فرادید| در حالی که شرایط کرونا بسیاری از جشنوارههای معتبر خارجی را، چون کن، ونیز و... مختل کرده و سبب شد این رویدادهای مهم سینمایی جهان با تاخیر و یا در شرایطی متفاوت از سالهای گذشته برگزار بشوند، آکادمی اسکار هم پیشتر اعلام کرده بود با دوماه تاخیر این فستیوال جهانی مهم سینمایی را برگزار میکند؛ و همین فرصت بیشتری را در اختیار نشریات مختلف قرار داده تا بتوانند با دقت به بررسی فیلمهای انتخابی بپردازند. در هفتههای اخیر هم لیستهایی از نامزدهای احتمالی در بخشهای متنوع از جمله بازیگری زن و مرد، کارگردانی، بهترین فیلم... را ارائه بدهند.
به گزارش فرادید؛ اکنون نیز مجلهی معتبر ورایتی لیست ۱۰ شانس برتر جوایز نود و سومین دوره جوایز سینمایی اسکار در بخش فیلم غیرانگلیسی زبان را اعلام کرده که در میان آنها نام فیلم «خورشید» ساخته مجید مجیدی نیز دیده میشود. این نشریه به تازگی «خورشید» را در ردیف ۱۰ فیلم دوم از نظر داشتن شانس برای گلدن گلوب هم جای داده بودند.
فیلم خورشید که جایگاه نهم را در میان این لیست دارد در سال جاری توانست در جشنوارهی مهمی، چون ونیز نامزد شیر طلایی بهترین فیلم بشود و جایزه فانوس جادویی بخش جنبی جشنواره فیلم ونیز را کسب کند. همچنین جایزه مارچلو ماسترویانی (بهترین بازیگر نوظهور جشنواره) به روح الله زمانی بازیگر نوجوان اهدا شد.
فیلم خورشید که به مسئله کودکان کار میپردازد، همین عنوانها برایش کافیاست تا یکی از مدعیان پرقدرت جایزه اسکار غیرانگلیسی زبان باشد، اما در این لیست فیلمهای مهم دیگری، چون «یک دور دیگر» ساخته توماس وینتربرگ از دانمارک به عنوان اولین شماره این لیست وجود دارد که امسال توانسته برنده ۱۱ جایزه، از جمله جایزه بهترین فیلم جشنواره لندن و ۱۳ مرتبه نامزد دریافت جایزههای معتبر بشود و امتیازها و نقدهای خوشایندی از منتقدان و وبسایتهای معتبر بگیرد. در این شرایط باید منتظر بود و دید که آیا آکادمی مسئلهای، چون کودکان کار، قهرمانان کودک کنشمندی که انعطاف بسیاری در جلوه داستان خورشید داشتهاند، برایش اهمیت دارد یا داستان چهار معلمی که در رکود میانسالی قرار دارند و فرضیهای خاص را مورد آزمایش قرار میدهند.
هر چند اهمیت موضوع تنها یک بخش از فاکتورهای مهم برای انتخاب فیلم برگزیده این بخش است، ولی با توجه به روند و سیاستی که آکادمی اسکار در سالهای اخیر پیش گرفته و در حرکتی غیرمنتظره سال گذشته (۲۰۲۰) فیلم غیرانگلیسی زبان «انگل» از بونگ جون هو را در بیشتر رشتهها (برنده بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه غیراقتباسی، و بهترین فیلم بینالمللی) اعلام کرد، نشان از اهمیت مسائل طبقاتی و موضوعات مرتبط به آسیا در آکادمی دارد و این شانس را برای کشورهای آسیایی و مسائلی که در فیلمهایشان به آن میپردازند بیشتر میکند.
حال به ترتیب معرفی کوتاهی داریم از فیلمهایی که در لیست ۱۰ شانس برتر مجله ورایتی برای جایزه فیلم غیرانگلیسی زبان اسکار قرار داده شدهاند.

۱- «یک دور دیگر/Another Round» ساخته توماس وینتربرگ محصول دانمارک، که دربارهی چهار معلم دبیرستانی و دوست است که در بحران میانسالی قرارگرفتهاند، آنها یک تئوری را به آزمایش میگذارند. براساس این تئوری، نگه داشتن میزان الکل خون در سطحی ثابت و مشخص باعث بهبود زندگیشان خواهد شد و اما این تئوری معضلی را در زندگی خصوصیشان به بار میآورد.
این فیلم برگ برندهای به نام «مدس نیکلسن» را دارد که بسیاری معتقدند این فیلم یکی از شاهکارهای عمر بازیگری نیکلسن است. دانمارک تا کنون ۵۷ فیلم تاکنون به اسکار معرفی کرده که از میان آنها ۱۲ بار نامزدی اسکار را کسب کرده و ۳ بار آن را بردهاست.

۲- «من دیگر اینجا نخواهم بود/Im No Longer Here» ساخته فرناندو فریاس از مکزیک، این فیلم روی یک نوجوان متمرکز میشود که رهبر یک گروه گانگستری در شهر مونتری مکزیک است. این گروه پس از درگیری با یک گروه کارتل مجبور میشود این شهر را به مقصد نیویورک ترک کند. مکزیک تا کنون ۹ بار در بخش بین المللی اسکار و تنها یک بار در این بخش موفق به کسب جایزه شده که آن هم به فیلم «رما» ساخته آلفونسو کوارن در سال ۲۰۱۸ باز میگردد.

۳- «دو نفر از ما/
Two of us» ساخته فیلیپو منگتی از فرانسه است. این درام درباره دو زن بازنشسته است که سالها با هم دوست بودهاند. اما مجموعهای از رویدادها آنها را با اشک از هم دور میکند. فرانسه یکی از موفقترین کشورها در رقابت اسکار کشور تاکنون ۶۶ بار در رقابت اسکار حضور داشته، و ۴۰ بار نامزدی اسکار را کسب کرده و ۱۲ بار هم جایزه اسکار را به خانه برده است.

۴- «خواهر کوچک من/My little sister» ساخته استفانی چوآت و ورونیک ریموند از سوییس روایتگر داستان برادر و خواهری است که ابتلای یکی از آنها به بیماری سرطان، روابطشان را دوباره پیوند میزند. این کشور ۴۷ فیلم تاکنون به اسکار معرفی کرده و ۵ بار نامزد اسکار شده، ۲ بار این جایزه را از آن خود کرده است.

۵- «شب پادشاهان/
Night of the Kings» ساخته فیلیپ لاکوته از ساحل عاج، داستان یک جیب بر جوان را در اولین شب حضور در (MACA)، یکی از زندانهای اصلی آبیدجان، بزرگترین شهر ساحل عاج دنبال میکند؛ که باید برای دیگر زندانیان قصه بگوید.

۶- «رفقای عزیز/Dear friends» ساخته آن دری کونچالفسکی از روسیه داستان واقعی کارگرانی است که در سال ۱۹۶۲ در شهری در شوروی سابق، به دلیل اعتصاب با گلولههای ارتش کشته میشوند. این فیلم در هفتاد و هفتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم ونیز توانست جایزه ویژه هیئت داوران را از آن خود کند. این کشور در مجموع ۲۷ بار در اسکار حضور داشته و ۷ بار نامزدی اسکار را کسب کرده و یک بار نیز جایزه را برده است.

۷- «کجا بودی آیدا؟/?Quo vadis, Aida?/
Where have you been Aida» فیلم جنگی درام به نویسندگی و کارگردانی یاسمیلا ژبانیچ از بوسنی و هرزگوین درباره نسلکشی صربها در سال ۱۹۹۵ در بوسنی است. ژبانیچ تا کنون توانسته جایزه بهترین فیلم و جایزه بهترین فیلم صلح را از پنجاه و ششمین جشنواره فیلم برلین برای اولین فیلمش با عنوان «راز اسما» در سال ۲۰۰۶ دریافت کند. کشور بوسنی توانسته ۱۹ بار در رقابت اسکار شرکت کند که تنها یک بار نامزد اسکار شده و همان یک بار هم جایزه برده است.

۸- «یک خورشید/
A sun» ساخته چانگ مونگ-هونگ از تایوان جزییاتی تاثیرگذار از یک خانواده چهار نفره را تصویر میکند که پسر کوچکترشان به بازداشتگاه نوجوانان فرستاده شده است. این فیلم در جشنواره بینالمللی فیلم تورنتو سال پیش برای اولین بار به نمایش درآمده بود. تایوان تاکنون ۲ بار به اسکار راه پیدا کرده که هر دو بار موفق به نامزدی اسکار هم شده و یکبار هم با فیلم «ببر خیزان، اژدهای پنهان» آنگلی موفق به کسب جایزه بهترین فیلم خارجی زبان در هفتادو سومین دوره اسکار در سال ۲۰۰۰ شد.

۹- «خورشید/Sun Children» ساخته مجید مجیدی از ایران به مسئله کودکان کار میپردازد. داستان فیلم داستان نوجوانی به اسم علی است که از طرف یک مرد به دنبال یک زیرخاکی میرود. ایران تا کنون ۲۵ فیلم به اسکار معرفی کرده که ۳ بار توانسته نامزد جایزه اسکار بشود که از این سه بار، یکبار آن متعلق به فیلم «بچههای آسمان» مجیدی است و ۲ بار برد جایزه اسکار متعلق به اصغر فرهادی است.

۱۰- «شارلاتان/
Charlatan» ساخته آگنسکا هالند از جمهوری چک که در جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد داستان واقعی کسی را روایت میکند که در تمام عمرش در تلاش بود بیماریها را با استفاده از گیاهان درمانی، بهبود ببخشد. این کشور تاکنون ۲۶ بار فیلمی به اسکار معرفی کرده است؛ که از میان آنها ۳ بار نامزدی اسکار را کسب کرده و یک بار این جایزه را برده است.
نود و سومین مراسم جوایز اسکار با توجه به شرایط ویروس کرونا و همچنین مجالی برای همهگیری واکسن آن با دوماه تاخیر در تاریخ ۲۵ آوریل ۲۰۲۱ (۵ اردیبهشت ۱۴۰۰) در زمانی مناسب قرار است برگزار بشود. این مراسم در ایالات متحده از شبکه تلویزیونی شرکت پخش رسانهای آمریکا (اِیبی سی) به صورت زنده پخش خواهد شد؛ که امیدواریم مجیدی بتواند در این رقابت مهم اینبار مجسمهی اسکار را با خورشید به خانه بیاورد.