(عکس) سفر به ایران قدیم؛ گوشت سهمیهبندی ۴۰ سال پیش هم کمیاب هم بیکیفیت بود

در سال ۱۳۶۳ اغلب شهروندان از وضعیت توزیع گوشت سهمیه بندی ناراضی بودند.
در اسفند ۱۳۶۳ گوشت قرمز سهمیه بندی در محلهای معرفی شده برای توزیع وجود نداشت. در حالی که گوشت در بازار آزاد فراوان و گران بود، رسانههای عمومی در پی شکایتهای مردمی گزارشهایی در این باره منتشر کردند. روزنامه اطلاعات ۱۸ و ۱۹ اسفند ۱۳۶۳ در صفحه گزارش خود به وضعیت توزیع گوشت در تهران پرداخت. توصیف خبرنگار اطلاعات از دو محل توزیع گوشت سهمیهبندی و آزاد در زمستان سال ۱۳۶۳ را بخوانید:
در فروشگاههای گوشت سهیمهبندی چه خبر است؟
«ساعت ۹ صبح یکی از روزهای دومین دهه اسفند ماه به سطح شهر میرویم تا با فروشندگان و خریداران گوشت گفت و گویی داشته باشیم. اکثر فروشگاههای گوشت سهمیه ای و یا به عبارتی دیگر قصابی هایی که گوشت دولتی توزیع می کنند در این ساعت خلوت و خالی از گوشت به نظر می رسند. در حوالی پل چوبی واقع در خیابان انقلاب یک فروشگاه کوچک توزیع گوشت جلب نظر می کند که پارچه ای با عبارت عاملیت فروش گوشت خرید دام داخلی - کیلوئی ۷۵ تومان بر سر در آن آویخته است. در پشت ویترین فروشگاه جعبه هایی انباشته از سیب و پرتقال چیده اند و در یخچالهای ویترینی فقط مقداری دنبه و پیه به چشم می خورد. به داخل فروشگاه می رویم و با فروشنده آن که خود را «پناهی» معرفی میکند صحبت می کنیم.
می گوید: «الان مدتی است که سهمیه گوشت ما را کم کرده اند. پیش از زمستان این فروشگاه روزانه حدود ۵۰۰ کیلو سهمیه گوشت داشت اما حالا به طور متوسط روزانه حدود ۱۰۰ کیلو گوشت دریافت میکنیم. مشتریان ما که تماماً اهالی محلات پایین این خیابان هستند به ناچار به بازار آزاد رو می آورند و گوشت مصرفی خود را با قیمت گران تهیه میکنند. از این گذشته ما شرکای این فروشگاه به سختی امرار معاش می کنیم. یعنی این که روزانه حداکثر ۱۰۰ تومان به هر کدام از ۳ نفر شریک این فروشگاه سود می رسد.
چون گوشت سهمیه ای حداکثر کیلویی ۴۵ ریال سود دارد که باید یک تومان از آن را برای مالیات کنار بگذاریم و یک تومان هم برای سوخت و سوز و ریخت و پاش که حتمی است. بنابراین آن چه که میماند ۲۵ ریال سود از فروش هر کیلو گوشت است و در مجموع باید بگویم که فروشندگان گوشت سهمیه ای در حال حاضر وضع خوبی ندارند و به امید بهبود وضع گوشت بر سر این کار مانده اند. البته همین طور که میبینید برای تأمین درآمد حاشیه ای سیب و پرتقال هم می فروشیم.
به «فروشگاه بزرگ گوشت» در نزدیکی خیابان نظام آباد می رویم. صاحب فروشگاه خود را «اکبر بلندی» معرفی کند و می گوید: «این فروشگاه مخصوص توزیع گوشت منجمد گاو است و چون سهمیه ما خیلی کم است و زود تمام میشود. می بینید که مشغول پایین کشیدن کرکره مغازه هستیم تا به منزل برویم.» وی سپس حواله ای را که از سوی سازمان گوشت کشور صادر شده نشان میدهد و اضافه میکند «۵۰ کیلو سهمیه گوشت برای این فروشگاه خیلی کم است و علاوه بر این ما همیشه گوشتی را می فروشیم که یک روز قبل تحویل گرفته ایم چون گوشت منجمد است و باید آن را رها کنیم تا یخش باز شود.
این کار در حال حاضر برای ما سود چندانی ندارد البته پیش ازاین سهمیه ما بیشتر بود و نمی دانم علتش چیست که سهمیه ما کاهش پیدا کرده و به عوض گوشت گاو، گوشت گوسفند تحویل ما میدهند.
در بازار آزاد کسی وقت جواب سلام ندارد!
بازار میدان امام حسین یکی از مراکز تجمع قصابی ها است. اکثر فروشگاههای گوشت در این بازار گوشت را به قیمت «آزاد» می فروشند و هیچ گونه کنترل و نظارتی برفروش آنها نیست. تابلوهایی که بر شیشه و سردر قصابی ها نصب شده است هر کدام قیمتی متفاوت با دیگر فروشگاهها دارد و حکایت از آشفتگی در نرخ گذاری می کند. فروشگاهها عموماً شلوغ و انباشته از مشتری است. به یک فروشگاه گوشت آزاد گوسفند می رویم و با فروشنده آن گفت و گو می کنیم.
گوشت راسته بدون دنبه و استخوان کیلوئی ۱۸۰ تومان با دنبه ۱۰۵ تومان و بدون دنبه و با استخوان کیلویی ۱۳۰ تومان به فروش می رسد. از فروشنده سئوال می کنیم که گوسفند و گوشت خود را از کجا تهیه و در کجا ذبح می کنید؟ با بی اعتنائی می گوید: «وقت نداریم حرف بزنیم مگر نمی بینید که سرمان شلوغ است.» از فروشگاه خارج می شویم و به فروشگاه دیگری میرویم که گوشت گاو آویخته و فروشنده سر گرم گوشت و تحویل آن مشتریان است.
گوشت گوساله صاف (بدون استخوان کیلوئی ۱۲۵ تومان و با استخوان و چربی کیلویی۸۰ تومان به فروش می رسد.»
منبع: اطلاعات آنلاین