخنانش پایان داد.

واردات واکسن‌های خارجی

علیرضا بیگلری رئیس انستیتو پاستور ایران درباره همکاری با کوبا برای ساخت واکسن کرونا گفته است که کوبا پیشینه بسیار طولانی در ساخت واکسن دارد و وزارت بهداشت در کنار اقداماتی که برای خرید واکسن انجام داده از ساز و کار‌هایی دیگری بهره برده است. ما برای اینکه در مرحله صنعتی تولید انبوه داشته باشیم و با ضریب اطمینان بالایی پیش برویم همکاری با کوبا را از اردیبهشت و خرداد ماه شروع کردیم لذا ۴ واکسن در کوبا ساخته می‌شود و ما دو واکسن را انتخاب کردیم و از روز‌های اول هم فکری در طراحی واکسن‌ها صورت گرفته است.

رئیس انستیتو پاستور ایران اعتقاد دارد که واکسنی که وارد فاز ۳ می‌شود نوترکیب است و قسمتی از پروتئین ویروس کووید ۱۹ آمیخته با ترکیب دیگری شده است؛ لذا باعث تحریک خوب ایمنی می‌شود و عوارض بسیار کمی دارد. وقتی فاز یک و دو انجام شد ما نتایج را مورد بررسی قرار می‌دهیم، لذا فرآیند کار با کوبا، تحت نظارت دقیق ایران بوده است، قرار شد تا فاز سه به صورت مشترک در ایران و کوبا انجام شود.

او افزود: «ما از اول در روند تولید واکسن کوبایی حضور داشتیم، این واکسن همان واکسنی است که برای جهش‌های بعدی می‌تواند عامل چندین متاسین را بر روی خود حمل کند، کوبا از نظر ساخت واکسن یکی از معدود کشور‌هایی است که تکنولوژی بسیار پیشرفته بومی دارد و تقریباً ۹۰ درصد واکسن‌هایی را که مصرف می‌کنند تولید داخل این کشور است و تنها کشوری است که در ۴۰ سال گذشته به کشور ایران تکنولوژی واکسن را انتقال داده است.»

بیگلری درباره چرخه تولید این واکسن اظهار داشت: «این واکسن در نیمه فروردین وارد فاز ۳ می‌شود، این فاز بسیار فاز بزرگی است، در فاز یک زیر ۱۰۰ نفر بررسی می‌شوند، در فاز ۲ چند صد نفر، ولی در فاز ۳ حدود ۲۵ هزار نفر داوطلب مورد بررسی قرار می‌گیرند که در ۷ استان کشور به صورت مشخص داوطلبین شرکت خواهند کرد، این واکسن بعد از اینکه مرحله سوم را گذراند می‌تواند وارد چرخه تولید شود.»
جهانپور نیز در ارتباط با آغاز واکسیناسیون عمومی در کشور با واکسن پاستور عنوان کرده است که «تولید واکسن مشترک با کوبا به عنوان اولین واکسن در برنامه واکسیناسیون عمومی کشور قرار دارد.»
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید