در ماه رمضان چه بخوریم که کمتر تشنه شویم؟

در ماه رمضان چه بخوریم که کمتر تشنه شویم؟

همزمان شدن ماه رمضان با فصل گرم تابستان تشنگی و کاهش آب بدن در طول روزه داری را تشدید می کند. در این ایام استفاده از بعضی گیاهان که خاصیت عطش زدایی دارند می تواند بسیار مفید باشد.
کد خبر: ۱۹۲۱۰
بازدید : ۱۷۹۹
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۸
همزمان شدن ماه رمضان با فصل گرم تابستان تشنگی و کاهش آب بدن در طول روزه داری را تشدید می کند. در این ایام استفاده از بعضی گیاهان که خاصیت عطش زدایی دارند می تواند بسیار مفید باشد.

یكی از مسائلی كه در ماه مبارك رمضان به خصوص زمانی كه این ماه در فصول گرم تابستان قرارمی‌گیرد، بیشتر به چشم می‌خورد، عطش و تشنگی است. برای كاهش این موضوع می‌توان از بعضی گیاهان و یا گیاهان دارویی استفاده نمود كه در زیر به برخی از آنها كه در دسترس بوده و خوراكی می‌باشند اشاره می‌شود.

تخم شربتی

تخم شربتی دانه‌های ریز و سیاهرنگی است كه از گیاه ریحان به دست می‌آید. بر روی دانه‌های تخم شربتی نیز موسیلاژ (لعاب) قرار گرفته است. این دانه‌‌ها وقتی داخل آب قرار می‌گیرند سریعاً متورم می‌شوند و مقدار زیادی آب را جذب می‌كنند. تخم شربتی از قدیم به عنوان خنكی، لینت‌بخش و رفع التهابات دستگاه مجاری ادرار مصرف می‌شده است.

برای مصرف این دانه‌ها (دقیقاً شبیه به تهیه شربت خاكشی) می‌توان مقداری از این دانه‌ها را در آب و یا آب و یخ قرار داد و می‌توان مقدار كمی شكر نیز به آن اضافه نمود. این مخلوط باید چندین ساعت به حال خود باقی بماند تا دانه‌ها خیس بخورند و سپس می‌توان از آن به عنوان رفع عطش و تشنگی و برای جبران كمبود آب از دست رفته بدن استفاده كرد.

اضافه می‌نماید كه برگ‌های گیاه ریحان كه به عنوان سبزی خوراكی از استفاده زیادی در جهان برخوردار است، دارای خواص و اثرات بسیار مهم و ارزشمندی است كه می‌توان به بعضی از آنها از جمله اثرات ضددرد، ضد آلزایمر، آنتی‌اكسیدان، مقوی معده، خواب‌آور، آرام‌بخش، تقویت‌كننده قوای جنسی، ضدنفخ، ضدسرطان، هضم‌كننده غذا، ضدمیكروب، قائده‌آور و خلط‌آور اشاره نمود.

لیموترش و آبلیمو

لیموترش یكی از پر مصرف‌ترین مركبات در جهان است. آبلیمو كه حاصل این میوه است از قدیم و به خصوص جهت تهیه شربت‌ها و سالاد و در مواد غذایی به وفور مصرف می‌شده است. با توجه به مواد مهمی كه در آب لیمو وجود دارد، دارای خواص بسیار باارزش است.

یكی از غنی‌ترین منابع ویتامین C آبلیمو است (در هر صد گرم آبلیمو 40 تا 50 میلی‌گرم ویتامین C وجود دارد). ویتامین C عامل بالابرنده ایمنی بدن، دارای خاصیت ضد اكسیدان قوی، ضدخونریزی در بعضی نقاط بدن از جمله لثه بوده و از همه مهم‌تر باعث جذب آهن مواد غذایی به خون می شود.

این ویتامین در بدن انسان قابل ساخت نیست و باید توسط منابع آن از جمله مركبات به بدن برسد. آبلیمو دارای اثر ضدعطش و گرمازدگی است، ولی چون نمی‌توان آن را به طور مستقیم مصرف كرد، باید حتماً با غذاها و یا به صورت سالاد یا شربت مصرف شود. یكی از بهترین شربت‌ها شربت آبلیمو است كه در فصول و مناطق گرم بسیار لازم و مورد استفاده است. آبلیمو دارای خواص ضد سموم بدن می‌باشد و از این نظر نیز دارای اهمیت است.

مهم‌ترین اثراتی كه برای آبلیمو تاكنون بطور علمی گزارش شده است، شامل اثرات ضدشكنندگی عروق موئین، اثر ضد سم تریاك، اثر ضد سم بعضی سموم، ضد ورم، ضد تب، ضد كمبود ویتامین C، كاهش چربی و كلسترول خون، جلوگیری از واریس، كمك به تسكین سرماخوردگی و ضد سرطان می‌باشد.

اضافه می‌نماید مصرف مستقیم آبلیمو و به مقدار زیاد می‌‌تواند اثر مخرب بر روی مینای دندان بگذارد و باید آن را به صورت رقیق شده مصرف نمود.

 مرزه

 مرزه یكی از سبزی‌های خوراكی است كه دارای مزه تند و بوی مطبوع است. این گیاه از قدیم به عنوان سبزی خوراكی و یا ادویه به عنوان طعم و مزه و معطركننده‌ مورد استفاده زیادی در جهان بوده است. مرزه از قدیم در اروپا به عنوان ضد تشنگی و به خصوص در افراد مبتلا به مرض قند مورد استفاده بوده است.

این گیاه را می‌توان به هر دو صورت تازه و خشك (در ادویه‌جات) مصرف نمود. در بعضی از كشورها از تنتور و یا چای كیسه‌ای مرزه استفاده می‌كنند. مهم‌ترین خواصی كه تاكنون در مورد مرزه مطالعه و تایید شده است عبارتند از: اثرات ضددرد، ضدآرتریت، ضد میكروب قوی، ضد سرطان، ضد ترشح ادرار، آنتی‌اكسیدان، ضد نفخ و اسپاسم، هضم‌كننده غذا، خلط آور، ضد التهاب و ضدویروس تبخال. از تخم مرزه در طب سنتی به عنوان برطرف‌كننده دردها‌ی عضلانی و روماتیسم استفاده می‌كنند.

لیموعمانی

لیمو عمانی كه حاصل خشك شده نوعی لیموترش است از مصرف بالایی در جهان و ایران برخوردار است و خواصی شبیه به آبلیمو دارد. همچنین برای آرامش بیشتر و جلوگیری از استرس در ماه مبارك رمضان می‌توان از دم‌كرده مخلوط لیموعمانی و گل گاو زبان به همراه كمی نبات كه محصولی خوش‌عطر و طعم و مطبوع می‌باشد استفاده نمود.

برای این كار می‌توان یك قاشق غذاخوری پر گل گاو زبان را به همراه خردشده یك لیموعمانی با دو لیوان آب جوش مخلوط نموده و حدود 10 تا 20 گرم نبات به آن اضافه نمود. این مخلوط را لازم است حدود 15 تا 20 دقیقه روی كتری یا بخار گذاشته و سپس آن را صاف و مصرف نمود.

می‌توان هر روز همین میزان را و به خصوص شب هنگام برای داشتن خوابی آرام و آرامش روز بعد استفاده كرد. توصیه می‌شود از زیاده‌روی در مصرف آن خودداری گردد، چون ممكن است باعث كاهش فشار خون در بعضی افراد شود. لازم به ذكر است جهت تلخ نشدن این محلول باید حتماً دانه‌های لیمو را جدا كرده و دور انداخت.

خاكشی

خاكشی گیاه دارویی شناخته شده‌ای است كه از قدیم در طب سنتی به عنوان رفع گرمازدگی و ضداسهال مورد مصرف بوده است. بر روی دانه‌های خاكشی تركیباتی به نام موسیلاژ وجود دارند كه در فارسی به لعاب مشهور هستند. این اجسام می‌توانند چندین برابر وزن خود آب جذب نموده و متورم شوند، در حقیقت این تركیبات می‌توانند به عنوان نگهدارنده آب در بدن باشند، لذا می‌توان از مخلوط خاكشی در آب و به خصوص آب سرد یا آب همراه با تكه‌های یخ استفاده نمود.

بعضی به این مخلوط كمی شكر نیز اضافه می‌كنند و در حقیقت نوعی شربت به نام شربت خاكشی تهیه می‌كنند كه برای رفع عطش و گرمازدگی به خصوص در مناطق و فصول گرم و یا در مسافرت به این نواحی توصیه می‌شود.  اضافه می‌نماید در طب عامیانه از خاكشی به عنوان ادرارآور، تب‌بر، رفع التهاب كلیه، اشتهاآور، مقوی معده و رفع سوء‌هاضمه استفاده می‌نمایند.

منبع: زندگی آنلاین
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
نگاه