
فرادید| «محسن هاشمی» بیش از هر زمان دیگری تلاش دارد تا توجهها را به خود جلب کند. او که هم اکنون رئیس شورای شهر تهران و رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی را برعهده دارد، طی روزهای گذشته لیستی از کاندیداهای مد نظر تشکل حزب کارگزاران برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ارائه کرده، اما نامی از خود نبرده است. این درحالی است که دیگر اعضای این تشکل سیاسی از محسن هاشمی به عنوان جدیترین گزینه برای انتخابات پیش رو نام میبرند.
به گزارش فرادید، در لیست تازه ارائه شده محسن هاشمی نام چهرههای سیاسی اصلاح طلبی همچون سیدحسن خمینی، اسحاق جهانگیری، محمدرضا خاتمی، محمدرضا عارف، محمدجواد ظریف، علی مطهری، رضا اردکانیان، علی لاریجانی، مسعود پزشکیان، محمدجواد آذری جهرمی، محمدباقر نوبخت، سورنا ستاری، عبدالناصر همتی، علیاکبر صالحی، محمد صدر، مجید انصاری و عبدالواحد موسوی لاری؛ همچنین معصومه ابتکار و شهیندخت مولاوردی به چشم میخورد.
طبق گفته او، مذاکرات اولیه با برخی از این چهرههای صورت گرفته و قرار است که لیست کوتاهی از این اسامی در بهمن ماه ارائه شود.
البته محسن هاشمی تاکید کرده که این فهرست براساس دیدگاههای اشخاص، احزاب و جایگاه افراد در انتخابات ریاستجمهوری تهیه شده و حضور نام یک شخصیت در فهرست لزوماً به معنای اراده وی برای ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری نیست.
محسن هاشمی در حالی نامی از خود در لیست کاندیداهای ۱۴۰۰ کارگزارن سازندگی نبرده که دیگر اعضای این حزب، از او و سید حسن خمینی به عنوان گزینههای جدی کارگزاران نام میبرند.
سیدمحمود علیزاده طباطبایی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران درباره اولویتهای لیست و نگاه این تشکل سیاسی گفته " نظر مثبت شورای مرکزی حزب کارگزاران به محسن هاشمی است و اولویت اول کارگزاران، اگر سیدحسن خمینی بپذیرد، یقیناً او است.
براساس گفتههای علیزاده طباطبایی، درصورتی که سید حسن خمینی حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را نپذیرد، اولویت اول کارگزاران، محسن هاشمی است.
اعضای این تشکل سیاسی معتقدند که محسن هاشمی هم تجربه مدیریتی موفق دارد، هم رجل سیاسی است. آنها میگویند که در مجموع هاشمی همه خصوصیات یک رییس جمهور خوب را دارد.
اما محسن هاشمی به شورای مرکزی حزب کارگزاران گفته است که قصدی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ندارد. حسین مرعشی در این باره گفته که "اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری و محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران برای حضور و نامزدی در انتخابات اعلام آمادگی نکردند و تا امروز پیشنهاد حزب را نپذیرفته اند. "

محسن هاشمی در میان جزیره های اصلاح طلب شانسی دارد؟
گرچه هاشمی در حال حاضر پیشنهاد حزب کارگزاران را نپذیرفته، اما همچون سال ۱۳۹۶ و انتخابات شورای شهر تهران منتظر اجماع نهایی اصلاح طلبان است. او در طول یک سال اخیر حضورش در رسانهها را گسترش داده و در شبکههای اجتماعی در حوزههای مختلف اظهار نظر میکند.
البته محسن هاشمی در ماههای گذشته علاوه بر مسائل کرونا و شهر تهران سابقه تاختن به حسن روحانی و دولت را هم داشته است. او اواخر شهریور ماه خطاب به روحانی نوشته بود: "این روزها همزمانی چالشهای تحریم، تورم، بیکاری، رکود و کرونا موجب پدیده بحرانزا در اقتصاد شده است. در چنین شرایطی مردم انتظار حل مشکلات را دارند. اما متاسفانه هر زمان مسئولان درباره گشایش مشکلات صحبت کردهاند، برای مردم جنبه جوک و شوخی داشته است."
با این وجود کنشهای اخیر او، نشان از نگاه جدی محسن هاشمی به انتخابات ریاست جمهوری دارد. حتی برخی از سیاسیون این موضوع را تایید کرده اند. چنانچه قدرتعلی، نماینده احزاب ملی در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب در مورد دیدارش با محسن هاشمی میگوید که او گفت که تصمیمی برای شرکت در انتخابات ۱۴۰۰ ندارد، اما به نظرات احزاب و تشکلها، شخصیتهای سیاسی و مردم عزیز احترام میگذارم."
در هر حال او یک بار شانس سرلیستی اصلاح طلبان را در انتخابات شورای شهر تهران داشته است. اما حالا و پس از انتخابات مجلس یازدهم همه چیز در اردوگاه اصلاح طلبان تغییر کرده است. بخشی از اصلاح طلبان معتقدند که با توجه به کاهش مشارکت نباید لیستی ارائه کرد. این دسته میگویند که اصلاح طلبان همچون انتخابات مجلس یازدهم نباید در انتخابات ریاست جمهوری حضور پیدا کنند.
اما بخشی دیگر از احزاب این اردوگاه معتقدند که با توجه به پیروزی جو بایدن و مطرح شدن موضوع بازگشت به برجام انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ رقابتی خواهد بود و در این میان شانس اصلاح طلبان افزایش یافته است.
عده دیگری هم نگران رد صلاحیتها از سوی شورای نگهبان هستند. آنها معتقدند باید گزینهای ارائه کرد که هم مردم را پای صندوقهای رای بیاورد و هم صلاحیت او از سوی شورای نگهبان تایید شود. با این حال تنها حزب کارگزاران سازندگی به محسن هاشمی اقبال نشان داده و دیگر احزاب نگاهی خاکستری به او دارند و منتظر جلسات شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان هستند.
در صورت برگزاری جلسات شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان و در صورت پذیرفتن کاندیداتوری از سوی محمدجواد ظریف، اسحاق جهانگیری و سیدحسن خمینی شرایط برای محسن هاشمی سخت خواهد شد.
احزاب اصلاح طلب چه تصمیمی دارند؟
در حال حاضر که شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان بیش از هر زمان دیگر منفعل است. احزاب این اردوگاه به شکل جزیرهای برای انتخابات ریاست جمهوری فعالیت میکنند. بررسیها نشان میدهد که علاوه بر حزب کارگزاران سازندگی، حزب اعتماد ملی و اتحاد ملت نیز به شکل جداگانه برای انتخابات ریاست جمهوری فعالیت میکنند و البته گزینههای خودشان را دارند.
در این میان حزب اتحاد ملت آب پاکی را روی دست شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان ریخته و اعلام کرده که با کاندیدای خودشان در انتخابات حاضر میشوند. با این حال سیدمحمدرضا خاتمی، محسن فراهانی و سیدمحمد صدر و مصطفی معین گزینههایی هستند که در صورت کاندیدا شدن مورد حمایت حزب اتحاد هستند.
از طرفی حزب اعتماد ملی هم علاوه بر لیست ۲۰ نفری حزب کارگزاران سازندگی گزینههای جدی دیگری را مد نظر ندارد. اما تاکنون نام آنها را به صورت علنی منتشر نکرده است. اسماعیل گرامی مقدم سخنگوی این تشکل سیاسی گفته است که "این ۲۰ نفری که هاشمی نام برده است، شخصیتهای محترم و قابلی برای ریاست جمهوری بوده و حتما "شخصیتهای دیگری" هم هستند که هنوز دارند سبک و سنگین میکنند، افرادی هم سراغ آنان رفتند، ولی پاسخی ندادند. "
او در مورد اهمیت تایید صلاحیت کاندیدهای نهایی از سوی شورای نگهبان گفته است که "چهرههایی در میان این افراد نام برده شده هستند که تایید صلاحیت میشوند، اما چهرههای دیگری هم هستند که در این لیست نبوده، اما افراد محترم و اصلاح طلبی هستند که قطعا آنان هم در آینده ممکن است، حضورشان جدیتر باشد"