بهترین غذا برای سفر کدام است؟!
برخی از متخصصان تغذیه بر این باورند، با توجه به اینکه در شرایط کرونایی به سر میبریم، تغذیه در ایام نوروز بویژه در مسافرت از اهمیت زیادی برخوردار است و همه باید با پیروی از مصرف غذاهای سالم سعی کنند تا در این ایام بیمار نشده و کام سفر را با تلخی تجربه نکنند.
متخصصان تغذیه میگویند: این روزها با روند کاهشی موارد مرگ و میر و ابتلا به کرونا، امکان بیشتری برای سفرهای نوروزی ایجاد شده، اما تهیه و مصرف مواد غذایی در کنار رعایت شیوه نامههای بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ضروری است.
تغذیه مناسب یکی از مهمترین عوامل پیشگیری از ابتلا به کرونا است و ۱۹ عامل خطر مرگ در جهان، ۱۰ فاکتور مرتبط با تغذیه است و بیش از ۵۰ درصد عوامل مرگ، ریشه در تغذیه دارد.
برخی از متخصصان تغذیه بر این باورند، با توجه به اینکه در شرایط کرونایی به سر میبریم، تغذیه در ایام نوروز بویژه در مسافرت از اهمیت زیادی برخوردار است و همه باید با پیروی از مصرف غذاهای سالم سعی کنند تا در این ایام بیمار نشده و کام سفر را با تلخی تجربه نکنند.
رعایت شیوه نامههای بهداشتی و تغذیه سالم از مهمترین اصول پیشگیری از ابتلا به کرونا در سفرهای نوروزی است. زهرا عبداللهی در این زمینه میگوید: از مهمترین اصول پیشگیری از ابتلا به کرونا در سفرهای نوروزی رعایت شیوه نامههای بهداشتی و تغذیه سالم است، توصیه میشود در مسافرت یک غذای ساده در منزل آماده کرده و به همراه ببرید یا به رستورانهایی که اصول بهداشتی پیشگیری از کرونا را به دقت رعایت کرده اند و از سلامت غذایی آنها نیز مطمئن هستید مراجعه کنید.
وی میافزاید: قبل از مصرف هر گونه ماده غذایی دستهای خود را با آب و صابون شستشو دهید یا با الکل ضد عفونی کرده و بعد از مصرف غذاهای سنگین و چرب و یا معده سنگین رانندگی نکنید این امر باعث خواب آلودگی راننده میشود.
عبداللهی با تاکید بر اینکه از خرید و مصرف شیر و پنیر فله و تازه خودداری شود، اظهار میدارد: از آب چشمه، رودخانه و از آب خوریهای عمومی در اماکن عمومی استفاده نشود و باقیمانده آب بطریهای را در پشت شیشه و زیر تابش نور خورشید قرار ندهید، در طول سفر از آبهای بسته بندی شده دارای پروانه ساخت و تاریخ تولید و انقضا استفاده کنید.
وی اضافه میکند: در رستورانها بهتر است از مصرف سالاد و سبزی خوردن به دلیل عدم اطمینان از شستشوی صحیح و احتمال وجود آلودگیهای انگلی و انتقال کرونا خودداری شود و در صورتی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارید آب را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانید.
وی ادامه میدهد: در صورت مصرف غذاهای کنسروی، به تاریخ مصرف آن توجه کرده و قبل از مصرف آنها را ۲۰ دقیقه بجوشانید، در صورت مصرف غذاها در رستورانها به ظاهر رستوران، وضعیت کارکنان آن و شرایط بهداشتی، رعایت شیوه نامههای مرتبط با کرونا محیط کارت بهداشت کارکنان توجه کنید.
عبداللهی میگوید: غذاهای خشک مثل کتلت و کوکو یا تخم مرغ پخته بهترین غذا در طول سفر هستند. غذایی که برای بین راه تهیه میکنید، نباید آبکی باشد، غذاهای آبکی مثل انواع خورش ها، سریعتر فاسد میشوند، چون میکربها و باکتریها در فضای باز، محیط مناسب تری برای رشد وتکثیر دارند.
زیبا کاویی متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در این زمینه میگوید: خطر ابتلا به کرونا بیشتر از غذای مصرفی به وضعیت کارکنان بخش غذا بستگی دارد برای همین بهتر است که غذای تهیه شده در خانه در سفر استفاده کنید. وی اظهار میدارد: اگر بهداشت مواد غذایی در طول سفر رعایت شود، امکان گرفتار شدن به مسمومیتهای غذایی کمتر میشود، بعضی از غذاها مستعد رشد انواع میکروبهای بیماری زا هستند غذاهایی مانند کبابها و ساندویچها که ممکن است خوب حرارت ندیده باشند.
این متخصص تغذیه میافزاید: تهیه نوبرانههای بهاری از دستفروشها همچنان امکان مسمومیتهای غذایی را بالا میبرد. اگر این نوبرانهها را خریدید ابتدا به صورت کامل آنها را بشویید و سپس مصرف کنید. کاوه یی خاطرنشان میکند: رعایت اصول تغذیه صحیح، خودداری از پرخوری و بد خوری را در نظر داشته باشید. از جمله مصرف غذاهای پرچرب، خیلی شیرین یا شور را از برنامه غذایی خود کنار بگذارید و مراقب باشید با پرخوری وزنتان در طی سفر و تعطیلات بالا نرود.
نکات کلیدی تغذیه در سفرهای نوروزی
به گزارش دانشگاه علوم پزشکی کاشان رعایت توجه به نکات زیر نیز توصیه میشود:
- غذاهایی را که با خود به سفر میبرید نیم پز نکنید، یا از همان اول غذا را کامل بپزید یا اینکه در مقصد اقدام به پخت آن کنید.
-ساندویچ را از قبل آماده نکنید، زیرا وجود گوجه فرنگی، کاهو یا خیارشور سبب مرطوب شدن ماده اصلی ساندویچ میشود و رشد میکروبها را سرعت میبخشد.
- در صورت امکان لوازم شخصی مانند قاشق، چنگال و لیوان مخصوص خود را همراه داشته باشید.. با توجه به این که رطوبت زیاد، رشد و تکثیر میکروبها را بیشتر میکند، سعی کنید از غذاهای نیمه خشک با رطوبت کم استفاده کنید. مانند: عدس پلو، لوبیا پلو، ماکارونی و...
-هنگام استفاده از غذاهای محلی، ازافراد بومی راهنمایی بخواهید: استفاده ازغذاهای محلی نیاز به شناخت کیفیت آن دارد، به عنوان مثال، اگر به استانهای شمالی کشور سفر میکنید، هنگام خوردن ماهی و ... از افراد بومی راهنمایی بخواهید. چنانچه به مناطق کوهستانی مسافرت میکنید، هنگام مصرف قارچهای خوراکی طبیعی، از راهنمایی افراد بومی مجرب استفاده کنید و درغیراین صورت از خوردن قارچ به طور جدی خودداری کنید.
-نوشیدن آب یخ قرار داد شده در پارچهای پلاستیکی یا فلزی ممکن است بیماری زا باشد، به خصوص برای کودکان خردسال به هیچ وجه توصیه نمیشود. حتی نوشابههای درب بستهای که در حوضچهها نگهداری میشوند، ممکن است به صورت ثانویه، آلودگی پیدا کرده باشند.
- از مصرف بعضی از مواد غذایی مانند سالاد الویه، همبرگر، کباب کوبیده، پیاز در مکان هائی قابل اطمینان نیستند، خودداری کنید.
-از خوردن دسرهای شیرین انواع ژله بستننی، کارامل وکیک و... خودداری کنید.
-تا حد امکان از مصرف سوسیس وکالباس پرهیز کنید.
- از میوهها به عنوان میان وعده مناسب استفاده کرده و حتما" قبل از استفاده آنها را خوب شستشو دهید.
- برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب بنوشید. البته بهتر است از آبهای بسته بندی که سلامت آن مورد اطمینان است استفاده شود. در صورتی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارید آب را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانید.
-بهتر است به جای مصرف نوشابه، از دوغ و نوشیدنیهای کم کالری استفاده کنید.
-برای برطرف شدن نیاز مایعات بدن، آب بهترین نوشیدنی است، تا حد امکان از مصرف ساندیس، نوشابهها پرهیز کنید. حداقل روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان اب بنوشید.
منبع: سلامت نیوز