درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

تحقیقات نشان داده که هر چه فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی سریع‌تر شروع شود، سرعت بهبودی نیز به همان میزان بیشتر می‌شود.

کد خبر : ۱۰۲۳۹۸
بازدید : ۹۳۱۶۶

سکته مغزی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مغز و اعصاب است و زمانی اتفاق می‌افتد که رگ خونی پاره شود یا رگ توسط لخته خون مسدود شده و خون‌رسانی به مغز متوقف شود که این اتفاق باعث مرگ سلول‌های مغزی شده و به دنبال آن قسمتی از بدن که توسط آن سلول‌ها هدایت می‌شدند فلج می‌شود. درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی باعث بازیابی بخش‌های ازکارافتاده در بدن می‌شود.

انواع سکته مغزی

سکته مغزی بر دو نوع است:

  1. سکته ایسکمیک: این سکته همان انسداد عروق توسط لخته خون است که مانع رسیدن خون و اکسیژن به مغز می‌شود و به‌طورکلی 85 درصد سکته از نوع ایسکمیک است.
  2. سکته هموراژیک: پارگی رگ و درنتیجه نشت خون از عروق به داخل مغز را می‌گویند که احتمال کمتری دارد.

در جهان در هر 6 ثانیه یک نفر به خاطر سکته مغزی می‌میرد. سکته مغزی سومین دلیل مرگ در دنیا است و همچنین این بیماری یکی از اصلی‌ترین دلایل ناتوانی حرکتی طولانی‌مدت است. کسانی که دچار سکته مغزی می‌شوند از مشکلاتی همچون ناتوانی در حس کردن و حرکت رنج می‌برند. داشتن درد و سوزش بدن هم از مشکلات بعدی هستند. اکثر این مشکلات با فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی درمان می‌شود.

درمان سکته مغزی با دستگاه فیزیوتراپی خانگی

درمان سکته مغزی با دستگاه فیزیوتراپی خانگی

درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی یکی از کلیدی‌ترین و مؤثرترین روش‌های درمانی است. درواقع بعدازاینکه سکته از مرحله حادش به‌سلامت گذشت و جان بیمار درخطر نبود، فیزیوتراپی باید به‌عنوان تنها درمان بعد از سکته مغزی شروع شود تا مشکلات حرکتی جامانده از سکته مغزی درمان شود.

یکی از عوارض مهمی که در بیشتر موارد سکته مغزی به‌جا می‌ماند بی‌حسی و فلج شدن نسبی یا کامل یک سمت از بدن بیمار سکته مغزی است؛ یعنی به‌طور مثال دست و پای راست بیمار به‌طور کامل یا نسبی از کار می‌افتد. شدت آسیب بستگی به میزان آسیب و محل آسیب در مغز دارد.

تحقیقات نشان داده که هر چه فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی سریع‌تر شروع شود، سرعت بهبودی نیز به همان میزان بیشتر می‌شود.

وقتی بخشی از سلول‌های مغزی می‌میرند قسمتی از بدن که تحت کنترل سلول‌های مرده بود نیز بی‌حس یا فلج و ضعیف می‌شود. در این حالت فیزیوتراپی به کمک بیمار می‌آید. توان‌بخشی، ورزش، ماساژ و الکتروتراپی ازجمله روش‌های فیزیوتراپی برای درمان سکته مغزی است.

درروش دستگاه تنس الکترودهای دستگاه فیزیوتراپی خانگی یا تنس روی قسمت بی‌حس شده چسبانده می‌شود و دستگاه با پالس ضعیف روشن می‌شود. دستگاه شوک‌های الکتریکی به قسمت‌های بی‌حس شده وارد می‌کند و اعصاب آن قسمت را تحریک می‌کند. سلول‌های عصبی پیام را به مغز منتقل کرده و به‌مرورزمان اعصاب و ماهیچه‌های آن منطقه فعال می‌شوند.

زمان شروع درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

زمان شروع درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

میانگین سن مبتلایان به سکته مغزی در ایران 15 سال کمتر از بقیه کشورها است و متأسفانه سکته مغزی حتی در جوانان 20 تا 30 ساله هم گزارش‌شده است. پس بهتر است با این بیماری آشنا باشیم تا با اقدامات پیشگیرانه و تغییر سبک زندگی و تغذیه مناسب، از ابتلا به این بیماری در امان بمانیم.

درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی 24 ساعت پس از سکته و در بیمارستان شروع می‌شود. معمولاً بعد از مرخص شدن از بیمارستان پزشک توصیه به مراجعه به کلینیک‌های فیزیوتراپی و ادامه روند درمان با فیزیوتراپی می‌کند و خبر خوش اینکه بیماران سکته مغزی در صورت تداوم درمان دارویی و فیزیوتراپی مداوم می‌توانند دوباره به زندگی قبلی خود برگردند و فعالیت‌هایشان را از سر بگیرند.

نکته‌ای که حائز اهمیت است این است که شما باید با شناخت علائم سکته مغزی، فرد بیمار را شناسایی کنید و برای جلوگیری از صدمه مغزی بیشتر، اقدام به درمان کنید.

علائمی مانند بی‌حسی یا ضعف در یک‌طرف بدن، سرگیجه و سردرد ناگهانی، از دست دادن تعادل و اختلال درراه رفتن، تکلم، بینایی مانند دوبینی و تاری دید، اختلال هماهنگی اندام‌های حرکتی و کاهش سطح هوشیاری جزو مواردی است که اگر در شخصی مشاهده کردید باید هرچه زودتر با اورژانس تماس بگیرید.

اختلال درراه رفتن بیماران سکته مغزی و درمان آن با فیزیوتراپی

سکته مغزی باعث به وجود آمدن اختلال درراه رفتن بیمار می‌شود که فیزیوتراپی در این مورد بیشترین کمک را به بیماران دچار این عارضه کرده است. علاوه بر انواع دستگاه‌های فیزیوتراپی در کلینیک‌ها دستگاه‌های فیزیوتراپی خانگی نیز با تحریک اعصاب قسمت‌های دچار اخلال به بیمار کمک می‌کنند.

الکترودهای دستگاه فیزیوتراپی با قرار گرفتن در قسمت پشت بدن و ایجاد جریان‌های الکتریکی باعث فعال کردن مغز و همچنین برگشتن توان حرکتی به بیمار می‌شود.

جریان الکتریکی پروتئین‌ها و کلاژن‌ها و اعصاب مرکزی را تحریک کرده و بیمار بعد از بهبود بدون نیاز به عصا و واکر از جای خود بلند می‌شود. درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی در کنار روش‌های دارویی باعث بهبود بیمار و برگشت او به زندگی عادی خواهد شد.

تسکین دردهای بعد از سکته مغزی با فیزیوتراپی

تسکین دردهای بعد از سکته مغزی با فیزیوتراپی

بیماران سکته مغزی با مرور درمان و برگشتن حس، دردهایی را نیز تجربه می‌کنند که این دردها معمولاً به علت فشاری است که به خاطر حرکت کردن و استفاده کردن از واکر و عصا و یا تمرینات ورزشی به بیمار وارد می‌شود. درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی به روش الکتروتراپی مسکن بدون عارضه‌ای برای دردهای بیماران سکته مغزی در طول توان‌بخشی است.

مدت‌زمان درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

مدت‌زمان فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی بستگی به محل آسیب، میزان آسیب مغزی، سن بیمار، انگیزه بیمار برای بهبودی و همکاری وی در طول درمان، همکاری خانواده فرد برای فراهم کردن شرایط درمانی، انجام فیزیوتراپی به‌موقع و درست ازجمله مواردی است که رعایت آن باعث کاهش طول دوره درمان می‌شود اما به‌طورکلی طول دوره شش ماه در نظر گرفته می‌شود که در اصطلاح به آن شش ماه طلایی می‌گوییم؛ اما این موضوع بدین معنی نیست که همه بیماران سکتهٔ مغزی نیاز به شش ماه درمان دارند و یا همیشه طول درمان شش ماه طول خواهد کشید.

این مقدار ممکن است بیشتر یا کمتر شود و این بستگی به‌شدت بیماری و شرایط بیمار دارد اما شش ماه اول و مداومت به درمان در طول این شش ماه بسیار اهمیت دارد. پس همان‌طور که گفتیم طول دوره درمان به عوامل متعددی بستگی دارد اما معمولاً شش ماه اول خیلی مهم است و بیشترین بهبودی و پیشرفت درمان در این زمان صورت می‌گیرد.

دستگاه‌های فیزیوتراپی خانگی وسیله‌ای برای راحتی بیمار در خانه و تکمیل دوره درمان بدون نیاز به مراجعه مکرر به مراکز فیزیوتراپی است.

با استفاده از این دستگاه هم بیمار و هم‌خانواده او احساس راحتی می‌کنند و بهتر می‌توانند دوره درمان را تکمیل کنند. شرکت تجهیزات پزشکی برجیس برای رفاه حال بیماران انواع مختلف دستگاه‌های فیزیوتراپی خانگی را روانه بازار کرده است و شما به‌راحتی می‌توانید با تهیه این دستگاه بدون نیاز به کلینیک‌ها نیاز خود به این دستگاه را برطرف کنید.

نتیجه‌گیری

به دلیل سبک زندگی غلط و رعایت تغذیه سالم و کمبود تحرک سکته مغزی یکی از سه بیماری مهم جهان است و همین دلیل اهمیت درمان آن را مشخص می‌کند. یکی از مؤثرترین و بهترین روش برای درمان سکته مغزی فیزیوتراپی است. درواقع درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی علاوه بر نداشتن عوارض و خطرات مؤثرترین روش درمانی نیز محسوب می‌شود.

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید