ربات گفتگوگر ChatGPT؛ یک جنجال دیگر از ایلان ماسک!

ربات گفتگوگر ChatGPT؛ یک جنجال دیگر از ایلان ماسک!

ChatGPT از زمان راه اندازی آن در نوامبر سال گذشته به یک موفقیت فوق‌العاده تبدیل شده است. این برنامه هوش مصنوعی که اساساً یک ربات گفتگوگر پیشرفته است، می‌تواند به بزرگترین و کوچک‌ترین سؤالات زندگی پاسخ دهد و مقالات دانشگاهی، داستان‌های تخیلی و حتی نامه‌های درخواست شغل را تهیه کند.

کد خبر : ۱۱۸۷۸۷
بازدید : ۸۶۵۰

اگر هنوز نمی‌دانید داستان رباتی که اخیرا این همه سر و صدا به پا کرده چیست، این گزارش راهنمای مناسبی برای شماست تا این ربات گفتگوگر را که همه درباره آن صحبت می‌کنند، بیشتر بشناسید.

از زمانی که شرکت اوپن‌ای‌آی (Open AI) با بنیانگذاری «ایلان ماسک» ربات مشهور ChatGPT خود را در ماه نوامبر ۲۰۲۲ معرفی کرد، این ابزار هوش مصنوعی حسابی جنجال به پا کرده است، چرا که توانایی‌های فوق العاده‌ای از نوشتن گزارش خبری و مقاله گرفته تا گفتگو با انسان‌ها به مانند یک انسان واقعی و تسلط بر حوزه‌های مختلفی از دانش از خود نشان داده و در کمتر از یک هفته از یک میلیون کاربر عبور کرد.

ChatGPT چیست؟

ربات ChatGPT یک ربات مخصوص گفتگو یا چت است که بر روی خانواده مدل‌های زبان بزرگ ساخته شده و با تکنیک‌های یادگیری نظارت شده و تقویتی به خوبی تنظیم شده است. این ربات در دسامبر ۲۰۲۲ با نظرات مثبتی مواجه شد و به عنوان مثال نیویورک تایمز آن را «بهترین ربات چت هوش مصنوعی که تا به حال برای عموم معرفی شده» نامید و گاردین نیز گفته است که می‌تواند متنی با جزئیات چشمگیر و مانند انسان تولید کند.

ChatGPT آخرین مورد از یک مجموعه هوش مصنوعی است که شرکت سازنده از آن به عنوان GPTs یاد می‌کند و مخفف عبارت «مبدل از پیش آموزش دیده مولد» (Generative Pre-Trained Transformer) است.

یکی از ویژگی‌های کلیدی ChatGPT توانایی آن در ایجاد پاسخ‌های متنی انسان‌مانند به درخواست‌ها است. این باعث می‌شود که برای طیف گسترده‌ای از برنامه‌ها مانند ایجاد ربات‌های چت برای ارائه خدمات به مشتری، ایجاد پاسخ به سؤالات در انجمن‌های آنلاین یا حتی ایجاد محتوای شخصی‌سازی‌شده برای پست‌های رسانه‌های اجتماعی مفید باشد. این ربات می‌تواند برای کار‌های پردازش زبان طبیعی مانند تولید متن و ترجمه زبان استفاده شود و با مدل GPT-۳.۵ آموزش دیده است که یکی از بزرگترین و پیشرفته‌ترین مدل‌های زبان موجود در حال حاضر است.

ChatGPT از زمان راه اندازی آن در نوامبر سال گذشته به یک موفقیت فوق‌العاده تبدیل شده است. این برنامه هوش مصنوعی که اساساً یک ربات گفتگوگر پیشرفته است، می‌تواند به بزرگترین و کوچک‌ترین سؤالات زندگی پاسخ دهد و مقالات دانشگاهی، داستان‌های تخیلی و حتی نامه‌های درخواست شغل را تهیه کند.

ChatGPT این کار را با استفاده از آنچه از مقدار حیرت آوری از متون موجود در اینترنت به دست می‌آورد، با راهنمایی دقیق متخصصان انسانی انجام می‌دهد. میلیون‌ها نفر در هفته‌های اخیر سؤالاتی از ChatGPT پرسیده‌اند و این ربات تمام تلاش خود را برای پاسخ دادن به کار می‌گیرد، مگر اینکه بداند نمی‌تواند. پاسخ‌های آن با اعتماد به نفس بالا و روان ارائه می‌شوند، حتی اگر گاهی اوقات به طرز شگفت‌انگیزی اشتباه باشند.

این بدان معناست که اگرچه Chat GPT می‌تواند فیزیک کوانتومی را توضیح دهد یا شعری را بنا به تقاضای فرد بنویسد، اما به گفته کارشناسان، تسخیر کامل دنیا توسط هوش مصنوعی قریب‌الوقوع نیست.

این برنامه جدیدترین برنامه‌ای است که از شرکت OpenAI که یک آزمایشگاه پژوهشی در کالیفرنیا است، پدیدار شده و بر اساس یک برنامه هوش مصنوعی قبلی به نام GPT-۳ بنا شده است. هوش مصنوعی که در این زمینه به عنوان یک مدل زبان بزرگ یا LLM شناخته می‌شود، از صد‌ها میلیارد کلمه در قالب کتاب، گفتگو و مقاله‌های وب تغذیه می‌کند و از آن‌ها مدلی را بر اساس احتمال آماری از کلمات و جملات می‌سازد. نحوه کار این ربات کمی شبیه به پیشگویی متن در قسمت نوشتن پیام در گوشی‌های هوشمند است، اما به شدت توسعه یافته است و به آن اجازه می‌دهد تا به جای کلمات واحد، پاسخ‌های کامل تولید کند.

ChatGPT

شرکت OpenAI یک شرکت پژوهشی غیرانتفاعی در زمینه هوش مصنوعی است که هدف آن توسعه «هوش مصنوعی بی‌ضرر» (friendly AI) برای خدمت به بشریت است. این شرکت برای همکاری آزادانه با سایر موسسات و پژوهشگران، پتنت‌ها و تحقیقات خود را به صورت عمومی منتشر می‌نماید. بخشی از انگیزه‌های بنیانگذاران OpenAI به ویژه ایلان ماسک و سم آلتمن، رسیدگی به نگرانی‌هایی که در رابطه با تهدید هوش مصنوعی برای موجودیت‌های دیگر تصور می‌شود، ذکر شده است.

گام مهم رو به جلو در ChatGPT در آموزش اضافی و افزوده آن نهفته است. مدل زبان اولیه با ارائه تعداد زیادی سوال و پاسخ ارائه شده توسط مربیان هوش مصنوعی انسانی به خوبی تنظیم شد. سپس این موارد در مجموعه داده آن گنجانده شد. در مرحله بعد، از برنامه خواسته شد تا چندین پاسخ مختلف به سؤالات مختلف ارائه دهد که کارشناسان انسانی سپس آن‌ها را از بهترین به بدترین رتبه‌بندی کردند. این تنظیم دقیق توسط انسان به این معنی است که ChatGPT اغلب در بررسی اطلاعاتی که یک سؤال واقعاً دنبال آن است، جمع‌آوری اطلاعات مناسب و قاب‌بندی پاسخ به شیوه‌ای طبیعی بسیار تأثیرگذار است.

به گفته ایلان ماسک، نتیجه «خیلی خوب» شده است، همانطور که بسیاری از کاربران از جمله دانشجویان که آن را به عنوان یک نجات دهنده برای انجام تکالیف دیرهنگام می‌دانند، تأیید می‌کنند. همچنین گمراه کردن آن از ربات‌های چت قبلی سخت‌تر است، چرا که ChatGPT برخلاف ربات‌های چت قدیمی، برای امتناع از سؤالات نامناسب و جلوگیری از ساختن مطالب با پاسخ دادن به مسائلی که در مورد آن‌ها آموزش ندیده است، طراحی شده است.

به عنوان مثال، ChatGPT هیچ چیزی از جهانِ پس از سال ۲۰۲۱ نمی‌داند، زیرا داده‌های آن از آن زمان به‌روز نشده است. محدودیت‌های اساسی‌تر دیگری نیز دارد. ChatGPT هیچ کنترلی روی حقیقت ندارد، بنابراین حتی زمانی که پاسخ‌ها روان و قابل قبول هستند، هیچ تضمینی برای درست بودن آن‌ها وجود ندارد.

پروفسور مایکل وولدریج، مدیر تحقیقات بنیادی هوش مصنوعی در موسسه آلن تورینگ در لندن می‌گوید: اگر من یک پیام متنی برای همسرم بنویسم هوش مصنوعی جمله‌ام را با کلمات پر تکرار قبلی کام می‌کند. زیرا به تمام پیام‌هایی که من برای همسرم فرستاده‌ام، نگاه می‌کند و می‌فهمد که این‌ها محتمل‌ترین کلماتی هستند که آن جمله را کامل می‌کنند. ChatGPT نیز دقیقاً همین کار را در مقیاس وسیع انجام می‌دهد.

وی می‌گوید: این‌ها اولین سیستم‌هایی هستند که من واقعاً می‌توانم از آن‌ها هیجان‌زده شوم، زیرا خواندن مقدار متنی که این سیستم با آن آموزش دیده است، به عمر ۱۰۰۰ انسان نیاز دارد که دانش بسیار زیادی درباره جهان است.

همانطور که شرکت OpenAI اشاره می‌کند؛ ChatGPT گاهی اوقات پاسخ‌هایی با صدای معقول، اما نادرست یا مزخرف می‌نویسد و گاهی اوقات به دستورالعمل‌های مضر پاسخ می‌دهد یا رفتار مغرضانه از خود نشان می‌دهد. همچنین می‌تواند پاسخ‌های طولانی بدهد که مشکلی است که توسعه‌دهندگان آن با «ترجیح پاسخ‌های طولانی‌تر که جامع‌تر به نظر می‌رسند» موجب آن شده‌اند.

وولدریج می‌گوید: یکی از بزرگترین مشکلات ChatGPT این است که با اطمینان زیاد، پاسخ‌های اشتباه می‌دهد. این ربات نمی‌داند چه چیزی درست یا نادرست است. از دنیا خبر ندارد و شما مطلقاً نباید به آن اعتماد کنید و حتما باید آنچه را که می‌گوید، بررسی کنید.

وی در پایان گفت: ما به رویای هالیوودی هوش مصنوعی نزدیک نیستیم، چرا که مثلا یک ربات هنوز نمی‌تواند بند کفش ببندد یا دوچرخه سواری کند، اما اگر از آن دستور تهیه املت بخواهید، احتمالاً دستور پخت خوبی ارائه خواهد کرد، اما این بدان معنا نیست که می‌داند املت چیست. به هر حال این یک کار در حال پیشرفت است، اما با این وجود یک کار متحول کننده است.

ربات‌های چت مانند GPT با حجم زیادی از داده‌ها و تکنیک‌های محاسباتی قدرت می‌گیرند تا پیش‌بینی‌هایی در مورد رشته‌بندی کلمات به روشی معنادار انجام دهند. آن‌ها نه تنها از حجم وسیعی از واژگان و اطلاعات بهره می‌برند، بلکه کلمات را در متن درک می‌کنند. این کار به آن‌ها کمک می‌کند تا الگو‌های گفتاری را در حین ارائه دانش دایره المعارفی تقلید کنند.

سایر شرکت‌های فناوری مانند گوگل و متا ابزار‌های مدل زبان بزرگ خود را توسعه داده‌اند که از برنامه‌هایی استفاده می‌کنند که به درخواست‌های انسان پاسخ می‌دهند و پاسخ‌های پیچیده‌ای را طراحی می‌کنند. هوش مصنوعیِ باز، در یک حرکت انقلابی یک رابط کاربری ایجاد کرده است که به عموم مردم اجازه می‌دهد مستقیماً آن را آزمایش کنند.

البته برخی از تلاش‌های اخیر برای استفاده از ربات‌های گفتگوگر برای ارائه خدمات در دنیای واقعی دردسرساز شده است. به عنوان مثال وقتی موسس یک شرکت بهداشت روان درباره نحوه استفاده این شرکت از GPT-۳ در آزمایشی برای پاسخ به کاربران نوشت، مورد انتقاد قرار گرفت و مسئولان این شرکت با عجله در توییتر توضیح دادند که کاربران این شرکت مستقیماً با یک ربات صحبت نمی‌کنند، بلکه از هوش مصنوعی برای کمک به ایجاد پاسخ‌ها استفاده می‌شود.

کارشناسان می‌گویند تبلیغات زیادی در مورد ChatGPT وجود دارد و ابزار‌هایی مانند این پتانسیل بالایی دارند، اما مسلما نمی‌تواند همه چیز را انجام دهد و یک جادو نیست.

ChatGPT

چگونه از ChatGPT استفاده کنیم؟

برای استفاده از ChatGPT باید به OpenAI API دسترسی داشته باشید. API OpenAI دسترسی به GPT-۳ را فراهم می‌کند که طیف گسترده‌ای از وظایف زبان طبیعی را انجام می‌دهد و همچنین دسترسی به Codex که زبان طبیعی را به کد ترجمه می‌کند. API به گونه‌ای طراحی شده است که به کاربران امکان می‌دهد تقریباً در هر کاری به زبان انگلیسی آن را امتحان کنند.

پس از به دست آوردن یک کلید API می‌توانید از مدل ChatGPT با ارسال یک درخواست در قالب یک رشته متنی برای آن استفاده کنید. سپس مدل بر اساس اطلاعاتی که بر روی آن آموزش دیده است، یک پاسخ تولید می‌کند.

مراحل استفاده از ChatGPT

ابتدا باید سایت openai.com را باز کنید و یک حساب کاربری در آن ثبت کنید و وارد حساب کاربری خود شوید و اگر از قبل حساب دارید، می‌توانید مستقیما وارد آن شوید و نیازی به ثبت‌نام نیست.

سپس باید روی گزینه ChatGPT در پایین سمت چپ و سپس روی گزینه Try it now کلیک کنید و سوالی را که می‌خواهید بپرسید، در کادر ورودی وارد کنید.

کاربرد ChatGPT

ChatGPT را می‌توان برای طیف گسترده‌ای از وظایف پردازش زبان طبیعی استفاده کرد. برخی از کاربرد‌های بالقوه ChatGPT عبارتند از:

تولید متن: از ChatGPT می‌توان برای تولید پاسخ‌های متنی انسان‌مانند به درخواست‌ها استفاده کرد که آن را برای ایجاد ربات‌های چت برای ارائه خدمات به مشتریان، ایجاد پاسخ به سؤالات در انجمن‌های آنلاین یا حتی ایجاد محتوای شخصی‌سازی‌شده برای پست‌های رسانه‌های اجتماعی مفید می‌کند.

ترجمه زبان: ChatGPT می‌تواند برای کار‌های ترجمه زبان استفاده شود. این مدل با ارائه متن به یک زبان و تعیین زبان مقصد می‌تواند ترجمه‌های دقیق و روانی از متن ایجاد کند.

خلاصه سازی متن: از ChatGPT می‌توان برای تولید خلاصه اسناد یا مقالات طولانی استفاده کرد. این می‌تواند برای دریافت سریع یک نمای کلی از یک متن بدون نیاز به خواندن کل آن مفید باشد.

تجزیه و تحلیل احساسات: ChatGPT می‌تواند برای تجزیه و تحلیل احساسات موجود در یک متن خاص استفاده شود. این ویژگی می‌تواند برای درک لحن و احساسات کلی یک نوشته یا برای تشخیص احساسات بازخورد مشتری به منظور بهبود رضایت مشتری مفید باشد.

به طور کلی، ChatGPT یک ابزار همه‌کاره است که می‌تواند برای طیف گسترده‌ای از وظایف پردازش زبان طبیعی استفاده شود و کاربرد‌های خاص آن به نیاز‌ها و اهداف کاربر بستگی دارد.

پایه فنی ChatGPT

ربات ChatGPT از الگوریتم‌های یادگیری عمیق برای تولید پاسخ‌های متنی به درخواست‌ها استفاده می‌کند. همانطور که گفته شد این مدل بر اساس معماری GPT-۳ است که نوعی مدل مبدل است که از مکانیسم‌های توجه به خود برای پردازش و تولید متن استفاده می‌کند.

معماری GPT-۳ نوعی شبکه عصبی است که از چندین لایه از گره‌های به هم پیوسته تشکیل شده است. هر گره در شبکه برای پردازش یک جنبه خاص از متن ورودی، مانند معنای کلی، ساختار نحوی یا اطلاعات متنی طراحی شده است. همانطور که متن ورودی از طریق شبکه منتقل می‌شود، گره‌ها با هم کار می‌کنند تا یک پاسخ منسجم و از نظر گرامری درست ایجاد کنند.

یکی از ویژگی‌های کلیدی معماری GPT-۳ توانایی آن در یادگیری از مقادیر زیاد داده است. مدل ChatGPT بر روی مجموعه عظیمی از داده‌های متنی که شامل طیف گسترده‌ای از موضوعات و سبک‌ها است، آموزش داده شده است. در نتیجه، این مدل می‌تواند پاسخ‌هایی ایجاد کند که بسیار مرتبط است و سطحی از دانش و درک مشابه با یک انسان را نشان می‌دهد.

مزیت دیگر معماری GPT-۳ توانایی آن در مدیریت وابستگی‌های دور و کنایه‌ها و ایهام‌ها در متن ورودی است. این مهم است، زیرا بسیاری از وظایف زبان طبیعی مانند ترجمه زبان یا خلاصه سازی متن، نیاز به مدلی برای درک معنی و بافت کلی متن برای ایجاد خروجی صحیح دارند. مکانیسم‌های توجه به خود در معماری GPT-۳ به این مدل اجازه می‌دهد تا این وابستگی‌های دور و کنایه‌ها و ایهام‌ها را بفهمد و پاسخ‌های دقیق و روان ایجاد کند.

نویسنده‌ای رازآلود به نام ChatGPT

چه کسی ChatGPT را اختراع کرده است؟

ChatGPT مبتنی بر معماری GPT-۳ توسط گروهی از پژوهشگران در شرکت OpenAI توسعه داده شده است.

توسعه معماری GPT-۳ توسط الک رادفورد (Alec Radford)، جفری وو (Jeffrey Wu)، ریون چایلد (Rewon Child) و دیوید لوان (David Luan) که همگی از پژوهشگران شرکت OpenAI هستند، رهبری شد. این گروه از نزدیک با تعدادی از پژوهشگران و مهندسان دیگر در OpenAI برای توسعه و آموزش مدل GPT-۳ بر روی مجموعه بزرگی از داده‌های متنی همکاری کرد.

معماری GPT-۳ در یک مقاله پژوهشی منتشر شده در سال ۲۰۲۰ معرفی شد که توانایی این مدل را برای ایجاد پاسخ‌های متنی انسان‌مانند به درخواست‌ها توضیح می‌داد. از آن زمان، مدل GPT-۳ به طور گسترده توسط پژوهشگران و توسعه دهندگان برای انواع وظایف پردازش زبان طبیعی از جمله تولید متن، ترجمه زبان و خلاصه سازی متن استفاده شده است.

چه مقدار داده برای آموزش ChatGPT استفاده شده است؟

ChatGPT بر روی مجموعه عظیمی از داده‌های متنی آموزش داده شده است. مقدار دقیق داده‌های مورد استفاده برای آموزش این مدل در دسترس عموم نیست، اما گمان می‌رود که در محدوده صد‌ها میلیارد کلمه باشد.

حجم وسیعی از داده‌های مورد استفاده برای آموزش ChatGPT یکی از دلایل کلیدی است که نشان می‌دهد چرا این مدل قادر به تولید پاسخ‌های متنی انسان‌مانند به درخواست‌ها است. پژوهشگران با قرار دادن مدل در معرض طیف گسترده‌ای از داده‌های متنی توانستند مدل را برای درک ظرافت‌ها کنایه‌ها و ایهام‌های زبان طبیعی آموزش دهند. این ویژگی به مدل اجازه می‌دهد تا پاسخ‌هایی منسجم، از لحاظ گرامری صحیح و بسیار مرتبط با درخواست و سوال تولید کند.

علاوه بر کمیت داده‌ها، کیفیت داده‌های مورد استفاده برای آموزش ChatGPT نیز مهم است. این مدل بر روی مجموعه متنوعی از داده‌های متنی که شامل طیف گسترده‌ای از موضوعات و سبک‌ها است، آموزش داده شده است. این به مدل اجازه می‌دهد تا پاسخ‌هایی را ایجاد کند که برای زمینه‌ها و موقعیت‌های مختلف مناسب است.

آیا استفاده از ChatGPT رایگان است؟

استفاده از ChatGPT در حال حاضر رایگان است و همانطور که گفته شد برای استفاده از آن فقط باید یک حساب کاربری ChatGPT در کشور‌ها و مناطق پشتیبانی شده ثبت کنید که متاسفانه IP کشور ما پشتیبانی نمی‌شود و مانند استفاده از بسیاری از برنامه‌های دیگر برای استفاده از این ربات نیز باید از فیلترشکن استفاده کرد. به دلیل تعداد زیاد کاربران ممکن است با تاخیر یا خطا‌هایی مواجه شوید. اگر با این مشکلات مواجه شدید، توصیه می‌شود یک حساب کاربری جدید ایجاد کنید.

هزینه آموزش مدل Gpt-۳ بسیار زیاد است. سم آلتمن (Sam Altman)، رئیس OpenAI گفته است که ChatGPT به ازای هر استفاده چند سِنت هزینه دارد و ما فکر می‌کنیم در آینده هزینه‌ای از کاربران اخذ شود.

نسخه حرفه‌ای ChatGPT

روز ۱۱ ژانویه ۲۰۲۳، گرگ براکمن (Greg Brockman) رئیس و یکی از هم‌بنیان‌گذاران OpenAI اعلام کرد که نسخه حرفه‌ای ChatGpt به زودی راه‌اندازی خواهد شد و در حال بررسی این هستند که چقدر هزینه استفاده از آن برای عموم مردم قابل قبول است.

وی گفت: در حال کار بر روی ارائه یک نسخه حرفه‌ای از ChatGPT هستیم که امکانات بیشتر و عملکرد سریع‌تری را ارائه می‌دهد.

ChatGPT

ChatGPT در مقابل نتایج جستجوی گوگل

پژوهشگران از مقایسه بین نتایج ChatGPT با نتایج جستجوی گوگل دریافتند که ChatGPT در وضوح و کاربردی بودن برخی از نتایج پرسش و پاسخ از گوگل پیشی می‌گیرد.

چرا ChatGPT تا این حد خوب و موفق است؟

دلایل مختلفی وجود دارد که چرا ChatGPT به عنوان ابزاری شگفت انگیز برای وظایف پردازش زبان طبیعی در نظر گرفته می‌شود که برخی از دلایل کلیدی عبارتند از:

اندازه بزرگ: ChatGPT یک مدل زبان بزرگ است که بر روی مجموعه عظیمی از داده‌های متنی آموزش داده شده است. این به مدل اجازه می‌دهد تا پاسخ‌های بسیار دقیق و روانی را با طیف گسترده‌ای از وظایف پردازش زبان طبیعی ایجاد کند.

پاسخ‌های انسان‌مانند: ChatGPT می‌تواند پاسخ‌هایی را ایجاد کند که بسیار مرتبط با درخواست است و سطح دانش و درک مشابهی از یک انسان را نشان می‌دهد. این باعث می‌شود این مدل به ویژه برای کار‌هایی مانند تولید متن و ترجمه زبان مفید باشد.

سازگاری و تطبیق پذیری: ChatGPT قادر است خود را با موقعیت‌ها و زمینه‌های مختلف تطبیق دهد که آن را برای طیف گسترده‌ای از برنامه‌ها مفید می‌کند. به عنوان مثال، اگر از این مدل برای ایجاد پاسخ به سؤالات در یک انجمن آنلاین استفاده کنید، می‌تواند پاسخ‌هایی را تولید کند که برای موضوع مورد بحث مناسب است.

همه‌کاره بودن: ChatGPT یک ابزار همه کاره است که می‌تواند برای طیف گسترده‌ای از وظایف پردازش زبان طبیعی استفاده شود. خواه توسعه‌دهنده‌ای باشید که به دنبال ایجاد یک ربات چت هستید یا یک تولیدکننده محتوا که به دنبال الهام گرفتن است، ChatGPT می‌تواند به شما کمک کند پاسخ‌های متنی با کیفیت بالا را به سرعت و به راحتی ایجاد کنید.

محدودیت‌های ChatGPT

ChatGPT نیز مانند هر مدل یادگیری ماشینی دیگری دارای کمبود‌ها و محدودیت‌های مشخصی است که کاربران باید از آن‌ها آگاه باشند. برخی از محدودیت‌های بالقوه آن عبارتند از:

وابستگی به داده‌ها: ChatGPT یک مدل یادگیری ماشینی است که با مجموعه بزرگی از داده‌های متنی آموزش داده شده است. در نتیجه، کیفیت و دقت پاسخ‌های آن به کیفیت و تنوع داده‌هایی که بر روی آن آموزش داده شده بستگی دارد. اگر مدل بر روی یک مجموعه داده متنوع و جامع آموزش ندیده باشد، ممکن است پاسخ‌هایی ارائه کند که مرتبط یا دقیق نیستند.

درک محدود: در حالی که ChatGPT قادر به ایجاد پاسخ‌های بسیار دقیق و روان به درخواست‌های متنوع است، اما درک عمیقی از جهان یا توانایی استدلال مانند یک انسان ندارد. در نتیجه ممکن است قادر به ایجاد پاسخ به سؤالات پیچیده یا انتزاعی یا درک زمینه و پیامد‌های یک درخواست معین نباشد.

تعصب: مدل‌های یادگیری ماشینی از جمله ChatGPT، گاهی اوقات می‌توانند در پاسخ‌های خود نشانه‌هایی از سوگیری نشان دهند. این می‌تواند در صورتی رخ دهد که مدل بر روی داده‌های متعصبانه یا غیر متعارف آموزش داده شده باشد، یا الگوریتم‌های مدل به نحوی متعصبانه باشند. در نتیجه، کاربران ChatGPT باید از پتانسیل تعصب و سوگیری در پاسخ‌های آن آگاه باشند و اقداماتی را برای کاهش آن انجام دهند.

خطای ChatGPT: حتی هوش مصنوعی نیز می‌تواند به دلیل محدودیت‌های منابع یا فنی به اشتباه بیفتد. وقتی تلاش ما برای دسترسی به ChatGPT با شکست مواجه شد، می‌توانیم مراحل زیر را دنبال کنیم تا مشکل را حل کنیم.

کَش مرورگر خود را پاک کنید یا سعی کنید با مرورگر دیگری وارد شوید.

سعی کنید صفحه ورود به سیستم را به‌روز کنید.

برای بررسی گزارش تعمیر و نگهداری فعلی، سرور OpenAI را باز کنید.

اگر هیچ یک از این روش‌ها کار نمی‌کند، بر روی ChatGPT Error Solution کلیک کنید.

اگرچه هنوز کاستی‌هایی وجود دارد، اما عملکرد ChatGPT کافی است تا احساس شگفت انگیزی در ما ایجاد کند. اگر علاقه‌مند هستید، می‌توانید به وب‌سایت برنامه ChatGPT بروید و یک حساب کاربری ثبت کنید و از تجربه فوق‌العاده تعامل با هوش مصنوعی به صورت رایگان لذت ببرید.

سابقه ChatGPT

اخباری که در سال‌های گذشته طی روند توسعه این هوش مصنوعی منتشر شده جالب توجه است، زیرا مانند یک پازل، روند شکل‌گیری آن به شکل امروزی و داستان‌ها و حواشی مختلفی را رقم زده است، روایت می‌کنند.

در ادامه به مرور برخی از جالب توجه‌ترین اخبار و حواشی پیرامون توسعه هوش مصنوعی شرکت OpenAI می‌پردازیم.

ربات

الگوریتم هوش مصنوعی برای تولید اخبار جعلی باورپذیر

شرکت OpenAI در آبان ۱۳۹۸ اعلام کرد که الگوریتمی را ایجاد کرده است که می‌تواند خبر‌های جعلی و قابل باور بنویسد و با توجه به اینکه این فناوری دارای قدرتی بیش از حد خطرناک است، یک نسخه کنترل شده و ناقص از آن را منتشر کرد تا بتواند شمه‌هایی از این فناوری را به عموم نشان دهد و نحوه استفاده از آن را تحلیل کند.

آیا زندگی بدون هوش مصنوعی امکان‌پذیر است؟

در شهریور ۱۴۰۰ نوشتیم که ما روزانه با هوش مصنوعی در ارتباط هستیم و از آن استفاده می‌کنیم، اما با این حال هنوز تردید‌هایی درمورد استفاده از این فناوری وجود دارد. بعضی از افراد نگران تسلط ربات‌ها بر جهان هستند، این در حالی است که برخی از مشکلات اخلاقی کنونی این فناوری بررسی فوری و اساسی می‌طلبد.

یک شبکه‌ی مصنوعی یادگیری عمیق که داده‌های آموزشی آن برای دستیابی به عملکرد فوری محدود شده است، دیدگاهی ساده، اما مملو از نژادپرستی و کلیشه‌های جنسیتی از خود نشان می‌دهد. از سوی دیگر پدیده‌ی نگران کننده‌تری در نسخه یک ربات به نام "GPT-۳" رخ داد. این ربات گاهی در هنگام گفتگو به دروغ‌گویی روی می‌آورد. این موضوع نشان می‌دهد که امکان انحراف در هوش مصنوعی وجود دارد.

هوش مصنوعی مقاله نوشت

در تیر ماه امسال خبری از مقاله نویسی توسط هوش مصنوعی GPT-۳ منتشر شد که جالب توجه بود.

یک پژوهشگر سوئدی با روایت این خبر گفت که تنها دو ساعت طول کشید تا GPT-۳ این مقاله را بنویسد و به نظر می‌رسد نتیجه کار نسبتا شبیه سایر مقالات علمی بود.

استفاده ربات‌های انسان‌نما از GPT-۳

شرکت‌هایی که ربات‌های انسان‌نما را طراحی می‌کنند و می‌سازند، از توانایی شگرف الگوریتم GPT-۳ برای بخشیدن قدرت گفتار به ربات‌های خود استفاده می‌کنند. در میان این ربات‌ها می‌توان به ربات‌های مشهوری نظیر آمکا (Ameca) اشاره کرد.

موفقیت ۸۰ درصدی ربات ChatGPT در تشخیص آلزایمر

یک پژوهش جدید روی هوش مصنوعی گفتگوگر ChatGPT که در همین دی ماه سال جاری انجام شد، نشان داد که این ربات با سرنخ گرفتن از گفتگو‌های انجام شده، ۸۰ درصد در شناسایی بیماری آلزایمر کاربران موفق عمل می‌کند.

سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری مایکروسافت روی ChatGPT

چند روز پیش (۲۰ دی ۱۴۰۱) خبری مبنی بر مذاکره شرکت مایکروسافت برای سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد دلاری در شرکت OpenAI منتشر شد. اگر مذاکرات برای سرمایه‌گذاری مایکروسافت در OpenAI به نتیجه برسد، ارزش این شرکت مستقر در سانفرانسیسکو به ۲۹ میلیارد دلار خواهد رسید.

سخن پایانی

توسعه هوش‌مصنوعی امری اجتناب‌ناپذیر است و به جای مبارزه با آن باید به دنبال افزایش مزایای آن باشیم و با درک محدودیت‌های این فناوری مقرراتی برای تضمین ایمنی افراد وضع کنیم.

یکی از پیشرفت‌های مهم در حوزه هوش مصنوعی در سال ۱۹۹۷ رخ داد، زمانی که یک برنامه رایانه‌ای به نام "Deep Blue" توانست "گری کاسپاروف" (Garry Kasparov) قهرمان شطرنج جهان را شکست دهد. اگرچه "Deep Blue" با سیستم‌های مبتنی بر یادگیری امروزی بسیار تفاوت داشت، اما توانست با بررسی احتمالات مختلف برای پیروزی در بازی، رقیب خود را شکست دهد. امروزه این سیستم‌ها کاربرد‌های زیادی در تشخیص الگوها، پردازش داده‌ها، پیش‌بینی و مدل‌سازی دارند.

هوش مصنوعی خواه ناخواه روزی از ما پیشی می‌گیرد، در تفکر کردن کارآمدتر می‌شود، الگو‌های نامشخص برای انسان را کشف می‌کند و توانایی‌هایی برای پیش‌بینی بهتر رویداد‌ها کسب می‌کند و پیشرفت واقعی زمانی رخ می‌دهد که هوش مصنوعی بتواند به صورت مستقل الگوریتم‌های جدید و کارآمد طراحی کند. همینطور که هوش مصنوعی در حال آموختن در مورد جهان است، ما نیز در مورد نحوه تفکر آن اطلاعات جدیدی کسب می‌کنیم. با بهره‌گیری درست از تجارب فعلی می‌توانیم مطمئن شویم که هوش مصنوعی تبدیل به تهدیدی برای انسان‌ها نمی‌شود و بالعکس، کمکی مفید برای انسان‌ها خواهد بود.

۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید