غذاهایی که دندان پزشکان مصرف میکنند!
غذاهایی که جویدن آنها طول میکشد، مثل هویج، سیب و خیار یک مکانیسم پاکسازی پلاکهای دندانی مزاحم دارند. در واقع فرایند جویدن منجر به متلاشی شدن پلاکهای دندانی میشود
کد خبر :
۹۱۷۹۹
بازدید :
۱۰۰۶۴
این نکته ثابت شده است که پلاکهای دندان منجر به آسیب به مینای دندان و همچنین خطر ابتلا به بیماریهای پریودنتال و تشکیل حفرههای دندانی میشوند.
با این حال تحقیقات مختلف روی یافتن مواد غذایی خاص که برای حفظ سلامت دهان و دندان مفیدند، متمرکز شده است. در این میان و بنا به تاکید محققان دانشگاه ایلینوی در شیکاگو ۸ گزینه موثر دندان پسند از شامل موارد زیر است:
غذاهای ترد: غذاهایی که جویدن آنها طول میکشد، مثل هویج، سیب و خیار یک مکانیسم پاکسازی پلاکهای دندانی مزاحم دارند. در واقع فرایند جویدن منجر به متلاشی شدن پلاکهای دندانی میشود.غذاهای غنی از ویتامین و مواد معدنی: غذاهای غنی از کلسیم مانند پنیر، بادام و سبزیجات برگ دار و غذاهای غنی از فسفر مانند گوشت، تخم مرغ و ماهی میتواند مینای دندان را مستحکم و سالم نگه دارد. در عوض غذاها و نوشابههای اسیدی ممکن است باعث ایجاد خوردگیهای کوچک مینای دندان شوند. کلسیم و فسفر به رسوب مجدد مواد معدنی در این خوردگیها و ترمیم آنها کمک میکند.
چای: ترکیبات موجود در چای سیاه و سبز به نام پلی فنول منجر به کند کردن رشد باکتریهای مرتبط با حفرههای دندانی و بیماری لثه میشود.
محققان آمریکایی دریافته اند که افرادی که دهان خود را ۱۰ بار در روز به مدت یک دقیقه با چای سیاه یا سفید شستشو میدهند، تجمع پلاک کمتری را در دهان خود نسبت به کسانی که دندانهایشان را با آب شستشو میدهند، تجربه میکنند. به گفته محققان بخصوص چای سیاه منجر به رفع بوی بد دهان از طریق سرکوب باکتریها نیز میشود.
پنیر: پژوهشهای منتشر شده در مجله دندان پزشکی آمریکا نشان میدهد افراد ۱۲ تا ۱۵ سالهای که از پنیر چدار به طور مرتب استفاده میکنند، کمتر دچار اسید در دهان نسبت به کسانی میشوند که ماست بدون قند یا یک لیوان شیر میخورند. پنیر حتی منجر به خنثی کردن اسید و در نهایت جلوگیری از تشکیل پلاک میشود و آنهم با افزایش تولید بزاق.
کشمش: کشمش یک منبع غنی از فیتوکمیکالها یا مواد شیمیایی گیاهی است که منجر به از بین بردن باکتریهای مسئول حفرههای دندانی میشود. برخی دیگر از ترکیبات کشمش نیز از رشد باکتریهای مرتبط با بیماریهای لثه پیشگیری میکنند.
آدامس بدون قند: پس از غذا خوردن یک آدامس بدون قند بجوید. جویدن آدامس باعث تحریک ترشح بزاق میشود، و برخی از باکتریها را میزداید. بدون قند بودن آدامس هم مهم است، باکتریها برای تولید پلاک به سوکروز یا قند معمولی نیاز دارند.
شیر: یک بررسی توسط محققان آمریکایی نشان داد که نوشیدن یک لیوان شیر پس از خوردن آب نباتهای شیرین میزان اسید در دهان را بیش از نوشیدن آب یا آب سیب کاهش میدهد. به گفته پژوهشگران شیر برخی از اسیدهای تولید شده در پلاک باکتریایی را خنثی میکند.
پنیر: پژوهشهای منتشر شده در مجله دندان پزشکی آمریکا نشان میدهد افراد ۱۲ تا ۱۵ سالهای که از پنیر چدار به طور مرتب استفاده میکنند، کمتر دچار اسید در دهان نسبت به کسانی میشوند که ماست بدون قند یا یک لیوان شیر میخورند. پنیر حتی منجر به خنثی کردن اسید و در نهایت جلوگیری از تشکیل پلاک میشود و آنهم با افزایش تولید بزاق.
کشمش: کشمش یک منبع غنی از فیتوکمیکالها یا مواد شیمیایی گیاهی است که منجر به از بین بردن باکتریهای مسئول حفرههای دندانی میشود. برخی دیگر از ترکیبات کشمش نیز از رشد باکتریهای مرتبط با بیماریهای لثه پیشگیری میکنند.
آدامس بدون قند: پس از غذا خوردن یک آدامس بدون قند بجوید. جویدن آدامس باعث تحریک ترشح بزاق میشود، و برخی از باکتریها را میزداید. بدون قند بودن آدامس هم مهم است، باکتریها برای تولید پلاک به سوکروز یا قند معمولی نیاز دارند.
شیر: یک بررسی توسط محققان آمریکایی نشان داد که نوشیدن یک لیوان شیر پس از خوردن آب نباتهای شیرین میزان اسید در دهان را بیش از نوشیدن آب یا آب سیب کاهش میدهد. به گفته پژوهشگران شیر برخی از اسیدهای تولید شده در پلاک باکتریایی را خنثی میکند.
اما اضافه کردن شیر به غلات آماده ممکن است همین سودمندی را نداشته باشد. شیر در این صورت حالتی شربت مانند و شیرین پیدا میکند که برای دندان خوب نیست.
قره قاط: این میوه مانند چای حاوی پلی فنول هاست که ممکن است مانع از چسبیدن پلک به دندان شوند، و خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهند. البته برخی از فراوردههای آماده قره قاط حاوی قند افزوده شده هم هستند که ممکن است منافع بالقوه آنها برای دندان را کاهش دهند.
قره قاط: این میوه مانند چای حاوی پلی فنول هاست که ممکن است مانع از چسبیدن پلک به دندان شوند، و خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهند. البته برخی از فراوردههای آماده قره قاط حاوی قند افزوده شده هم هستند که ممکن است منافع بالقوه آنها برای دندان را کاهش دهند.
۰