طرز تهیه رشته پلو مخصوص شب عید؛ دستور پختی که همیشه جواب می دهد!

یکی از بهترین غذاها برای شام شب عید، رشته پلو است که در این مطلب طرز تهیه آن را می آموزید.
رشته پلو غذایی سنتی و خوش رنگ است که سفره شما را جذاب و زیبا میکند. این غذا را میتوانید به تنهایی یا همراه با مخلفات ویژه مانند گوشت قلقلی و کشمش سرو کنید. برخیها رشته پلو را با تکههای مرغ سرو مینمایند. در این مقاله از زرچین طرز تهیه رشته پلو را شرح خواهیم داد.
مواد اولیه لازم برای رشته پلو چیست؟
یکی از بهترین غذاها برای شام شب عید، رشته پلو است که لیست مواد اولیه اصلی رشته پلو، در زیر آورده شده است. در کنار تهیه این غذای خوشمزه برای شام شب عید امسال، بهتر است یکی از انواع پروبیوتیکهای طبیعی مانند شور کلم یا ماست را برای همراهی با غذا در خانه تهیه کنید.
مواد اولیه |
مقدار برای ۴ نفر |
مقدار برای ۶ نفر |
برنج |
۳ پیمانه |
۴.۵ پیمانه |
رشته پلویی |
۱ پیمانه |
۱.۵ پیمانه |
کره یا روغن |
۲ قاشق غذاخوری |
۳ قاشق غذاخوری |
زعفران دمکرده |
۲ قاشق غذاخوری |
۳ قاشق غذاخوری |
نمک |
به مقدار لازم |
به مقدار لازم |
دارچین (اختیاری) |
۱ قاشق چایخوری |
۱.۵ قاشق چایخوری |
افزودن مواد زیر به رشته پلو اختیاری است و آن را بسیار مجلسی و خوشطعم میکند:
مواد اولیه |
مقدار برای ۴ نفر |
مقدار برای ۶ نفر |
گوشت قلقلی (گوشت چرخکرده + پیاز + ادویه) |
۳۰۰ گرم |
۴۵۰ گرم |
خرما (هستهگرفته و خلال شده) |
۸ عدد |
۱۲ عدد |
کشمش پلویی (تفتدادهشده) |
نصف پیمانه |
سه چهارم پیمانه |
خلال بادام یا پسته (برای تزیین) |
به مقدار لازم |
به مقدار لازم |
مرغ پخته و خرد شده در صورت تمایل به سرو غذا با مرغ |
۳۰۰ گرم |
۵۰۰ گرم |
طرز تهیه رشته پلو مجلسی و خوشمزه
برای پخت یک رشته پلو خوشمزه با ظاهری جذاب، مراحل زیر را طی کنید.
مرحله اول: آماده سازی برنج
- برنج را در کاسه بریزید و چند بار با آب سرد بشویید، باید آب آن شفاف شود.
- حالا برنج را با مقدار کافی آب و نمک خیس کنید. معمولا یک قاشق چایخوری نمک کافی است.
- برنج باید یک تا دو ساعت خیس بخورد.
مرحله دوم: پخت برنج و رشته پلویی
- در یک قابلمه بزرگ آب بریزید و آب را جوش بیاورید.
- سپس 1 قاشق چایخوری نمک به آب اضافه کنید.
- برنج را در آب جوش بریزید. اجازه دهید 5 تا 10 دقیقه بجوشد و نیمپز شود.
- در ۲ دقیقه آخر، رشته پلویی را اضافه کنید تا رشتهها نرم گردند.
- برنج و رشته را آبکش کنید.
- مخلوط را با آب ولرم بشویید تا نشاسته اضافی آن برود.
مرحله سوم: دم کردن رشته پلو
- در یک قابلمه، روغن یا کره را گرم کنید.
- در ته قابلمه نان، سیبزمینی یا برنج زعفرانی بریزید.
- مخلوط برنج و رشته را روی تهدیگ بریزید و با ته قاشق چند سوراخ روی آن ایجاد نمایید.
- حالا زعفران دمکرده را روی برنج بریزید.
- سپس ۲ قاشق روغن یا کره آبشده روی آن بپاشید.
- در قابلمه را بگذارید. اجازه دهید ابتدا ۵ دقیقه روی حرارت متوسط بپزد.
- در ادامه حرارت را کم کنید. غذا باید ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بپزد.
مرحله چهارم تهیه مخلفات روی پلو (اختیاری)
عید سال 1404 با ماه رمضان مصادف شده است. به همین دلیل پیشنهاد میشود مخلفات رشته پلو را تهیه کنید تا از فواید خرما در ماه رمضان بهرهمند شوید. برای تهیه مخلفات، باید مراحل زیر را طی کنید.
- گوشت چرخکرده را با پیاز رندهشده، نمک، فلفل و کمی دارچین مخلوط کنید و 10 دقیقه ورز دهید.
- مخلوط را 30 دقیقه در یخچال بگذارید.
- سپس گوشت را به شکل توپهای کوچک در بیاورید و قلقلی کنید.
- سپس گوشتها را در روغن سرخ نمایید. اگر از مرغ استفاده میکنید، مرغها را در این مرحله تفت دهید. مرغ باید از قبل پخته شده و به قطعات کوچک تقسیم شود.
- حالا کشمش را در کمی روغن تفت دهید تا نرم شود.
- خرماها را نصف کنید و هسته آنها را بگیرید.
- خرماها را نیز مدتی در روغن تفت دهید.
مرحله پنجم: سرو رشته پلو
- هرگاه برنج دم کشید، آن را در دیس بریزید.
- گوشت قلقلی یا مرغ، کشمش، خرما و خلال پسته یا بادام را روی برنج بریزید.
- میتوانید رشته پلو را با ماست، سالاد یا ترشی سرو کنید. یکی از ترشیهای خوشمزه، ترشی بادمجان است.
میتوانید در صورت تمایل رشته پلو را با ماهیچه سرو نمایید.
اشتباهات رایج در تهیه رشته پلو، چرا رشته ها خمیر می شوند؟
- خمیر شدن برنج و رشته: رشته را در ۲ دقیقه آخر پخت برنج اضافه کنید تا فقط نرم شود و بیش از حد نپزد.
- خشک یا سفت شدن پلو: از مقدار کافی روغن یا کره استفاده کنید. حرارت زیر قابلمه را بعد از ۵ دقیقه کم نمایید.
- نپختن تهدیگ یا سوختن آن: رشته پلو باید ۵ دقیقه روی حرارت متوسط بپزد. سپس باید شعله را کم کنید. اگر تهدیگ شما نان است، آن را کمی در روغن داغ بگذارید تا ترد شود.
- شفته شدن برنج بعد از دم کشیدن: برنج را زمانی آبکش کنید که کمی زیر دندان احساس شود. در واقع باید دانه وسط آن کمی خام باشد.
- بیمزه شدن پلو: برنج را در آب جوشیدهای که نمک دارد بپزید. برای طعم بهتر، از زعفران دمکرده، دارچین، کره و خلال بادام استفاده کنید.
- چسبیدن رشتهها به هم: بعد از اضافه کردن رشته به آب جوش، آن را آرام هم بزنید تا بهطور یکنواخت با برنج مخلوط شود.
- برشته نشدن گوشت قلقلی یا خشک شدن آن: بعد از ترکیب گوشت با ادویه و پیاز، آن را 15 الی 30 دقیقه در یخچال استراحت دهید. گوشتها را با حرارت متوسط سرخ کنید تا مغزپخت و آبدار شوند.
نتیجه گیری
طرز تهیه رشته پلو شامل مراحلی مانند آماده کردن برنج، پخت برنج و رشته، تهیه مخلفات و سرو رشته پلو میشود. برای تهیه یک رشته پلو مجلسی و خوش رنگ، باید زعفران دمکرده را به غذا اضافه کنید. میتوانید خرید زعفران را به صورت آنلاین انجام دهید و در صورت تمایل، آن را به شکل عمده خریداری نمایید.
سوالات متداول
بهترین نوع رشته پلویی چیست؟
رشته پلویی تیره و کمی ضخیم که در عطاریها و سوپرمارکتها فروخته میشود. رشتههای طلایی رنگ نیز مناسب میباشند.
چه ته دیگی برای رشته پلو مناسب تر است؟
- تهدیگ سیبزمینی
- نان لواش
- برنج زعفرانی
برای تهیه رشته پلو بدون گوشت، چه موادی اضافه کنم؟
- از ترکیب کشمش، خرما، خلال بادام و گردو برای طعمدهی و افزایش ارزش غذایی استفاده کنید.
- میتوانید رشته پلو را با قارچ تفتدادهشده یا عدس بپزید.
چه ادویه هایی به رشته پلو عطر و طعم بهتری می دهند؟
از زعفران، دارچین، زیره و کمی هل برای معطر شدن غذا استفاده کنید.
آیا می توان رشته پلو را از قبل آماده کرد؟
بله، میتوانید برنج و رشته را چند ساعت قبل آبکش کنید و سپس در زمان سرو آن را دم کنید. میتوانید گوشت قلقلی یا مرغ را هم از قبل بپزید.
منبع: زرچین