ادعای افزایش مبلغ یارانه

ادعای افزایش مبلغ یارانه

افزایش مبلغ یارانه نقدی در حالی طرح می‌شود که هیچ اعتباری برای این موضوع در بودجه ۱۴۰۰ دیده نشده است. اما با توجه به اتمام دوره ریاست جمهوری حسن روحانی این احتمال وجود دارد که رئیس جمهور بعدی تصمیم به افزایش یارانه نقدی بگیرد. اتفاقی که سال گذشته هم با شیوع گسترده کرونا رخ داد.

کد خبر : ۹۳۱۰۷
بازدید : ۶۹۲۶
مبلغ یارانه افزایش می‌یابد؟
فرادید | دولت در حال حاضر دو یارانه معیشتی بنزین و یارانه نقدی را به مردم پرداخت می‌کند. دو یارانه که مجموع آن‌ها به هر نفر حدود ۱۰۰ هزار تومان می‌رسد. اما حالا برخی رسانه‌ها از احتمال افزایش یارانه‌ها به ۱۶۰ هزار تومان سخن به میان آورده اند. البته آن‌ها می‌گویند که این موضوع هنوز در حد ادعا باقی مانده و تاکنون جلسه‌ای برای آن برگزار نشده است.

به گزارش فرادید؛ موضوع افزایش یارانه تنها متعلق به امروز نیست، سال گذشته نیز کمیسیون تلفیق موضوع افزایش یارانه نقدی را مطرح کردند. این کمیسیون بنا داشت با تصویب قانون جدید، میزان پرداخت یارانه به ۲۰ میلیون نفر را به مبلغ ۹۰ هزار تومان، ۲۳ میلیون نفر مبلغ ۱۳۶ هزار تومان، به ۲۵ میلیون نفر مبلغ ۱۸۸ هزار تومان، به ۱۰ میلیون نفر عضو بهزیستی و کمیته امداد مبلغ ۲۶۷ هزار تومان برساند.

البته این طرح کمیسیون تلفیق به صحن علنی مجلس رفت و با مخالفت نمایندگان کنار گذاشته شد.

اما حالا تجارت نیوز در گزارشی، احتمال افزایش یارانه نقدی به ۱۶۰ هزارتومان را مطرح کرده است. البته این رسانه منبعی برای این موضوع اعلام نکرده و با تکیه بر شنیده‌ها افزایش یارانه نقدی را مطرح کرده است.

از طرفی دو ماه به عمر دولت دوازدهم باقی مانده و حالا بخش اعظم کاندید‌های ریاست جمهوری در شعار‌های شان موضوع افزایش یارانه را طرح می‌کنند. محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، محمد غرضی کاندیدای اسبق ریاست جمهوری از جمله کسانی بودند که در طول روز‌ها اخیر بر افزایش یارانه‌ها تاکید کردند.

جهرمی در کلاب هاوس و در جمع فعالان اقتصادی گفته بود که می‌توان هر ایرانی ماهانه یک میلیون تومان یارانه داد، به شرطی که بعد از لغو تحریم‌ها، بهره‌وری را بهبود بخشید و همچنین یارانه‌های پنهان را اصلاح کرد.

البته در مقابل برخی کاندید‌ها هم می‌گویند که یارانه نقدی باید حذف و بازار آزاد شود.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۱۲۲ مرحله از یارانه نقدی در طول ۱۰ سال اخیر پرداخت شده است.
مبلغ یارانه افزایش می‌یابد؟
افزایش مبلغ یارانه ممکن است؟
افزایش مبلغ یارانه نقدی در حالی طرح می‌شود که هیچ اعتباری برای این موضوع در بودجه ۱۴۰۰ دیده نشده است. اما با توجه به اتمام دوره ریاست جمهوری حسن روحانی این احتمال وجود دارد که رئیس جمهور بعدی تصمیم به افزایش یارانه نقدی بگیرد. اتفاقی که سال گذشته هم با شیوع گسترده کرونا رخ داد.

مهر سال گذشته بود که مجلس پرداخت شش نوبت یارانه را در نیمه دوم سال ۹۹ تصویب کرد که براساس آن قرار بود به ۶۰ میلیون نفر کمک هزینه پرداخت شود. اما این طرح با مخالفت دولت همراه شد و در نهایت در یک توافق ضمنی بین مجلس و دولت طرح یارانه کرونا اجرایی شد.

البته در بودجه امسال منابعی برای پرداخت یارانه کرونا تخصیص داده نشده است. اما بعید نیست که دولت بعدی دوباره با توافق مجلس تصمیم به پرداخت یک یارانه جدید از محل حذف یارانه کالا‌های اساسی بگیرد.

با این حال برخی از سیاسیون هم معتقدند که تصمیم دولت‌های پیشین در پرداخت یارانه‌ها نه تنها کمکی به بخش اعظم جامعه نکرده، بلکه منجر به تورم هم شده است.

مسئله‌ای که دولت روحانی هم با استناد به آن با افزایش یارانه نقدی مخالفت کرده بود.

نوبخت، رئیس سازمان برنامه بهمن سال گذشته درباره افزایش یارانه از ۴۵ هزار تومان به ۹۰ هزار تومان گفته بود که رقم ۴۵ هزار تومان قابلیت جبران آثار تورمی انتظاری و واقعی تغییر نرخ ارز را نخواهد داشت و واضح است که توزیع نقدی یارانه‌ها به شیوه فعلی آن هم برای تمامی دهک‌های درآمدی به دور از عدالت و فاقد اثربخشی مطلوب است.

با این حال تا مشخص شدن دولت بعدی تکلیف افزایش و یا حذف بخشی از آن از سبد یارانه‌ها معلوم نیست و فعلا باید تا تابستان صبر کرد.
مبلغ یارانه افزایش می‌یابد؟
علت مخالفت با افزایش یارانه نقدی چیست؟
موضوع افزایش یارانه که سال گذشته مطرح شد، مخالفان و موافقان بسیاری داشت. مخالفانی در بدنه دولت و موافقینی که اکثرا پارلمانی بودند. اما در مجموع اختلاف دولت و مجلس بر سر منابع افزایش یارانه نقدی است. دولت می‌گوید که توان تامین بودجه افزایش یارانه را ندارد. اما مجلس معتقد است که نیازی به بودجه جدید نیست و با حذف برخی موارد اضافی در دولت می‌توان یارانه را افزایش داد.

مجتبی رضاخواه عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ درباره منابع پیش بینی شده برای افزایش یارانه نقدی گفته بود که «محل افزایش یارانه‌های نقدی عمدتا مربوط به منابع درآمدی حاصل از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است.»

طبق گفته او، ۱۰۶ هزار میلیارد تومان از محل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بدست آمد که حدود ۳۳ هزار میلیارد تومان از این محل برای تامین دارو تخصیص پیدا می‌کند و مابقی آن هم حدود ۷۳ هزار میلیارد تومان برای افزایش یارانه‌ها در نظر گرفته شده است؛ بنابراین منابع حاصل از حذف رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی، را میان حدود ۷۷ میلیون نفر و افراد نیازمند توزیع و پرداخت خواهد کرد.

اما نوبخت که مخالف این طرح مجلس به شمار می‌رفت، گفته بود که با حذف ارز ۴۲۰۰ افزایش قیمت مستقیم کالا‌های مشمول و غیرمستقیم سایر کالا‌ها و نحوه توزیع آن غیر قابل انکار خواهد بود.

از طرفی سرپرست سابق مرکز پژوهش‌های مجلس هم استفاده از درآمد‌های ارزی نفت در بودجه برای افزایش یارانه نقدی را مورد انتقاد قرار داد و خواستار بازنگری مجلس در آن شده بود.

قاسمی گفته بود که استفاده از درآمد‌های ارزی نفت برای پرداخت یارانه که از آن به عنوان توزیع مستقیم منابع حاصل از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی یاد می‌شود. این روش در واقع یک بدعت جدید در بودجه ریزی کشور است که آثار زیانبار روش اتخاذ شده برای آن، بسیار فراتر از آثار کوتاه مدت مدنظر نمایندگان محترم مجلس است.

به اعتقاد او، بر خلاف فروش داخلی فرآورده‌های نفتی که ریالی است و وعده افزایش یارانه‌ها مبتنی بر آن مستلزم افزایش قیمت بنزین و گازوئیل و برق و گاز و ... است، با تصمیم فعلی، با افزایش قیمت ارز می‌توان دائماً یارانه نقدی پرداختی را زیاد کرد.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید