دامپزشک اندونزیایی برای مراقبت از یوز‌های ایرانی در راه است!

دامپزشک اندونزیایی برای مراقبت از یوز‌های ایرانی در راه است!

از این رو یوز نر دیگری به نام فیروز که جوان‌تر از کوشکی و برای مدتی در طبیعت تحت نظر کارشناسان بود را با روش‌های کاملا علمی زنده‌گیری کردند و بعد از آن اقدامات برای نزدیک شدن فیروز و ایران آغاز شد.

کد خبر : ۱۰۷۰۳۸
بازدید : ۱۳۹۴

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: یک دامپزشک اندونزیایی در حال ورود به کشور است تا در این راستا از توله یوز‌های ایران مراقبت کنند.

سلاجقه ادامه داد: در بحث‌های حیات وحش اولین آمبولانس حیات وحش در کشور تحویل محیط زیست استان بوشهر داده شده است و باید سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه این اقدامات مجهز شود.

سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: یک کمیته حقیقت یاب تشکیل شده تا هر گونه قصوری در زمینه تلفات رخ داده باشد بررسی شود.

یوزپلنگ گربه سان ارزشمندی است که به شدت در معرض انقراض قرار دارد، زمانی بیشتر مناطق آفریقا و گستره وسیعی از آسیای مرکزی و شبه قاره هند جولانگاه این حیوان زیبا بود، اما امروزه جمعیت آن به شدت کاهش یافته به طوری که در گونه آسیایی آن فقط در ایران یافت می‌شود.

از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی می‌گویند، البته این مساله هم چندان جای خوشحالی ندارد، چون چندی پیش معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بود که وضعیت یوزپلنگ‌های ایرانی بحرانی است.

حسن اکبری گفته بود که سرشماری‌ها نشان می‌دهد۲۰ قلاده یوزپلنگ در زیستگاه‌ها وجود دارد.

این آمار زنگ خطری برای نسل یوزپلنگ‌ها است البته چند سالی است سازمان حفاظت محیط زیست با کمک سه یوزپلنگ در اسارت - کوشکی (نر) دلبر و ایران (ماده) - درصدد حفظ این گونه است، اما تجربه در دنیا ثابت کرده که زادآوری یوزپلنگ در اسارت کار بسیار دشواری است و با خطرپذیری بالایی همراه است.

سازمان محیط زیست برای حفظ این گونه چند سال تلاش کرد تا تکثیر در اسارت انجام شود از این رو از این یوز‌ها در سایتی در پارک پردیسان تهران نگهداری می‌کرد.

اما بعد از گذشت چند سال موفق به توله کِشی نشد، بر این اساس تصمیم بر این شد که یوز‌ها به زادگاه خود یعنی توران در سمنان برگردانده شوند، چون کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست معتقد بودند که باید زادآوری به صورت طبیعی صورت گیرد.

داستان از این قرار است که کوشکی یوزپلنگ نر بهمن ماه ۱۳۸۶ در چهار ماهگی و دلبر یوزپلنگ ماده فروردین ۱۳۹۰ در سه ماهگی به اسارت درآمدند که بعد از این و با توجه به اهمیت حفاظت از این گونه‌های ارزشمند و در خطر انقراض بودن آن‌ها به پارک پردیسان منتقل شدند.

بعد از آن در سال ۱۳۹۶ نیز یوزپلنگ ماده دیگری به نام ایران در حالی که هشت ماه داشت و از قاچاقچیان در تهران گرفته شده بود به این دو یوز اضافه شد و راه‌های مختلفی برای زادآوری آن‌ها در پردیسان انجام شد، اما موفقیت آمیز نبود.

تا اینکه در فروردین ماه سال ۱۳۹۹ مسئولان سازمان محیط زیست تصمیم گرفتند که این یوز‌ها به زادگاه خود در توران سمنان برگردانده شوند که این کار با وجود حواشی بسیار، اما با موفقیت انجام شد.

این انتقال مخالفان و موافقان زیادی داشت و سوال همه این بود که آیا کوشکی، دلبر و ایران موفق به زادآوری می‌شوند؟ به هر حال تلاش‌ها برای باروری یوز‌های ماده به روش طبیعی ادامه داشت، اما بعد از مدتی کارشناسان به این نتیجه رسیدند که سن کوشکی و دلبر برای باروری و زادآوری زیاد است.

از این رو یوز نر دیگری به نام فیروز که جوان‌تر از کوشکی و برای مدتی در طبیعت تحت نظر کارشناسان بود را با روش‌های کاملا علمی زنده‌گیری کردند و بعد از آن اقدامات برای نزدیک شدن فیروز و ایران آغاز شد.

همان زمان سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام کرده بود که با توجه به زمان جفت‌گیری ایران و فیروز (یوز ماده و نر) فکر می‌کنیم که زایمان در تاریخ ۱۰ اردیبهشت رخ دهد.

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید