مکمل‌های امگا‌۳ خارجی اغلب «فاسدند»

مکمل‌های امگا‌۳ خارجی اغلب «فاسدند»

بو شاخص قابل‌اعتمادی برای تشخیص میزان اکسید‌شدگی و فساد روغن ماهی نیست. «برخی از روغن‌های ماهی ممکن است بیشتر از بقیه بوی تند ماهی بدهند. اما بوی آن‌ها بد و به معنی اکسید شدن نیست.»

کد خبر : ۱۰۲۷۲۹
بازدید : ۲۸۹۵۹

فرادید | آزمایش‌هایی که یک گروه مستقل بین‌المللی روی کیفیت قرص‌های مکمل امگا ۳ انجام داده است نشان می‌دهد که بیشتر از ۱ مکمل از ۱۰ مکمل آزمایش‌شدۀ امگا ۳ دچار فساد است. این محصولات متعلق به معروف‌ترین شرکت‌های تولیدکننده مکمل امگا ۳ در ۶۰ کشور جهان بودند. علاوه‌بر‌آن، این پژوهش نشان می‌دهد که در نیمی از روغن‌های ماهی موجود در بازار میزان فساد بسیار بیشتر از بیشترین حدِ مجاز است.


به گزارش فرادید، این پژوهش را شرکت لَب‌دور طی چندین سال انجام داده است. این شرکت که ویتامین‌ها و مکمل‌های تغذیه‌ای را بر اساس معیار‌هایی مانند خلوص، صحتِ برچسب و ارزش تغذیه‌ای بررسی می‌کند، نشان داد که معروف‌ترین محصولات روغن ماهی که توسط شرکت‌های آمریکایی تولید شده و در سراسر جهان در دسترس مشتریان قرار می‌گیرد، بیشتر از میزانِ استاندارد‌های بین‌المللی دچار فساد است. در برخی از روغن‌های ماهی میزان فساد ۱۱ برابر بیشتر از حد توصیه‌شده بود.


فساد زمانی رخ می‌دهد که محصول اکسید می‌شود. روغن ماهی‌ای که دچار فساد شده است بوی تند ماهی و گندیدگی می‌دهد.


اما ظاهراً افزودن طعم‌دهنده‌ها به مکمل‌های روغن ماهی باعث می‌شود که بوی تند گندیدگی مشخص نشود. سایر ارزیابی‌های صورت‌گرفته بروی مکمل‌های دارویی نیز نتایج مشابهی را گزارش داده‌اند. مجموعه‌ای از مطالعات بین‌المللی که در سال ۲۰۱۵ انجام شد نشان داد که به‌طور میانگین ۲۰‌درصد از محصولات روغن ماهی بیشتر از حد مجاز اکسید شده بودند.


دکتر بِن آلبرت، استاد دانشگاه آکلند که تحقیقاتش در زمینه تأثیرات روغن ماهی بر سلامتی است، می‌گوید: «این آمار به این معنی است که اگر بیرون بروید و روغن ماهی بخرید، ۱ به ۵ احتمال دارد که یک روغن ماهی فاسد و اکسید شده که میزان اکسید‌شدگی آن بیشتر از سطح توصیه‌شده است را دریافت کنید.»


مصرف مکمل روغن ماهی که جایگزینی برای ماهی در نظر گرفته می‌شود و به منظور تأمین امگا ۳ بدن استفاده می‌شود، در سراسر جهان بسیار شایع است. امگا ۳ برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی، بهبود عملکرد مغز و تقویت سوخت‌وساز بدن مفید است. به بسیاری از این محصولات طعم‌دهنده افزوده می‌شود.

مکمل‌های امگا‌۳ خارجی اغلب «فاسدند»

آلبرت می‌گوید: «طعم‌دهنده به روغن ماهی افزوده می‌شود تا بو و طعم ماهی را بپوشاند و ممکن است روغن‌های اکسید‌شده بیشتری را برای مردم خوش‌طعم جلوه دهد، بنابراین طعم‌دهنده می‌تواند بوی تند فساد روغن ماهی را نیز به نحوی پنهان کند.»


آلبرت توضیح می‌دهد که بو شاخص قابل‌اعتمادی برای تشخیص میزان اکسید‌شدگی و فساد روغن ماهی نیست. «برخی از روغن‌های ماهی ممکن است بیشتر از بقیه بوی تند ماهی بدهند. اما بوی آن‌ها بد و به معنی اکسید شدن نیست.»


به دلیلِ بی‌قانونیِ گسترده‌ای که در بازار مکمل‌های دارویی وجود دارد، سازمانِ جهانیِ ای‌پی‌اِی و دی‌اِچ‌اِی امگا ۳ (GOED)، محدودیت‌های داوطلبانه را برای میزان اکسید‌اسیون یا فساد مکمل امگا ۳ معرفی کرده است. این سازمان ۱۷۰ عضو دارد که هدفش افزایش مصرف اومگا ۳ در بین مصرف‌کنندگان است.


حد توصیه‌شده برای میزان اکسیداسیونِ روغن ماهی ۲۶ اعلام شده که یکی از رایج‌ترین و سخت‌ترین شاخص‌های کیفیت روغن ماهی در سراسر جهان است. بنابراین، هر چه این عدد بالاتر باشد، میزان فساد روغن نیز بیشتر است. البته مهم است اشاره کنیم که این عدد شاخصِ کیفیت و نه ایمنی روغنِ ماهی است.


بر اساس گزارش‌های GOED اکثر محصولات روغن ماهی در همین محدوده قرار می‌گیرند. اما بر اساس تحلیل‌های لب‌دور که از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ بروی محصولات روغن ماهی انجام شده است، درجه فسادِ روغن‌های ماهی که تحتِ برند‌هایی با عناوین کارلسن‌لب و پیوریتن پراید تولید شده و در فروشگاه‌های معروفی مانند وال‌مارت و آمازون عرضه می‌شود، بسیار بالاتر از محدوده توصیه‌شده است. میزان فساد روغن ماهی برای شرکت نروژی کارلسن ۲۸۱.۸ و برای پیوریتن پراید ۳۷.۱ بوده است.


اکسیداسیون فرایندی طبیعی است که در همه روغن‌هایی که حاوی اسید‌های چرب چندغیراشباع هستند رخ می‌دهد. به‌خصوص روغن ماهی بسیار در معرضِ اکسید شدن است که اگر این محصول در معرض حرارت، هوا و نور قرار بگیرد، این فرایند سریع‌تر رخ می‌دهد.


مکمل روغن ماهی همچنین به دلیل طولانی شدنِ زنجیره تأمین نیز دچار فساد می‌شود. بسیاری از روغن‌های ماهی از ماهی‌های آنچوی از پرو به دست می‌آیند. ماهی‌ها بعد از آنکه برداشت می‌شوند به چین ارسال می‌شوند تا روغن‌شان استخراج شود و بعد از آن به اروپا و آمریکای شمالی ارسال می‌شوند تا بسته‌بندی شوند. تمام این مراحل باید در دمای پایین و به سرعت انجام شود.


هنوز مشخص نیست که آیا روغن ماهی فاسد برای بدن مضر است یا نه. تاکنون برخی از تحقیقات پراکنده نشان داده‌اند که روغن ماهی فاسد می‌تواند سطح کلسترول خون را به شکلی منفی بالا ببرد. میزان بالای روغن ماهی فاسد بروی حیوانات باعث مسمومیت در آن‌ها شده است.


روغن ماهی فاسد حتی اگر برای بدن مضر نباشد قطعاً در مقایسه با روغن تازه برای سلامتی کم‌تر مفید است.


منبع: The Guardian
ترجمه: سایت فرادید

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید