علت افزایش سل؛ رابطه سل با کرونا

علت افزایش سل؛ رابطه سل با کرونا

همزمان با شیوع ویروس کووید ۱۹، میزان بروز بیماری سل هم در ایران افزایش یافته؛ که به اعتقاد متخصصان عفونی، وجود تشابهات علائم بالینی بین این دو بیماری سبب افزایش سل شده است.

کد خبر : ۹۹۷۵۸
بازدید : ۴۴۵۶
فرادید | روز ۲۳ مهرماه امسال رئیس اداره کنترل سل و جذام، از آخرین تخمین سازمان‌های جهانی بهداشت، درباره میزان بروز سل در ایران خبر داد؛ که بر اساس آن میزان بروز سل در هر ۱۰۰ هزار نفر در ایران ۱۳ نفر است و وضعیت کشور در مقایسه با منطقه مدیترانه شرقی و جهان تفاوت معناداری دارد.

به گزارش فرادید؛ دکتر مهشید ناصحی، رییس اداره کنترل سل و جذام، معتقد است که در صورت پایان دادن به تحریم‌های ظالمانه موجود، ایران می‌تواند رتبه اول در میان ۲۲ کشور منطقه مدیترانه شرقی برای دستیابی به حذف پیش از موعد سل بعنوان یک کشور بزرگ و پرجمعیت باشد.

این درحالی است که محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، روز گذشته گفته بود که کاهش بیماری سل تا سال ۲۰۱۹ ادامه داشته و برخی صاحب‌نظران دنیا بارقه‌های امیدی در مورد حذف بیماری سل تا سال ۲۰۵۰ داشتند، اما بعد از سال ۲۰۱۹ یعنی در سال ۲۰۲۰، ورق برگشته است.

برگشتن ورق به این معنا که طی یک سال گذشته شاهد افزایش ابتلا به سل و در کنار آن، شاهد کاهش تشخیص بیماری سل هستیم و از طرفی مرگ و میر ناشی از سل هم افزایش یافته که نگرانی جدی ایجاد کرده است.

در این باره دانشمندان معتقدند که دلیل اصلی و عمده این رکود و کاهش تشخیص و افزایش مرگ ناشی از سل، به دلیل پاندمی کووید ۱۹ است، چراکه علائم بالینی تشابهات قابل توجهی با سل دارد.

علت افزایش میزان بروز سل در ایران
علت افزایش بیماری سل

براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، شمار افرادی که بر اثر ابتلا به بیماری سل جان خود را از دست داده‌اند، برای نخستین بار پس از بیش از یک دهه افزایش یافته است.

این نهاد بین المللی دلیل افزایش ناگهانی بیماری سل را ناشی از اختصاص منابع موجود برای مقابله با همه‌گیری کرونا عنوان کرده است.
درواقع علت اصلی افزایش بروز این بیماری، شیوع کرونا و شباهت علائم این دو بیماری به هم است.

تدروس آدهانوم دبیرکل سازمان بهداشت جهانی در بیانیه‌ای، این یافته‌ها را «نگران‌کننده» خوانده و گفته است که این یک «زنگ خطر جهانی» برای نیاز فوری به سرمایه‌گذاری، پژوهش و نوآوری به منظور مقابله با بیماری سل است.

این سازمان بین المللی پیش‌بینی کرده شمار قربانیان سل در دو سال آینده به مراتب بالاتر رود.

البته در خصوص افزایش این بیماری در ایران، رئیس اداره کنترل سل و جذام وزارت بهداشت کشور، همسایگی ایران با دو کشور افغانستان و پاکستان که در زمره کشور‌های با بار بالای سل در دنیا هستند و کشور‌های شمالی که در زمره کشور‌های با بالاترین میزان شیوع سل‌های مقاوم به درمان هستند، همچنین بحران‌های حاد و مزمن سیاسی موجود در کشور‌های همسایه و آثار سنگین مستقیم و غیرمستقیم پاندمی کرونا و تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی رامقصر دانسته است.

در همین رابطه معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، هشدار داده که غفلت از تشخیص به موقع و درمان موثر سل، بروز مقاومت دارویی را به همراه می‌آورد که این امر علاوه بر بدل کردن یک بیماری کاملا درمان‌پذیر به یک بیماری صعب العلاج و در برخی موارد، غیرقابل درمان تبدیل کند.

درواقع هر فرد مبتلا می‌تواند به طور متوسط ۱۰ تا ۱۵ فرد دیگر را در سال به میکروب مقاوم به دارو آلوده کند و هزینه‌های درمان را افزایش دهد.

علت افزایش میزان بروز سل در ایران رابطه سل با کرونا

طبق گفته‌های رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز، بیماری سل جزو بیماری‌هایی است که می‌تواند تمام اعضای بدن را درگیر کند و مهمترین نوع آن، سل ریوی است، چرا که اگر چنانچه ارکان‌های دیگری از بدن به این بیماری درگیر شود، احتمال انتقال بیماری به فرد سالم کم است، اما سل ریوی نه تنها فرد بیمار بلکه به افراد دیگر نیز از طریق سرفه و دفع خلط منتقل می‌شود.

دکتر سیمین خیاط زاده می‌گوید که در هر دو نوع، مشخصه اصلی بیماری سرفه است لذا مردم دچار اشتباه می‌شوند.

او تاکید کرده که بیمار کرونایی که بیش از دو هفته سرفه او ادامه یابد، مشکوک به سل ریوی است لذا باید به دنبال علاج آن باشد، چراکه خطر انتقال تنفسی وجود دارد.

بااین حال فوق تخصص ریه بیمارستان مسیح دانشوری، می‌گوید که راه اصلی انتقال باسیل سل انتشار و سرایت آن عمدتاً از فرد مبتلا به دیگران و همانند کرونا از طریق تنفسی است. البته در صورت تشخیص به موقع سل و مصرف صحیح و منظم دارو در مدت شش ماه در بیش از ۹۵ درصد موارد بهبود می‌یابد.

همچنین طبق گفته دکتر ناصحی، تنها تفاوت میان سل و کرونا این است که علائم سل ناگهانی و سریع نیست، اما در کرونا علائم به سرعت اتفاق می‌افتد و بیمار می‌تواند زمان دقیق آغاز سرفه‌هایش را تخمین بزند.

معاون آموزشی دانشگاه شهید بهشتی تهران هم معتقد است که ویروس ⁧‫کووید١٩‬⁩ قدرت فعال کردن بیماری سل نهفته را دارد.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید