معرفی ۱۵ نوع شکر و نحوه استفاده از آنها
شکر ماده خوراکی شیرین کننده و پرکاربردی است و بسیاری از افراد فقط شکر سفید را میشناسند، اما نوعی شکر وجود دارد که شاید تا بحال اسمش را هم نشنیده باشید.
شکر مادهای خوراکی با طعم شیرین است که در صنعت داروسازی و مصارف خانگی و غذایی به کار میرود. بسیاری از ما تنها شکر سفید را که از چغندر قند یا نیشکر به دست میآید، میشناسیم و در تهیه کیک، انواع دسر و.. از آن استفاده میکنیم.
اما بهتر است بدانید شکر در انواع مختلف با کاربردهای متفاوتی وجود دارد. در این بخش به معرفی ۱۵ نوع شکر و نحوه استفاده از آنها میپردازیم.
شکر سفید
شکر سفید از چغندر قند یا نیشکر به دست میآید که هر دو به طور طبیعی دارای نوعی قند به نام ساکارز هستند. در فرآیندهای تصفیه تخصصی، ساکارز را استخراج و آن را میجوشانند و در سانتریفیوژ میچرخانند تا کریستالهای شکر خالص را از بقیه مایع شربتی جدا کنند. آن کریستالهای شکر خالص تبدیل به شکر دانهبندی میشود و آنچه که باقی میماند بیشتر ملاس است.
شکر قهوه ایی
ممکن است فکر کنید شکر قهوهای نوع تصفیه نشده شکر سفید است اما، در واقع اصلا اینطور نیست. ملاسهایی که هنگام استخراج کریستالهای ساکارز از شربت نیشکر برای تولید شکر سفید باقی میماند دوباره به شکر سفید اضافه میشود تا در مرحلهای دیگر شکر قهوهای درست شود.
ملاس به شکر قهوهای رنگ تیرهتر و طعم غنیتر و پیچیده تری نسبت به شکر سفید میدهد به همین دلیل است که شکر سفید و قهوهای را نمیتوان همیشه به جای هم استفاده کرد به خصوص در هنگام پخت.
شکر خام
شکر خام در واقع خام نیست اما، کمتر از شکر سفید یا قهوهای فرآوری شده است. شکر خام به جای گذراندن چندین دور کریستالیزاسیون و سانتریفیوژ کردن مانند شکر تصفیه شده، فقط از یک مرحله میگذرد و این منجر به بلورهای قند میشود که لایه نازکی از ملاس اصلی خود را حفظ میکنند.
در حالی که یک تصور اشتباه رایج وجود دارد، شکر خام بهتر از شکر تصفیه شده است، همان مقدار کالری دارند و مواد مغذی اضافی آن حداقل است البته، این به معنای مفید بودن نیست - شکر خام طعمی منحصر به فرد دارد و میتواند برای جایگزینی شکر تصفیه شده در بسیاری از دستور العملها استفاده شود.
شکر طلایی
شکر طلایی را میتوان درست مانند شکر سفید و به مقدار مساوی استفاده کرد، زیرا نسخه دیگری از شکر خام است. شکر طلایی برای کمک به نانوایان درست شده اما، اکنون با جایگزینی کمتر پردازش شده است. در حالی که شکر سفید هفت مرحله برای پردازش نیاز دارد و شکر طلایی فقط سه مرحله طول میکشد.
شکر نارگیلی
شکر نارگیل که گاهی به آن شکر نخل نارگیل نیز میگویند، کمی شبیه شکر خام است شهد جمعآوریشده از گلهای درخت نخل نارگیل را تا زمانی که آب آن تبخیر شود، میجوشانند و چیزی که برای شما باقی میماند کریستالهای شکر نارگیل است.
از آنجایی که شکر نارگیل از گلها و نه خود نارگیل به دست میآید در واقع طعم نارگیل را ندارد. در عوض، طعم کاراملی شیرین دارد شکر نارگیل را به عنوان جایگزین شکر سفید توصیه میکنند، زیرا به سرعت حل میشود و میتوان از آن به نسبت یک به یک استفاده کرد مانند شکر خام، شکر نارگیل اغلب به عنوان جایگزین سالم تری برای شکر تصفیه شده در نظر گرفته میشود، زیرا کمتر فرآوری شده و حاوی مواد مغذی اضافی است.
شکر خرما
شکر نخل اغلب با شکر نارگیل اشتباه گرفته میشود اما، در حالی که شکر نارگیل با شهد گلهای درخت خرما درست، شکر خرما با استفاده از شیره تنه درخت خرما در فرآیندی ساخته میشود.
ساخت شکرخرما میتواند زمان بر باشد و بنابراین تولید آن گران است و این بدیهی است که طعم آن را کمی تغییر میدهد، بنابراین اگر شکر خرما عنصر اصلی در دستور پختی است که درست میکنید، برچسب آن را بررسی کنید تا ببینید آیا شکر خرما است یا ترکیبی از این دو. اگر به دنبال یک جایگزین برای شکر خرما هستید شکر نارگیل احتمالا بهترین گزینه برایتان باشد.
شکر کاستر
شکر کاستر از نظر بافت بین شکر سفید و پودر قند قرار میگیرد و کاملا پودری نیست اما، کریستالهای شکر آن بسیار ریز هستند. شکر کاستر برای محصولاتی مانند مرنگ و کیک ایدهآل است، زیرا به سرعت حل و به طور یکپارچه در خمیرها ترکیب میشود.
اگر شکر کاستر ندارید معمولاً میتوانید شکر سفید معمولی را جایگزین کنید فقط بدانید که محصول نهایی ممکن است کمی لطیفتر شود.
شکر مربا
شکرمربا همانطور که از نامش پیداست به طور خاص برای تهیه مربا و ژله ساخته میشود. شکر مربا در واقع ترکیبی از شکر دانه بندی شده سفید، اسید سیتریک و پکتین است که همه مواد ضروری برای تهیه مربا و ژله هستند.
پکتین نوعی کربوهیدرات است که به طور طبیعی در میوهها یافت میشود، زیرا وقتی حرارت میبیند حل میشود و پیوندهای جدیدی تشکیل میدهد که مربا را سفت میکند و آن را به یک ژل سفت و خوشمزه تبدیل میکند.
پودر قند
پودرقند یک شکر دانه ریز است که برای تزئین محصولات پخته شده مانند کلوچه و کیک استفاده میشود و در اندازههای مختلف کریستالی و رنگهای روشن و رنگارنگ موجود است. پودر قند از کریستالهای ساکارز فوقالعاده خالص تقریباً به اندازه دانه شن تشکیل شده است و این باعث میشود که آنها کمی بزرگتر از شکر ریز استاندارد و معمولی شما باشند.
شکر سنگی
شکر سنگی در کشور چین محبوب است و به صورت سنگهای نامنظم، طلایی رنگ و متبلور به قطر حدود یک اینچ فروخته میشود.
شکر سنگی بسته به مقدار ملاس موجود در آن میتواند سفید یا قهوهای باشد. علیرغم رنگ طلایی آن، هیچ یک از طعمهای کاراملی که در شکر خام، قهوه ای، نارگیل و ... قابل توجه است را ندارد.
صرف نظر از نحوه استفاده از آن، ابتدا باید آن را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید. میتوانید شکر سنگی را در آب حل تا یک شربت ساده درست کنید فقط بدانید که ممکن است مدتی طول بکشد تا کاملا حل شود.
شکر پانلا
پانلا، یک شکر تصفیه نشده است و در قالب ریخته تا سفت و سپس به صورت مخروط و... فروخته میشود. از آنجایی که پانلا تصفیه نشده است حاوی تمام ملاس اصلی در نیشکر است.
معمولاً میتوانید پانلا را در غذاساز خرد کنید و برای چند ثانیه در مایکروویو قرار دهید تا نرم و راحتتر خرد شوند، تکههای آن را در صورت نیاز رنده یا قبل از افزودن به دستور غذا، تکهها را روی اجاق ذوب کنید. پانلا را در دستور العملهایی همراه با دارچین، پرتقال، بادیان و وانیل توصیه میکنند.
شکر زرد
شکر زرد مانند پانلا نیز یک قند تصفیه نشده است. این شکرعمدتا از نیشکر در آسیا و آفریقا تهیه میشود و در طیفی از رنگ ها، از طلایی روشن تا قهوهای تیره وجود دارد و بر اساس رنگ آن درجه بندی میشود. سایههای روشنتر از کیفیت بالاتری برخوردار هستند و بیش از ۷۰٪ ساکارز دارند.
منبع: ایسکانیوز