چرا بهتر است تفالۀ قهوه را در باغچه بریزید؟

چرا بهتر است تفالۀ قهوه را در باغچه بریزید؟

اگر در خانه زیاد قهوه دم می‌کنید، احتمالاً دیر یا زود به این فکر می‌افتید که با تفاله‌های قهوه چه کارهایی می‌شود کرد؟ خوشبختانه تفاله‌های قهوه برای «چمن» به‌ویژه وقتی با سایر مواد تقویتی ترکیب شوند، یک کود طبیعی عالی به شمار می‌روند.

کد خبر : ۲۴۲۴۵۴
بازدید : ۴۰

فرادید| برای داشتن چمن سالم، کودها ضروری هستند. گیاهان برای بهبود رشد ریشه‌ها و برگ‌هایشان به مواد مغذی خاصی نیاز دارند. این مواد همیشه به‌قدر کافی و به شکل طبیعی در خاک وجود ندارند و کودها به پر کردن این کمبود کمک می‌کنند. تفاوت چمنی که به‌درستی کوددهی شده با چمنی که کوددهی نشده، به‌راحتی قابل‌مشاهده است: چمن درست کوددهی‌شده سالم‌تر، ضخیم‌تر و سبزتر است.

به گزارش فرادید، در طول زمان، کوددهی سبب می‌شود چمن در برابر علف‌های هرز، بیماری‌ها و حتی رفت‌وآمد افراد مقاوم‌تر شود. سه ماده‌ی مغذی اصلی در کودها عبارت‌اند از: نیتروژن، فسفر و پتاسیم. گرچه می‌توانید با آزمایش خاک نیاز دقیق چمن را تعیین کنید، اما معمولاً «نیتروژن» مهم‌ترین عنصر برای رشد سالم چمن است. 

اینجاست که تفاله‌های قهوه وارد عمل می‌شوند. استفاده از تفاله‌ی قهوه به‌عنوان کود، راه‌حل هوشمندانه‌ای برای بهره‌برداری از این ضایعات است. این تفاله‌ها مقدار کمی نیتروژن دارند (حدود ۲.۵ تا ۳ درصد از محتوای کل آن‌ها). نیتروژن موجود در آن‌ها آهسته آزاد می‌شود که در قیاس با کودهای نیتروژنی شیمیایی با آزادسازی سریع، احتمال سوختگی برگ‌ها را کاهش می‌دهد. البته نیتروژن تنها بخش کوچکی از فواید تفاله‌ی قهوه برای چمن است. 

چرا تفاله‌های قهوه برای چمن مفید هستند

Screenshot 2025-05-19 112439

بیشتر «نیتروژن» موجود در تفاله‌ی قهوه صرف تغذیه‌ی میکروارگانیسم‌های خاک می‌شود نه ریشه‌ی چمن‌ها. اما از آن‌جا که این موجودات ریز برای سلامت خاک بسیار حیاتی هستند، این موضوع کاملاً به نفع چمن است. در نتیجه، تفاله‌ی قهوه سبب بهبود ساختار خاک، افزایش زهکشی، حفظ بهتر رطوبت و مواد مغذی می‌شود. این مزایا هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت تأثیرگذارند. 

تحقیقات حتی نشان داده که تفاله‌های قهوه از دید اثربخشی با پیت‌ماس که رایج‌ترین ماده‌ی آلی در ترکیب‌های خاک است برابری می‌کنند یا از آن بهترند. 

افزون بر نیتروژن، تفاله‌های قهوه مقدار کمی از دو ماده‌ی مغذی دیگر یعنی «فسفر» و «پتاسیم» را هم دارند. همچنین حاوی ریزمغذی‌هایی مانند منیزیم، مس و کلسیم هستند که معمولاً در کودهای تجاری یافت نمی‌شوند. تفاله‌های قهوهpH کم و بیش خنثی دارند، بنابراین خطر تغییر بیش‌ازحد اسیدی یا قلیایی شدن خاک چمن وجود ندارد. 

این تفاله‌ها همچنین می‌توانند به‌عنوان کود گیاهی مورد استفاده قرار گیرند، به‌ویژه وقتی با مواد دیگر ترکیب شوند تا از خاک محافظت کرده و مانع رشد علف‌های هرز شوند. خلاصه، افزودن تفاله‌ی قهوه به چمن فواید زیادی دارد و ضرری ندارد، البته اگر به روش درست استفاده شود. 

نکات منفی و راه‌های پیشگیری از آن‌ها

0

از آنجا که تفاله‌های قهوه تنها مقدار اندکی از سه ماده‌ی مغذی اصلی را در خود دارند، نباید تنها منبع کوددهی چمن باشند. به‌جای این‌که فقط کمی تفاله روی چمن بپاشید و کار را تمام‌شده بدانید، بهتر است آن را به چشم تقویت‌کننده‌ی عملکرد کودهای دیگر ببینید، چه طبیعی و چه شیمیایی. از دیگر کودهای طبیعی سرشار از نیتروژن می‌توان به پودر بذر یونجه، پودر پر پرندگان و پودر خون دام اشاره کرد. اگر می‌خواهید از تفاله‌ی قهوه به‌عنوان کود گیاهی استفاده کنید، آن را با چمن‌های کوتاه‌شده، تراشه‌های چوب یا برگ‌های سوزنی شکل درختان مخلوط کنید تا بهترین نتیجه حاصل شود یا می‌توانید ابتدا تفاله‌ها را کمپوست کرده و بعد از تبدیل شدن به کمپوست کامل، آن را به چمن اضافه کنید. 

همچنین مهم است تفاله‌ی زیادی روی چمن نپاشید، زیرا ممکن است لایه‌ای ضخیم تشکیل دهند که به خاک آسیب برساند. مانند هر کودی مصرف بیش‌ازحد می‌تواند نتیجه‌ی معکوس داشته باشد. پاشیدن تفاله خوبست، اما بهتر است آن را داخل خاک هم کنید، به‌خصوص اگر قصد کمپوست کردن ندارید. همچنین، برای جلوگیری از رشد کپک یا قارچ، تفاله‌ها را ابتدا خشک کنید: پخش کردن آن‌ها روی یک سینی روزنامه‌ای و قرار دادن در مکانی آفتابی و باز برای چند روز و هم‌زدن منظم. 

فقط از تفاله‌ی قهوه‌ی مصرف‌شده استفاده کنید، نه پودر قهوه‌ی تازه، چون قهوه‌ی تازه می‌تواند تعادلpH خاک را به‌هم بزند. البته ممکن است جمع‌آوری مقدار کافی تفاله برای کل چمن سخت باشد. یکی از راه‌ها اینست که تفاله‌ها را جمع کنید تا به مقدار کافی برسند.

مترجم: زهرا ذوالقدر

۱
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید