فرادید| کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر دو تابعیتی و استاد مطالعات اسلامی در دانشگاه ملبورن استرالیا است. او پاییز سال ۱۳۹۷ به اتهام جاسوسی بازداشت شد و دستگاه قضایی حکم ۱۰ سال زندان برایش صادر کرده بود. گیلبرت در دیماه ۹۸ و ماهها پس از بازداشت، با نوشتن نامهای به نخستوزیر استرالیا، خواهان اقدام و تلاش دولت کشورش برای آزادی خود شد.
به گزارش فرادید، روزهای گذشته کایلی مور گیلبرت پس از گذراندن ۲ سال از ۱۰ سال محکومیتش در زندان قرچک ورامین و زندان اوین، در جریان یک مبادله با سه ایرانی زندانی در تایلند آزاد شد.
گیلبرت تابستان ۱۳۹۷، به دعوت دانشگاه الزهرا و دانشگاه ادیان و مذاهب قم برای شرکت در هفتمین همایش "شیعهشناسی" به ایران سفر کرد. پس از شرکت در این همایش و هنگام بازگشت به کشورش در فرودگاه بینالمللی امام خمینی بازداشت شد.
اسامی ایرانیهایی که با کایلی مور گیلبرت مبادله شدهاند، "سعید مرادی"، "محمد خزایی" و "مسعود صداقتزاده" اعلام شده است. این سه نفر از سال ۱۳۹۰ در تایلند زندانی بودند.
کایلی مور گیلبرت کیست؟
کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر مطالعات خاورمیانه و اسلامشناسی و شهروند استرالیایی_بریتانیایی است. او تز دکترایش را درباره اعتراضهای شیعیان بحرین و با عنوان "اکثریت به حاشیهراندهشده" نوشته بود. او در سال ۹۷ برای شرکت در کنفرانسی به ایران سفر کرد و هنگام بازگشت در فرودگاه تهران بازداشت شد.
مور گیلبرت ۵ آذر ماه سال جاری از زندان آزاد شد و به کشورش بازگشت. او در بیانیهای، که وزارت خارجه استرالیا از طرفش منتشر کرده، از آزادی خود ابراز خوشحالی کرده و گفته "حمایتهایی که در دوران حبس از او شده برایش یک دنیا ارزش داشت". مور گیلبرت گفته با احساسی تلخ و شیرین ایران را ترک کرده است.
مور گیلبرت دانشآموخته دانشگاه کمبریج و استاد مطالعات اسلام در دانشگاه ملبورن استرالیا است که به جرم جاسوسی برای رژیم صهیونیستی در دادگاه بدوی به ده سال حبس محکوم شده بود. او به حکم صادر شده در دستگاه قضائی اعتراض کرده بود، اما نتوانست در دادگاه تجدید نظر از خود رفع اتهام کند و به این ترتیب قضات دادگاه تجدید نظر اعتراض وی را نپذیرفته و حکم صادره برای وی قطعی شده بود.
براساس گزارش ها، مور گیلبرت پدرش یهودی است و از طرف سرویس اطلاعاتی انگلیس (MI ۶) به مرکز چند منظوره هرتزلیا معرفی میشود. مور گیلبرت دوره آموزش نظامی را در پادگان گادنای رژیم صهیونیستی گذرانده و بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ نیز آموزش زبان عبری را در دانشگاه حیفا فرا میگیرد.
همچنین، گفته شده " این تبعه استرلیایی-انگلیسی در سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ در دیدار با افسری در کشور بحرین ابلاغ مأموریت حضور در ایران را دریافت میکند و در سال ۲۰۱۷ با پوشش علمی و تحقیقاتی پیرامون موضوع «رابطه ایران با شیعیان بحرین پس از بیداری اسلامی» وارد ایران شده بود."
بر اساس گفتههای رسانه ها، گیلبرت اقدام به عکس برداری از اماکن مذهبی قم و شهر ری تحت عنوان توریست کرده تا حضور خود در ایران را عادی جلوه دهد و در این مدت سعی کرده خود را به مبارزان بحرینی نزدیک کند. برخی از رسانهها عنوان کرده بودند "از جمله مأموریتهای مور گیلبرت جمع آوری اطلاعات گروههای نزدیک به محور مقاومت در سوریه و دسترسی به اطلاعات نظامی و اقتصادی ایران و جبهه مقاومت بوده است. "
در دورانی که وی در زندان دوران محکومیت خود را سپری میکرد برخی از رسانههای غربی ادعا کردند کایلی مور گیلبرت در زندان ورامین خودکشی کرده است که پایگاه اطلاعرسانی ستاد حقوق بشر طی گزارشی با رد این شایعه، اعلام کرد کایلی مور گیلبرت در زندان مانند سایر زندانیان از خدمات درمانی بهرهمند است و امکانات لازم نیز در اختیار او هست؛ برای مثال کتب جهت مطالعه در اختیار دارد و هر زمان که درخواست کند، کتب مورد نیاز او تأمین و به او ارائه خواهد شد.
لیندال ساکس، سفیر استرالیا در تهران با خانم مور گیلبرت در زندان قرچک ملاقات کرده بود. وزارت خارجه استرالیا پس از این ملاقات اعلام کرده بود که حال خانم مور گیلبرت خوب بوده و به غذا، امکانات پزشکی و دارویی و کتاب دسترسی داشته است.
از سوی دیگر روابط عمومی اداره کل زندانهای استان تهران با تکذیب خبر رسانههای غربی، بر حفظ سلامتی کامل مددجویان فارغ از هر گونه ملیت، دین، زبان و قومیت بدون هیچ تبعیضی تاکید نموده و اعلام کرد که این امر را جزو اولویتهای اقداماتش میداند.
