سرنوشت تلخ دستبند ۳۰۰۰ ساله فرعون امنموپه

سرنوشت تلخ دستبند ۳۰۰۰ ساله فرعون امنموپه

این دستبند که حاوی یک مهره لاجوردی بود، در ۹ سپتامبر هنگام آماده‌سازی آثار برای نمایشگاهی در ایتالیا از آزمایشگاه مرمت موزه ناپدید شد. وزیر گردشگری و آثار باستانی مصر، شریـف فتحی، در سخنان تلویزیونی ضعف شدید در اجرای مقررات امنیتی را عامل اصلی دانست.

کد خبر : ۲۶۱۹۶۳
بازدید : ۱۶

مقام‌های مصر اعلام کردند یک دستبند باستانی متعلق به فرعون امنموپه که حدود سه هزار سال پیش حکومت می‌کرد، از موزه مصر در قاهره به سرقت رفته و سپس برای ساخت جواهرات ذوب شده است. این دستبند که حاوی یک مهره لاجوردی بود، در ۹ سپتامبر هنگام آماده‌سازی آثار برای نمایشگاهی در ایتالیا از آزمایشگاه مرمت موزه ناپدید شد. وزیر گردشگری و آثار باستانی مصر، شریـف فتحی، در سخنان تلویزیونی ضعف شدید در اجرای مقررات امنیتی را عامل اصلی دانست.

«عجایب هفتگانه دنیای باستان» مجموعه‌ای از سازه‌ها بودند که نویسندگان و مسافران یونان باستان آن‌ها را شاهکارهای زیبایی و مهندسی توصیف می‌کردند. نویسندگان باستانی مانند دیودوروس سیکیلیوس و آنتیپاتر سیدونی فهرست‌هایی از این «دیدنی‌ها» تهیه کرده‌اند، اما فهرستی که اینجا به آن پرداخته‌ایم در دوره رنسانس ثبت شده، زمانی که تنها یکی از عجایب باستانی پابرجا بود. در ادامه با عجایب هفتگانه دنیای باستان و سرنوشت آن‌ها آشنا می‌شوید. 

طبق اعلام وزارت کشور، چهار مظنون از جمله یک کارشناس مرمت در موزه بازداشت و بازجویی شده‌اند. این کارشناس اعتراف کرده که دستبند را به یکی از آشنایانش که صاحب یک مغازه نقره‌فروشی بوده، تحویل داده است. دستبند ابتدا به قیمت حدود ۳۸۰۰ دلار به یک کارگاه طلاسازی فروخته شد و در نهایت با اندکی سود به کارگاهی دیگر منتقل و ذوب شد. فیلمی از لحظه تحویل دستبند و پرداخت پول نیز از سوی وزارت کشور منتشر شده است.

انتشار خبر سرقت و نابودی این اثر باستانی، موجی از خشم و اندوه را در مصر برانگیخت. بسیاری ضعف شدید تدابیر امنیتی در موزه‌ها را زیر سؤال بردند و خواستار تقویت حفاظت از میراث فرهنگی شدند. مونیکا حنا، باستان‌شناس برجسته مصری، خواستار توقف اعزام آثار تاریخی به نمایشگاه‌های خارجی تا زمان اعمال کنترل بهتر شد. مالک عدلی، وکیل حقوق بشری، این حادثه را "زنگ خطر" برای دولت توصیف کرد.

فرعون امنموپه در دوره بیست‌ویکم از شهر تانیس در دلتا نیل حکومت می‌کرد. مجموعه مقبره‌های سلطنتی تانیس که در سال ۱۹۴۰ کشف شد، شامل هزاران شیء ارزشمند از جمله ماسک‌های طلایی، تابوت‌های نقره‌ای و جواهرات بود که بخشی از آن در سال ۲۰۲۱ با همکاری موزه لوور مرمت شد. این ماجرا یادآور موارد مشابهی همچون سرقت نقاشی «گل‌های شقایق» ون‌گوگ در سال ۲۰۱۰ از موزه‌ای دیگر در قاهره است که خسارت‌های فرهنگی سنگینی به بار آورد.

منبع: انتخاب

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید