تصاویر؛ تفاوت طالبی، ملون، سمسوری، گرمک و شاهپسند

طالبی یکی از میوههای پرطرفدار تابستانی است که با پوستی مشبک، رنگ داخلی سبز و عطر شیرین و قویاش شناخته میشود. نام علمی آن Cucumis melo var. cantalupensis است و به خانوادهی کدوییان تعلق دارد. بافت گوشت طالبی نرم، آبدار و شیرین است و معمولاً در تهیه انواع دسر، آبمیوه و سالاد میوه کاربرد دارد.
با شروع فصل گرما، میوههای تابستانی هم روانۀ بازار میشوند و به دلیل رنگ و طعم خوب آنها، مورد توجه همه مردم و به ویژه کودکان هستند. طالبی، ملون، گرمک و شاه پسند جزو پرطرفدارترین میوه های تابستانی هستند که بسیاری از افراد تفاوت آنها را با یکدیگر نمی دانند.
میوه | پوست | بافت میوه |
طالبی | سبز (رو به زرد) و خطدار. مشبک و زبر | سبز |
ملون | سبز و بیخط. صاف و براق | زرد روشن، سبز یا نارنجی کمرنگ |
سمسوری | نارنجی و خطدار | نارنجی |
گرمک | نارنجی و بدون خط. صاف | نارنجی، زرد مایل به نارنجی |
طالبی چیست؟
رنگ پوست طالبی رسیده باید زرد و داخل آن سبز و سطح پوست طالبی حالت زبری داشته باشد. سبز بودن یا صاف بودن پوست طالبی نشانه نارس بودن آن است.
طالبی یکی از میوههای پرطرفدار تابستانی است که با پوستی مشبک، رنگ داخلی سبز و عطر شیرین و قویاش شناخته میشود. نام علمی آن Cucumis melo var. cantalupensis است و به خانوادهی کدوییان تعلق دارد. بافت گوشت طالبی نرم، آبدار و شیرین است و معمولاً در تهیه انواع دسر، آبمیوه و سالاد میوه کاربرد دارد.
طالبی منبع بسیار خوبی از بتاکاروتن (پیشساز ویتامین A) و ویتامین C است و به دلیل پتاسیم بالا، تأثیر مثبتی بر فشار خون دارد. طبع این میوه در طب سنتی ایران، خنک و مرطوب توصیف شده است.
ملون چیست؟
ملون هایی را انتخاب کنید که سنگین و دارای پوستی صاف و بدون آسیب باشد. از ملون هایی که بیش از حد نرم هستند یا در انتهای ساقه احساس مرطوب هستند، خودداری کنید.
ملون (Melon) معمولاً بافتی نرمتر، شیرینی ملایمتر و پوست صافتر دارد. رنگ داخلی آن میتواند زرد روشن، سبز یا نارنجی کمرنگ باشد.
ملونها بیشتر در مناطق معتدل و با مراقبت خاص پرورش مییابند. ارزش غذایی بالایی دارند و سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین A و C هستند. در بازار ایران بیشتر به نام «ملون فرانسوی» یا «ملون مشهدی» هم شناخته میشوند.
سمسوری چیست؟
سمسوری جز خانواده طالبیهاست که گوشتی نارنجی رنگ و طعمی شیرین دارد. پوست این محصول نارنجی رنگ بوده و روی آن حدود 10 خط سبز وجود دارد. این محصول بهدلیل طعم خوب و شیرین، طرفداران زیادی داشته و یکی از بهترین خوراکیها برای فصل گرما محسوب میشود.
گرمک چیست؟
پوست گرمک رسیده نارنجی روشن یا کرم است؛ رنگ سبز نشانه کالبودن میوه است.در قسمت اتصال میوه به ساقه، باید یک لکه صاف و گرد وجود داشته باشد. وجود فرورفتگی یعنی میوه زمانی چیده شده که رسیده بوده است.گرمک سفت که بوی کمی دارد، مزه خوبی ندارد.
گرمک یا "گرمک زرد" از نظر ظاهری شباهت زیادی به طالبی دارد اما معمولاً پوست آن صافتر و بدون مشبک بودن واضح است. رنگ داخل آن نیز نارنجی روشن یا زرد است. از نظر طعم، گرمک ملایمتر و لطیفتر از طالبی است و بوی آن نسبتاً کمتر است.
گرمک با نام علمی Cucumis melo var. reticulatus شناخته میشود و یکی دیگر از اعضای خانوادهی کدوییان است. در طب سنتی، گرمک به دلیل طبع بسیار خنک و محتوای آب فراوان، برای درمان گرمازدگی و رفع عطش در تابستان توصیه شده است
طالبی ریش بابا (شاهپسند):
طالبی ریش بابا (شاهپسند) یک طالبی به رنگ زرد و خطدار و پوست کلفت است. از نظر ظاهری شبیه به طالبی اما کشیده است. طعم آن شیرین و آبدار است و برای تازه خوری و دسر و آبمیوه مناسب است..
منبع: الف