۱۲ جایگزین طبیعی برای قند و شکر
شکر و قند دارای ترکیبات بسیار مضر و خطرناکی است به گونهای که تقریبا هیچ ویژگی مثبتی برای سلامتی بدن ندارد، اما ویژگیهای منفی و مضر آن به مراتب بیشتر بوده و میتوان در مورد آن فهرست طویلی ارائه کرد.
چه کار کنیم که هم از یک چاشنی شیرین برای دلپذیر کردن چای و نوشیدنی و غذاها بهرهمند شویم و هم دچار خطرات و مشکلات ناشی از مصرف قند نشویم.
به عبارتی چه مواد غذایی دیگری وجود دارند که قند آنها طبیعی و بی ضرر خواهد بود؟ در ادامه همراه ما باشید تا به جواب این سوالات بپردازیم.
چرا شکر برای بدن مضر است؟
شکر و قند دارای ترکیبات بسیار مضر و خطرناکی است به گونهای که تقریبا هیچ ویژگی مثبتی برای سلامتی بدن ندارد، اما ویژگیهای منفی و مضر آن به مراتب بیشتر بوده و میتوان در مورد آن فهرست طویلی ارائه کرد.
یکی از مضرات و نکات منفی شکر ایجاد اختلال در هورمونهایی که عامل سیری و گرسنگی در بدن هستند است. همین عامل باعث میشود تا جذب کالری افزایش یابد و منجر به چاقی شود. علاوه بر آن شکر سوخت و ساز بدن را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش انسولین و ذخیره چربی میشود.
به باور محققان ارتباط بسیار مستقیمی بین شکر و اضافه وزن و برخی از بیماریها وجود دارد. به عبارتی سادهتر کسانی که میزان مصرف شکر بالایی دارند در مقایسه با دیگر افراد بیشتر در معرض خطر چاقی و ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی و سرطان هستند.
مصرف شکر باعث ترشح دوپامین در قسمت مرکزی مغز شده و باعث افزایش اشتها میشود.
اگر شما هم جزو آن دسته از کسانی هستید که چای و قهوه و نوشیدنیها و سایر خوراکیها را بدون افزودن چاشنی شیرین نمیتوانید میل کنید این مقاله را تا آخر مطالعه کنید تا با جایگزینهای طبیعی قند و شکر که دارای طعم شیرین و مطبوع هستند و در عین حال دارای کمترین خطر هستند آشنا شوید و با خیال راحت از نوشیدنیهای مورد علاقه خود با طعم شیرین لذت ببرید.
برای قند و شکر جایگزینهای فراوانی وجود دارد که ما در اینجا به چند مورد آن اشاره خواهیم کرد.
۱. عسل طبیعی: عسل طبیعی و خالص در درمان بیماریهای ناشی از مصرف قند مؤثر است.
عسل طبیعی با طعم بسیار شیرین و دلپذیرش دارای در صد بسیار ناچیزی از قندهای مضر است. زنبور عسل این حشره خارق العاده با استفاده از جمع آوری شهد گیاهان و در طی فرایندی در بدن خود شهدها را تبدیل به یک ماده بسیار شیرین و لذیذ میکند که دارای خواص بیشماری است. به طوری که میتوان گفت عسل یک غذای کامل و یک داروی طبیعی و موثر است.
عسل حاوی مواد معدنی و ویتامینها و مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است. این آنتی اکسیدانها متشکل از اسیدهای فنولیک و فلانوئیدها است. همین خاصیت آنتی اکسیدانی عسل باعث جلوگیری از بیماریهایی مانند دیابت و سرطان و.. است.
عسل طبیعی حتی در مواردی که گزارش شده سبب درمان و بهبود بیماریهای ناشی از مصرف قند و شکر شده است. اما توجه داشته باشید که هنگام تهیه عسل از طبیعی بودن آن اطمینان حاصل کنید.
میزان قند در هر صدگرم عسل ۸۰ گرم است.
۲. کشمش: کشمش مشروط بر طبیعی بودن آن جایگزین مناسبی برای قند است.
کشمش یک ماده غذایی کاملا طبیعی با طعم شیرین و لذیذ است که خواص بی شماری دارد. کشمش باعث تقویت بنیه بدن شده و قند خون را تنظیم و سیستم ایمنی بدن را بالا میبرد. کشمش توسط مردم قدیم از قرنها پیش به عنوان دومین شیرین کننده طبیعی بعد از عسل شناخته میشد.
کشمش نیز مانند عسل مشروط بر اینکه به طور طبیعی به دست آمده باشد جایگزین بسیار مناسبی برای شکر است. کشمش را باید به طور طبیعی و در نور آفتاب و بدون استفاد از مواد شیمیایی و تیزاب کننده خشک کرد.
میزان قند موجود در هر ۱۰۰ گرم کشمش ۵۸ گرم است.
۳. خرما: شیرین کننده جایگزین شکر، جایگزینهای قند و شکر، مواد جایگزین قند خرما باعث تقویت سیستم دفاعی بدن میشود. خرما یک میوه بسیار شیرین و لذیذ با خاصیتهای بی شماری است. خرما باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شده و فعالیت مغز را بهبود میبخشد، کلسترول خون را تنظیم کرده و باعث تقویت کلی بدن میشود.
خرما در مناطق گرمسیری و در نیمه جنوبی کشور ما کشت میشود و دارای نژادهای متنوعی است، اما خواص همه تقریبا یکسان است.
خرما دارای ۵۰ درصد گلوکز و ۲۵ درصد ساکاروز است. بنابر این اگر چه خرما یک جایگزین طبیعی برای شکر است، اما افراد مبتلا به امراض قندی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
۴. توت خشک: توت خشک شده با روشهای طبیعی جایگزین مناسبی برای شکر است. توت خشک یک خوراکی لذیذ و پر خاصیت است که از قدیم تا کنون جزو تنقلات پر طرفدار بوده است. طعم شیرین و مطبوعش آن را به یک جایگزین مناسبی برای شکر تبدیل کرده است.
مهمترین خواص این میوه خاصیت ضد سرطانی آن است. قند خون را کاهش داده و کم خونی ناشی از کمبود آهن را درمان میکند. برای درمان سرفه و آسم و روماتیسم نیز بسیار مفید است.
هر ۱۰۰ گرم توت خشک حاوی ۷ گرم قند است و جایگزین خوبی برای شکر است. توت خشک شده با روش طبیعی و بدون استفاده از مواد شیمیایی دارای خواص بسیار مفیدی است و قند مورد نیاز بدن را تامین میکند.
۵. انجیر خشک: انجیر خشک جزو تنقلات خوش طعم و پرطرفدار و جایگزین خوبی برای قند است.
انجیر یک میوه خوش طعم و پر طرفدار با طعم شیرین و دلچسب است. انجیر خشک دارای خواص بی شماری است که در اینجا تنها به بخش کوچکی از خواص آن اشاره میکنیم. انجیر خشک ضد سرطان بوده و باعث تقویت حافظه، تقویت ریشه مو، درمان گلودرد، درمان لاغری و ... است.
انجیر سرشار از ویتامینها و آنتی اکسیدانهای قوی است. انجیر هم در کنار کشمش و توت خشک جزو تنقلات بسیار خوش طعم با خواص بی نظیر بوده است. مقدار قند در هر ۱۰۰ گرم انجیر ۴۵ گرم است و جایگزین مناسبی برای شکر و قند است. انجیر هم باید در شرایط طبیعی و بدون استفاده از مواد شیمیایی خشک شده باشد.
۶. استیویا: مصرف گیاه استیویا سبب کنترل قند خون میشود. استیویا گیاهی است از خانواده گلهای داودی. طبق تحقیقات و آزمایشات مشخص شد که درصد کالری در این گیاه صفر است. شیرینی این گیاه از شکر بیشتر بوده و قند حاصل از آن صد درصد بی ضرر بوده و هیچ عوارضی برای بدن ندارد.
این گیاه در گلخانهها و در محیطهای خانه به راحتی قابل کشت است. قند آن را نیز میتوانید خودتان استخراج کنید. مصرف این گیاه سبب کاهش و کنترل قند و فشار خون است.
۷. زایلیتول: میزان قند موجو در گیاه زایلیتول ۴۰ درصد کمتر از شکر است. زایلیتول از ذرت یا گیاه توس استخراج میشود. این ماده در میوهها وسبزیجات به وفور یافت میشود. زایلیتول یک الکل قند است و میزان شیرینی آن مانند شکر است.
میزان کالری موجود در هر گرم از این ماده برابر با ۴/۲ کالری است؛ که این میزان در مقایسه با کالری شکر ۴۰ درصد کمتر است. زایلیتول باعث کنترل قند خون شده و انسولین را افزایش نمیدهد.
میزان فروکتوز موجود در این ماده صفر است از این رو مضرات قند و شکر را ندارد. زایلیتول دارای فواید و خواص فراوانی است. این ماده هیچ اثر مخربی بر دندانها نداشته و حتی باعث کاهش فساد دندان میشود و برای سلامتی آنها بسیار مفید است.
زایلیتول باعث جذب کلسیم بیشتر در بدن میشود که این موضوع به معنی سلامت بیشتر دندانها و تراکم استخوانها و جلوگیری از پوکی آن هاست.
زایلیتول ماده سالمی است و مضرات قند و شکر را ندارد، اما مصرف بیش از حد آن باعث بروز مشکلات گوارشی مانند گاز و ورم و اسهال میشود. به علاوه این ماده برای سگها بسیار سمی است و باید دور از دسترس نگهداری شود.
۸. اریتریتول: اریتریتول مانند زایلیتول یک الکل قند است و کالری آن کمتر از زایلیتول است. میزان کالری موجود در هر گرم این ماده ۰.۲۴ است. یعنی کالری آن معادل ۶% شکر معمولی است. شیرینی اریتریتول به میزان شیرینی شکر است. از آنجا که بدن انسان دارای آنزیمهای تجزیه کننده این ماده ناست بیشترین مقدار این ماده به طور مستقیم جذب خون شده و از طریق ادرار دفع میشود.
اریتریتول مضرات شکر را ندارد و باعث افزایش انسولین و قند خون و یا کلسترول نمیشود. مصرف این ماده برای بدن کاملا بی خطر بوده و بسیار با بدن سازگار است. بر اساس مطالعات انجام شده مصرف روزانه اریتریتول به اندازه یک گرم به ازای هر نیم کیلو گرم وزن بدن بلامانع است، اما مصرف زیاد آن ممکن است سبب بروز مشکلات خفیف گوارشی شود.
۹. شربت یاکون: شربت یاکون موجب کاهش اشتها میشود. شربت یاکون از گیاه یاکون استخراج میشود. این گیاه بومی امریکای جنوبی است. طعم شیرینی دارد و دارای رنگ تیرهای است. از این گیاه برای تبلیغ مادهای برای کاهش وزن استفاده میشده است، اما برای اثبات این خاصیت هنوز نیاز به مطالعات بیشتری است.
شربت یاکون حاوی حدود ۵۰ درصد فروکتولیکساکارید است، یک نوع مولکول قند که بدن قادر به هضم آن نیست. از این رو این ماده دارای یک سوم کالری شکر است. یعنی هر گرم آن دارای۳/۱ کالری است.
فروکتولیکساکارید هورمون گرسنگی گرلین را کاهش داده و در نتیجه اشتها کاهش مییابد. همچنین این ماده باعث تقویت باکتریهای مفید بدن میشود که برای سلامت بدن ضروری است. باکتریهای مفید معده سبب کاهش دیابت و چاقی میشوند و سیستم ایمنی و همچنین عملکرد مغز را افزایش میدهند.
مصرف شربت یاکون بی ضرر است، اما مصرف بالای آن باعث تولید گاز معده و ایجاد اسهال و ناراحتیهای هاضمه میشود. از معایب این ماده عدم مقاومت آن در برابر حرارت است. ساختار فروکتولیکساکارید این ماده بر اثر حرارت تجزیه شده و از این رو نمیتوان از این ماده برای پخت و پز استفاده کرد.
از این ماده میتوان برای شیرین کردن چای و قهوه و ... استفاده کرد.
۱۰. شکر نارگیل: شکر نارگیل از شیره نارگیل تهیه میشود. این ماده حاوی مواد مغذی مانند آهن، روی، کلسیم و پتاسیم است و سرشار از آنتی اکسیدانها است. شکر نارگیل حاوی مادهای به نام اینولین است که نوعی فیبر است که باعث کاهش و کند شدن جذب گلوکز میشود.
میزان کالری موجود در شکر نارگیل بالا است و این میزان تقریبا برابر با کالری موجود در شکر معمولی است.
به علاوه دارای میزان بالایی از فروکتوز است که فروکتوز بالا مانند شکر معممولی دلیل اصلی مضر بودن آن است. در نتیجه شکر نارگیل اگر چه یک نوع قند طبیعی است، اما به علت شباهت خواص آن با شکر معمولی باید در مصرف آن احتیاط کرد.
۱۱. شربت افرا: شربت افرا از شیره درخت افرا استخراج میشود. شربت افرا حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، روی، پتاسیم، آهن و منگنز است. دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است. برخی از محققان بر این باورند که شربت افرا خواص ضد سرطانی دارد، ولی اثبات این امر نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
این ماده هر چند دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان و مواد معدنی و مغذی است، اما دارای میزان شکر بالایی است و در مقایسه با شکر معمولی شاخص گلیسمی بالایی دارد. از این رو شربت افرا د رافزایش قند خون موثر است. شربت افرا نیز مانند شکر نارگیل جایگزین مناسبی برای قند و شکر معمولی است، اما مصرف آن باید با احتیاط همراه باشد.
۱۲. ملاس: ملاس مایعی شیرین و قهوهای رنگ است. این مایع از جوشاندن نی شکر و یا آب چغندر قند به دست میآید. این مایع حاوی ویتامین و مواد معدنی و آنتی اکسیدان است. میزان آنتی اکسیدان ملاس تیره از عسل و شربت افرا بیشتر است.
این ماده دارای مقادیر قابل توجهی پتاسیم و کلسیم است و از این رو برای سلامتی استخوانها و قلب بسیار موثر است.
نکته مهم
خوراکیهایی که در این مقاله معرفی شد صرفا به عنوان جایگزین طبیعی برای قند وشکر معمولی است. بنابر این مصرف این خوراکیها به افراد دیابتی توصیه نمیشود و این افراد باید در نظر داشته باشند حتی با وجود برخی از مواد طبیعی که ادعا میشود سبب درمان و یا بهبود دیابت میشود باید از مصرف خودسرانه آن پرهیز کرده و با پزشک خود مشورت کنند.
منبع: ایسکانیوز