اختیاری شدن سربازی به نفع چه کسی است؟

اختیاری شدن سربازی به نفع چه کسی است؟

مسئله اختیاری شدن سربازی در طول ۸ سال گذشته بار‌ها در مجلس طرح شده، اما هر بار به دلیلی کنار گذاشته شده است. اما حالا نمایندگان مجلس یازدهم می‌گویند که قصدشان برای تغییر قانون خدمت سربازی جدی است.

کد خبر : ۹۲۲۲۲
بازدید : ۵۹۰۴
اختیاری شدن سربازی
فرادید | اختیاری شدن خدمت سربازی، طرح چندان تازه‌ای نیست، اما مجلسی‌ها سعی دارند در این دوره تکلیف خدمت سربازی به صورت اجباری و یا اختیاری را مشخص کنند. البته این طرح در حال حاضر با مخالفت نیرو‌های مسلح مواجه شده است. با این حال نمایندگان مجلس امیدوارند با همکاری نظام وظیفه طرح مورد نظرشان را به نتیجه برسانند.

به گزارش فرادید؛ مجلسی‌ها درباره طرح جدید خدمت سربازی می‌گویند، افرادی که نمی‌خواهند خدمت بروند باید «مالیات بر امنیت» پرداخت کنند. همچنین قرار است مدت سربازی از ۲ به ۵ سال افرایش یابد و سربازان حرفه‌ای در این مدت حقوقی کافی دریافت کنند.

ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس یازدهم و طراح تغییر قانون خدمت سربازی درباره این طرح می‌گوید: «سربازی اختیاری در این طرح چند رکن اساسی دارد، که از جمله آن‌ها می‌توان به برطرف کردن نیاز نیرو‌های مسلح، پرداخت حقوق کافی به سربازان مزدبگیر، تامین حقوق آن‌ها از جانب افرادی که از خدمت سربازی دوری می‌کنند و افزایش مدت سربازی از دو به پنج سال اشاره کرد.»

طبق گفته‌های ابوترابی، سربازان اختیاری باید مانند نیرو‌های رسمی حقوق دریافت کنند.

البته او به محل تامین پرداخت حقوق سربازان اختیاری اشاره کرده و گفته است که برای تامین منابع مالی این طرح، افرادی که سربازی نمی‌روند باید تا سن ۵۰ سالگی بر اساس یک جدول خدماتی «مالیات بر امنیت» پرداخت کنند.

عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌ها همچنین گفته است که دو سال نخست خدمت سربازان مزدبگیر باید اجباری و سه سال باقیمانده اختیاری باشد. او توضیح داده است که با توجه به وضعیت ناامنی‌های مختلف کشور، ایران سالانه به حدود ۴۰۰ هزار سرباز نیاز دارد، در حالی که با افزایش مدت سربازی به پنج سال، نیاز حاکمیت به سرباز کاهش یافته و به ۸۰ هزار نفر در سال می‌رسد.

در این میان مجلسی‌ها می‌گویند که ماده‌های تشویقی هم به طرح خدمت اختیاری سربازی افزوده شده است. ابوترابی در این رابطه گفته است که «در گام بعدی باید کارکنان استخدامی دولت از بین افرادی انتخاب شوند که پنج سال خدمت سربازی را گذرانده‌اند.»
سربازی اختیاری می‌شود؟
مسئله اختیاری شدن سربازی در طول ۸ سال گذشته بار‌ها در مجلس طرح شده، اما هر بار به دلیلی کنار گذاشته شده است. اما حالا نمایندگان مجلس یازدهم می‌گویند که قصدشان برای تغییر قانون خدمت سربازی جدی است. اما اولین نماینده‌ای که به شکل جدی به موضوع تغییر قانون خدمت سربازی ورود کرد، امیرحسین قاضی زاده هاشمی، نایب رئیس مجلس یازدهم بود.

او روز‌های ابتدایی سال ۱۴۰۰ در توئیترش به اجباری بودن خدمت سربازی حمله کرد و نوشت: «باید سربازی اجباری⁩ جمع شده و نیرو‌های متخصص نظامی برای حراست از امنیت و اقتدار کشور استخدام شوند؛ وجود ۳ میلیون مشمول غایب نشان دهنده ناکارآمدی مدل فعلی است.»

البته موافقان سربازی اختیاری به قاضی زاده هاشمی و ابوترابی ختم نمی‌شوند. بخش اعظم نمایندگان مجلس یازدهم معتقدند که قانون خدمت سربازی نیاز به اصلاح دارد.

در این میان عباس مقتدایی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی هم به این موضوع پرداخته و گفته است: «در مجلس یازدهم قرار بر این شد که یک طرح جامع را درباره خدمت سربازی بررسی کنیم؛ قطعا در این بررسی‌ها دیدگاه‌های نیرو‌های مسلح و همه دستگاه‌هایی که متولی اصلی این موضوع هستند، لحاظ می‌شود و از طرفی باید دیدگاه‌های مردم، خواسته‌های جوانان و نیاز‌های عمومی کشور مورد توجه قرار گیرد.».
مجتبی رضاخواه عضو کمیسیون برنامه، بودجه هم گفته است: «از ابتدای مجلس یازدهم به موضوع خدمت سربازی ورود کردیم، چراکه معتقدیم اگر نظام سربازی ۹۰ سال پیش تدوین شده، حتما نیاز به اصلاح دارد.»

اما نکته حائز اهمیت اینجاست که ستاد نیرو‌های مسلح با اختیاری شدن خدمت سربازی مخالفت کرده است. با این وجود کار برای مجلسی قدری سخت خواهد شد.

ابوالفضل ابوترابی، طراح قانون خدمت اختیاری سربازی نیزاین مخالفت ستاد نیرو‌های مسلح را تایید کرده و گفته است: «نیرو‌های مسلح تاکنون استقبال خوبی از اجرایی شدن این طرح نداشته و متاسفانه علت مخالفت خود را تا این لحظه عنوان نکرده‌اند.

او می‌گوید: «مجلس یازدهم آماده پذیرای هر گونه نظر و پیشنهادی از طرف نیرو‌های مسلح برای تغییر قانون اجباری بودن سربازی است.»
با این حال، بررسی‌ها نشان می‌دهد که طرح ابوالفضل ابوترابی در حال حاضر در مرحله تدوین قرار دارد و هنوز به صحن مجلس تحویل نشده است. از این رو به نظر می‌رسد که مرحله بررسی طرح اصلاح خدمت سربازی قدری به طول بینجامد.
ماجرای اختیاری شدن سربازی چیست؟
واکنش به تغییر قانون خدمت سربازی
با جدی شدن تغییر قانون خدمت سربازی، بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی و فعالان رسانه‌ای نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند. البته بخش اعظم کاربران با طرح تازه مجلسی‌ها مخالف بوده اند. آن‌ها معتقدند که طرح تازه مجلس تنها برای افراد که وضعیت مطلوبی دارند، مناسب است و ناعدالتی در حق افراد کم درامد جامعه است.

کاربری در این رابطه نوشته است: «سربازی اختیاری پنج ساله (دو سال اجباری و سه سال اختیاری) چه صیغه ایه دیگه؟ اون که مایه داره پولشو بده اونیم که نداره به جا دو سال پنج سال بره؟ این الان کجاش عدالته؟»

در این میان برخی کاربران نیز معتقدند که تدوینگران طرح منافع عمومی را در نظر نگرفته اند. کاربری در این باره در توئیتر نوشته است: «اعلام کنید سربازی ۵ سال می‌شود ۲ سال اجباری سه سال اختیاری، اگر گرفت که بعد آن سه سال را هم اجباری می‌کنیم، ولی قابل فروش مانند طرح ترافیک و زوج و فرد و… اگر نگرفت می‌گوییم بخاطر مردم طرح لغو شد و بدینسان هم بر سر ملت منت می‌گذاریم هم موجب شادی و نشاط در جامعه می‌شویم…»

کاربر دیگری نوشته است: «من هم هر چقدر فکر میکنم میبینم سربازی همینجوری دوساله و اجباری باشه بهتره. چون این طرح اصلا معلوم نیست کسانی که سربازی نمیرن، چه مبلغی باید مالیات بدهند. ممکنه مبلغش اینقدر زیاد باشه که فقط پولدار‌ها بتونن اون مبلغ رو پرداخت کنند و اون وقت من که چندان پولدار نیستم، باید پنج سال به سربازی برم. به نظرم همین دو سال باشه بهتره. نمیخواد اختیاری بشه.»
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید