
فرادید| حجت الاسلام محمدحسن راستگو صبح روز گذشته به دلیل عارضه قلبی دار فانی را وداع گفت. او سالهای بسیاری مدیریت مرکز مربی کودکان در حوزه علمیه را بر عهده داشت. همچنین، راستگو به مدت ۳۵ سال برنامههای متعدد تلویزیونی را برای برای کودکان اجرا میکرد. بسیاری از دهه شصتیها آموزشهای دینی و قرآنی او را به خوبی به خاطر میآورند.
به گزارش فرادید، حجت الاسلام راستگو از کارشناسان مسائل کودک و نوجوان، یکشنبه دوم آذر ماه سال جاری در سن ۶۷ سالگی، در قم درگذشت. ظهر دوشنبه مراسم تشییع حجت الاسلام راستگو درقم برگزار شد. با این حال، سه شنبه چهارم آذر ماه ساعت ۹ صبح مراسم نماز و طواف در حرم امام رضا (ع) و مراسم خاکسپاری او، در محل خواجه ربیع برگزار میشود.
حجت الاسلام راستگو مبتکر برنامه ویژه تعلیم و تربیت کودکان ونوجوانان به صورت کلاس، اردو، دروس کلاسیک برای مربیان پرورشی، مراکز تربیت معلم و حوزههای علمیه و صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران بوده است. به همین دلیل، او محبوبیت فراوانی در میان خانوادهها داشت.
همچنین، حجت الاسلام راستگو در دهها کشور آسیایی، آفریقایی و اروپایی به اجرای برنامه پرداختهاست. او تحقیقات بسیاری را در زمینههای عقاید، تعلیم و تربیت، روانشناسی، اخلاق، احکام، تاریخ، قصص قرآن، قصص کودکان ونوجوانان، مشاوره و راهنمایی، تفسیر قرآن، مسائل اجتماعی، ادبیات عرب، ادبیات فارسی، شعر و برنامه ریزی درسی انجام داده بود.
حجت الاسلام حسین حقیقت، مسئول مرکز آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم در گفتگو با رسانهها ضمن عرض تسلیت برای درگذشت حجت الاسلام راستگو گفته بود "ایشان نزدیک به نیم قرن فعالیت تربیتی کودک و نوجوان را برعهده داشتتند و اولین مبلغ دینی در عرصه کودک و نوجوان بودند که فعالیتشان را قبل از انقلاب اسلامی آغاز کردند."
همچنین او گفته بود "حجت الاسلام راستگو بعد از انقلاب در صداوسیما حضور پیدا و برنامههای جذابی را در این زمینه تولید کردند که برای کودکان آن دوره به یادگار مانده است. آقای راستگو هم در قم و هم در سایر شهرستانها طلبههای بسیاری را آموزش دادند. بیش از ۷ هزار طلبه مرد و زن در سراسر کشور تحت تعلیم ایشان بودند که هر کدام به نوبه خودشان در این عرصه فعال هستند."
حقیقت بیان کرد "یکی از شادیهای ایشان این بود که توانستند میان حوزه علمیه و نسل کودک و نوجوان ارتباط برقرار کنند. البته آقای راستگو علاوه بر تلویزیون، در مدارس نیز حضور فعالی داشتند و فرقی برایشان نمیکرد که این فعالیت در منطقه یک تهران یا در یکی از روستاهای دورافتاده استان هرمزگان یا سیستان و بلوچستان باشد."
او ادامه داد "حجت الاسلام راستگو معمولا قبل و بعد از تدریس در قم همیشه در سفر بودند؛ آن هم در زمانی که وسایل نقلیه همانند این روزها فراهم نبود. البته در ماههای اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا فعالیتشان کمتر شده بود."

زندگی و زمانه حجت الاسلام والمسلمین "محمدحسن راستگو"
حجت الاسلام محمد حسن راستگو زادهی سال ۱۳۳۲، در شهر مشهد است. او روحانی و فارغالتحصیل سطح خارج حوزه علمیه قم بوده که بعد از انقلاب با برنامههای آموزشی و سرگرمی دینی و انقلاب برای کودکان و نوجوانان بسیار مشهور شده بود.
حجت الاسلام راستگو از سال ۱۳۴۳، که ۱۱ سال داشت قصه گویی را از مدرسه برای دوستانش شروع کرده بود. او سال ۱۳۵۰ بعد از ورود به حوزه، این کار را در مساجد انجام میداد. راستگو پس از انقلاب اسلامی ایران فعالیتهایش را جدیتر از قبل با برگزاری اردوهایی به نام "سبزه" و فعالیت در کانون توحید ادامه داده بود. او به عنوان مربی به معلمان آموزش میداد تا بتوانند تدریس انجام دهند.
راستگو از اوایل سال ۱۳۵۸ به دلیل روابط نزدیکی که با آیت الله بهشتی داشت وارد تلویزیون شد و از سال ۱۳۵۹ مدیریت تربیت مدرس و مرکز تبلیغات اسلامی را بر عهده گرفت. به دلیل وجود تنها دو شبکه در صدا و سیما و به دلیل حضور در برنامههای آموزش دینی برای بچهها و قصه گویی و طنز، خیلی زود به شهرت رسید.
حجت الاسلام محمد حسن راستگو در کنار برنامه سازی از سال ۶۷ تا ۶۹ در کمیته انقلاب اسلامی حضور داشت و مدیریت مبارزه با منکرات کل کشور را برعهده داشت. از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۲ نیز در سازمان پژوهش، در نگارش کتب درسی فعالیت میکرد.
از دیگر مسئولیتهای حجت الاسلام راستگو میتوان به مدیریت تربیت مربی تدریس برنامهریزی و مرکز تبلیغات اسلامی مرکز مدیری سال ۱۳۵۹؛ عضو، کارشناس، محقق سازمان پژوهشی و برنامهریزی کتابهای درسی از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۲؛ مدیریت مبارزه با منکرات کل کشور و مشاور فرهنگی فرماندهی کل، کمیته انقلاب اسلامی از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۹ اشاره کرد.
همچنین، او محقق، کارشناس، برنامهریز، مجری و صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۲، عضو بررسی کتاب کودک و نوجوانان اداره کل ارشاد اسلامی قم سال ۱۳۸۲؛ همکاری با مجله تخصصی کودک یاری "شهرزاد" را بر عهده داشته است.
حجت الاسلام راستگو سابقه تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی قم، دانشکده اصول دین و دانشکده قم را دارد. همچنین، او فعالیتهای مختلفی با نهادیهای انقلابی و فرهنگی داشته است. راستگو سال دوم دبیرستان بود که وارد حوزه علمیه مشهد شد و سپس برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم رفت.

واکنشها نسبت به مرگ حجت الاسلام "محمدحسن راستگو"
با درگذشت حجت الاسلام راستگو، روحانی و پژوهشگر فقه و اصول و تعلیم و تربیت، جمعی از روحانیون و شخصیتها ومقامات کشوری در پیامهایی جداگانه فقدان این عالم فرزانه را تسلیت گفته بودند.
حسن روحانی، با ارسال پیامی درگذشت حجت الاسلام راستگو را تسلیت گفته و نوشته بود "درگذشت حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن راستگو، خدمتگزار نام آشنا و پرتلاش عرصه دین و رسانه کشور، باعث تأثر و تألم خاطر شد. این روحانی با اخلاص و دلسوز، سالیان متمادی با تهیه و اجرای برنامههای آموزنده و جذاب در حوزه تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان، خدمات ارزندهای ارائه کرد که یاد و نام او را زنده نگه خواهد داشت. اینجانب این ضایعه را به حوزههای علمیه، عموم علاقهمندان و به ویژه خانواده محترم آن مرحوم تسلیت میگویم و از درگاه خداوند بزرگ برای ایشان رحمت و مغفرت الهی و همجواری با صالحان و برای بازماندگان صبر و سلامتی مسألت دارم.
سید حسن خمینی طی ارسال پیام تسلیت گفته بود "با تأثر فراوان خبر درگذشت برادر گرامی، حجت الاسلام والمسلمین شیخ محمدحسن راستگو رحمت الله علیه را شنیدیم. ایشان از ارادتمندان با اخلاص و پاک سیرت حضرت امام خمینی (س) و خدمتگزاران خلاق، صاحب نظر و پر تلاش حوزه تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان و عضو مؤثر شورای فرهنگی آستان مقدس امام خمینی (س) بودند. از خدای متعال برای این فقید سعید علو درجات و برای بازماندگان ایشان صبر و اجر مسئلت دارم و سلامت همسر گرامی شان را که متأسفانه براثر بیماری کرونا بستری هستند از خداوند خواستارم. "
اعرافی مدیر حوزههای علمیه درگذشت حجت الاسلام راستگو را تسلیت گفته و نوشت "درگذشت فاضل ارجمند و مربی برجسته و صاحب سبک و ابتکار مرحوم حجت الاسلام آقای حاج شیخ محمد حسن راستگو مایه تاثر و تالم فراوان شد. آن روحانی پاک و وارسته عمری را با زهد و بندگی حق و عشق به پیامبر (ص) و خاندان پاک وی بویژه سالار شهیدان (ع) سپری کرد و همواره در تبلیغ دین بویژه برای قشر کودک و نوجوان و تربیت مبلغ و مربی کودک و خدمت به مردم کوشا بود و همچنین در دوران انقلاب و دفاع مقدس، منشا خدمات ارزشمند اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زیادی بوده است. این مصیبت را به علاقمندان، دوستان، همه بازماندگان بویژه خانواده گرامی آن مرحوم تسلیت میگویم وعلو درجات آن سعید فقید و شکیبائی و پاداش الهی را برای بازماندگان محترم مسألت دارم.
محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش طی انتشار پستی در صفحه توئیتری خود نوشت "معلمی تمامعیار، خلاق، نوآور، هنرمند، دلسوز، محبوب و بسیار پر تلاش به دیدار خدا شتافت. مرحوم راستگو را از سالهای قبل از پیروزی انقلاب میشناختم او در آموزش کودکان و نوجوانان سرآمد و صاحبسبک بود. فقدانش سنگین و غمبار است. خدایش رحمت کناد و با معلمان بزرگ الهی محشور فرماید. "
علی بخشیزاده، معاون صدای رسانهملی با انتشار پیامی درگذشت حجتالاسلام محمدحسن راستگو را تسلیت گفته و نوشت "راستگویی که همیشه راست میگفت چه زیبا این کلام الهی را به راستی یادآور شد که: «کل من علیها فان»، طلبهای که هنرمندانه و با ابتکار عمل، تبلیغ راستترین راستیهای زندگی را به زبان ساده برای آیندهسازان ایران اسلامی، با استفاده از قدرت رسانه آموزش داد و آنها را با تعالیم حیاتبخش اسلام ناب تربیت کرد، امروز با رحلتش دلهای همه کودکان و نوجوانان دیروز را متأثر کرد. اینجانب رحلت آن مرحوم را به خانواده و تمامی علاقهمندان ایشان تسلیت گفته و برای روح آن عزیز سفر کرده، علو درجات و حشر با ارواح طیبه صالحان و ائمهاطهار علیهمالسلام را مسئلت دارم.
در این میان رئیس دولت اصلاحات نیز در پیام تسلیتی گفته است "درگذشت انسان آگاه و صمیمی حجت الاسلام جناب محمد حسن راستگو رحمت الله علیه خسارتی است بزرگ و موجب تأسف فراوان. این روحانی روشنبین میکوشید با نگاهی سرشار از زیبایی به دین بنگرد و آن را به گونهای عرضه کند که دلپذیر باشد و بخصوص دل و دیده و ذهن پاک کودکان و نوجوانان را جذب کند. او گرچه بر قدرت نبود، ولی از هضم شدن در آن به هر قیمتی پرهیز داشت. آزادانه زیست و مشتاقانه به دیدار معبود شتافت. مصیبت درگذشت این روحانی بزرگوار را به همه آنان که زندگی برای انسان را زیبا و برخوردار میدانند و میخواهند بهخصوص با خاندان محترم و همه دوستان و بستگان او تسلیت میگویم و از خداوند منانا برای این فقید سعید آمرزش و آرامش و رحمت الهی و برای بازماندگان معزز ایشان صبر و اجر و سلامتی مسألت میکنم.