ماجرای اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران

ماجرای اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران

موضوع دسترسی ایرانی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، در حالی مطرح شده که طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی در مجلس به تصویب رسیده است. طرحی که به عقیده کارشناسان دسترسی به اینترنت بین المللی و پلتفرم‌های خارجی را محدود می‌کند.  

کد خبر : ۹۶۶۵۳
بازدید : ۳۸۷۰
فرادید | همزمان با تصویب طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی و افزایش نگرانی‌ها بابت قطع اینترنت بین المللی، شرکت فضایی اسپیس ایکس اعلام کرد که اینترنت ماهواره‌ای این شرکت احتمالا تا شهریور ماه در دسترس مردم جهان قرار خواهد گرفت.

به گزارش فرادید؛ ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی دسترسی ایرانی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک را تایید کرده است. او در ویدیویی که به تازگی منتشر شده، درباره اینترنت ماهواره‌ای استارلینک می‌گوید که با خرید تجهیزات و پرداخت اشتراک ماهیانه می‌توان از این امکان استفاده کرد.

فیروزآبادی گفته که مخالف استفاده از اینترنت ماهواره‌ای نیست، اما نگفته که ایران در مواجهه با اینترنت ماهواره‌ای چه واکنشی نشان می‌دهد.

البته این صحبت‌های فیروزآبادی مربوط به دو ماه قبل، همزمان با گمانه زنی‌ها درباره کاندیداتوری او در انتخابات ریاست جمهوری بود.

در این میان آذری جهرمی، وزیر ارتباطات هم ماه قبل در رابطه با فعال شدن، اینترنت ماهواره‌ای گفته بود که ما مقررات سرزمینی برای استفاده از فناوری‌های ماهواره‌ای داریم و هر شرکتی که بخواهد فعال شود باید از ما مجوز بگیرد، البته اگر حقوق بین‌الملل را رعایت کنند.

با این وجود اگر استارلینک بخواهد در ایران فعال شود و به مشترکان ایرانی خدمات بدهد، باید راه پر فراز و نشیبی را پشت سر بگذارد.

ماجرای اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران
اینترنت ماهواره‌ای استارلینک چیست؟

اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، تحت حمایت شرکت فضایی اسپیس ایکس آمریکا کار خود را ۵ سال قبل شروع کرد. این طرح یک سیستم پهن باند پرسرعت است که توسط ماهواره‌هایی اداره می‌شود که دور زمین می‌چرخند و اینترنت را برای مردم به ویژه در مناطق روستایی فراهم می‌کند.

در حال حاضر مدیران شرکت فضایی اسپیس ایکس آمریکا اعلام کرده اند که بیش از ۱۸۰۰ ماهواره را در مدار زمین قرار داده اند. ماهواره‌هایی که هم اکنون استارلینک همه‌جای کره زمین را پوشش می‌دهند، اما برای رسیدن به سرعت بیشتر و تأخیر کمتر، باید تعداد ماهواره‌ها افزایش پیدا کند.

طبق اعلام اسپیس ایکس، هدف نهایی ۱۲ هزار ماهواره است که باید در مدار قرار بگیرند.

رسانه‌های آمریکایی و اروپایی به تازگی گزارش داده اند که سرعت اینترنت فضایی استارلینک به ۱۷۶ مگابیت بر ثانیه رسیده است. طبق این گزارش ها، افرادی که در اروپا از این سیستم استفاده می‌کنند، به این سرعت رسیده‌اند و میانگین سرعت در آمریکا هم ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه است. میزان تأخیر گزارش‌شده هم ۳۳میلی‌ثانیه است.
ماجرای اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران

استارلینک چگونه کار می‌کند؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که کاربران برای دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک باید دیش ماهواره‌ای ۵۰۰ دلاری اسپیس ایکس را تهیه کنند؛ بنابراین کاربران ایرانی باید حداقل ۱۳ میلیون تومان برای دسترسی به تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای استارلینک بپردازند.

البته علاوه بر این یک اشتراک ۹۹ دلاری نیز در نظر گرفته شده است. با این وجود استارلینک هزینه ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی ماهانه روی دست کاربران ایرانی می‌گذارد.

اما مسئولان حوزه فضای مجازی و وزارت ارتباطات می‌گویند که احتمالا ایرانی‌ها تا شهریور ماه به استارلینک دسترسی پیدا خواهند کرد.

احتمال فیلتر شدن اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران

موضوع دسترسی ایرانی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، در حالی مطرح شده که طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی در مجلس به تصویب رسیده است. طرحی که به عقیده کارشناسان دسترسی به اینترنت بین المللی و پلتفرم‌های خارجی را محدود می‌کند.

اما حالا سوال کاربران این است که آیا اینترنت ماهواره‌ای استارلینک نیز قالبیت فیلتر شدن دارد یا خیر.

در این رابطه کارشناسان فناوری اطلاعات معتقدند که امکان فیلتر شدن اینترنت ماهواره‌ای استارلینک وجود ندارد. آن‌ها می‌گویند تعداد بالای ماهواره‌های این شرکت در جو زمین، عملا هدف قرار گرفتن امواج آن‌ها را با دستگاه‌های کنونی فرستنده پارازیت ناممکن خواهد کرد.

اما شرکت اسپیس ایکس اعلام کرده که قصد ارائه اینترنت ماهواره‌ای بدون اجازه دولت‌ها را ندارد و قوانین کشور‌ها را نقض نخواهد کرد.

با این وجود به نظر می‌رسد که دولت می‌تواند استارلینک را از ارائه ارائه خدمات اینترنت ماهواره‌ای به کاربران منع کند.

از طرفی برخی از کارشناسان فناوری اطلاعات نیز می‌گویند که امکان استفاده غیرمجاز از استارلینک نیز ممکن نیست.

طبق گفته این گروه، اسپیس ایکس اگر بخواهد می‌تواند آنتن‌هایی که در کشور‌های غیرمجاز هستند را از کار بیندازد یا می‌تواند ماهواره‌ها را به گونه‌ای تنظیم کند که هنگام عبور از بعضی کشور‌ها سیگنالی ارسال نکنند. با این اوصاف و با وجود تحریم های دولت آمریکا علیه ایران، در حال حاضر دسترسی به استارلینک با مشکلات عدیده ای مواجه است.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید