
فرادید| درحالی که خبر عدم موفقیت ماهواره بر سیمرغ در قرار دادن ماهواره ظفر در مدار رسانهای شد؛ خبر آزمایش ماهواره بر جدیدی به نام ذوالجناح در سراسر دنیا منتشر شد. ماهواره بر ذوالجناح توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده و با سوخت جامد کار میکند. براساس گزارش ها، ذوالجناح در اولین مأموریت خود ماهوارهای با وزن حداکثر ۲۲۰ کیلوگرم را در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری قرار میدهد.
به گزارش فرادید، چندی پیش نخستین پرتاب تحقیقاتی ماهوارهبر ترکیبی ذوالجناح با هدف تست زیرمداری با دستیابی به فناوری قدرتمندترین موتور سوخت امد انجام شده بود. پرتاب موفقآمیز ماهوارهبر ترکیبی ذوالجناح در رسانههای داخلی و رسانههای خارجی بازتاب گستردهای به همراه داشت.
سیداحمد حسینی سخنگوی فضایی وزارت دفاع در برنامه تلویزیونی «چرخ» که از شبکه چهار صدا و سیما پخش میشود؛ درباره این ماهواره بر گفته بود: «ماهوارهبر ذوالجناح در قالب پروژهای با نام حضرت فاطمه الزهرا (ع) اجرا شد. این پرتاب اولین پرتاب ماهوارهبر ترکیبی ذوالجناح بود. منظور از ترکیبی، ترکیبی از سوخت جامد و مایع است. ما در ماهوارهبر ذوالجناح برای اولین بار از سوخت جامد استفاده کردیم. با این پرتاب برای نخستینبار قدرتمندترین موتور سوخت جامد به پرواز درآمد و با این پرتاب به قویترین موتور سوخت جامد دست پیدا کردیم. ماهوارهبر در مرحله اول و دوم از سوخت جامع و در مرحله سوم از سوخت مایع استفاده میکند.»
او افزود: «ایده استفاده از سوخت جامد و ساخت ماهوارهبر ترکیبی ذوالجناح به صورت جدی حدود دو سه سال پیش مطرح شد. در این مدت کار جهادی بزرگی انجام شد. من از دوستانی که در این زمینه گمنامانه فعالیت دارند، تشکر میکنم. مدیریت جهادی در این پروژه شکل گرفت. موتور ماهوارهبر ذوالجناح نسبت به تمامی موتورها حتی موتورهای نظامی قدرتمندترین موتور سوخت جامد است. قابلیت ارتقا حدود صد تُن را دارد.»
سخنگوی فضایی وزارت دفاع میگوید که «با ماهوارهبر ذوالجناح میتوانیم ۱۰ ماهواره مکعبی را در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری قرار بدهیم. در طراحی ماهوارهبر ذوالجناح و دیگر ماهوارهبرها به این قابلیت رسیدیم تا چند ماهواره را ببریم. طول ماهوارهبر ۲۵ متر و نیم طولش است و حدود ۵۲ تُن وزن دارد. یک و نیم متر قطر مرحله اول و دوم و یک متر و ۲۵ سانتی قطر مرحله سوم است. تراست ۷۵ تن از آن گرفتهایم که قابلیت ارتقاء تا ۱۰۰ تن را هم دارد که این موضوع برای اولین بار در موتورهای سوخت جامد است.»
حسینی در پاسخ به سوالی که درباره استفاده از سوخت مایع در مرحله پایانی ماهوارهبر ذوالجناح شد، اعلام کرد: «در مراحل بالایی ما نیاز به زمان سوزشهای بالایی داریم، در ذوالجناح ۳۰۰ ثانیه به بالا پرواز داریم، کنترل پذیری و دقت تزریق ماهواره به مدار نیز با استفاده از سوخت مایع بیشتر میشود.
ویژگیهای ماهواره بر ذوالجناح
ماهواره بر «ذوالجناح» در حقیقت یک سامانه سه مرحلهای دارد، دو مرحله اول آن از سوخت جامد بهره برده و مرحله نهایی آن از سوخت مایع بهره میبرد. توجه به شکل موشک در زمان تست، مشخص میکند که آزمایش انجام شده ماهواره بر ذوالجناح ظاهرا یک مرحله از سه مرحله مورد نظر بوده؛ چراکه در این مرحله سیستم پیشران به مدت ۷۰ ثانیه فعال بوده و توانسته است به ارتفاع ۱۵ کیلومتری نیز برسد.
قدرت یا تراست مرحله اول و دوم این ماهواره که سوخت جامد هستند هر کدام ۷۴ تن بوده که تراست میتواند به ۱۰۰ تن برسد. قطر موتورهای سوخت جامد مرحله اول و دوم در ماهواره بر ذوالجناح که قدرتمندترین پیشران سوخت جامد در کل کشور تا به اینجا است، ۱.۵ متر و قطر مرحله سوم ۱.۲۵ متر است. طول این ماهواره بر در حالت کامل ۲۵.۵ متر و وزن آن نیز ۵۲ تن است و میتواند یک ماهواره به وزن ۲۲۰ کیلوگرم یا مجموعه چند پرتابه به وزن نهایی ۲۲۰ کیلوگرم را تا مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین برساند.
یکی از نکات مهم قابل ذکر درباره ماهواره بر «ذوالجناح»، شلیک آن روی پرتابگر متحرک بود و این یعنی محل پرتاب آن صرفا محدود به یک نقطه مشخص همچون محدوده استان سمنان به عنوان یکی از پایگاههای اصلی پرتاب فضایی کشور نخواهد بود. ذوالجناح میتواند از نقاط دیگر کشور به ویژه منطقه جنوب شرق و سواحل مکران نیز پرتاب شود.
نکته دیگر این است که این ماهواره بر از موتور مشابه در دو مرحله اول خود استفاده می کند؛ این به این معناست که پیشران دو مرحله اول ذوالجناح از نظر طول و قطر مشابه بوده و فقط نازل مرحله دوم متفاوت با مرحله اول و متناسب با ارتفاع عملیاتی مربوط طراحی شده است.
این کار باعث کاهش هزینه و زمان توسعه محصول و نیز افزایش قابلیت اطمینان خواهد شد، هر چند که نسبت به یک طراحی اختصاصی برای ارتفاع مذکور ممکن است کمتر بهینه باشد. مرحله اول ذوالجناح فاقد بالک بوده، ولی در مرحله دوم چهار بالک پایدارساز کوچک نصب شده است.
سیداحمد حسینی سخنگوی وزارت دفاع به ویژگیهای ماهواره بر ذوالجناح اشاره کرد و گفت: «از ویژگیهای ذوالجناح این است که نیازی به پایگاه پرتاب ثابت ندارد و میتواند به صورت متحرک پرتاب شود. امروز بحث منظومهسازی با استفاده از ماهوارههای سبک بسیار متداول است، منظومه سازی در فضا لازمهاش این است که از زوایای میل مداری متفاوت بتوانیم پرتاب را انجام دهیم که این کار با ذوالجناح امکان پذیر است. موتورهای سرمازا را در صنایع داخلی دنبال میکنیم و در آینده هم موتور بهمن را برای تناژهای بالای موتور سرمازا خواهیم داشت.»
این مقام مسئول معتقد است که «این ماهواره بر سه مرحلهای که از نظر ویژگیهای فنی قابل رقابت با ماهواره برهای روز دنیا است، دارای دو مرحله پیشرانش جامد و یک مرحله با پیشرانش مایع است و توانایی حمل ماهواره تا وزن ۲۲۰ کیلو گرم در مدار ۵۰۰ کیلو متری را داراست. از مهمترین دستاورهای این آزمایش فضایی، دستیابی به قدرتمندترین موتور سوخت جامد کشور با تراست بیش از ۷۵۰ تن و صحه گذاری سایر فناوریهای جدید به کار رفته در این محصول است.»
حسینی تصریح کرد: این ماهوارهبر پس از تستهای تحقیقاتی و تثبیت فناوری، آمادگی قرار دادن ماهوارههای عملیاتی را در مدار خواهد داشت و از ویژگیهای اصلی آن، کاهش هزینهها و افزایش سرعت دستیابی به اهداف بوده و با توجه به قابلیت پرتاب از سکوی متحرک، امکان قرار دادن ماهواره در مدار خورشید آهنگ فراهم میشود که قابلیتهای خاصی برای ماهواره سنجشی به ارمغان میآورد. در این ماهواره بر، قدرتمندترین موتور سوخت جامد کشورمان مورد استفاده قرار گرفته است.
وی افزود: با این پرتاب به قویترین موتور سوخت جامد در حوزه فضایی دست پیدا کردیم؛ مرحله اول و دوم این ماهواره بر سوخت جامد است و مرحله سوم سوخت مایع است. سوخت جامد عمدتا در مراحل اول پرواز ماهوارهبر استفاده میشود چراکه انرژی زیادی را در یک بازه زمانی کم به ما میدهد. در مرحله یک ماهوارهبر ماهواره بر ذوالجناح حدود ۷۰ ثانیه عملکرد دارد و ما را به ارتفاع ۱۵ کیلومتری میرساند و در این ارتفاع بوستر جدا میشود.
از کاربردهای دیگر این ماهواره بر میتوان به «اولین ماهوارهبر ایرانی با سوخت جامد در مرحله اول»، «اولین ماهوارهبر با دو پیشران مشابه در مراحل اول و دوم»، «دومین ماهوارهبر سه مرحلهای کشور»، «دومین ماهوارهبر ترکیبی کشور»، «دومین ماهوارهبر رده وزن محموله بالاتر از ۲۰۰ کیلوگرم»، «دومین ماهوارهبر بدون نیاز به سکوی ثابت و در نتیجه به سادگی قابل پرتاب از عرضهای جغرافیایی تا جنوب کشور»، «دارای قویترین پیشران سوخت جامد رسانهای شده ساخت کشور»، «۴ برابر کردن توان حمل محموله نسبت به سفیر-۱ با دو برابر شدن وزن ماهوارهبر» و «استفاده از مرحله دوم سفیر-۱ به عنوان مرحله سوم که در ۱۲ سال گذشته به خوبی آزمایش و تثبیت شده و چندین مأموریت کاملاً موفق را در کارنامه خود دارد» اشاره کرد.

واکنش رسانههای خارجی نسبت به پرتاب ماهواره بر ذوالجناح
پرتاب ماهواره بر ذوالجناح با موفقیت انجام شد و این موفقیت سبب نگرانی بسیاری از کشورهای خارجی شده است. با رسانهای شدن خبر آزمایش ذوالجناح، رسانههای خارجی نیز به نشر این خبر پرداختند. نشریه آمریکایی فوربس در این باره نوشت: «موشک فضایی جدید ایران میتواند تلاش دولت بایدن برای کند کردن یا معکوس کردن کار ایران در مورد سلاحهای هستهای را پیچیده کند.»
رویترز درباره نگرانی آمریکا از دست یابی ایران به چنین فناوری بزرگی نوشت: «ایران اعلام کرد که برای دستیابی به قدرتمندترین موتور موشکی خود، یک پرتابگر ماهواره را با موفقیت آزمایش کرده؛ آمریکا دشمن دیرینه ایران، نگران است که چنین فناوری بالستیک دوربرد برای قرار دادن ماهوارهها در مدار، بتواند برای پرتاب کلاهک هستهای مورد استفاده قرار گیرد.»
رادیو فردا نیز با اشاره به اقدامات فضایی ایران نوشت: «پرتاب ماهوارهبر ترکیبی ذوالجناح، نخستین اقدام مهم فضایی ایران در ۱۲ روزی است که دولت بایدن در واشنگتن سر کار آمده است.»
یورونیوز به توافق هستهای میان ایران و آمریکا اشاره و اعلام داشت: «آزمایش موشک ماهوارهبر ذوالجناح در شرایطی انجام میشود که با ورود جو بایدن به کاخ سفید گمانهزنیها درباره توافق هستهای و موشکی با ایران بالا گرفته است.»
رادیو فرانسه درباره برنامه اتمی ایران اظهار نظر کرده و نوشته بود: آنچه حکومت ایران آزمایش موشکهای ماهواره بر مینامد جزءاساسی از توسعۀ موشکهای بالستیکی و قاره پیمای این کشور است که به موازت برنامه اتمی ایران برای ساختن کلاهکهای اتمی دنبال میشود.