خطرناکترین غذاهای جهان کدامند؟
متأسفانه تقریباً هر غذایی از مرغ نیمپز گرفته تا کاهوی شسته نشده میتواند ما را ساعتها به درد و عذاب و در بعضی موارد حتی به کام مرگ بکشاند.
غذاهایی که انسانها میخورند عموما تهدید کننده زندگی نیستند، اما برخی از آنها اگر به شکل نادرست مورد استفاده قرار بگیرند یا درست تهیه نشوند، منجر به بیماریهای جدی یا حتی مرگ میشوند. در اینجا به معرفی ۷ مورد از خطرناکترین غذاهای جهان میپردازیم.
شاید برای شما پیش آمده باشد که در میانه شب دچار تب و لرز، تعریق، حالت تهوع و گرفتگی معده شوید و مانند جنینی که در رحم مادر است، بدن خود را مچاله کنید و تمام سعی خود را میکنید تا خود را به سرویس بهداشتی برسانید و میدانید که ساعتهای سختی را پیش رو دارید. در این حالت حدس میزنید که دچار مسمومیت غذایی شدهاید.
متأسفانه تقریباً هر غذایی از مرغ نیمپز گرفته تا کاهوی شسته نشده میتواند ما را ساعتها به درد و عذاب و در بعضی موارد حتی به کام مرگ بکشاند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین میزند که هر ساله تقریباً ۶۰۰ میلیون نفر پس از خوردن غذای آلوده بیمار میشوند و در نتیجه ۴۲۰ هزار نفر از آنها جان خود را از دست میدهند.از بین این ۶۰۰ میلیون نفر، برخی بیمار میشوند، چرا که آنها غذایی را خوردهاند که به صورت نادرست تهیه شده و یا در حین فرآوری آلوده شده است. بعضی از آنها واکنشهای آلرژیک شدیدی نسبت به مواد تشکیل دهنده برخی مواد غذایی دارند و تعداد کمی از آنها نیز به منظور سنجش میزان تحمل خود با خوردن داوطلبانه چیزی که بیمارشان میکند، بیمار میشوند.
اما این فقط غذاهای تند یا عجیب و غریب در سراسر جهان نیست که میتواند مردم را بیمار کند. برخی غذاهای اصلی و رایج نیز اگر به درستی آماده نشوند، میتوانند ما را بیمار کنند و حتی از بین ببرند که از شنیدن نام آنها تعجب خواهیم کرد.
۱. فوگو (بادکنکماهی): سرآمد فهرست خطرناکترین غذاهای جهان یک غذای لذیذ ژاپنی به نام فوگو (Fugu) یا بادکنکماهی است. این ماهی سمیترین ماده غذایی در جهان است و باید بسیار با دقت آماده شود تا کسی را نکشد.
فوگو حاوی مقادیر کشندهای از سم "تترودوتوکسین" در اندام خود به ویژه کبد است. این سم یک مسدود کننده کانال سدیم است و در حالی که قربانی کاملاً هوشیار است، عضلات وی را فلج میکند. سرانجام نیز قربانی توانایی نفس کشیدن را از دست میدهد و از خفگی میمیرد.
سرآشپزهای ژاپنی برای اینکه مجوز طبخ و ارائه فوگو را داشته باشند، سالها آموزشهای خاص میبینند. در ایالات متحده نیز تنها در صورتی میتوان آن را فروخت که در ژاپن تهیه شده و تحت مراقبت و با مجوز در کانتینرهای سفارشی ارسال شده باشد.
یک سرآشپز برای تهیه ایمن فوگو باید راه و روش آن را مانند کف دست خود بشناسد و با دقت چشمها، مغز، تخمدانها، کبد و رودههای آن را دربیاورد و دور بیاندازد، چرا که این قسمتهای بدن این ماهی حاوی تترودوتوکسین و کشنده است.
تترودوتوکسین یک نوروتوکسین است که تا ۱۲۰۰ برابر کشندهتر از سیانور است و تنها یک فوگو سم کافی را برای کشتن ۳۰ انسان بالغ دارد.
این غذا به رولت روسی میماند و اگر کسی فقط یک قطعه کوچک از قسمتهای سمی فوگو را بخورد، طی یک روز بر اثر فلج تنفسی جان خواهد داد. با این حال، اغلب افرادی که در اثر مسمومیت با فوگو میمیرند، خودشان اقدام به طبخ این ماهی کردهاند.
برای اینکه با خیال راحت از خوردن سیب آکی لذت ببرید، باید صبر کنید تا کاملاً روی درخت برسد و برای اینکه ایمنی مضاعف داشته باشید، کندن پوست آن قبل از خوردن نیز به کاهش سطح سم این میوه کمک میکند.
وقتی میفهمیم سیب آکی کاملاً رسیده است که پوسته بیرونی قرمز رنگ آن به سه قسمت سفید رنگ قاچ بخورد. البته حتی در این حالت هم اگر گوشت این میوه هنوز زرد رنگ باشد، نباید آن را خورد، چرا که نشان میدهد هنوز به طور کامل نرسیده است.
خوردن یک تکه آکی نارس باعث بیماری "استفراغ جامائیکایی" میشود که میتواند فرد را به کما ببرد و حتی گاهی اوقات منجر به مرگ شود. با این حال، خوردن سیب آکی منجمد و کنسرو شده که به طور کامل رسیده باشد، بیخطر است.
۳. ساناکجی (Sannakji): اگر از خوردن غذاهای نرم و لزج لذت میبرید، میتوانید ساناکجی یا سانناکجی سفارش دهید. این غذای کرهای متشکل از بازوهای بچه هشتپای زنده است که به صورت تازه تهیه و عرضه میشود، بنابراین درون ظرف هنوز تکان میخورد.
ساناکجی برخلاف فوگو یا سیب آکی سمی نیست، اما در عوض اگر مشتریان این غذا را به درستی نخورند، میتوانند دچار خفگی و مرگ شوند، چرا که این بازوهای تکه تکه شده بر اثر حرکت خود میتوانند به سقف دهان یا درون گلوی فرد بچسبند و راه هوایی وی را مسدود کرده و باعث خفگی و مرگ وی شوند.
طبق گزارشها، سالانه حدود شش نفر در اثر تلاش برای خوردن ساناکجی میمیرند؛ بنابراین اگر میخواهید در یک وضعیت چسبناک گیر نکنید، حتماً باید این غذا را قبل از قورت دادن خوب بجوید.
۴. هاکارل (Hákarl): "هاکارل" یک خوراک سنتی ایسلندی است که به وایکینگها برمیگردد. هاکارل نوعی گوشت کوسه گرینلندی است که به شدت تخمیر شده است.
برای تهیه ایمن این غذا، کوسه به شکل سنتی ماهها زیر ماسه دفن میشد تا سموم آن خنثی شود. سپس آن را آویزان میکردند تا خشک شود. امروزه بیشتر در ظروف قدیمی نگهداری میشود.
اگر بوی تند و ترش حاصل از فاسد شدن و تخمیر شدن برای منصرف شدن افرادی که این غذا را مطالبه میکنند، کافی نباشد، اکثر افرادی که آن را میخورند مزه آن را به مزه ادرار تشبیه میکنند. شاید به همین دلیل است که این غذا اغلب قبل از مصرف با یک نوشیدنی محلی ایسلندی شسته میشود.
لازم به ذکر است که یک تکه از هاکارل که به خوبی آماده نشده باشد میتواند فرد را به عوارض جانبی ناخوشایندی دچار کند.
برگهای ریواس حاوی "اسید اگزالیک" (oxalic acid) است که برای کلیهها سمی است و در صورت مصرف بیش از حد حتی میتواند منجر به مرگ شود.
۶. کاساوا (Cassava): کاساوا که با نام "مانیوک" (manioc) نیز شناخته میشود، یک ریشه گرمسیری بومی آمریکای جنوبی است که به طور معمول برای تهیه دسر استفاده میشود و یک ماده اصلی در غذاهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب است. با این حال، کاساوای خام حاوی سم سیانور است که لزوم تهیه و طبخ صحیح آن را نشان میدهد.
کاساوا بر دو نوع است: شیرین و تلخ. کاساوای تلخ سفتتر است، اما سیانور بسیار بیشتری نسبت به نوع شیرین آن دارد.
فیتوهماگلوتینین یک پروتئین گیاهی است که باعث تجمع گلبولهای قرمز خون میشود و منجر به علائم مسمومیت غذایی متوسط تا شدید میشود و حتی میتواند به روده ما آسیب برساند. به منظور کاهش سطح فیتوهماگلوتینین در این نوع لوبیا، باید خیسانده و سپس برای مدت کافی جوشانده شود که بسته به روش پخت، زمان دقیق جوشاندن آن متفاوت است.
ایمنی غذا
سازمانهای دیگر مانند سرویس بازرسی و ایمنی غذا اطمینان حاصل میکنند که عرضه تجاری گوشت، مرغ و فرآوردههای تخم مرغ از نظر تجاری، سالم و دارای برچسب سلامت باشند. همچنین مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) در نگهداری سوابق به روز و انجام تحقیقات روی بیماریهای ناشی از غذا در ایالات متحده برای جلوگیری از مسائل ایمنی مربوط به مواد غذایی در آینده نقش دارد.
افرادی که میخواهند از مسمومیت غذایی در امان باشند، باید مطمئن شوند که همیشه نحوه شستن، پخت و پز و نگهداری غذاهای خود را با دقت بررسی میکنند و شاید برای ایمن بودن کامل تنها باید از هفت غذای خطرناک فوق الذکر اجتناب کنند، مگر اینکه به درستی تهیه شده باشند.