خانواده توتها تنوع بسیار بالایی دارند که مصرف آنها فواید مناسبی برای بدن دارد، همچنین توت خشک از ارزش غذایی بالایی برخوردار میباشد و خوردن توت خشک در وعدههای روزانه عالی است.
تا چه اندازه از خواص توت خشک اطلاعات دارید؟ پیش از اینکه از خواص درمانی بی نظیر این میوه خشک خوشمزه بگوییم بهتر است با جزئیاتی در مورد آن این مطلب خواندنی را شروع کنیم.
همانطور که میدانید خانواده توتها تنوع بسیار بالایی دارند که میتوان از آنها به شاه توت، تمشک، توت سفید، گوجی بری و بلوبری اشاره کرد فواید بسیار زیادی برای بدن دارند یکی از مفیدترین میوهها که استفاده آن بسیار توصیه شده است توت سفید میباشد که به صورت خشک شده یا تازه مصرف میشود.
شباهت زیادی بین توت سفید و توت سیاه وجود دارد تنها یک تفاوت میتوان مشاهده کرد آنهم اینکه توت سیاه حاوی ترکیبات قرمز رنگ یا بنفش همچون آنتوسیانینها و بعضی از اسیدهای گیاهی میباشد.
از دیدگاه طب سنتی در کشور چین توتها برای ریه خیلی مفیدند همچنین برای درمان سرماخوردگیهای مزمن و مشکلات ریوی بسیار مفید میباشد آنها معتقدند کیفیت خون بهتر در بدن با خوردن توت در بدن ایجاد میشود به علت دارا بودن طبع گرم وتر برای بدن مناسب است.
بیشتر غذاهای انسان که دارای تاثیر مثبت بر بدن هستند دارای طبع گرم وتر هستند مانند (نان، انجیر، گوشت، انگور...) البته گرمی، توت کم است و طبعتر آن در درجهی دوم است به همین دلیل مزاج انسانها را عوض نمیکند. توت رطوبت مناسبی به بدن بالاخص مغز انسان منتقل میکند و از آنجا که مغز به رطوبت مناسب و معتدل نیازمند است لذا این مقدار رطوبت از طریق مصرف توت بر طرف میگردد.
توت میوهای است که موافق و سازگار با ریه است. اصولا مواد شیرین طبیعی برای ریه و خشکی صدا و خس خس سینه مفید هستند.
از توت به عنوان داروی ملین ناشتا میتوان استفاده کرد همچینین موجب تصفیه و پاکی خون میگردد برای طحال و کبد نیز اهمیت بسیار ویژهای دارد از آنجاییکه توت منبع آهن است لذا برای درمان کم خونی و فقرآهن به شدت توصیه میگردد برگ درخت توت نیز جنبهی درمانی دارد چرا که آن دارای تاثیر خنک کنندگی است و موجب کاهش التهابات پوستی میگردد و نیز التهاب چشم را تسکین داده و باعث درخشان شدن چشمها میگردد برگ درخت توت برای تصفیه خون نیز کاربرد دارد دم کردهی آن برای درمان روماتیسم واقعا عالی است از دیگر خواص بی نظیر این میوهی خوشمزه میتوان به تاثیر آن در برطرف کردن سرفه و درمان آسم اشاره کرد.
توت خشک به دلیل داشتن کلسیم و فسفر برای لثه مفید است و یک انرژی زای مناسب برای افراد کهنسال محسوب میگردد برای محکم کردن لثه و جلوگیری از خرابی و کرم خوردگی دندان میتوان صمغ درخت توت را جوید و همچنین افراد دیابتی و مبتلا به قند میتوانند به جای استفاده از شکر و قند از توت خشک استفاده کنند.
موادی که در توت وجود دارد برای کاهش فشار خون بسیار مفید است کربوهیدرات، ویتامین، کارتونئید سبب افزایش حجم خون در بدن میشود و برای بیمارانی که از افزایش فشار خون رنج میبرند عالی است همچنین برای بیماریهای زنانه توت توصیه میگردد.
طب پیشرفته ثابت کرده که توت خشک دارای مقدار زیادی روتین میباشد که در پیشگیری از سرطان روده موثر است روتین موجب خنک شدن خون میشود خونریزی را متوقف میکند باعث کاهش تورم و از بین رفتن ویروسها میگردد به همین جهت اگر توت خشک هر روز مصرف شود در پیشگیری و درمان خونریزی مغزی، فشار خون بالا و خونریزی شبکیه و برونشیت مزمن موثر خواهد بود.
توت خشک همچنین برای سلامت کبد و کلیه نیز موثر است و موجب تقویت خون، بهبود ترشح بزاق یا مایعات بدن و خشکی بدن میشود. برای از بین بردن تشنگی هم خوب است کمبود آب و مایعات در بدن و خون سبب یبوست میشود که با خوردن توت این مشکل رفع میگردد.
توت سفید دارای چربی، املاح معدنی، تانن و ویتامینهای A و C است پوست خشک، شاخههای جوان و تازهی درخت این میوه خاصیت ملینی دارد برای جذب بهتر مواد غذایی موجود در توت سفید باید صبح به صورت ناشتا یا هنگام عصر با معدهی خالی مصرف شود از توت خشک به عنوان دوست طحال و کبد هم نام برده اند.
ریشه و برگ توت و جوشانده پوست آن ادرار آور است شیره برگ آن در گذشته به عنوان تب بر و تسکین دهندهی زخم استفاده میشد عصاره برگ توت یک ضد سم بسیار قوی است هر ۱۰۰ گرم توت تازه و سفید دارای ۶۰ کالری انرژی است که چاق کننده هم نیست به همین دلیل برای بیماران قندی توصیه میشود که چای را با توت خشک میل کنند.
توت به دلیل داشتن مواد قندی سبب تقویت بدن میگردد آرامبخش بسیار قوی و ادرار آور است و برای درمان بیماریهای زخم معده و تنفسی نیز موثر است.
لیست زیر از خواص دیگر و مهم توت خشک میباشد:
۱- همانطور که پیش از این اشاره کردیم توت شیرین یا سفید طبع مرطوب و گرمی را دارا میباشد.
۲- از توت سفید میتوان به عنوان ملین در صبحانه به حالت ناشتا استفاده کرد.
۳- خوردن توت سفید در وعدههای صبح و عصر باعث پاک کنندگی خون میشود.
۴- توت منجر به تقویت کبد میشود.
۵- این ماده غذایی تاثیر زیادی بر طحال دارد توجه داشته باشید که بالای غذاهای چربی و گوشتی خورده نشود.
۶- کم خونی و فقر آهن با خوردن این میوه جبران میشود.
۷- دم کرده برگ درخت توت باعث خنک شدگی و فروکش شدن التهاب میشود.
۸- و همچنین دم کرده برگ درخت توت باعث درخشان شدن چشمها و از بین رفتن التهابشان میشود.
۹- با خوردن دمنوش برگ درخت توت روماتیسم درمان میشود.
۱۰- این میوه و برگ آن باعث بهبود سرفه و آسم میشود.
۱۱- آن دسته از افرادی که گرم مزاج میباشند از خوردن توت صرف نظر کنند و بنا به گفته ابوعلی سینا چنانچه قصد خوردن دارند باید پس از یک یا دو ساعت کمی سکنجبین بخورند.
۱۲- به علت وجود فسفر و کلسیم در توت خشک لثه کودکان تقویت شده و همچنین یک تأمین کننده انرژی مهمی برای سالمندان است.
۱۳- استحکام لثه و جلوگیری از کرم خوردگی دندان با جویدن صمغ درخت توت میسر میشود.
۱۴- این میوه خوشمزه چاق شدن به دنبال ندارد.
۱۵- جالب است بدانید این میوه شیرین جایگزین مناسبی برای قند در مورد بیماران دیابتی میباشد و چنانچه از آن دسته افرادی هستید که اسید اوره یا اوریک دارید بهتر است به جای قند از این میوه استفاده کنید.
انگور و توت هر دو جزو میوههای بسیار خوشمزهای هستند که منبع بسیار عالی از فیتو نوترینتی به اسم "رزوراترول" (resveratrol) میباشد این مادهی غذایی گیاهی بسیار خوشمزه نقش مهمی در پیشگیری از به وجود آمدن سرطان دارد و میتواند یک پیکار کنندهی بسیار قوی در برابر سلولهای سرطانی باشد.
در کشور چین رسم بر این است که برای تقوت دو قوهی دیدن و شنیدن برگ درخت توت سفید را به عنوان چای دم کرده و میل میکنند و اعتقاد دارند با این کار سبب بهبود بینایی و شنوایی خود میشوند.
همانطور که در مطالب قبل اشاره کردیم توت یک میوهی سرشار از انواع ویتامین هاست یکی از این ویتامینهای پر خاصیت و پر مصرف که در بهبود سرماخوردگیها و آنفلوآنزا و جلوگیری از انواع حساسیتهای فصلی نقش به سزایی دارد ویتامین (C) معروف است.
حساسیتهای فصلی دارای عوارضی است که موجب میشود تا مدتها فرد از این مسئله رنج ببرد از جمله این ناراحتیها میتوان به خارشهای دراز مدت، ریزش آب بینی و ریزش اشک و عطسه کردنهای مداوم مخصوصا در اوایل صبح و همچنین کهیرهای پوستی که واقعا آزار دهنده است اشاره کرد، اما با مصرف توت تا حدود زیادی شاهد بر طرف شدن این مشکل خواهید بود.
امروزه در همه کشورها با یک مشکل جدی روبه رو هستیم که شاید زیاد با افزایش سن رابطهای نداشته باشد چرا که بیشتر افراد کم سن و سال و جوان نیز از این مشکل ناراحتند.
مو همیشه نقش مهمی در زیبایی انسان ایفا میکند مخصوصا موهای پر پشت و سیاه که بسیار هم به جذابیت و دلفریبی فرد میافزاید، اما با دیدن تار موهای سفید در میان لای موهای سیاه شاید فرد دیگر اعتماد به نفس سابق را نداشته باشد در اینجا است که به سراغ طب سنتی رفته و درمان مناسب آن یعنی استفاده از توت سفید را انتخاب میکنیم.
امروزه بیشتر کشورها برای از بین بردن این مشکل یعنی سفید شدن موها از توت سفید به عنوان درمان استفاده میکنند توت سفید مملو از آنتی اکسیدانی به نام آنتو سیانید میباشد آنتی اکسیدان دارای فایدههای بسیاری است که از مهمترین آنها میتوان به پیشگیری از بیماریهای خطرناک قلبی و عروقی و کاهش کلسترول موجود در خون اشاره کرد.
توت سفید نه تنها در ایران بلکه در برخی کشورهای دیگر نیز دارای طرفداران مخصوص به خود میباشد. در کشورهای عربی با نام "توت الابیض" نامیده میشود از توت سفید میتوان به هر روشی که دوست داشت استفاده کرد هم آن را به صورت تازه که از درخت چیده شده و خشک نشده باشد استفاده کرد یا به صورت کشمش آن را خشک کرده و در فصل زمستان آن را با چای داغ نوش جان کرد به هرحال به طریقی که خورده شود باز هم مفید و خوشمزه است.
هرچند که توت دارای مزایای فراوانی است و هر کسی میتواند با توجه به ذائقه اش آن را میل کند، اما بعضی از پزشکان بر این باورند که زنان حامله باید از خوردن آن اجتناب کنند چرا که مصرف آن در زمان بارداری موجب به وجود آمدن حساسیتهایی در مادر میگردد که ممکن است به جنین در شکم مادر آسیب برساند.
با توجه به اینکه بعضی از افراد از توت بیشتر به عنوان دارو استفاده میکنند پس بهتر است از خشک شده آن استفاده نمایند تا هم بتوانند از ویتامینهای آن بهره گیرند هم اینکه توت خشک زیاد ایجاد حساسیت نمیکند.
البته مادران باردار بعد از حمل وضع با خیال آسوده میتوانند برای افزایش شیر خود از توت سفید چه به صورت تازه چه خشک شده استفاده کرده و لذت ببرند و بتوانند ویتامینها و املاحی که در توت وجود دارد را برای بدن خود و فرزندشان کسب کنند.
میوههای خشک همیشه خوشمزه و دلچسب هستند که در فصل خود میتوان آنها را خشک کرد یا از بیرون تهیه کرد و در فصلهای دیگر نوش جان کرد از جملهی این میوههای خوشمزه و ناب میتوان به انجیر، توت خشک و کشمش که دارای ارزش غذایی بسیار عالی هستند به عنوان میان وعده یا دور همیهای خودمانی استفاده کرد.
چای همیشه به عنوان یک نوشیدنی خوشمزه دارای طرفداران پر و پا قرصی است در کشور چین با برگهای درخت توت سفید یک چای خوشمزه درست کرده و مینوشند و بر این باورند که چای برگ درخت توت به تقویت قوهی بینایی و شنوایی انسان کمک شایانی میکند این دم کرده باعث خنک شدن خون میشود و افروختگی بدن را پایین میآورد یک خونساز بسیار عالی است که به تصفیهی خون نیز کمک میکند افرادی که از دردهای رماتیسم در عذابند با مصرف آن به تسکین دردهایشان کمک زیادی میکنند البته زمان خوب برای مصرف، قبل از خوردن وعدههای غذایی است، ولی بهتر است با معدهی خالی مصرف شود تا اثربخشی بیشتری داشته باشد به طور کلی، بهترین زمان مصرف آن صبح به صورت ناشتا و یا هنگام عصر بین ناهار و شام میباشد تا زود هضم شده و مواد مغذی آن به طور کامل جذب بدن گردد از مصرف آن با غذاهای گوشتی و دیر هضم اکیداً خودداری شود چرا که موجب به وجود آمدن نفخ در شکم و رودهها میکند و مشکلاتی را به بار میآورد.
همانطور که خوردن هر چیزی دارای مزایایی است به موازات آن دارای معایبی نیز میباشد که هر کسی با توجه به شناختی که از مزاج خود دارد باید بداند خوردن چه چیزی برایش مفید و خوردن چه چیزی برایش ضرر دارد توت هم مانند سایر میوهها دارای معایب و مزایایی است که بعضی از اشخاص از جمله کسانی که دارای مزاج گرم هستند باید از خوردن توت پرهیز کنند ابوعلی سینا به افراد گرم مزاج توصیه کرده اگر کسی که گرم مزاج است به خواهد توت میل کند خوب است که بعد از گذشت یک یا دو ساعت از خوردن توت کمی سکنجبین میل کند. همچنین در زمان بارداری نیز در مصرف توت چه سفید و چه سیاه باید خیلی مراقب بود چرا که برای زن حامله حساسیت برانگیز است و موجب آسیب به جنین میگردد و افراط در خوردن آن شخص را به اسهال و دل درد مبتلا میکند.
همهی ما میدانیم که اغلب خوردنیهای شیرین چاق کننده هستند و باعث چاقی میشوند که این کار سبب ناراحتی فرد میشود و کسانی که دوستدار اندام زیبا هستند اجباراً دست از خوردنی مورد علاقهی خود میکشند، اما بر خلاف آنها توت خشک اگرچه دارای طعم شیرین و خوشمزه است، اما به سبب داشتن یک نوع فیبر، باعث کم شدن میل و اشتهای افراد به خوردن غذا میشود فرد را دچار چاقی نمیکند چرا که توت خشک به علت همان فیبر سبب میگردد تا حجم کمی از مواد غذایی استفاده شود و فرد لاغر گردد و از جهت چاق شدن نگرانی و دلهره نداشته باشد.
توت خشک سبب میشود که فرد از خوردن بیش از اندازهی غذا خود داری کند چرا که دارای انرژی زیادی است که با خوردن آن نیاز به غذای بیشتر کمتر احساس میشود.
فیبری که در توت سفید نهفته است برای پایین آوردن کلسترول خون بسیار مناسب است هم چنین باعث تسریع در هضم غذا میگردد اگر هر روز یک سوم فنجان توت خشک استفاده کنید مطمئن باشید که به مقدار ۲۰% از فیبر مورد نیاز خود را جبران میکنید.
توت سفید به علت نداشتن چربیهای اشباع شده سبب چاقی نمیشود پس نگرانی در این مورد وجود ندارد برگهای توت سفید در پیشگیری از ابتلا به بیماری قند تاثیر به سزایی دارد. امروزه دانشمندان با تحقیقاتی که بر روی میوهی توت و همچنین برگهای درخت توت سفید انجام داده اند به نتایج حیرت آوری دست یافته اند که محققان را در بهت و حیرت فرو برده است برگ درخت توت سفید دارای ترکیب خاصی به نام DNJ میباشد که سبب میگردد تا مقدار قند مصرف شدهی کمی جذب خون گردد و در عوض حجم مقدار قندی که از بدن خارج میگردد بیشتر باشد.
طبق مطالعات انجام گرفته ثابت شده است که DNJ موجود در توت موجب پیشگیری از دیابت میشود بنابراین به راحتی میتوانید با نوشیدن چای برگ توت میزان قند خون خود را کنترل کنید.
ممکن است بسیاری از مواقع متوجه پیشگیری و پرهیزهای افراد دیابتی بوده باشید آنها برای کنترل و کاهش قندخون خود از توت سفید خشک مصرف میکنند.
سوربیتول قند موجود در توت میباشد و با وجود اینکه برای کبد بسیار مفید است، اما از متابولیزه شدن توسط کبد فرار کرده و وارد خون میشود و باید بدانید که در بیماران دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه سوربیتول توانایی وارد شدن به فضای خلفی عدسی چشم دارد و به خاطر داشتن بار اسمزی زیاد سبب بالا رفتن فشار درون کره چشم میشود.
باید بدانید افرادی که مستعد پیشرفت بیماری دیابت میباشند در معرض فشار داخل چشم و کاتاراکت هستند و این تصور و باور غلط که کشمش و توت سالمتر از قند هستند باعث شده بیماران دچار سو تفاهم شوند و هر چقد که دلشان میخواهد از آنها استفاده کنند باید توجه داشته باشید هر چند این میوهها سالمتر از قندها میباشد، اما دلیل نمیشود که بدون حساب و کتاب هم مصرف شوند.
طبق اصول پزشکی میزان مصارف قندی ساده در بیمارانی که مبتلا به قند خون هستند نباید بیش از ۵ درصد کل کالری باشد؛ بنابراین بیماران دیابتی با رعایت سقف حداکثر ۵ درصد کالری بهتر است از میوههای خشک همچون کشمش استفاده کنند چرا که کشمش نسبت به توت دارای سوربیتول کمتری است و خطری برای فشار داخل چشم بیماران دیابتی ندارد.
پس دانستیم توت سفید جایگزین مناسبی برای تامین قند مصرفی بدن بیماران دیابتی میباشد به شرطی که در مصرف آن تعادل داشته باشید و از زیاده روی پرهیز کنید استفاده از این میوه خوشمزه و مفید برای همه اشخاص مناسب است، اما با این تفاوت که بیماران دیابتی روزانه فقط ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری میتوانند استفاده کنند و نکته مهمی که توجه داشتن به آن خالی از لطف نیست این است که پیشنهاد میکنیم از توت تازه استفاده کنید چرا که توت تازه نسبت به توت خشک از قند کمتری برخوردار است.
منبع: ایسکانیوز