کشف قدیمی‌ترین طوفان سیاهچاله‌ای ابرپرجرم

کشف قدیمی‌ترین طوفان سیاهچاله‌ای ابرپرجرم

طوفانی عظیم در ابتدای شکل گیری جهان، می‌تواند دانشمندان را در درک بهتر نحوه تعامل کهکشان‌ها و سیاهچاله‌های مرکزی آن‌ها یاری کند.

کد خبر : ۹۵۹۹۶
بازدید : ۲۴۰۲۰
فرادید | اکثر کهکشان‌ها، اگر نگوییم همه آنها، یک سیاه چاله بزرگ در هسته خود دارند. به عنوان مثال کهکشان ما، کهکشان راه شیری، یک سیاهچاله غول پیکر معروف به Sagittarius A در مرکز خود دارد که حدود ۴.۳ میلیون بار پرجرم‌ تر از خورشید است.

به گزارش فرادید؛ کهکشان‌ ها و سیاه چاله‌های عظیم آنها ، رابطه تنگاتنگی با هم دارند. به نظر می‌ رسد این اجرام با هم تکامل می‌ یابند؛ شاید از طریق باد‌هایی که سیاه چاله‌ های مرکزی در هنگام بلعیدن گاز و گرد و غبار ایجاد می‌ کنند. جاذبه سیاه چاله‌ها ریزش این مواد به درونش را به سرعت بسیار بالایی می‌رساند ، که باعث آزاد شدن انرژی شده که می‌تواند مواد دیگری را به بیرون پرتاب کند.

طوفانی عظیم در ابتدای شکل گیری جهان، می‌تواند دانشمندان را در درک بهتر نحوه تعامل کهکشان‌ها و سیاهچاله‌های مرکزی آن‌ها یاری کند.
کشف قدیمی‌ترین طوفان سیاهچاله‌ای ابرپرجرم
تاکوما ایزومی، محقق رصدخانه نجومی ملی ژاپن (NAOJ) در بیانیه‌ای گفته است: سوال این است که چه زمانی باد‌های کهکشانی در کیهان به وجود آمده اند؟ این یک سوال مهم است، زیرا به یک مسئله بسیار مهم در نجوم مربوط می‌شود: چگونه کهکشان‌ ها و سیاه چاله‌ های عظیم باهم تکامل یافته اند؟

دانشمندان با استفاده از تلسکوپ سوبارو ژاپن در هاوایی بیش از ۱۰۰ دوتایی کهکشان-سیاهچاله ابرپرجرم یافتند که حداقل ۱۳ میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارند، به این معنی که بیش از ۱۳ میلیارد سال پیش وجود داشتند؛ به عبارتی ۱۳ میلیارد سال طول کشیده تا نور آن‌ها به زمین برسد. در آن زمان، عالم نسبتا جوان بود. در نظر داشته باشید که بیگ بنگ در حدود ۱۳.۸۲ میلیارد سال پیش رخ داده است .

در مرحله بعدی، تیم محققان با استفاده از آرایه آلما (ALMA)، شبکه‌ای از تلسکوپ‌ های رادیویی قدرتمند در شیلی، حرکت گاز درون این کهکشان‌ها را مطالعه کردند. داده‌ های آلما کهکشانی موسوم به ۰۱۰۰۳۸.۵ + HSC J۱۲۴۳۵۳.۹۳ را نشان میداد که باد کهکشانی‌ای با سرعت ۱.۸ میلیون کیلومتر در ساعت منتشر می‌ کند؛ آنقدر سریع که بتواند مقدار زیادی از مواد را به بیرون هدایت کند و فعالیت‌های ستاره سازی را به تاخیر بیندازد.
کشف قدیمی‌ترین طوفان سیاهچاله‌ای ابرپرجرم
کهکشان ۰۱۰۰۳۸.۵ + HSC J۱۲۴۳۵۳.۹۳ در فاصله ۱۳.۱ میلیارد سال نوری از ما قرار گرفته است که آن را به کشفی رکوردشکن تبدیل می‌ کند. اولین کهکشان شناخته شده با باد کهکشانی قابل ملاحظه در فاصله حدود ۱۳ میلیارد سال نوری قرار دارد. نتایج جدید، که در مجله Astrophysical Journal به صورت آنلاین منتشر شد، پیوند بسیار محکم و قدیمی بین کهکشان‌ها و سیاه چاله‌های مرکزی آن‌ها را روشن میکند.

ایزومی می‌گوید: مشاهدات ما از شبیه سازی‌های رایانه‌ای اخیر با دقت بالا پشتیبانی می‌کند، که پیش بینی کرده بودند رابطه تکامل یکپارچه حتی در حدود ۱۳ میلیارد سال پیش نیز برقرار بوده است. ما در حال برنامه ریزی برای مشاهده تعداد زیادی از چنین اجرامی در آینده هستیم و امیدواریم این مسئله برای ما روشن شود که آیا تکامل اولیه‌ای که در این جرم دیده میشود تصویر دقیقی از عالم آن زمان است یا خیر.

منبع: space.com
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید