اشتباهات تغذیهای ایرانیها
متاسفانه ما ایرانیها اشتباهات تغذیهای فراوانی داریم که ممکن است با خوردن غذا نه تنها به بدنمان سود نرسانیم بلکه اشتباهات تغذیهای ما سبب ابتلا به انواع بیماریها گردد.
برخی اشتباهات غذایی ما ایرانیها مربوط به عادتهای اشتباه تغذیهای است، با خوردن همان غذاهایی که فکر میکنیم مقوی و سالم هستند بدنمان را در معرض ابتلا به انواع بیماریها قرار میدهیم.
عادتهای غذایی مردم کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. در ایران غذا بسیار مورد احترام است و سفره، یعنی جایی که غذا رویش سرو میشود حرمت دارد.
ایرانیان غذاهایشان از تنوع بالایی برخوردار است و از هر چهار گروه غذایی استفاده میکنند، اما متاسفانه ما ایرانیها اشتباهات تغذیهای فراوانی داریم که ممکن است با خوردن غذا نه تنها به بدنمان سود نرسانیم بلکه اشتباهات تغذیهای ما سبب ابتلا به انواع بیماریها گردد.
مصرف مواد غذایی متنوع در یک وعده
بسیاری از ما عادت داریم در وعدههای غذایی مان همزمان از چند ماده غذایی متفاوت استفاده کنیم و به همه چیز را با هم بخوریم. این روش تغذیه اشتباه است و سبب هضم ناقص غذا به دلیل اختلال در کار آنزیمهای هاضمه میشود. مواد غذایی متفاوت، زمان هضمشان با یکدیگر متفاوت است و اگر با هم ترکیب شوند، در بدن اخلاط فاسد تولید میکنند.
مصرف پنیر در وعده صبحانه
بسیاری از ما عادت داریم در وعده صبحانه پنیر مصرف نماییم. اغلب پنیر را به تنهایی در این وعده مصرف میکنیم، اما این عادت غذایی اشتباه است و مصرف پنیر به تنهایی در وعده صبحانه بسیار مضر بوده و بلغم زاست و فرد را دچار رخوت، سستی و بی حالی و کندی در یادگیری و کاهش تمرکز ذهن میکند.
غده پاراتیروئید که وظیفه تنظیم کلسیم و فسفر بدن و جذب آنها را به عهده دارد، کلسیم و فسفر را با یکدیگر میشناسد، بنابراین اگر به تنهایی کلسیم مصرف کنیم، غده پاراتیروئید، فسفر را از مغز برمی دارد که موجب کند ذهنی میشود پس بهتر اس پنیر را با مصلحات آن مانند گردو، زیره، سیاه دانه و آویشن در وعده شام مصرف نمایید چرا که در شب میزان ترشح توسط غده پاراتیروئید صورت میگیرد.
خوردن ناهار و حذف شام
بسیاری از ما سه وعده غذایی صبحانه، ناهار، شام را در برنامه غذایی خود داریم. طب سنتی وعدههای اصلی غذا را صبح و شب میداند و ناهار را نهی میکند. بر اساس توصیه طب سنتی ناهار نخورید، زیرا هضم غذا برای بدن در ظهر دشوار است و دستگاه گوارش در این زمان نیاز به استراحت دارد.
وعده غذایی ظهر، مضر بوده و بلغم و سودا را در بدن زیاد میکند و سبب غلظت خون میگردد. صرف ناهار در گرمترین زمان روز که باید در آن ساعت بدن سرد و خنک گردد، موجب تمرکز خون در دستگاه گوارش میشود و انرژی زیادی از دست میرود.
ترک وعده نهار موجب تقویت ایمنی بدن، تناسب اندام، حفظ تعادل مزاج و رفع بیماریها میشود. ناهار نخوردن و به جای آن استراحت قیلوله موجب سلامتی و تناسب اندام است. طب سنتی شام را یکی از وعدههای اصلی میداند که فواید بسیاری دارد و ترک آن باعث ضعف شدید بدن میشود، اما تاکید میکند شام را دیروقت نخورید.
مصرف ترشی همراه غذا
برخی مواد غذایی مانند گوشت گاو، غذاهای مانده و کنسرو شده و... دارای طبع سرد و خشک هستند. مصرف ترشی همراه این غذاها به دلیل طبع سردآن مضر است و افرادی که سرد مزاج هستند، با مصرف غذاهای سرد و مصرف ترشی همراه با این غذاها دچار بیماریهایی نظیر درد استخوانها یا ضعف و بی حالی میشوند. در کنار مواد غذایی سرد باید چاشنیهایی با طبع گرم استفاده شود.
همراه غذاهای نفاخ از جمله خوراک لوبیا و دیزی آبگوشت ترشی کلم و گل کلم و هفتا بیجار که نفخ معده و روده ایجاد میکنند، نخورید. همراه با غذاهای بطیءالهضم و دیرهضم مانند کباب جگر سیاه، ماهی، تخم مرغ نیمرو و... ترشی بادمجان مصرف نکنید.
خوردن ترشیجات با ماهی باعث ضعف کبد و سوء مزاج کبد میشود و ابتلا به بیماریهای سیستم ایمنی از جمله MS، ویتیلیگو (برص)، گیلن باره و ... را افزایش میدهد پس از خوردن هر نوع ترشی همراه با ماهی پرهیز کنید.
مصرف ماست همراه گوشت
یکی از عادتهای ما ایرانیان این است که همراه برخی غذاها ماست مصرف میکنیم. ماست از جمله لبنیاتی است که برای بدن لازم و ضروری است، اما در صورت مصرف همزمان با برخی غذاها مضراتی برای ما دارد. مثلا مصرف ماست با غذاهای گوشتی اشتباه است، زیرا میزان جذب آهن توسط بدن کاهش مییابد.
خوردن گوشت و ماست با هم موجب میشود میزان زیادی کلسیم و آهن وارد بدن شود، اما میزان جذب آن کمتر از میزان وجود آنها در غذا و بدن بوده و میزان جذب آنها بسیار کمتر خواهد شد. همچنین مصرف همزمان ماست با غذاهای گوشتی سبب تولید بلغم و فساد گوشت در معده و بروز لک و پیس میشود. حتی تا یک ساعت پس از مصرف غذای گوشتی، نیز نباید ماست بخورید.
مصرف ماست و ترشی
همچنین شما نباید ترشی را به همراه ماست بخورید، زیرا اسیدلاکتیک موجود در ماست به همراه اسید استیک موجود در ترشی برای کسانی که معده حساسی دارند آزاردهنده است.
مصرف ماست همراه اسفناج
یکی از غذاهای ما در زمستان بورانی اسفناج است. بورانی اسفناج، نرگسی را با ماست نخورید، زیرا اسفناج سرشار از ذخایر آهن ۳ مثبت است که باید طی واکنشهای خاص در بدن به آهن ۲ مثبت مفید تبدیل و جذب شود، اما اگر اسفناج با ماست مصرف شود، کلسیم زیاد ماست میتواند کلاً این فرآیند را مختل کند و آهن اسفناج خیلی راحت از بدن دفع شود. مصرف ماست با اسفناج سبب تشکیل اگزالات کلسیم میشود که عامل اصلی تشکیل سنگ کلیه و مثانه به حساب میآید.
مصرف کته ماست
یکی از اشتباهات مردم این است که برنج را همراه با ماست استفاده میکنند که این باعث افزایش سردی و تری مغز میشود، رطوبت و غلبه سردی در مغز میشود. رطوبت و تری در مغز موجب فراموشی، سستی و تنبلی مغز، کندی ذهن، کاهش قوه ادراک، احساس سنگینی در سر، سرگیجه، تشنج، سکته و صرع میشود.
خوردن عدسی زیاد و بدون گلپر
زیاده روی در خوردن عدس سبب غلیظ شدن خون و کند شدن جریان آن در رگها میشود، زیرا عدس غذایی سودا زاست پس در مصرف عدس زیاده روی نکنید. طبع عدس سرد و خشک است پس توصیه میشود هنگام مصرف عدسی همراه آن گلپر و دارچین نیز مصرف نمایید تا موجب تعادل خون شود.
عدم مصرف صحیح ادویه جات
مصرف ادویه سبب فعال شدن کبد و کارکرد منظم دستگاه گوارش میشود. ادویه را باید صحیح و به اندازه مصرف نمود، زیرا اگر بیش از حد از ادویه استفاده نمایید، دچار مشکلات گوارشی و درد معده خواهید شد. مصرف ادویه برای افراد صفراوی مضر است.
اگر به اندازه، مداوم و بلند مدت از ادویه استفاده کنید، بلغم و سودا شما کاهش یافته و بیماریهای ناشی از بلغم و سودا مانند آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، کاهش حافظه، صرع، شب ادراری، عفونتهای زنانه، افسردگی و ... درمان میشوند.
مصرف زرشک پلو با مرغ و باقلا پلو با ماهی
مصرف غذاهای با طبع سرد با یکدیگر اشتباه است. ماهی، مرغ، برنج، زرشک، باقلا، روغن نباتی همگی سرد و بلغم زا هستند. هر دوی این غذاها، بسیار سرد هستند و در صورت مصرف زیاد، به تدریج سبب ایجاد غلظت خون، اخلاط نابجا و مضر و تولید بلغم و سودا در بدن میشوند.
با این غذاهای سرد بهتر است ادویهها و مواد غذایی گرم مثل فلفل سیاه، زنجبیل، آویشن، سیاه دانه، عسل، کنجد و خرما مصرف کنید.
حذف سبزی و مصرف سالاد
برخی از مردم به اشتباه سبزی را از برنامه غذایی خود حذف کرده و به جای آن سالاد مصرف میکنند و این باور را دارند که هر دو سرشار از فیبر هستند پس میتوان یکی را حذف و دیگری را جایگزین نمود. سبزیها سرشار از مواد معدنی و ویتامین بوده و دارای طبع گرم هستند و به هضم غذا بسیار کمک میکنند و مانع یبوست میشوند، اما سالاد طبع سردی داشته و سبب اختلال در هضم غذا میشود.
منبع: ایسکانیوز