طرز تهیه برساق محلی ترد و خوشمزه

طرز تهیه برساق محلی ترد و خوشمزه

کرمانشاه، سنندج، لرستان و ایلام خوشمزه‌ترین برساق‌ها را درست می‌کنند! عطر و طعم این برساق‌ها آنقدر خوب است که سرارسر ایران این شیرینی خوشمزه را درست می‌کنند و در کنای چای یا قهوه، از طعم بی‌نطیر آن لذت می‌برند. در ادامه می‌خواهیم به شما بگوییم که هر کدام از این استان‌ها از چه روشی برای پخت این شیرینی استفاده می‌کنند.

کد خبر : ۲۰۳۸۰۷
بازدید : ۳۶۳

اگر دنبال یک شیرینی راحت و سنتی هستید، برساق را انتخاب کنید؛ استان‌های مختلف ایران مثل کرمانشاه، لرستان و ایلام، هرکدام این شیرینی را به روش خودشان درست می‌کنند.

برساق ترکیبی است از آرد گندم، شیر، شکر و تخم مرغ که به چند روش مختلف می‌توان آن را درست کرد. درواقع هرکدام از استان‌های ایران این شیرینی را به روش خودشان درست می‌کنند که ما می‌خواهیم این روش‌ها را به شما آموزش دهیم. 

طرز تهیه برساق در ۴ شهر ایران

106

کرمانشاه، سنندج، لرستان و ایلام خوشمزه‌ترین برساق‌ها را درست می‌کنند! عطر و طعم این برساق‌ها آنقدر خوب است که سرارسر ایران این شیرینی خوشمزه را درست می‌کنند و در کنای چای یا قهوه، از طعم بی‌نطیر آن لذت می‌برند. در ادامه می‌خواهیم به شما بگوییم که هر کدام از این استان‌ها از چه روشی برای پخت این شیرینی استفاده می‌کنند. با توجه به ذائقه خود می‌توانید کیی از این روش‌ها را انتخاب کنید و برای دورهمی بعدی خود این شیرینی خوشمزه را بپزید.

طرز تهیه بژی کرمانشاهی

این شیرینی در عرض ۲۰ دقیقه آماده می‌شود. نیاز به مواد خاصی هم ندارد. مراحل پختش هم پیچیده نیست. اما عطر و طعمش برای همیشه در ذهن‌تان ماندگار می‌شود. اگر می‌خواهید بژی کرمانشاهی یا بژی برساق کرمانشاه را در خانه آماده کنید، نیاز به مواد زیر دارید:

مواد لازم مقدار
آرد ۵ لیوان
شکر ۱ لیوان
روغن کرمانشاهی ۱ لیوان
نمک ¼ قاشق مرباخوری
رازیانه ۲ قاشق غذاخوری
بکینگ‌پودر ۱ قاشق مرباخوری
شیر ۱ لیوان
پودر قند یا پودر نارگیل به مقدا لازم (برای تزیین)

طرز تهیه برساق خانگی ساده: این دستور برای ۴ نفر مناسب است؛ مراحل زیر را قدم به قدم پیش بروید تا برساق‌های خوشمزه‌تان آماده شود:

مرحله اول: رازیانه‌ها را پودر کنید، بکینگ پودر را داخل آرد بریزید و با قاشق هم بزنید. سپس رازیانه‌های آسیاب‌شده را به آن اضافه کنید و همه مواد را با هم ترکیب نمایید.

مرحله دوم: روغن کرمانشاهی را در یک ظرف داغ کنید و سپس روی ترکیب آرد و بکینگ پودر بریزید. حالا شکر را در شیر حل کنید و ترکیب شیر و شکر را به آرد اضافه نمایید. همه مواد را به‌خوبی هم بزنید و حسابی ورز دهید. اگر حس می‌کنید میزان آرد کم است، مقداری آرد بریزید و به ورز دادن ادامه دهید.

مرحله سوم: وقتی بافت خمیر منسجم شد و دیگر به دست نچسبید، به اندازه یک گردو از آن بردارید و به شکل بیضی فرم دهید. سپس خمیرها را روی یک سبد، که سوراخ‌های متوسطی دارد، فشار دهید تا برجستگی‌های سبد روی خمیر بیفتد.

مرحله چهارم: کف سینی را کمی آرد بپاشید، خمیرها را یکی‌یکی در آن بگذارید و اجازه دهید تا خمیرها به مدت ۳۰ دقیقه در محیط بماند و استراحت کند.

مرحله پنجم: یک ظرف گود انتخاب کنید، درون آن کمی روغن بریزید و بگذارید تا کاملا داغ شود. سپس شعله را روی حرارت متوسط بگذارید و شیرینی‌ها را در روغن سرخ کنید. اجازه دهید تا شیرینی‌ها ترد و خوشمزه شود.

مرحله ششم: در یک ظرف دستمال آشپزخانه پهن کنید و تک‌تک شیرینی‌ها را پس از سرخ شدن روی دستمال بگذارید تا روغن اضافه گرفته شود. در آخر شیرینی‌ها را با پودر قند یا نارگیل تزیین کنید.

طرز تهیه برساق کرمانشاهی به همین سادگی‌ست. آن را در خانه درست کنید و از عطر و طعم خوبش لذت ببرید.

طرز تهیه برساق سنندج

107

سنندجی‌ها برساق‌های خوشمزه‌ای درست می‌کنند. روش پخت‌شان تفاوت اندکی با دیگر استان‌ها دارد. اگر می‌خواهید این برساق را امتحان کنید، نیاز به مواد زیر دارید:

مواد لازم مقدار
آرد نانوایی ۱ کیلوگرم
مایه خمیر نصف قاشق غذاخوری
شکر نصف لیوان
روغن ۱/۴ پیمانه
نمک ۱ قاشق چایخوری
شیر ۲ لیوان
ماست ۴ قاشق غذاخوری
 

طرز تهیه برساق با ماست: این برساق را بر طبق مراحل زیر آماده کنید:

مرحله اول: به یک لیوان شیر ولرم، مایه خمیر را اضافه کنید و سپس یک قاشق چایخوری شکر در آن بریزید. مواد را هم بزنید و روی لیوان را با یک در بپوشانید. اجازه دهید تا به مدت ۸ دقیقه بماند تا به عمل بیاید.

مرحله دوم: آرد را الک کنید و در یک ظرف بریزید، مایه خمیر را به آن اضافه کنید، ماست، روغن و شکر را هم بریزید و مخلوط کنید. شیر را کم‌کم به آن اضافه نمایید تا خمیر به تدریج جمع شود. حالا با دست به مدت ۱۰ دقیقه ورز دهید تا کاملا یکدست شود.

مرحله سوم: کف یک ظرف را کمی چرب کنید و خمیر را در آن بگذارید. سپس روی ظرف را بپوشانید و اجازه دهید تا برای مدت ۲ ساعت استراحت کند.

مرحله چهارم: پس از آن با یک مشت حباب خمیر را بگیرید، به اندازه دلخواه از خمیر بردارید و آن را باز کنید. به شکل نان‌های کوچک در بیاورید و آن را در روغن داغ‌شده سرخ کنید. هنگام سرخ شدن روی نان‌ها را با یک چنگال سوراخ بزنید تا زیادی پف نکند. دو طرف خمیر را سرخ کنید تا کاملا خمیر بپزد و خوشمزه شود.

نکته:

  • برای خوشرنگ‌تر شدن نان برساق، می‌توانید کمی زعفران اضافه کنید.
  • این نان برای صبحانه یا عصرانه گزینه بسیار خوبی‌ست؛ خصوصا اگر آن را همراه با پنیر، ماست یا مربا میل کنید.
  • اضافه کردن ماست در این نان اختیاری‌ست. مقدار شیر را هم باید با توجه به نوع آرد کمتر یا بیشتر کنید. در نهایت باید خمیرتان منسجم شود و به دست نچسبد.
  • به جای شیر می‌توانید از ترکیب ماست و آب استفاده کنید.

طرز تهیه برساق لرستان

108

برساق لرستان یکی از شیرینی‌های سنتی و محبوب است که معمولاً برای مراسم‌های خاص و عیدها تهیه می‌شود. این شیرینی خوشمزه را معمولاً با استفاده از مواد ساده‌ای مانند آرد، تخم‌مرغ، شکر و روغن می‌پزند. برای تهیه آن به مواد زیر نیاز دارید:

مواد لازم مقدار
آرد ۴ پیمانه
شکر ۱ پیمانه
تخم‌مرغ ۲ عدد
ماست ۱ پیمانه
روغن یا کره ۱ پیمانه
بکینگ پودر ۱ قاشق چایخوری
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری (اختیاری)
پودر هل ۱ قاشق چایخوری
نمک نصف قاشق چایخوری
روغن مخصوص سرخ‌کردنی به مقدار لازم
طرز تهیه برساق بدون شیر: این مدل برساق بدون شیر تهیه می‌شود و به‌جای آن باید از ماست استفاده کرد:

مرحله اول: ابتدا تخم‌مرغ‌ها را در یک کاسه بزرگ بشکنید و شکر را به آن اضافه کنید. مواد را با همزن یا چنگال خوب هم بزنید تا کاملاً مخلوط و یکدست شوند. سپس ماست، روغن یا کره آب‌شده، بکینگ پودر، پودر هل، زردچوبه و نمک را به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید.

مرحله دوم: آرد را به تدریج به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر نرم و یکدستی به دست بیاید. خمیر نباید خیلی سفت یا خیلی شل باشد. سپس خمیر را در یک ظرف بگذارید و درب آن را بپوشانید؛ اجازه دهید تا به مدت یک ساعت در یخچال استراحت کند.

مرحله سوم: بعد از استراحت، خمیر را به گلوله‌های کوچک تقسیم کنید و هر گلوله را با وردنه به ضخامت حدود ۵ میلی‌متر روی یک سطح پهن نمایید. می‌توانید از قالب‌های شیرینی یا چاقو برای بریدن خمیر به اشکال مختلف استفاده کنید.

مرحله چهارم: در یک تابه گود، روغن را داغ کنید. برساق‌ها را به آرامی در روغن داغ قرار دهید و هر دو طرف آن‌ها را سرخ کنید تا طلایی شوند. سپس آن‌ها را پس از سرخ شدن روی دستمال کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی‌شان گرفته شود.

مرحله پنجم: شیرینی‌ها را در یک ظرف مناسب سرو کنید و همراه با قهوه یا چای میل نمایید.

طرز تهیه برساق ایلام

109

برساق ایلام یا همان بژی برساق ایلام یک نان خوشمزه است که این نان را هم با فر و هم بدون فر می‌توانید آماده کنید. ما از بین دستورهای این نان محلی، بهترین و خوشمزه‌ترین دستور را انتخاب کرده‌ایم تا از میل کردن آن به‌عنوان عصرانه در کنار اعضای خانواده یا دوستان‌تان لذت ببرید. برای درست کردنش به مواد زیر نیاز دارید:

مواد لازم مقدار
آرد ۸ پیمانه
شکر ۱ پیمانه
روغن حیوانی ۱ پیمانه
بکینگ پودر ۲ قاشق چایخوری
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
نمک نصف قاشق چایخوری
شیر ۲ پیمانه
گردو آسیاب‌شده ۱ پیمانه
توت خشک آسیاب‌شده (شکر) ۱ پیمانه
پودر دارچین ۴ قاشق غذاخوری
رازیانه ۲ قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ ۲ عدد
سیاه‌دانه یا کنجد مقداری برای تزیین

طرز تهیه بژی برساق:

مرحله اول: در یک کاسه آرد، نمک، شکر، بکینگ‌پودر، رازیانه و زردچوبه را با هم مخلوط کنید، سپس روغن را بریزید و خوب هم بزنید تا مواد کاملا یکدست شود.

مرحله دوم: شیر را بریزید و حدود یک ربع خمیر را ورز دهید تا بافتش یکنواخت شود. اگر نیاز بود، مقدار دیگری شیر اضافه کنید. روی خمیر را بپوشانید و اجازه دهید تا به مدت ۲ ساعت در یک جای گرم استراحت کند.

مرحله سوم: به اندازه یک سیب از خمیر بردارید و آن را کف دست‌تان باز کنید. دو قاشق غذاخوری گردو، توت خشک یا شکر و دارچین را با هم مخلوط کنید و داخل خمیر را با آن پر نمایید. سپس خمیر را ببندید و آن را کف دست‌تان به شکل یک توپ دربیاورید. حالا خمیر را توسط وردنه روی یک سطح پهن کنید طوری‌که ضخامتش حدودا یک‌ونیم سانتی‌متر شود.

مرحله چهارم: در یک کاسه کوچک زرده‌های تخم‌مرغ را بزنید تا از لختگی خارج شود. سپس با یک قلم مو آن را روی نان‌ها بمالید. حالا سیاه‌دانه یا کنجد را بپاشید و اجازه دهید تا به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در فر با دمای ۱۸۰ درجه بماند تا سطح نان‌ها طلایی شود.

نکته: اگر فر ندارید، می‌توانید نان‌ها را در تابه با مقداری روغن سرخ کنید.

 و تمام…

همان‌طور که دیدید، در این مطلب طرز تهیه برساق ترد و خوشمزه را به چند روش مختلف آموزش دادیم و گفتیم که مردم هر استان چگونه آن را درست و تزیین می‌کنند. در آخر بهتر است چند نکته مهم و کاربردی را یاد بگیرید تا برساق‌ها را دقیقا مطابق با ذائقه خود تهیه کنید:

  • اگر دلتان می‌خواهد شیرینی‌هایتان نرم باشد، بهتر است بلافاصله پس از سرخ شدن، آن‌ها را در یک ظرف دردار بگذارید و درب آن را ببندید.
  • به جای روغن کرمانشاهی می‌توانید از روغن‌های محلی دیگر یا حتی روغن جامد استفاده کنید.
  • میزان شکر در این شیرینی اختیاری است. می‌توانید آن را بیشتر یا کمتر کنید. بنابراین اگر دنبال طرز تهیه برساق شیرین هستید، مقدار شکر را با توجه به ذائقه خود افزایش دهید.
  • می‌توانید از انواع مغزهای مختلف مثل مغز گردو در پخت برساق استفاده کنید.
  • شیرینی برساق خیلی زود می‌سوزد. پس در هنگام سرخ‌ کردن نباید آن‌ها را به حال خود رها کنید.
  • برای حل کردن شیر در شکر، کمی شیر را گرم کنید و سپس شکر را در آن بریزید. اما دقت کنید که شیر گرم نباید به آرد اضافه شود. پس اجازه دهید تا شیر کاملا خنک گردد و سپس آن را در آرد بریزید.

با این نکات می‌توانید نان برساق را به‌راحتی در خانه درست کنید و به‌عنوان عصرانه در کنار خانواده‌تان میل نمایید.

منبع: خبرآنلاین

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید