دسر ۶۰۰ ساله در هیاهوی جنگ؛ ماجرای فالوده کرمانی ها در گیر و دار حمله رژیم صهیونیستی

اولین روز تابستان امسال حال و هوای دیگری دارد. تلخی را حمله رژیم صهیونیستی به کام مان ریخت، اما شیرینی امید و مقاومت را همیشه با خود داریم. درست در همین روزها که مانند ذات زندگی تلخی و شیرینی را با هم دارد، صحبت از نامگذاری روزی به نام فالوده کرمانی هم است.
دسری سنتی و کهن از دل فلات ایران که ۹ سال پیش ثبت ملی شد و از ۲ سال پیش زمزمه ثبت یک روز به نام این خوراکی شیرین و خوشمزه قوت گرفتهاست. مریم رهجو، کارشناس واحد پژوهش مردم شناسی و ثبت ناملموس اداره میراث فرهنگی استان کرمان به همشهری میگوید که امسال نیز قبل از آغاز حملات رژیم صهیونیستی تلاش برای نامگذاری اولین روز تابستان به نام این خوراکی تابستانی آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
شادی دل بچههای بهزیستی با فالوده کرمانی
مجالی برای مناسبت و دورهمی نیست. قلبهایمان جریحهدار شدهاست. اما همین روز اول تابستان کم بهانهای نیست تا یادآور یک ظرفیت بومی و کهن باشد. در سالهای گذشته، تعدادی از کنشگران و فعالان حوزه میراث فرهنگی کرمان با اقدامات داوطلبانه خود سعی کردند فالوده کرمان بهتر و بیشتر به جامعه شناسانده شود. پیشنهادی مبنی بر تعیین و ثبت روز اول تیر و آغاز تابستان به عنوان روز فالوده کرمان در تقویم کشور مطرح شد و به همین مناسبت جمعی از این افراد در یک فالودهفروشی کرمان حضور یافتند و به انتشار عکسهای خود در فضای مجازی پرداختند تا این ظرفیت کرمان معرفی شود. امسال هم سعید کوشش، یکی از فعالان حوزه فرهنگی استان کرمان، چندی پیش و قبل از اغاز حمله رژیم صهیونیستی به ایران، این موضوع را مطرح کرد و گفت: «روز اول تابستان را روز فالوده کرمانی بنامیم، دور هم جمع شویم و فالوده کرمانی بخوریم و تفالی به دیوان خواجوی کرمانی بزنیم و در نهایت عکسی به یادگار بگیریم و با هشتگ روز فالوده کرمانی منتشر کنیم. شهروندان شهر کریمان هستیم، مگر میشود شادی را فقط برای خودمان بخواهیم؟»
او پیشنهاد داده است که اگر کسی میخواهد اول تابستان دلی را شاد کند، چه بهتر از اینکه با پرداخت هزینه یک فالوده کرمانی به قسمت مشارکتهای مردمی اداره کل بهزیستی کرمان، لبخند کوچکی را به دل بچههای بهزیستی بیاورد و دلی را شاد کند.
اول تابستان به نام فالوده کرمانی میشود؟
کارشناس واحد پژوهش مردم شناسی و میراث ناملموس اداره میراث فرهنگی کرمان به همشهری میگوید: «فالوده کرمان در ۱۰ شهریور ۱۳۹۵ به عنوان میراث ناملموس به ثبت ملی رسید، اما جایگاه این خوراکی اصیل و سنتی نسبت به دیگر خوراکی های کرمان کمتر شناخته شده. نامگذاری یک روز در تقویم آن هم در اولین روز تابستان میتواند به شناخته شدن این دسر قدیمی بیشتر کمک کند.»
مریم رهجو ادامه میدهد: «ما از دو سال پیشتر پیگیر این موضوع هستیم و امیدواریم زودتر و با تمام شدن روزهای بحرانی جنگ رژیم صهیونیستی شاهد این خبر خوش باشیم و کام همه مردم را با فالوده کرمانی شیرین شود.»
به قدمت ۶ قرن
فالوده کرمانی به عنوان خوراک پرمشتری در فصل گرم قدمتی حدود ۶۰۰ ساله دارد و به نظر صاحب نظران مربوط به دوره تیموری است. قدیمی ترین فالوده فروشی کرمان نیز در بازار این شهر سابقه ای حدود ۱۵۰ ساله دارد. کارشناس واحد پژوهش مردم شناسی و میراث ناملموس اداره میراث فرهنگی استان کرمان میگوید: «یکی از نوشیدنی های خاص کرمان که در فصل بهار و تابستان و به ندرت در فصول دیگر تهیه میشود فالوده کرمانی است که به دلیل خنک و گوارا بودن مورد علاقه پیر و جوان است و در مراسم به عنوان دسر استفاده میشود. در بستنی فروشیهای کرمان در کنار انواع بستنی و دیگر نوشیدنیها سرو میشود. فالوده در شهرهای شیراز و یزد نیز به روش متفاوتی تهیه می شود.» فالوده کرمان با روش و مواد مختص به خود، از مخلوط کردن نشاسته، گلاب، عرق نعنا یا آبلمیو، شکر و یخ تهیه شده که طعم و بوی بسیار خوشایند و مطبوعی دارد و مرسوم بوده که در کاسه چینی فاخر به میهمانان عرضه شود.»
منبع: همشهری