باید و نبایدهای تغذیه ای برای فشار خون بالا

باید و نبایدهای تغذیه ای برای فشار خون بالا

باید و نبایدهای تغذیه ای برای فشار خون بالا؛ گزارش‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان می‌دهد در ایران حداقل ۴۰ درصد و در برخی مناطق تا ۶۰ درصد از مردم از بیماری فشار خون خود اطلاع ندارند و اکنون ۲۷ درصد از افراد بالای ۱۸ سال فشار خون ۱۴ بالای ۹ دارند. یک‌سوم کسانی که ۴۵ تا ۵۰ سال دارند و نیمی از افرادی که ۵۰ تا ۶۴ سال دارند و در سنین ۶۵ تا ۶۹ سال ۶۰ درصد و بالای ۷۰ سال نیز ۶۴ درصد یعنی دوسوم آن‌ها فشار خون بالا دارند.
کد خبر: ۸۴۶۵۳
بازدید : ۱۸۵۹
۲۴ تير ۱۴۰۰ - ۰۰:۲۲
باید و نبایدهای تغذیه ای برای فشار خون بالا
 
فرادیدفشار خون بالا از مهم‌ترین عوامل خطر مرگ‌ومیر و بیماری‌زایی ایرانیان در ۱۰ سال اخیر بوده است. میزان مرگ‌ومیر‌های منتسب به این بیماری ۵۵ درصد افزایش یافته و شیوع آن افزایش سه برابری داشته است.

گزارش‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان می‌دهد در ایران حداقل ۴۰ درصد و در برخی مناطق تا ۶۰ درصد از مردم از بیماری فشار خون خود اطلاع ندارند و اکنون ۲۷ درصد از افراد بالای ۱۸ سال فشار خون ۱۴ بالای ۹ دارند. یک‌سوم کسانی که ۴۵ تا ۵۰ سال دارند و نیمی از افرادی که ۵۰ تا ۶۴ سال دارند و در سنین ۶۵ تا ۶۹ سال ۶۰ درصد و بالای ۷۰ سال نیز ۶۴ درصد یعنی دوسوم آن‌ها فشار خون بالا دارند.

بهترین و آسان‌ترین راه مقابله با فشار خون بالا استفاده از رژیم غذایی مناسب بدون استفاده از داروی مکمل و ... است که می‌تواند به صورت موفقیت‌آمیز فشار خون بالا را کاهش دهد.

به‌طور خلاصه در رژیم کاهش فشار خون فرد به استفاده کمتر از نمک و سدیم تشویق می‌شود. البته این برنامه همراه با دریافت مواد مغذی و مفید دیگر برای متعادل کردن فشار خون مثل پتاسیم،  کلسیم و منیزیم خواهد بود.
 

مصرف چه غذاهایی فشار خون بالا را کنترل می کند؟

  • خوردن خوراکی هایی با چربی ، نمک و کالری کم
  • استفاده از سبزیجات و گیاهان
  • استفاده از سرکه و آبلیمو بجای سس های پرکالری
  • مصرف روغن و کره به مقدار کم
  •  مصرف سرشیر و شیر با چربی یک درصد
  •  ماست
  • ماست یونانی
  •  گوشت بدون چربی
  •  مرغ و بوقلمون بدون پوست
  • غلات آماده کم نمک
  • پنیر های کم نمک و کم چربی
  • میوه های تازه ، منجمد و کمپوتی بدون اضافه کردن نمک
  • سبزیجات تازه و حتی منجمد بدون نمک
  • سبزیجات سرشار از پتاسیم
  • برنج ساده ، پاستا و سیب زمینی
  • دانه های کم نمک مانند تخمه کدو و آفتاب گردان
  • اجیل های بی نمک که سرشار از مواد معدنی هستند.

باید و نبایدهای تغذیه ای برای فشار خون بالا

چه غذاهایی را نباید مصرف کرد ؟

  • کره و مارگارین
  • سس های سالاد
  • گوشت های پرچربی
  • تمام محصولات لبنی پرچرب
  • غذاهای سرخ کردنی
  • میان وعده های نمکی
  • سوپ های کنسروی

 

 نمک و فشار خون بالا 

نمک‌ها منبع اصلی سدیم هستند. سدیم یک ماده معدنی است که بطور طبیعی در غذا‌ها وجود دارد و باعث افزایش فشار خون می‌شود. سدیم انواع متفاوتی دارد، یک نمونه از آن مونوسدیم گلوتامات است که در غذا‌های چینی رایج می‌باشد.  

هنگامی که نمک به مقدار زیاد مصرف شود بدن مجبور می‌شود آب بیشتری را برای شستشوی این نمک‌ها درخواست کند و همین امر سبب افزایش فشار خون شده و آب اضافه بر قلب و رک‌ها تنش وارد خواهد کرد.  

طبق توصیه انجمن قلب و عروق، روزانه نباید بیش از ۱۵۰۰ میلی گرم سدیم (یک قاشق چای خوری حدود ۲۴۰۰ میلی گرم سدیم دارد) مصرف کرد.

باید و نبایدهای تغذیه ای برای فشار خون بالا

چه غذاهایی رابرای پیشگیری از فشار خون بالا نباید مصرف کرد ؟ 

مرغ:

به مرغ‌های پرورشی حین پروسه رشد آب نمک تزریق می‌شود و در حقیقت مرغ به یک منبع پنهان سدیم تبدیل می‌شود. یک عدد سینه مرغ بدون پوست با وزن ۱۱۳ گرم حاوی ۴۰-۳۳۰ میلی گرم می‌باشد.

گوشت‌های سودا شده:

گوشت گاو و ژامبون منبع سدیم هستند. به طوری که در هر ۵ تکه حدود ۱۰۰۰ میلی گرم سدیم وجود دارد که نزدیک به نیمی از میزان مجاز نمک مصرفی روزانه می‌باشد.  

ساندویچ:

بطور متوسط یک ساندویچ ژامبون به همراه نان گندم سبوس دار، مایونز و پنیر چدار حدود ۱۱۳۱ میلی گرم سدیم را دارا است. در حقیقت هیچ یک از اجزای ساندویچ دوستدار فشار خون نیستند.  

نان ها:

یک تکه نان گندم صد درصد ارگانیک سدیمی برابر با ۲۲ تکه چیپس سیب زمینی را دارد. نان‌های مخمر از قبیل: نان‌های رُلی، شیرینی و ساندویچی حاوی بیشترین سدیم هستند و اگر در کنار سوپ و یا خورش‌ها مصرف شوند میزان سدیم آن‌ها افزایش خواهد یافت.
باید و نبایدهای تغذیه ای برای فشار خون بالا

بهترین نان برای فشار خون بالا :

به گفته‌ی متخصصان تغذیه بهترین نان برای افرادی که فشار خون بالا دارند نان سنگک و بربری‌هایی است که نسبت به نان لواش و تافتون نمک کمتری دارند.  

سوپ‌های کنسرو شده:

یک فنجان سوپ کنسروی حدود ۱۰۰-۹۴۰ میلی گرم سدیم دارد.  

نوشیدنی‌های شیرین:

واضح است که نوشابه سرشار از کالری است علاوه براین یک قاشق غذاخوری از این نوشیدنی‌ها می‌تواند سبب افزایش فشار خون شود حتی اگر ۲-۳ قاشق چای خوری از شیرینی آن‌ها نیز کم شود باز هم باعث افزایش فشار خون خواهند شد.  

غذا‌های رستوران و فست فود:

بهتر است مصرف این غذا‌ها را تا حد زیادی کاهش داد، زیرا ۷۱ درصد از سدیم دریافتی بدن از رستوران‌ها نشات می‌گیرد. افرادی که فست فود مصرف می‌کنند ۶ برابر بیش از آنچه که تصور کنند سدیم مصرف خواهند کرد.  

غذا‌ها و سبزیجات منجمد:

این غذا‌های منجمد بمب سدیم هستند حتی اگر نام مشهوری داشته باشند. قبل از خرید به برچسب محصول دقت کنید و چنانچه کم‌تر از ۶۰۰ میلی گرم سدیم داشت خریداری کرده و تنها در یک وعده مصرف کنید.  

سس‌ها و چاشنی‌ها:

سدیم در چربی‌ها پنهان است. سس‌ها و چاشنی‌های بسته بندی شده سرشار از چربی‌های اشباع، قند و سدیم هستند؛ بنابراین بهتر است بیش از یک قاشق غذاخوری در هر وعده استفاده نشود.  

پیتزا:

تنها یک برش از پیتزای پپرونی بیشتر از نصف مقدار مجاز سدیم مصرفی روزانه را داراست.  

میان وعده‌های نمکی:

میان وعده هایی، چون چیپس، چوب شور،  پاپ کورن، بیسکویت‌های ترد و اسنک‌ها حاوی مقادیر بالایی سدیم هستند. بهتر است میان وعده‌هایی که برچسب آن‌ها اطلاع از میزان کمتر از ۱۴۰ میلی گرم سدیم می‌دهد را مصرف کنید.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
نگاه
تازه‌‌ترین عناوین
اول مرغ بود یا تخم مرغ؟
پاسخ علمی به یک سوال فلسفی؛

اول مرغ بود یا تخم مرغ؟

تصاویر/ روس‌ها ۱۵۰ سال پیش این شکلی بودند
پُرتره‌های قرن ۱۹ سن پترزبورگ

تصاویر/ روس‌ها ۱۵۰ سال پیش این شکلی بودند